Şimdi Ara

2001 krizi nasıldı (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
412
Cevap
6
Favori
21.393
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
78 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Pitx1 kullanıcısına yanıt

    Benzer yaslardayiz benim babamda ayakkabi imalati yapiyordu.

    Babamin yuzunu gormedigim gunler oluyordu. O seviyede calisiyorlardi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Buİnsansa

    Belki de zaten böyle bir toplumduk ama dünyayı bilmiyorduk. Artık kıyaslayabiliyoruz. Ülkenin her yerinden ucuzluk ve basitlik akıyor. En kısa sürede kurtulabilme ümidiyle...
    Neyi işaret ettiğimi anlamışsınız, sonsuz saygılar

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2001 krizinde dolarda epey arttı herşeye zam geldi, insanlar işten çıkarıldı fabrikalar, Esnaf yine kepenk kapattı ama bu kadar ağır değildi dolar 2 TL bile değildi şimdi ise yaklaşık 8 TL ve çalışan vatandaşın çoğu asgari ücretle çalışıyor ama 2001 yılında çalışanların çoğu asgari ücretten fazla alıyordu. Bundan dolayı vatandaş daha kısa süre içerinde toparlandı ama şimdi öyle mi bu kriz daha uzun sürecek.

    2002 yılında toplam 64 milyon nüfusu olan ülkede 20 milyondan fazla çalışan ve bunun yaklaşık %9 asgari ücretli

    Yıl 2020 83 milyon nüfus 25 milyondan fazla çalışan ve bunun %40 dan fazlası asgari ücretli işte bundan dolayı bu krizi daha ağır ve uzun olacak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: babus0606

    tamam müdür..  zaten hep demokrasi kazandı.

    Aynen müdür 

  • 2001 kriziyle şu anki krizin temel farkı aslında şuydu. 2001 krizinde temel neden yüksek kamu borcu iken şu anki krizde temel sorun özel sektördeki yüksek borçluluk ve yüksek cari açıktır. 1994 ve 2001 krizleri özellikle 90'ların popülist seçim politikalarının sonucu olarak ve merkez bankasının kamu borcunu para basarak kapatmaya çalışması nedeniyle oluşan yüksek faiz ve enflasyon problemiydi. Genel olarak maaşlar ve banka faizleri gerçek enflasyonla paralel gittiği için halk çok etkilenmiyordu. Babam asgari ücretle çalıştığı ve kira verdiğimiz halde 5 kişilik aileyi geçindirebiliyordu. Hatta 2004 yılında ev alabilmiştik (kredisiz-borçsuz). Tabi o zamanlar insanlar daha tasarrufluydu. Gereksiz alışveriş yapılmazdı. Borçlanıp birşey alma düşüncesi yaygın değildi, para biriktirip sonra alınırdı. Çoğu kişinin borcu olmazdı.
    Şu anki durumla temel fark bu. Şu anda herkes borçlu. O zaman sadece devlet borçluydu, şimdi hem vatandaş, hem devlet, hem de firmalar borçlu. Hatta 30-40 sene sonraki kazançlarımızı bile çoktan harcamış durumdayız.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • besttrr kullanıcısına yanıt

    tamam corç aynı ecevit kafasına kitap yiyence ne olduğunu sen görmedin tank önüne çıkamayanlar led tv ekranından hep seyrettiler duymadılar görmediler darbeleri 3 maymunu oynadılar. 

  • Cok kisa özetleyecegim. O vakit 18 yasindaydim. Su anda TCMB baski altinda ve dolayisiyla basimizdaki yüzünden dramatik faiz artislari yapamiyor diye kimse sanmasin bugün 2001 den cok daha iyi konumdayiz ! Asla ama asla böyle olduguna inanmiyorum ve her iki dönemi de gayet net mukayese edebilecek yastayim. Bugünkü yasadigimiz kriz 2001 den cok daha derin etkiler birakacak. Insallah ben yanilirim ve memnuniyetle bu dediklerim yanlis ciksin isterim.

  • 2001 krizini biz paralel evrende falan yaşadık herhalde. Benim ailem dahil olmak üzere çevremizdeki bir çok kişi işini kaybetti, iş yerini kapatmak zorunda kaldı, ev kiralarını ödeyemeyip kiradaki evlerinden gizlice kaçmak zorunda kaldı. Sosyal devlet diye bir şey olmadığı için öyle yardımlar falanda yoktu. Şimdi konsol fiyatlarından,araba fiyatlarından şikayet ediliyor 2001 krizinden önce zaten bunlar çok büyük lükstü krizle beraber hiç bir şekilde ulaşılamaz olmuştu. O zamanlarda bir kemal e ümit bağlamışlardı ne olduğunu bilen bilir.

  • BEN 16 yaşindaydim bir kitap fırlatma olayı oldu sonra koptu kıyamet , dayımın züccaciye dükkanına giderdim kimse gelmez oldu dükkana dayım ajandasında alacaklilarının üstünü çizerdi para geri gelmeyecek diye sonra heralde iş değişikliği yaptı ve bi müddet sonra işler düzeldi diye hatırlıyorum ama mutluyduk be o yıllar

  • Tukaka denilen 90 lı yıllarda türkiye -istanbul 3 kez olimpiyat adayı oldu ciddi ciddi.

    Enflasyon yüksekti çünkü siyasi istikrar yoktu.Darbeci zihniyet yüzünden siyasi işleyiş yara aldı.28 şubat süreci mahvetti herşeyi.Siyasal islamı besledi.

    Buna rağmen ekonominin kendi dengeleri vardı.İktidardan bağımsız bir şekilde dengesini buluyordu.

    Başta mesut yılmaz,tansu çiller, bitik ecevit ve adı batası demirel yüzünden istikrarsızlık vardı.

    Dış borç var dı ama şimdiki gibi önümüzdeki 25 yıl mütahitlere borçlu değildik.Şimdiki gibi donumuza kadar ipoteklide değildik.

    Şimdiki gençlerin işi çok zor .Ömür boyu mütahitlere borç ödeyecekler.

  • 2001 krizinde döviz borcu olanlar battı geri kalanlar hayatlarına devam etti. Şimdi herkes batıyor. Asgari ücretle çalışan, memur olanın hayatı fazla değişmedi ancak şimdi bu kesimde zor durumda. Bu açıdan 2001 krizini mumla arar haldeyiz. Üstelik şimdi satıp borcu ödeyebileceğimiz fabrika ve kurum da kalmadı. Sonumuz çok kötü olacak.

  • 10 yaşındaki çocuğun elinde 10.000 liralık telefon varsa o zaman 15 yaşındaki çocuğun elinde kaç paralık telefon olur acaba ?

  • tla776 T kullanıcısına yanıt
    O donemlerde uretimin olmasi krizin cabuk atlatilmasinda buyuk bir rol oynadi. Uretimin olmasina paralel ihracatta artti. Bir yandan sicak para akisi diger yandan ihracattan elde edilen doviz durumu farkli noktalara tasidi.

    Ayrica calisan kesimin buyuk bir bolumu ozel sektorde asgari ucrete calismazdi. Yani en kotu okulu birakmis ama daha askere gitmemis cirak min. Asgari ucret x 2 seklinde maas alirdi. Asgari ucreti uygulayan azdi. Zaten o donemin sayilari bu veriyi desteklemekte.

    Haliyle isi bilen kalfa, isci, usta, muhendis, saglik calisani vs iyi maas alirdi. Cunku gelir dagilimi simdiye oranla daha adildi. Simdi neredeyse tum meslekleri asgari ucrete fikslediler. Asgari ucret almayanlarin bir kismida saun 3-4 bin tl arasi almaktadir. Sayilarla ifade edersek calisan insanlarin %65-75i bu sekilde. Zaten asgari ucret alan %40 lik bir kesim var. Bu sebeple gelir dagilimi cok farklilasti. Kalifiye elemanin gelir dagiliminda aldigi pay cok dustu. Zengin ise daha da zenginlesti.

    İste bu yuzden olasi bir siddetli akut krizde (kriz suan kronik boyutta) durum cok baska yerlere gider. Cunku en ufak bir krizse fatura calisana kesilir. Pandemi surecinde bunu cok guzel gormekteyiz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pitx1 -- 14 Ekim 2020; 17:22:57 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • eyoruk E kullanıcısına yanıt

    15.000

  • Şöyle söyliyim ben de. O zamanlar insanlar bu kadar yüzsüz değildi mesela. Kriz olduğunu kendileri çıkıp mertçe söylüyorlardı. Zamları da yiğitçe bam bam bam açıklayıp vuruyorlardı. Neyin ne olduğunu biliyordun yani. Yiğitlik, mertlik ve sözünün erliği vardı. Fakirlik vardı, siyasiler öyle yazlık-kışlık saray nerde görsün, garibanlar makam aracı zor bulurlardı. Ehh halk da fakirdi elbet, çoğu evde buzdolabı-çamaşır makinesi yoktu. Analar ellerinde yıkardı. Çocuklar caddeden bir araba çıksa arkasından koşardı. Ah o çocuklar ah... Şimdiyse her şey öncelikle yalan-dolan-çarptırma üçlüsü eşliğinde masa altından yürütülüyor. Kimsenin yüreği yok, pısırık dolu her yer. Veba gibi kan emiciler sarmış yurdun 4 bir yanını. Doymuyor, yedikçe daha çok iştahları açılıyor. Gökdelen sayımız arttı ama içinde insan yok ne yazık ki. Zamlar oldu zamcık yahut yeni güncelleme. Krizler oldu hafif sıkıntı, hatta yok ya kriz de ne ola? Zamanında kasa atanlar oldu dıj güçler bizi kıskanıyor. Yiğitlik ve mertliği tabuta koydular. Dolayısıyla demek o ki yiğen ne oldu o güzel çocuklaraaa...???


    Para krizi gelip geçer, asıl sıkıntı insan krizidir...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SPAWN-TheUndead -- 15 Ekim 2020; 20:3:10 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: çerkes89

    2001 krizini biz paralel evrende falan yaşadık herhalde. Benim ailem dahil olmak üzere çevremizdeki bir çok kişi işini kaybetti, iş yerini kapatmak zorunda kaldı, ev kiralarını ödeyemeyip kiradaki evlerinden gizlice kaçmak zorunda kaldı. Sosyal devlet diye bir şey olmadığı için öyle yardımlar falanda yoktu. Şimdi konsol fiyatlarından,araba fiyatlarından şikayet ediliyor 2001 krizinden önce zaten bunlar çok büyük lükstü krizle beraber hiç bir şekilde ulaşılamaz olmuştu. O zamanlarda bir kemal e ümit bağlamışlardı ne olduğunu bilen bilir.

    Kemal dediğin adam olmasaydı sen şuan bu satırları bile yazamıyor olacaktın.


    konsol diyor adam ya şaka gibi valla, teknolojik aletler şimdiki gibi yaygın değildi zaten, ayrıca ben o dönemde ps 1 oyunlarını alıp oynayabiliyordum. bırak bu yalanları boş konuşmayı kes. o dönem batanların çoğu döviz borcu olanlar ve batan bankalarda nakiti bulunanlardı.


    sosyal devlet diyor, sanki şuan sosyal devlet varmış gibi.


    araba ev nasıl lüks olmuş onu da anlamadım, biz fakirin fakiriydik ama arabamız da evimizde vardı kardeş? ikinci el çok rahat araba alıp ödüyorduk.





  • 1999-2000 krizinde babam o zaman 1 gün de 3 milyon $ zarara uğraşmıştı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sniper23 -- 15 Ekim 2020; 11:32:33 >
  • o krizse buna kıyamet dememiz lazım.

  • Dün gibi hatırlıyorum, Dolar 650.000 liradan, 1 Milyon 50 bin liraya çıktı bir iki gün sonra da 1 Milyon 250 bin lira olmuştu. İntihar edenler, batanlar. 0.60 kuruş dan 1,25 tl yani. Karaoğlan hiç işi gücü yokmuş gibi İmam Hatipleri Kiz Erkek karışık yapmıştı, lanet etmiştim. Türkiye yi resmen hortumladılar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.