Şimdi Ara

12v çıkış için destek...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
875
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Merhaba, resimdeki devreyi yaptım.
    32 v max
    3.5 amper max çıkış alabiliyorum.
    Gayet stabil ama soğutmak için kutuya fan eklemek istedim.
    Bir türlü kararlı, "fan için ek" 12v çıkış alamadım devreden, ufak bir devre ile nasıl 12v çıkış alırım sizce?
    (led yerine 5w taş 100ohm koysam ısınırmı)

Aynı kutuya birde tda7375 anfi eklemek istiyordum, ve yaptım (malum ufak boyut, ve güzel ses)
    Bu istediğim çıkışı bundada kullanmak istiyorum..
    Tabi aynı anda hem devreden akım çekip hemde aynı anda anfiyi kullanmayacağım, trafonun gücü hayli hayli yeter diye düşünüyorum.

Edit; halen bir çözüm yolu bulamadım yardımlarınız benim için önemli.
    Yapmışken portatif hale getireyim dedim, enerji ısıya dönüşüp voltaj küçülüyor mantık buymuş.
    7805 ilede usb çıkış denedim, güzel ısı verdi ama yanmadı soğutunca..

Önemli olan fan'ı çalıştırmak ve anfiye 12v girmek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ch4ylak -- 7 Kasım 2014; 0:37:49 >

• Ch4ylak kullanıcısına yanıt
    Devre ayarlı ve 30V Dc giriş olduğu için,,, çıkışa müdahale edilemez. Bizde istediğimiz bağlantıyı, dc 30v girişinden almalıyız, sağbit olarak.
    Trafonuz Ac 24v mu?,, dc kondansatörde 30v olarak karşınıza çıkar.
    İmkanınız varsa; trafonun sekonderini açtırıp,, Ac 9v olarak ayrı çıkış alın. diğer 12v luk sistemler için ek devre maliyetine girmemiş olursunuz.
    Şuanda en basit 7815 ve 7812 entegrelerini kullanabilirsiniz,http://www13.0zz0.com/2011/07/25/10/691163492.gif, +30v dan sonra 100ohm 300ohm arası 2w drenç kullanırsanız, 7815 entegresini 15v luk ısı kaybından kurtarmış olursunuz.. fanın etiketinde kaç mA çekeceği yazar,, buna bakarak sağdece 30v üzerinden 1 drençle çalıştırabilirsiniz.
    200mA için 100ohm 5w drenç çıkıyor. belki buda fikir verebilir >http://i1124.photobucket.com/albums/l572/kojin88/circuit-simple-power-supply-regulator-12v-15v-30v-by-zener-diode.jpg
    TDA7377 devresi için 6-7A gerekli..
    bu devre güvenilir ama nasıl çalıştığını tam çözemedim>>http://resim.donanimhaber.com/upfiles/546250/B973E8774F5249DA94E430123BF32C7C.jpg
    tda7377 için devre yerine ek trafo veya güç kaynağı daha iyi olur,, şimdi baktımda 30v dan 12v 10a ya düşüş için kolay devreler yok, genelde hazır dc/dc yurtdışı ürünleri var.
    NOT: 7815 ve 7812 entegrelerini arkaarkaya bağlıyacaksınız,,, sağdece 7812 nin üzerinde 20v kalacağından aşırı ısınacaktır,,, 7815 in üstündede 15v kalacağından ısınmaması için girişe 100ohm 2w drenç bağlanmalı. 7815 den sonra (drençte girilebilir 7812 yerine) 7812 çıktığı için 7812 rahat çalışacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 7 Kasım 2014; 0:45:30 >

• Elinize sağlık.
    Enerji tasarrufu elzem gerekir,hem cebimize hem vatana millete katkı demektir.Yaptığımız çalışmalar ne kadar az kayıplı ise ne kadar az ısı açığa çıkarıyorsa o kadar değerlidir,güzeldir bence.
    İçimden geldiği gibi yazıyorum,,300-320 Kw. aylık tüketimimi Y.E. desteğiyle ve tasarrufa giderek 140-150 kw.a düşürebildim.Yinede şebekeden 140 kw. tüketimle 56 tl. fatura geldi.

Ben olsaydım,,2N3055 yerine 2 adet TIP142 kullanırdım,hem daha güçlü hemde daha az sarfiyatlı olurdu.Hatda madem 30VDC çıkışımız var,,step-down devresi ile en fazla % 10-12 kayıplı olurdu.Aslında seri regüle devreleride verimli ve kararlıdır ama yarı iletkenleri soba gibi çalıştırırsanız verim dibe vurur.Aynen faturaya yansır değilmi?

Gelelim 12V çıkış almaya,,aynen step-down devresi.Zaten fan akımı en fazla 0,2A-0,3A'dir bu durumda MC34063 entegreli step-down devresi tavsiye ederim.Bu zor görünürse bir ad. tıp122'li zenerli seri regüle olabilir.

• malisert32 kullanıcısına yanıt
    Arkadasimiz dc30v uzerinden 12v 10a yani anfi beslemeside almak istiyor, fana ek olarak

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Abi haklısın sözüm yok sana ama; Enerji tasarrufuna girersen faturalardaki ek bedelleri ve vergileri gösteririm sizlere, alışmısız milletce soyulmaya.
    Ne kadar tasarruf yapsakda acısı çıkıyor vergiler ile.
    Neyse..

stepdown ile uğraşmayalım, arkadaşın dediği gibi fan için led'i iptal edip 2.2k'yı 5w 100ohm taş ile değiştirip 200mah çekilebilir hesaplarsak, fan'ada yeterde artar bile.
    Peki;
    Dc 30v üzerinden hemde anfi beslemek istiyorum 12v 2a anca anca çeker (sese bağlı)
    aynı anda çıkış almayacağım için ne trafo zorlanacak, nede ısı oluşacak.
    Atıyorum; led masaüstü lambamı bağlayacağım, anfi kapalı konumda. Anfi çalışırkende dışardaki yük çalışmayacak, yani aynı anda kullanmayacağım.

Edit; aklıma şimdi geldi. çin malı (LM2596) dc&dc ayarlı reg. kullanıp, ayarını 13v'a ayarlayıp,
    filtreden sonra girişe bağlasak ve konum anahtarı koysak nasıl olur anfi için?

Bu çin malı ufacık devreler cidden kararlı çalışıyor, trafoyu değiştirip güzel bi masaüstü ayarlı güç kaynağı yapasım geldi,

Led voltmetre ve ampermetre sipariş etmişdim 1 ay oldu, bugün, yarın gelir onuda ön panele eklerim..
    Ne yapalım be, kırık ayakla boş durmakdan iyidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ch4ylak -- 7 Kasım 2014; 3:24:43 >

• Ch4ylak kullanıcısına yanıt
    Aklıma trafoya ek sarım eklemek geldi. Primer spir sayısını biliyorsanız trafonun üzerine(sargıların üzerine) 12 volt için uygun spirde sarım atabilirsiniz. Fan fazla akım çekmeyeceği için kalın tel gereksinimi olmayacaktır diye tahmin ediyorum.
    Primer Spir sayısı bilinmiyor ise trafonun üzerine bir spir atarız, bu bir spirden aldığımız voltajı ölçer orantı yontemiyle 12volt için gereken spir sayısını hesaplarız. için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 7 Kasım 2014; 11:00:55 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • Baştan beri eğer imkanı varsa,, trafo sekonderini söktürüp,, 0>9v>24v sardırırsa işi çok kolay olur,, hatta 10v sardırırsa tda7377 daha iyi çalışır, tabi fan için 7812 gerekir hinede.. Sağdece fan için AdmGkd önerisi çok iyi olur,, trafoda dağılmamış olur, ek devrede yapılmamış olur.
    Yada 24v u yarım dalga doğrultsa +12v almazmı,, ama kondansatör koymayacak. fan çalışır ama anfi çalışmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 7 Kasım 2014; 14:36:46 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • nameden tırışkalar N kullanıcısına yanıt
    Ben ondan bahsetmemiştim. Fan için ek swkonder sarmaktan bahsetmiştim.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Emin-Firtina

Arkadasimiz dc30v uzerinden 12v 10a yani anfi beslemeside almak istiyor, fana ek olarak

10A değil 2A yeterliymis. Aslında 10A'de olsa ben yine smps diyorum.
    Madem 2A ve hazır devresi daha ucuz 1 ad. Lm2596'li step down modeli uygun olur. Istenirse 20A max akım cekilebilen bir devre paylaşabilirim. Örneğin giris voltajı 35v çıkış 0-33v arası gibi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • malisert32 kullanıcısına yanıt
    Doğru söylüyorsunuz,, 2A yeterli olabilir. İşin içinde toplam çıkış gücü 70w olan anfi var,, sesini yarım seviyesinde açsa enaz 30w çeker buda 2,5A yapar.. aradabir bass sesi gelse yada 40-50hz frekansını görürse 3A yı geçebilir.
    Dediğiniz gibi 2A yeterli ise sizin dediğiniz bu galiba >> http://tr.aliexpress.com/item/trustdeal-DC-DC-HRD-Converter-24v-36v-48v-Step-Down-To-12v-3A-Switching-Power-Module/1992698877.html çok iyi,,
    yurtiçinde elinde fazla olanlar uygun fiyata veriyor,, 6-8tl.. işinizi görürse yurtdışına takılmaktan iyidir,, hinede siz bilirsiniz,, Malisert32 daha iyi ürünler önerebilir, ben tam bakamadım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 7 Kasım 2014; 15:27:15 >

• 7812 kullan
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.