Şimdi Ara

2 + 1 Kaliteli hoparlör sistemi yapalım.. VAZGEÇTİM YAPMAYALIM.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
87
Cevap
0
Favori
24.753
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Gerçi bu elektronik forumu açıldığında (geçen yıllarda) bu teklifi getirmiştim ama rağbet görmedi. Şimdi bir kez daha denemeye karar verdim.

Öncelikle neden 2+1? sorusuna cevap vereyim.

1- Müzik dinlemek için 2+1 ler idealdir. 5+1 lere göre müzik performansları çok iyidir.
    2- Yapımları basit ve az masraflıdır. Giriş veya orta seviyedeki arkadaşlarımızda uygulayabilir.
    3- 4+1 ve 5+1 ler için ses kumanda potu bulmak zordur.

Projeyi destekleyen arkadaşlar yazsın. Bir orta yol bulup birşeyler yapalım...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drhardware -- 10 Haziran 2005, 23:05:20 >

• Ben seni destekliyorum elimizde olanlar nedir? bir amplifier yapacağız kolonlara bağlanacak baska? cevap bekliyorum senden amplifier için ne kullanacağız hangi entgre
  • EVET BENİM ELİMDE 2x40w (2N3055 Lİ) BİR AMFİ VAR MİX DEVRESİ VAR TON DEVRESİ VAR HEPİ KENDİ İMALATIM SIFIRDAN HAZIRLANMIŞ DEVRELER VE HAPSİNİ ÇALIŞTIRDIM 2 ADET 3 YOLLU KABİNİM VAR +1 EKSİK. NASIL OLABİLİR
  • ben kabin yapabiliyorum her türlü tahta aracı var kendimde elektronikçiyim okul olarak ama ses sistemleri fazl i,lgimi çeker bi taneamfi ele geçirdim bozuk bir müzik seti buldum ve aldım 50 ytl kabileri yok sadece ve amfi stk kullanmışlar yanmış modelini hatırlamıyorum ama bana izmirde elektronikçiler ya yok yada getirte biliriz dedi 30 dolar fyat çektiler aldım mükemmel çalışıyor amfinin devresini isteyne yoolaya bilirim yanılmıyorsam 90 w (gerçek) benim kapinler kaldıramıyor haa müzik seti halinde kullanmıyorum denedim arabayada takılabiliyor basit bir şekilde
    scorpıon
  • 22can22 selam ben elektronik okuyorum ama yüksek okul amfilere oldukça meraklıyım bana devre şemasını göndere bilirmisin
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Tamam hocalar yapalım. Da Murat senin iş başlangıç için biraz ağır kaçar. Biz gene entegre işiyel başlayalım. Devre, tasarım benden ama tahta işlerinden anlamam ona göre.
  • drhardware dostum, geçen sene forumun bu kısmında yeterince üye yoktu, oysa şimdi elektroniğe meraklı birçok arkadaşımız burayı keşfetti sanıyorum ki bu defa bu proje yürür.Bunun yanında 2+1 ve amatörlere yönelik bir proje için en iyi çözüm senin de takdir edeceğin gibi gainclone türevi yapmak.Benim önerim en kolay bulunan ve en ucuz çözüm olan LM1875.

Bu arada niye 2+0 değil? eğer maliyet sebebiyle fazla yüksek güçlere çıkılmayacaksa, subwoofer dizayn etmek pek akıllıca değil.Düşük güçlü ve düşük çaplı bir hoparlörden 30 yahut 40 Hz'e kadar inebilen bir bass spektrumu elde edebilmek neredeyse imkansız.
  • Aha tam bende başlıyordum ki topic açılmış. Zaten şu okul meretini bitireceğim diye ne zamandır forumu takip edemiyorum, açılışı bu topicle yapalım.
    Bende benim 5.1 (Jazz 9940) sisteme 2.1 daha ekelyip 7.2 yapayım diye işe girişecektim yakın zamanda.
    2 kısmı için STK080 veya STK465 düşünüyorum. STK465 zaten stereo çıkış veriyor. (2*30 W) devre de çok karmaşık değil. Birazdan scan edip gönderirim. .1 kısmı için ise lise de yaptığım transistörlü 100W bir amp. vardı onu yada STK080 lerden birini kullanmayı düşünüyorum. Esas sorun .1 için kaliteli bir LPF ve 2 kısmı için iyi bir ton kontrol devresi.

Şimdi gelelim benim esas soruma. Bu renkli grafik LCD displayleri (PS1lerin üzerindekileri mesela) bir devre ile bu amplifikatöre bağlasakta şöyle Winamp taki yada mediaplayerdaki gibi görsel zımbırtılardan yapsak. sizce de çok hoş olmaz mı. Klasik vu - metrenin yerine...
    B konuda bilgisi elinde devre örneği olan, gönderirse çok sevinirim.

• STK465 Malzeme listesi
    R1,R11,R16,R6 1K
    R2,R12,R8,R18 33K
    R3 100
    R4,R14 330
    R5,R15 3.3K
    R7,R17 0.33
    R9,R19 4.7
    C1,C11 1uF/6V
    C2,C12 470pF
    C3,C13 8pF
    C4,C14 100uF/16V
    C5,C15 47uF/63V
    C6,C16 100nF
    C7 100uF/63V
    C8,C9 10uF/63V
    BESLEME +/- 28V

• quote:

Orjinalden alıntı: NITRO

drhardware dostum, geçen sene forumun bu kısmında yeterince üye yoktu, oysa şimdi elektroniğe meraklı birçok arkadaşımız burayı keşfetti sanıyorum ki bu defa bu proje yürür.Bunun yanında 2+1 ve amatörlere yönelik bir proje için en iyi çözüm senin de takdir edeceğin gibi gainclone türevi yapmak.Benim önerim en kolay bulunan ve en ucuz çözüm olan LM1875.

Bu arada niye 2+0 değil? eğer maliyet sebebiyle fazla yüksek güçlere çıkılmayacaksa, subwoofer dizayn etmek pek akıllıca değil.Düşük güçlü ve düşük çaplı bir hoparlörden 30 yahut 40 Hz'e kadar inebilen bir bass spektrumu elde edebilmek neredeyse imkansız.

Olabilir. Stereo yapmak daha kolay tabii. Ama ben 1875 le bi kaç deneme yaptım (kolay bulunduğundan) LM3886 çok daha iyi sonuç veriyor. Fikrim; 25+25+50 gibi bişey yapmaktı. Malum Sat.lar 8 ohm, sub 4 ohm ... Düşnelim biraz daha..

• elimdekiler olmuyomu, sıfırdan devremi kurcaz, yani ses devresi

2x10 watt bir anfi satın aldım hazır (5ytl idi kasmaya gerek yok dedim). adaptör girişi yaptım bir tane ucuna da regüle bağladım(adaptörden gelen 50hz gürültüsünü engellemek için)

asıl bomba olay Hoperlörler ve kasası. şöyle bir çakallık yaptım.
    8ohm luk hoperlör bağladığımda alet biraz suskun kalıyordu (anfi normalde 10watt)

bende 80watt lık ama 4 ohm luk hoperlör bağladım yaklaşık 5 dakika çalıştırdım aleti ,kondanstörler patlayacak mı? hoperlörler yanacak mı diye. sonuç mükemmel di.

volüm çok yüksekti fakat hoperlörler bas sesleri yeterince güçlü veremiyorlardı. birden gözüme geçen gün sapını kırdığım gitarım ilişti. hoperlörün birini gitarın deliğinden sarkıttım

arkadaşlar klasik gitarın bas karakteristiğinin ne kadar iyi olduğuna inanamazsınız. sadece 1 hoperlör girdi içer ve canavar kesildi. ev inledi resmen

marangoz bir arkadaşım var onunla birlikte hoperlör ve anfi için kabin yapacağız finaller bitince. gitarı ise woofer için düşünüyorum. acaba hoperlörlere mi kullansam karar veremiyorum.

bu benim elektronikle ilgili geçekleşen ilk projemdi zafer çığlıkları attım everest tepesine çıkıp.

• ha bu arada maliyet (12 + ıvır zıvır)= 14 ytl
  • bende bir 2+1 var. içini açtım içinde bir tda1554 var sağ ve sol çıkışları doğrudan 5W verecek şekilde düzenlenmiş. pes hoparlörü için ise aynı entegre içerisinde köprü bağlantı yapılmış. girişte pes sesler için bir 4558 ile sağ/sol toplanmış ve ses denetim katına sürülmüş. oradan da tda1554'e tabii.

ilk baş ben yaparım başarılı olursa sizde yaparsınız...

bide üzerine donanimhaber yazarız

http://www.eproje.com/modules.php?name=News&new_topic=5

burda işe yara bişiler çıkabilir bi göz atın arkadaşlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goke -- 3 Haziran 2005, 1:55:57 >
    örnek olarak ben odamda müzik dinlerken kullandığım sistem, düşük volumde derin bass ve temiz tiz vermeli bunu düşünerek bir devre yaptım. bas sesler için tda 2040 köprü bağlı ve yaklaşık olarak 40W çıkış veriyor bu devreden iki tane var ve iki adet tüp baslara bağlı (kullandığımız kolonlarda önemli tabi)...
    orta ve tiz sesler için ise bir adet tda 8561q kullandım buda 2x24W çıkış veriyor ve 3 yollu bir kolon sistemine bağlı. bu devrelerin bir bütün olarak çalışması içinde bir kontrol kartı olay tamam...
    sonuç: düşük volumde temiz ve net ses...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wenon -- 4 Haziran 2005, 5:20:09 >

İmzanız kural dışı...

• TDA2040 biraz eski bir teknoloji. Sesi güzeldir. Hatta TDA2030 da çok güzel ses verir.

Benim düşüncem; ST nin standart bir uygulaması var TDA2052 lerle. Çok pratik ve denenmiş (ben dahil) bir uygulama. Ses kalitesi yeterli. 90W toplam RMS çıkış veriyor. 16cm 4ohm subwoofer ve iki adet 8ohm satellite ile işi çözebiliriz. Başka bir çözüm;

Bir adet LM1876 ve çok titiz çalışma ile bir gainclone yapmak (NITRO). Bence oldukça makul. Yalnız bu durumda kaliteli iki adet iki yollu kabin temin etme işi var ayrıca önüne de bir ton kontrol koymak lazım.

Yapmışken adam gibi bişey yapalım derseniz; 3xLM3886 lı 2 x 38 + 68W lık (25cm subwoofer, 30Hz!) uzun ve pahalı bir çalışma var...

Hangisini yapalım siz karar verin. Hatta başka fikri (makul) olan varsa yazsın beraber değerlendirelim.
  • Evet bu birinci düşünce. Ben uyguladım. Başarılı sonuçlar aldım. Subwoofer olarak 16cm 4ohm Westra (iyi bir hoparlördür kendisi) ve de 30x40x15 cm tek portlu (25 x 100mm) bir kabin kullandım. Gerçi frekans cevabını ölçemedim ama sanırım yeni başlayan arkadaşlar için yeterli olur.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.