Bildirim
2 tane türkçe ek sorularım lütfen yardım
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir - 2 Masaüstü

Giriş
-
sev-in-diği-m
-in fiilden fiil yapım eki. -diği ise zaten sıfat fiil eki.
gir-iş-im
giriş tek başına düşünüldüğünde isim. girişmek gibi bir fiil anlamı da var olabilir. -im de zaten isimden isim yapım eki -
hocam normalde gir kökü oluyor ama soru bizden i.i yapan yapım ekini sorduğu için giriş i kabul edip im ekini de i.i yapım eki kabul ediyoruz doğru mu hocam bu arada 3.soruda b şıkkında indirmede kelimesini de ayirabilir misiniz rica etsem in-dir-me-di diye yapıyorum ama hatam nerede acaba
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > -
hocam orasını da ben yeni farkettim. sanırsam in-dir-mekte olması gerekirken indirmede'ye dönüşmüş. ben de o hususta biraz takıldım. tam bir fikir beyan edemeyeceğim quote:
hocam normalde gir kökü oluyor ama soru bizden i.i yapan yapım ekini sorduğu için giriş i kabul edip im ekini de i.i yapım eki kabul ediyoruz doğru mu hocam
evet
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ben husrana komsuyum -- 17 Kasım 2019; 13:45:11 > -
''Sevindiğim'' sözcüğü:
Sev- fiil kökünden
sevin- fiili; (1. yapım eki burada)
sevin- fiilinden
sevindiğim ismi oluşmuştur. (2. yapım eki burada)
(İsim dememin sebebi sıfat fiiller isim soylu sözcükler sınıfına girer.)
Fiilimsi ekleri her zaman yapım ekidir. İlgili sözcükte ''dik'' sıfat fiil ekidir ve yapım eki görevindedir.
Sonuç olarak ilgili sözcük 2 tane yapım eki almıştır.
''girişim'' sözcüğünü ele alalım:
gir- fiil kökünden
giriş ismi;
giriş isminden
girişim ismi
oluşmuştur.
Gördüğünüz gibi ''giriş'' isminden ''girişim'' ismi oluşmuştur. Yani isimden isim yapım eki vardır burada.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zlatan.İbrahimovic -- 17 Kasım 2019; 16:32:51 > -
hocam ilk sorunun B şıkkındaki "indirmede" kelimesine bakar mısınız -
''İndirmede'' sözcüğünü ele alalım:
inmek fiil kökünden
indir- filli oluşmuştur. (Burada 1. yapım eki var.);
indir- fiilinden
indirme ismi oluşmuştur. (Burada 2. yapım eki var.)
''me'' isim fiil ekidir. Fiilimsi ekleri her zaman yapım ekidir.
İlgili sözcükte 2 yapım eki vardır. Bundan mütevellit soru yanlıştır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zlatan.İbrahimovic -- 17 Kasım 2019; 16:37:36 > -
peki hocam biz bunu "indirmekte" olarak düşünseydik yine aynı sonuca mı varacaktık -
''ma, ış, mak'' isim fiil ekleridir.
İndirme
İndiriş
İndirmek
Hepsi de aynı görevde.
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X