Şimdi Ara

2005 yılından bugüne Türkiye'deki teknolojik ürünlerin fiyat değişimi (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
214
Cevap
1
Favori
18.072
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
44 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • walla tontişler, isteyen istediğini beyan edebilir, zaten devlet mülklerini görür, haliyle senden mülk beyani istemez, ama siz cahil sürüsü, sanıyorsunuzki yukarıdaki beyan edilen mülkler gerçekden mevcut, onlar ileride cukkalayacakları paralar için önceden hazırlanmış kılıf, tabi sizde bunu idrak edecek seviye olmadığı için bu hallerdesiniz.

  • Konsolda dikkati çeken diğer kalemlerin aksine her sene yeni modeli çıkan bir ürün değil fiyatın değer kaybetmemeye çalışması normal.

    Güzel haber tşk.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: MaSSive

    Nokia 6600 çıkar çıkmaz alanlardanım.Tarihini dönemini hatırlamıyorum ama, 1400 TL. Yani eski parayla .1milyon 400 bin liraya almıştım.


    Aynen hocam ben de 2004 yılında o civarda bi fiyata almıştım.
    Yalnız eski parayla 1 milyar 400 milyon Lira dyorduk

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İşte ben buna şahlanış derim. Grafiğe bakın nasılda yukarılara çıkmış

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapıştırmış cevabı koyunsayar arkadaşımız

    Gidin parayı Ekrem amcanızdan isteyin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir öğretmen çocuğu olarak 2004 yılında aylık 250 Lira harçlık alırdım. Asgari ücret 300 lira. Yemek + Kola + Yol = 5.5 TL günlük.

    2004 yılında Nokia 6600 ise 900 TL imiş ki ben o telefonu 50 lira taksitle aldığımı hatırlıyorum. 300 liramı başkası karşılamıştı.

    2001 yılında abim barmenlikten
    400 lira kazanıyordu. Yani aslında asgari ücretin pek bir önemi yoktu demek istedim. Play Station`ı 1997'de harçlık biriktirerek alan birisi olarak + Action Man'i mi satmıştım (=.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • O yıllardaki erişim zorluğu global bir sorundu bu kadar yayılmamıştı teknoloji, yurtdışında millet şimdi büfeden çekirdek alır gibi teknolojik alet alıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hiç kimse kusura bakmasın ama 2013 yılına kadar halkın alım gücünü adamlar gayette yükseltmişti. Ne olduysa 2013 sonrası oldu...
  • Haykıran Bıngıldak kullanıcısına yanıt
    Benimde anlatmaya çalıştığım buydu zaten.O yıllarda fiyatların yüksek olmasının en büyük nedeni teknolojik ürünlerdeki rekabetin günümüzdeki kadar olmamasıydı.Bunun sonucunda kötü ekonominin yanında birde rekabet olmadığından dolayı fazladan bir maliyet ödemek zorunda kalıyorduk.Ama günümüzde artık rekabetin artması ile bu maliyet kendiliğinden azaldı ama ekonomi düzelmediğinden yine yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalıyoruz.
  • O yıllarda en iyilerin aldım, 8 yıldır benimleler. Telefon istisna tabi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 2007-2008 yıllarında cod 4, crysis gibi oyunları rahatça oynayabilmek için o dönemde alınabilecek en güzel pc lerden birini toplamıştım. 8800GT , E5300 intel işlemcim vardı (işlemciyi öyle hatırlıyorum) hatta 8800 gt nin yanında company of heroes un orjinal dvd si yanında hediyeydi. Asus P5Q,E anakart, 17 inç philipps monitör ile 1500 tl ye aldığımı çok iyi hatırlıyorum o zaman 9800-8800 amd tarafında ise (o zaman ati) 3850-3870 gibi kartlar ancak alabiliyordun hatta biraz daha bekleyip gidip gtx 200 serisi almadığıma pişman olduğumu hatırlarım. Bundan 3.5 sene önce de victor p703 6gb 970M i7 işlemcili 17.3 inç full renkli klavyeli pc yi 3964 tl ye aldım.Şimdiki o kartların muadilleri masaüstü ve laptop da rtx 2070. Öyle bir pc dizmek hele ki laptop almak için 10 bin tl yi gözden çıkarman gerek (normal gidip matx en dandik anakart ryzen 5 1600 falan almazsan tabi) . Aradaki farkı siz düşünün bizim maaşımız 9 kat artmadı artsa bile diğer giderler 20 kat artmıştır işte senelerdir üretmeye üretmeye herşeyi dışardan getire getire bu hale geleceği belliydi zaten. Bugün adam akıllı yaşayabilmek için min 7 bin tl maaş gerekli tabi aktroller için 5200 yetiyor ama :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gordun Frimen -- 26 Haziran 2019; 13:15:29 >




  • 2013-2014 e kadar iyi gidiyor, o yıllardan sonra ülke ekonomisi bildiğin hızla dibe doğru gitmeye başlamış. Peki neden? Fiyatların bu denli yükselişin temel nedeni veya nedenleri nedir?
  • Alım gücü arttı bunu kimse inkar edemez. Politik bir şey söylemiyorum, siyasi partiler ve kişilerden bağımsız konuşuyorum, sosyolojik bir şey, gözlem yapmaya bile gerek yok 15 yıl öncesini yaşayan biliyor . Son 15 yılda Konfor ve refah seviyesindeki artış da çok büyük, bunu inkar eden ya 13-14 yaşındadır veya bu ülkede yaşamıyordur. Evlerdeki eşyalardan tutun, kullanılan araç-gereç , iş yerlerindeki teknoloji kullanım seviyesi, sokaklar , şehirler , ulaşım teknolojileri, Eğitim , Sağlık ta kullanılan araç gereçlerin nitelik ve kalite artışı, savunma sanayi , yollar, hava ulaşımı, turizm, oteller vs Gözünü nereye çevirsen büyük bir değişim var bu inkar edilemez.. Ülke hakikaten Çağ atladı.

    Ama son 1-2 yıldır bu konfora erişim daraldı , ne güzel alışmıştık ucuza alıyorduk, alım gücümüz yetiyordu, Ps4'ler , Ekran kartları , cep telefonları çok daha kolay ediniyorduk.

    Bolluğa alışmak kolay ve keyifli. Bu bolluktan biraz bile mahrumiyet insana ağır geliyor, eskiler unutulur, güzel günler hızlı geçer..

    Dünya 2005'i bırakın 2013'ün Dünyası değil, değişim hızlı ilerliyor. Dünya finans sistemin iyiye gittiği de söylenemez. O sebeple sadece ülke içindeki parametreler ile eski ile şimdinin fiyat kıyaslamasını yapmak sonuç olarak doğru olsa da bütün açısından eksik bir yaklaşım.




  • OPTİMİST kullanıcısına yanıt
    Alım gücü arttı mı? Bahis ettiğiniz alım gücü taksit ve/veya kredi kartı gibi araçlar sayesinde iyileşmiş gibi gözüktü. Dalga geçmeyin lütfen, taksitin kaldırılması sırf bu yüzden, daha geçen hafta değişime uğrayarak taksit sayısında artışa gidildi.

    Alım gücü artmış, ağlanacak halimize gülmemek için kendimi zor tutuyorum şu anda. Hiçbirimiz, Türkiye'nin bir yılda ürettiği ortalama gelirin %54'ünü her ay maaş olarak almıyor (sayın vekillerimiz hariç). Temmuz ayı geliyor, ortalama %15 (hadi biraz iyimser olayım) enflasyon oranı altında, ne kadar enflasyon oranı açıklanacak ve enflasyon farkı verilecek, göreceğiz.

  • kardeşim,.bu pc telefon olayi sadece trde pahali
    adam i9 sistem i bir ayliik maasiyla diziyor tr fiyatina baktim 21k jajsajjsnjjsjann yani yapcak bisi yok.
    kuzenim ingilterede yaşıyor trde 40k lik fiyat olan pcyi 3aylik maasiyla aldi Xd.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sikayet ediyosunuz ama yol yapildi..
  • leocorte kullanıcısına yanıt
    Yani bir şekilde son model alınabiliyordu. Şimdi taksit bile yok ama devlet vergisi var çok şükür.

    Bir de herkesi o dönemde asgari ücretle geçiniyor sanan var, baya garip. Orta sınıf diye bir şey kalmadı deyince de bön bön bakarlar aynı insanlar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MaSSive

    Nokia 6600 çıkar çıkmaz alanlardanım.Tarihini dönemini hatırlamıyorum ama, 1400 TL. Yani eski parayla .1milyon 400 bin liraya almıştım.

    Alıntıları Göster
    Sen Nokia Türkiye garantili almışsın...Grey market olanlar 1000-1250 TL arası bulunuyordu.Malum o zamanlar imei kayıt olayları da yoktu...yurt dışı cihaz bile bulunuyordu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Omega Speedmaster -- 26 Haziran 2019; 16:43:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • esmerbuyucu kullanıcısına yanıt
    Evet, kesinlikle alınıyordu dostum. Bu arada 900 liralık telefon aynı zamanda 600€ idi. PlayStation ise 125 liraydı. Galiba PS One ise 300$`dı. Bu paralar o zamanda çok büyüktü ama dediğin gibi alınıyordu.

    2004'te de yeni PC alındı ve en son sistem toplanmıştı. 1.750 liraydı. Tabiki o da taksitle idi. Maaşı biraz geçiyordu galiba. Şimdi alsak maaşın 10 katı (=.

    Satandartların gerisinde olduğumuz bir gerçek ne yazık ki.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ülke ekonomik olarak komple batık, bunlar iyi günler. Kemerlerinizi bağlayın, devamı geliyor

    2005 yılından bugüne Türkiye'deki teknolojik ürünlerin fiyat değişimi




  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.