arkadaşlar 2010 sistemi ile öss barajını geçip aöf bölümlerinden birine kayıt yaptırabilmem için kaç puan almalıyım kaç net yapmalıyım ve hangi bölümleri cevaplandırmalıyım. Ben anadolu meslek lisesi mezunuyum 2006 da mezun oldum yardımcı olursanız sevinirim....
Baraj daha belli değil sanırım , belli oldu ise ben duymadım yanlış bilgilendirme yapmayayim
Önceki ÖSS sisteminde 1. bölüm testlerini (Türkçe, Sos-1, Mat-1, Fen-1) çözünce alınan 1. bölüm puan türlerinden (SAY-1, SÖZ-1, EA-1) herhangi birinden barajı geçince AÖF tercih edebiliyordun. Baraj puanı ise 145'ti.
Şimdi yeni YGS-LYS sisteminde bu 1. bölüm testlerini aldılar, nisan ayında yapılacak olan "YGS" (Yükseköğretime Geçiş Sınav) adlı 1. aşama sınavına çevirdiler. AÖF için YGS'deki barajı geçmen yeterli olacak. O 1. bölüm puan türleri de YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 adlı puan türlerine dönüştürüldü. (YGS-1, YGS-2: SAY-1'e karşılık geliyor. YGS-3, YGS-4: SÖZ-1'e karşılık geliyor. YGS-5, YGS-6: EA-1'e karşılık geliyor.) YGS sonucu bu puan türlerini elde edeceksin.
AÖF için bu puan türlerinden herhangi birinden barajı geçmen yeterli olacak yani.
Yalnız henüz şöyle bir eksiklik var: Yeni sistemde baraj puanların ne olacağı belli değil. Eski sistemde 145'i geçince AÖF tercih edilebiliyordu, şimdi bu yeni baraj puanı kaç olacak, belli değil. ÖSYM açıklayacak daha. Ama yine düşük tutulacağını, geçmesinin kolay olacağını düşünüyorum.
Eski sistemdeki 145 için de, yeni sistem için de bu barajı geçmek için çok yüksek netler yapman gerektiğini düşünmüyorum. ÖSYM henüz yeni katsayıları da açıklamadı, o yüzden netler konusunda kesin yorumlar yapamayacağım. YGS'de 40'ar soru Türkçe, Mat-1, Sos-1 ve Fen-1 olacak.
Ünal Yarımağanın aydın a geldiğinde yaptığı açıklamaya göre 3 farklı baraj puanı hesaplanacak GeceKahvesi.org - 2010 YGS de barajı geçmek için LYS ye girmek için kaç net yapmalıyım?
YGS sınavında 140 aldığında meslek yüksek okullarına kayıt yaptırma hakkına sahip olacak
YGS sınavında 180 aştığında Lisans sınavına ( LYS ) girme hakkı elde edecek
LYS sınavından 180 aştımı Lisans programlarına kayıt hakkı kazanacak
YGS sınavında içeriği ilköğretim ve 9 sınıf konularını içermektedir
türkçe matematik fen ve sosyal bilimler testleri bulunmaktadır
her bir testten 8 er soru cevaplandığı zaman yani testin % 20 sini cevaplantırdığında 180 barajını LYS girme hakkını elde edebilyor
buda;
8 Türkçe
8 Matematik
8 Fen
8 Sosyal bilimler
testlerinden soruyu doğru cevaplandırdığında testin % 20 sini yapmış olacak ve LYS girmeye hak kazanacaktır