Şimdi Ara

2 mp meğerse herşeye yetermiş..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
461
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Eevt arkadaşlar 3-4 yıldır dijital makineler alıyom satıyom foto çekiyom vs.. inanın sırf göz boyama 10 mp vs.. ler.. 2 mp herşeye yetiyor.Yeter ki lensi kaliteli olsun..

Edit: Son cümle eklendi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mit Ajanı -- 17 Ocak 2007; 0:06:50 >

• bu bilinmeyen bir konu değilki,forumu takip eden hemen hemen herkes biliyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: codderial

Eevt arkadaşlar 3-4 yıldır dijital makineler alıyom satıyom foto çekiyom vs.. inanın sırf göz boyama 10 mp vs.. ler.. 2 mp herşeye yetiyor.Yeter ki lensi kaliteli olsun..

Bilmeyenleri bilinçlendirmek adına güzel bir paylaşım olmuş bence...
  • çok dar kapsamlı bir cümle olmuş.
    "iyi çekilmiş bir 2MP, 10x15cm baskı için yeter" daha tarifli bir ifade. Ama bazen, özellikle düşük ışık çekimlerde, iyi çekilmiş 2MP'lik bir görüntüyü elde edebilnmek için 6-10Mp'den "resize" ederek "süzmek" durumunda kalırız!!

Bu bağlamda, ben 300D ile gece çekimi yaparken 2MP modunda kullanırım ve tamamen "noise-free" görüntüler elde ederim...

quote:

Orjinalden alıntı: codderial

Eevt arkadaşlar 3-4 yıldır dijital makineler alıyom satıyom foto çekiyom vs.. inanın sırf göz boyama 10 mp vs.. ler.. 2 mp herşeye yetiyor.Yeter ki lensi kaliteli olsun..

• Normal kullanıcıya 3 mp rahatlıkla yeter. 3 mp le A4 cıktısı bile alabilir. Kac kisi a4 ve daha ustu boyutlarda cıktı alıyorki. Birazda firmaların pazarlama hilesi bunlar. Onemli olan olan fotografın mp buyuklugu degil kalitesidir. Kaliteli fotografta kaliteli lens, sensor ve islemciden gecer. Buda urun fiyatını cok etkiler ureticilerde en ucuz yontem olan mp arttırma ile tuketicilere yonelir ve yonlendirir. Cunku bu sekilde daha cok satar. Dogru teknikler kullanılarak dusuk mp li fotograf boyutu buyutulebilir ve buyuk baskılar alınabilir yeterki kaliteli fotograf olsun.
    Ben yıllar once Canon A60 kullanıyordum 2 mp gercekten cok kaliteli sonuclar veriyordu A4 cıktısı bile alıyordum, aynı serinin A70 i de vardı 3.2 mp lik. Simdi aynı boyuttaki sensorleri 5 ve uzeri pixel le doldurdular sonuc kalitesi dusen fotolar ama yuksek mp li. MP en son degerlendirilecek seydir.
    Simdi cep telefonlarında basladılar bu kadar mp diye insanların gozunu boyuyorlar sonuc 5 para etmez fotograf kalitesi.
    Kaliteli cam gibi kontrastı renkleri keskinligi yerinde 1 mp fotoyu camur gibi cekilmis 5 mp e tercih ederim.
    Zaten normal kullanıcı icin buyuk boyutta fotolar yer kaplamaktan baska bir seye yaramıyor.

• quote:

Orjinalden alıntı: Alehar

çok dar kapsamlı bir cümle olmuş.
    "iyi çekilmiş bir 2MP, 10x15cm baskı için yeter" daha tarifli bir ifade. Ama bazen, özellikle düşük ışık çekimlerde, iyi çekilmiş 2MP'lik bir görüntüyü elde edebilnmek için 6-10Mp'den "resize" ederek "süzmek" durumunda kalırız!!

Bu bağlamda, ben 300D ile gece çekimi yaparken 2MP modunda kullanırım ve tamamen "noise-free" görüntüler elde ederim...

Sayın Alehar;

Aklıma takılan bir soruyu aktarmak istiyorum. Normalde aynı ebatlı sensörlerde daha düşük megapiksel, daha az sıkıştırılmış devre ve beraberinde sensör üzerinde daha büyük pixel area (böyle diyeyim) getirir ve foto noise açısından daha temiz olur (sizinde bildiğiniz gibi) Ama yüksek ISO kullanılması gereken durumlarda daha küçük megapiksel değerleri ile çekim yapmak, bir avantajmıdır peki??? Zira efektif megapiksel aynı kalmış oluyor. Sizin cümlelerinizi okuduktan sonra aklıma gelen, makinanın (300D nin) kendi efektif piksel değeri olan (sanıyorum 6 MP) 6 MP ile çekim yaparak, fotoğrafı 2 MP e resize etmesi, ve böylece daha öncede bahsetmiş olduğunuz noise un azalması ya da gözle görülmez hale gelmesi durumu. Peki bunu bilgisayar ile yapsak, photoshop vb. benzeri bir program ile, daha etkili olmazmı?? Yada makina resimi oluştururken, kendi picture-processing işlemleri esnasında küçülttüğü için, daha etkili olur ve daha noise-free bir fotoğrafmı oluşur?? Eğer hal böyle ise, yüksek noise tercih ederken, foto çekilmeden önce, MP i biraz düşürmek daha iyi galiba (belki çok küçük bir farkla)

@ikarahal;

Büyük sensörü ve 4 MP i ile Canon a80 den aldığım tadı diğerlerinde bulamadım bende 2 de belki çok küçük, her resim çok net olmayabiliyor, zaman zaman resize etmek gerekiyor ama kompaktlarda 5 i geçince su koyuyor makina Dediğin gibi, canlılık keskinlik çok önemli.

Ekleme : Yalnız MP artırımının ucuz bir yöntem olduğunu düşünmüyorum ben. Doğru veya yanlış ama, ucuz değil bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ahmet1980 -- 17 Ocak 2007; 9:50:25 >

• Kaliteli çekim için 3.2 MP yeterlidir
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Nokia 8.3 çok iyi değil mi
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Sayın Ahmet1980 malesef asagıdaki alıntılara katılamıyacagım.

quote:

Orjinalden alıntı: Ahmet1980

@ikarahal;

Büyük sensörü ve 4 MP i ile Canon a80 den aldığım tadı diğerlerinde bulamadım bende 2 de belki çok küçük, her resim çok net olmayabiliyor, zaman zaman resize etmek gerekiyor ama kompaktlarda 5 i geçince su koyuyor makina Dediğin gibi, canlılık keskinlik çok önemli.

Ekleme : Yalnız MP artırımının ucuz bir yöntem olduğunu düşünmüyorum ben. Doğru veya yanlış ama, ucuz değil bence.

Soyle dusunun kompakt makinaların sensorlerinde boyutu arttırmadan mp katlayarak arttırıyorlar neden.
    D-SLR Like yada SLR makinaların kompakt ile aynı mp de ve daha buyuk hatta full frame sensor olanların nasıl sonuc verdigini ve fiyatlarını dusunun.
    Bu olay ticari buyuk sensor buyuk para kucuk sensor kucuk para o yuzden kucuk sensore daha cok pixel sıkıstırmak daha az maliyetle daha cok tuketiciye satmak.
    Keske dediginiz gibi olsa kolayına kacıp buyuk sensore daha az mp koysalarda noise dusuk fotolar alsak.
    Ama yapmazlar kazancları duser. O yuzden sensor boyutunu buyutmek yerine kucuk sensore daha cok pixel sıkıstırmayı yegliyorlar. Sonra baslıyoruz sensor boyutu cok kucuk noise berbat bes para etmez diye yorumlara.

Ayrıca netlik keskinlik renklerin dogallıgı gibi konuların mp ile hic alakası yoktur.
    Buyuk kaliteli sensor + cozunurlugu yuksek kaliteli lens + iyi bir islemci isin ozu budur.
    Buda maliyetin bayagı artması (D-SLR Like yada D-SLR) demektir.

Son olarak yuksek ISO da mp degerini dusurmek noise konusunda avantaj saglamaz cunku pixel boyutlarınız aynıdır ve hep aynı noiseyi uretir. Siz ISO yu arttırdıgınızda sensordeki pixellere giden elektrik voltajını arttırırsınız. Kucuk sensorlerde fazla elektrikte noise uretmeye baslar, pixel buyudukce bu elektrige karsı daha direncli olur ve gurultusu azalır bu yuzden buyuk sensor deki buyuk pixeller daha az noise uretir.
    D-SLR makinalarda sensorler daha buyuk pixellerden olustugu icin daha fazla elektirkle daha fazla ISO verir ve noisede dusuk cıkar.
    Burda inc basına dusen pixel sayısı cok onemlidir. Buyuk sensor derken buna mutlaka dikkat edilmeli. 1 inc sensorde 5 mp var diyelim aynı teknolojide 2 inc 15 mp olandan cok daha iyi sonuc verecektir cunku 1 inc teki sensorde pixeller daha buyuktur. Bilgisayarda isler noise i dusurursunuz tabi detaylarınızda o oranda kaybolur. Noise de is yine sensorun ve islemcinin kalitesinde biter.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 17 Ocak 2007; 10:36:16 >

• Merhaba Ahmet bey güzel bir konuya değinmişsiniz. İlk paragrafınızın son satırındaki ifadeyi " yüksek noise tercih ederken" acaba "yüksek iso tercih ederken" anlamında mı kullandınız. Teşekkürler.
  • kesim biçeceksen yetmiyor kardeş.
  • arkadaşlar profilo -practikada 2 lik bir makina var hep mp3 gibi frklı özellikleir var ama zoomu yok gibi ben pek anlamıyorum bu makina bir evde iş görümü
  • quote:

Orjinalden alıntı: ikarahal

Soyle dusunun kompakt makinaların sensorlerinde boyutu arttırmadan mp katlayarak arttırıyorlar neden.
    D-SLR Like yada SLR makinaların kompakt ile aynı mp de ve daha buyuk hatta full frame sensor olanların nasıl sonuc verdigini ve fiyatlarını dusunun.
    Bu olay ticari buyuk sensor buyuk para kucuk sensor kucuk para o yuzden kucuk sensore daha cok pixel sıkıstırmak daha az maliyetle daha cok tuketiciye satmak.
    Keske dediginiz gibi olsa kolayına kacıp buyuk sensore daha az mp koysalarda noise dusuk fotolar alsak.
    Ama yapmazlar kazancları duser. O yuzden sensor boyutunu buyutmek yerine kucuk sensore daha cok pixel sıkıstırmayı yegliyorlar. Sonra baslıyoruz sensor boyutu cok kucuk noise berbat bes para etmez diye yorumlara.

Ayrıca netlik keskinlik renklerin dogallıgı gibi konuların mp ile hic alakası yoktur.
    Buyuk kaliteli sensor + cozunurlugu yuksek kaliteli lens + iyi bir islemci isin ozu budur.
    Buda maliyetin bayagı artması (D-SLR Like yada D-SLR) demektir.

Son olarak yuksek ISO da mp degerini dusurmek noise konusunda avantaj saglamaz cunku pixel boyutlarınız aynıdır ve hep aynı noiseyi uretir. Siz ISO yu arttırdıgınızda sensordeki pixellere giden elektrik voltajını arttırırsınız. Kucuk sensorlerde fazla elektrikte noise uretmeye baslar, pixel buyudukce bu elektrige karsı daha direncli olur ve gurultusu azalır bu yuzden buyuk sensor deki buyuk pixeller daha az noise uretir.
    D-SLR makinalarda sensorler daha buyuk pixellerden olustugu icin daha fazla elektirkle daha fazla ISO verir ve noisede dusuk cıkar.
    Burda inc basına dusen pixel sayısı cok onemlidir. Buyuk sensor derken buna mutlaka dikkat edilmeli. 1 inc sensorde 5 mp var diyelim aynı teknolojide 2 inc 15 mp olandan cok daha iyi sonuc verecektir cunku 1 inc teki sensorde pixeller daha buyuktur. Bilgisayarda isler noise i dusurursunuz tabi detaylarınızda o oranda kaybolur. Noise de is yine sensorun ve islemcinin kalitesinde biter.

Netlik ve keskinlik konusunda MP ile alaka kurmamı anlamamışsınız ya da ben anlatamamışım diyeyim Orda MP ile kurduğum bağlantı, sizin büyük sensör ile kurduğunuz bağlantı ile aynı kapıya çıkıyor. MP derken ben, ha büyük sensör, ha daha düşük sensörde daha düşük megapiksel. Yani sizin dediğiniz gibi, inc başına düşen piksel sayısı çok önemli. Aslında bu konuda hemfikir gözüküyoruz ama bazı yerlerde farklı düşünüyorum.

Netlik ve keskinlik MP ile alakalıdır ama ters orantılı. Lensiniz istediğiniz kadar kaliteli olsun, aynı kalitedeki lenste ve aynı sensörde daha fazla MP sıkıştırırsanız, daha kötü bir görüntü elde edersiniz.

Farklı düşündüğüm bir konu Noise konusu. Megapiksel düşürmek, sensör üzerindeki megapikseli düşürerek bize daha büyük pixel arealar sunmaz. Ama 10 MP lik bir resimde oluşan noise, resimi resize ederek 3 MP e düşürdüğümüz zaman, azalır ve gözü çok daha az rahatsız eder. Benim Alehar' a sormak istediğim konu ise, bunu makina içindemi, yoksa PC de yapmakmı daha avantajlıdır ile ilgili idi. Neticede signal pixel boyutları aynı, oluşan noise aynı ama resimi küçülterek noise azaltmak durumu, yani aslında göz hilesi diyeyim.

MP konusunda ise, aynı sensöre daha fazla megapiksel konulması sizinde söylediğiniz gibi pixel area yı düşürüyor ama maliyeti olumsuz yönde etkileyecek bir durum. Zira daha fazla MP konulması, daha küçük pixel arealar, daha küçük devreler, daha hassas ve daha düşük toleransa sahip makinalar gerektirir ve buda maliyeti olumsuz etkiler. Aynı durum işlemcilerde eskiden kullanılan 130 mikronluk transistör gibi rakamların daha aşağı düşürülmesi ve 65, 32 vs. gibi değerlere inilmesine benzer - diye düşünüyorum

• baki69

o tip makinalardan uzak dur onlar tam para tuzagı bir cok isi yapar hic birinide iyi yapmaz ustelik kalite namına birseyde bulamazsın.
    Maddi durumun kısıtlıysa 2 nci el temiz canon, nikon gibi makinalara yonel cok daha memnun kalırsın.

woop

Fotograf cekmeye, islemeye meraklıysan konuya hakimsen sanatsal yada pro amaclı calısıyorsan , zaten ileri seviyesindir kompaktlarla dusuk cozunurlukle pek isin olmaz. Haklısın.
    Normal kullanıcıya otm modda sadece anı fotografı cekip bilgisayarına atıp arada bir acıp bakan icin 3 mp fazlasıyla yeter.
  • Bu mesajlardaki tepkiyi anlıyorum. Kısmen de doğru, MP sayısı, malesef signal/noise oranı ile eşdeğer oranda gitmiyor. Ama bu demek değildir ki, MP hiç artmasın! Üreticiler sensör geliştirirken, teknolojileri ve sinyal işleme kapasitelerini geliştirerek sağladıkları signal/noise performansı, şayet 4MP den 6MP'e çıkmaya yeteiyorken, 10MP gibi daha zorlayıcı bir değere pazarlama taktiği olarak kayıyorlar. Ama sensör kaç MP olursa olsun onu kaç MP olarak kullanacağınız tamamen sizin elinizde.

Kamera içinden seçmek ile, sonradan resize etmek arasında çok bir fark yok. (üstelik az yer kaplıyor ve uğraşmıyorsun sonradan :)
    Aşağı yukarı (! detaylara burada girmiyorum) aynı kapıya çıkar. Ben Fuji F10 makinayı 3MP modunda kullanıyorum daima. Çünkü benim için hem 3MP yeterli hem de bu modda, SLR makinama yakın bir kapasite sergileyebiliyor. Bu bağlamda f10 benim için 3MP lik bir kameradır desem yanlış olmaz. İÇerdeği piksellerin hakkını tam veremeyen bir 10MP lik kameram olsaydı, onu da 2MP modunda kullanırdım ve bu makina da gerçekte benim için 2MP lik bir kamera olurdu!

quote:

Sayın Alehar;

Aklıma takılan bir soruyu aktarmak istiyorum. Normalde aynı ebatlı sensörlerde daha düşük megapiksel, daha az sıkıştırılmış devre ve beraberinde sensör üzerinde daha büyük pixel area (böyle diyeyim) getirir ve foto noise açısından daha temiz olur (sizinde bildiğiniz gibi) Ama yüksek ISO kullanılması gereken durumlarda daha küçük megapiksel değerleri ile çekim yapmak, bir avantajmıdır peki??? Zira efektif megapiksel aynı kalmış oluyor. Sizin cümlelerinizi okuduktan sonra aklıma gelen, makinanın (300D nin) kendi efektif piksel değeri olan (sanıyorum 6 MP) 6 MP ile çekim yaparak, fotoğrafı 2 MP e resize etmesi, ve böylece daha öncede bahsetmiş olduğunuz noise un azalması ya da gözle görülmez hale gelmesi durumu. Peki bunu bilgisayar ile yapsak, photoshop vb. benzeri bir program ile, daha etkili olmazmı?? Yada makina resimi oluştururken, kendi picture-processing işlemleri esnasında küçülttüğü için, daha etkili olur ve daha noise-free bir fotoğrafmı oluşur?? Eğer hal böyle ise, yüksek noise tercih ederken, foto çekilmeden önce, MP i biraz düşürmek daha iyi galiba (belki çok küçük bir farkla)

• 2 MP yetmez, daha çok olsun 10, 20, 30MP....

makinenin optik çözünürlüğüde yeterli ve noise üretmedikten yani kaliteli pixellerden oluşan bir çözünürlük artışı
    neden olmasın ki
    kim fotograf makinesinin daha fazla ayrıntıyı çözmesini istemez?

ama tüketici bir "kaç MP bu!" fikrinden öteye bilgi sahibi olmadığı için
    üreticide tüketicinin isteğini yerine getiriyor. Sadece MP leri artırıyor.

şimdi tüketici iso yu öğrendi,
    6400 iso ya çıkabilen ultra compact makineler var.
    ama nasıl çıkıyorlar 6400' e ????

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MrKutlu -- 17 Ocak 2007; 11:47:59 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: account

Merhaba Ahmet bey güzel bir konuya değinmişsiniz. İlk paragrafınızın son satırındaki ifadeyi " yüksek noise tercih ederken" acaba "yüksek iso tercih ederken" anlamında mı kullandınız. Teşekkürler.

Biraz geç bir cevap oldu ama, yanlış yazmışım o kısmı Uyarınız için teşekkürler
  • Sayın Ahmet1980

Evet aynı yonde konusuyoruz farklı acılardan.

Noise ise dediginiz gibi full size gore daha kucuk baskı alırsanız daha az rahatsız eder goz yanılgısıdır.
    Bence makina icinde noise mudahale etmek daha etkili olacaktır. Yada jpg degilde raw ile calısıp pc de islemek daha iyi sonuc verecektir. Fuji F30 u bilirsiniz cok iyi algoritmayla noise i bayagı cozmus. Tabi en guzeli makinanın noise performansını bilip ona gore kullanmaktır. Mesela bendeki s9500 1600 asa da noise kabul edilebilirin cok dısında 800 eh iste 400 ve altı gayet iyi. Ben 800 de cekmek zorunda kaldıgımda dediginiz metodu uygulayabilirim yani 9 mp ceker kucuk baskı alırım. Noise temizleme isleminde software ler detayları bayagı yutuyor cunku. En guzeli dusuk ıso da tripotla cekmeye zorlamak sartları.

Aynı boyutta sensore daha fazla pixel sıkıstırmak tabiki maliyeti arttırır kaliteyide dusurmeye baslar,
    ama buyuk sensor uretmeye gore daha ucuzdur. Ureticilerde kucuk sensor uygulamasını tercih eder.

İslemcilerdeki teknoloji farklı yonde hizmet eder. İslemciler hız icin tasarlanırlar ve ne kadar transistor koyarsa o kadar hız artar ama elektrik tuketimi ile ısınmada o kadar fazla olur haliyle transistorleri kuculterek bunun onune gecmeye calısırlar.
    Foto makinalarında ise tam tersi pixeller ne kadar buyuk olursa o kadar ısık yakalama kabiliyetleri artar yuksek voltaja karsı hassasiyeti azalır noise konusunda da daha basarılı olur.

Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 17 Ocak 2007; 12:09:40 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.