Arkadaslar mevcut islemcim 12700k ve 4k cozunurlukte oyun oynuyorum ancak yuksek cozunurluge ragmen oynadigim oyunlarin tek performans cekirdegi onem arz edebiliyor. Bu bilgiler isiginda 13-14. neslin sorunlu olmasindan kaynakli ultra 9 285k’ya gecmeye deger mi yoksa bir nesil daha beklenmeli mi? Amd islemcileri su an icin dusunmuyorum. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
12700k > ultra 9 285k

-
-
Gerek yok.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Bütçesi olan için geçmeye değer. Ancak Ryzen X3D işlemcilerinin verdiği performansı alamazsınız yine oyunlarda.
Bu işlemciye upgrade yapmak yerine 5000 serisi Nvidia kart almak daha mantıklı 4k gaming için. 12700k uzun süre idare eder DDR5 bellek de varsa.
-
Bütçen uygun ise değer, değil ise elindeki işlemcide fena değildir.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Cevabınız için teşekkür ederim şu anda rtx 4080 kullanıyorum, 5090’a geçmeyi fiyatından ötürü mantıklı bulmuyorum 5080’e ise gelen test sonuçlarına göre geçebilirim. Yani aslında demek istediğim gpu değiştirip değiştirmeme kararım 5090’a geçmeyeceksem işlemci güncellemesine çok bağlı değil.
Amd konusunda ise her ne kadar daha hızlı görünsede bundan önceki 2 işlemcim amd idi bu saatten sonra çok mecbur kalmadığım sürece muhtemelen amd satın almam.
-
5800X3D çıktığından beri piyasanın statükosu belliyken AMD düşünmemek için ne gibi bir sebebin var? Intel ne sunuyor AMDnin sunmadığı? Gerçekten meraktan soruyorum.
Intel fanboyuyum AMD istemiyorum diyorsan 12700Kdan upgrade mantıklı değil şu noktada.
En son kullandigim amd 5900x idi beraberinde 3600-16-16-16 ram ve x570 hero anakart vardi donanimlari yazma sebebim “dandik” parca kullanilmis, sorun cikmasi normal savini bertaraf etmek. İntel herseyden once stabilite sunuyor en azindan 12700k ile durum boyle bunun yanisira durup dururken aio fanlari gaza gelip ucak motoru gibi calismiyor ve en onemlisi henuz masaustunde gezerken bile cok akici bir fare hareketi ve sonraki islemlerde ongorululebilirlik sunuyor. Satin aldigim donanimla dene/yanil baska ayar yap gibi seylere zaman harcamak istemiyorum. 250 km/s hizla gidip titreyen bir direksiyon yerine 200 km/s tek parmakla kullanilabilir bir arac istiyorum tabiri caizse
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/20.html
UHD çözünürlükte i5/r5 olmuş bir farkı var mı? İşlemci yerine ekran kartı değiştirmek daha performanslı olur.
13-14. nesilde 200 ile gidersen motor arızası veriyor, hızın 0' düşüyor. Stabil değil yani. 150 ile sıkıntı yok. Oyun konusunda Core Ultra serisinin performansı düzeltilecek dedikçe yerinde sayıyor. Bu ana kadar böyle oldu.
Üretkenlik konusunda genel anlamda intel daha iyi, oyun konusunda ise amd tarafı.
-
Kardeş RAM overclocklayan bir insanım bütün timinglerimi elle giriyorum, bunu konuştuğum konuyu bildiğimi anla diye söyledim.
Başka bir sıkıntı var o anlattığın senaryoda, ne olabileceğine dair tahminlerim var fakat buradan sallayamam donanımı mıncıklamadan.
Bu arada o RAM kiti duruyor mu? Duruyorsa satın almak isterim.
Darboğaz ekran kartına kayınca işlemcinin sanki darboğazın işlemcide olduğu senaryodan daha düşük performans göstermesinin yeterli olduğunu düşünüyorsunuz. Bunun sebebi işlemci ve ekran kartının o kareleri nasıl ürettiğini anlayamıyor olmanız.
Sizlere bunu açıklamam mümkün değil fakat çözünürlük yükselince işlemcinin önemi azalmıyor, ekran kartının işlemciye kıyasla önemi artıyor. Mutlak olarak işlemcinin önemi değişmiyor yani, hatta işlemcinin üzerindeki yük de artıyor aslında, sadece performansı ekran kartı sınırlandırmış oluyor.
ilk mesajımda intel 13. ve 14. jenerasyondaki sorunları zaten zikrettim o yüzden o serilerden birisini almayı düşünmüyorum yoksa 14900k'ya geçiş yapmak en ucuz çözüm benim için.
-
sorun şu ki ben herhangi bir donanımı takıp kullanmak istiyorum voltaj frekans vb şeyleri sürekli elle ayarlamak istemiyorum. amdde gözlemlediğim akıcı olmama deneyimi sadece kendi sistemimde gözlemlediğim birşey değil hatta bu mesajı görürse "sieger" ile epey tartısmıslığım mevcut ancak günün sonunda gördüğüm şey adam haklıymış.
amd zamanından kalma işlemci anakart rami dh discord grubunda sattım maalesef artık bende değiller.
-
Senin elindeki işlemcinin I/O dieı daha fazla (veya daha az, çok sacma ama oyle) voltaj istiyordu muhtemelen, butun zen 3 işlemcilerin %3ü falan 3600 MT/S yapamıyor anakart defaultlarında. ASUS da pek iyi değildi o nesil B550 strix itx harici.
VDDG_IOD ile oynayarak halledebilirdin belki o sıkıntıyı ama dediğinde haklısın. Hoş o RAM kitini alıp XMP ile kullanmak wagyuyu kıyma olarak çekip tire köftesi yapmak gibi bir saçmalık ama burada yaşadığın sorun Intel'de de yaşayabileceğin bşr sorun, silicon lottery diye bir kavram var.
Bende bir 5800X3D var 3733 MT/Sden ileri gidemiyor, yani gidiyor ama senin tarif ettiğin sorunlar gibi şeyler oluyor. Bşr tane de 5600 var neredeyse hiçbir voltajı oynamadan 3933 basıyor. Sebep? Silicon lottery...
Sabaha kadar teknik konuşabilirim seninle. Bilmediğim bir konu hakkında konuşmam. Senin gibi bir şeyler bildiğini sananlara da iyi laf anlatırım.
10 birim maliyet işlemci + 20 birim maliyet ekran kartı + 4K çözünürlük => 100 birim performans
20 birim maliyet işlemci + 20 birim maliyet ekran kartı + 4K çözünürlük => 101 birim performans.
Hani sen çok anlıyorsun, açıkla şimdi. Güncel i5/r5 serisi işlemci ile 97 birim performans aldığın, i7/r7 ile 100 birim vs x3d ile 101 birim performans almak için arada ödenen katlarca fiyat farkı ne olacak?
7500f ile 9800x3d fiyatlarına bi bak. 4K için 7500F'den 9800x3d'ye geçince mi yoksa aradaki parayla bir üst model ekran kartına geçince mi daha çok performans alınıyor?
İşlemcinin önemi değişmiyormuş aynen
Dediğinin olması için işlemci önemini 100 baz alırsın; fhd için ekran önemi 80 iken 4k için 200 olur. (Sayılar örnek olması için rastgele seçildi
)
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
üstteki ergenlikten çıkamamış jake lockley isimli arkadaşa direkt yanıt verilemiyor sanırım bloklamış beni. Hero anakart kullanmayı gözünde bu kadar yücelten bir kişiye yanıt vermek bile hata ama olsun. Voltaja bir limit koymazsan çok fazla oynadığı için aio fanları bir anda hızlanabiliyordu ve yukarıda da belirttiğim gibi artık bu gibi işlerle uğraşmak istemiyorum.
Konuyu toparlamak gerekirse intel 12700k’dan ultra 9 285 k’ya geçmeye değecek bir performans sıçraması ( özelllikle tek çekirdek ) olup olmadığını merak ediyorum eğer fark oluşturacaksa 6400 mhz ramleride yükselteceğim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi reoix -- 24 Ocak 2025; 19:21:39 > -
Bahsettigin konu oyunlardaki fizik hesaplarinin genellikle cozunurlukten bagimsiz olmasiyla alakali. Fizik disindaki hesaplar ama oyle degil. Dinamik LOD, saydamlik falan gibi konular isin icine girdiginde cozunurluk yukseldikce islemcideki yuk de artiyor, sadece ekran kartindaki yuk daha cok artiyor.
Matematiginde bir yanlislik yok, parayi ekran kartina yatirmak daha mantikli fakat bu cozunurluk yukseldikce islemcinin onemi azalir demek olmuyor, ekran kartinin onemi islemcininkine kiyasla daha cok artar demek oluyor. Islemcinin yuku de artiyor yoksa. Ekran kartiyla sinirli oldugun senaryolarda bile %1 %.1 FPS degerlerinde cok rahat gorebiliyorsun bu durumu.
Islemcinin onemi bu arada tam olarak degismiyor degil, artiyor, fakat ayni ekran karti ve ayni islemciyle cozunurluk yukselttigin ve ekran kartiyla sinirlanmadigin durumlarda islemcinin onemi "onemsiz derecede" artiyor. Islemcinin oneminin azalmiyor olmasiyla parayi ekran kartina yatirmanin farkli seyler olmasini anlayamiyorsan yapabilecegim bir sey yok.
-
Selamlar,
Hocam 285k için test videolarında çok memnun kalan yoktu. Oyun tarafı için sizi pek memnun etmeyebilir.
12700k şu an taş gibi duruyor. Hatta bi videoda 8400 mhz ile test yaptığında dahi çok az performans farkı var diyordu.
-
Oyun konusunda genel bir memnuniyetsizlik oldugu asikar ve sonraki serinin cikis tarihi belirsiz. Bunlara ragmen yukseltmek isteme sebebim oynadigim eski bir oyunun tekli cekirdek gucune dayanmasi, ki bu durumda tekli cekirdek gucu gpudan bile cok daha onem arz ediyor. İsin icine oyun girdigi zaman saf hesaplama gucune gore orantisal tahmin yurutmek zorlastigi icin forumdan tavsiye alabilmek amaciyla bu konuyu actim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi reoix -- 25 Ocak 2025; 0:46:21 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Doku boyutlarının artmasını, poligon sayılarının katlanmasını, veri akışını sıralamak için daha çok işlemciye yük bindiğini biliyorum.
Anlamadığın nokta şu; buradaki üyeler mühendis olmak zorunda değil, detaylı bilmek zorunda da değil. İki teknik terim bi pipeline öğrendin diye o öyle değil her şeyde darboğaz vardır demekle olmuyor.
Alıntı
metni:7500f ile 9800x3d fiyatlarına bi bak. 4K için 7500F'den 9800x3d'ye geçince mi yoksa aradaki parayla bir üst model ekran kartına geçince mi daha çok performans alınıyor? Buradaki insanlar genelde bu soruya cevap arıyor. Hiç ilave konu eklemeden bana bu sorunun cevabını ver.
Ek yaparsak;
4K çözünürlükte işlemci genellikle birinci sınıf ekran kartına yetişebilecek kadar güçlü olmalıdır. Ancak bu, orta seviye bir işlemci (i5/r5) ile zaten sağlanabilir.
İşlemcinin önemi değişmiyor demek, ekrana binen yükle işlemcinin yük artışını eşit görmektir. Ama bu doğru değil; 4K çözünürlükte ekran kartına daha fazla yük binerken, işlemciye de yük biner. Ama asıl kazancı ekran kartı verir.
Ekran kartına yatırım yapmak çok daha mantıklı. 7500F ve 9800X3D fiyat farkına bakın. 7500F zaten 4K’da yeterli performansı sağlıyor. İşlemciyi yükseltmek yerine o farkı ekran kartına yatırmak %20-30 performans artışı getiriyor. İşlemci yükseltmekse en fazla %1-2 oynuyor. Bu kadar bariz bir fark varken işlemcinin önemini hâlâ eşit görüyorsanız size anlatılacak bir şey kalmıyor.
Yani işin özeti F/P (fiyat başına performans) ne olacak? Aradaki fiyat farkını cebinden çıkarıp verecek misin? Biz bilmiyoruz sanki işlemciye binen yükün arttığını ama sen bilmiyorsun ekran kartına göre arka planda olduğunu. Bir bütçe var ve bu belirli. Bunu görmezden gelmen gerçeklikten koptuğun nokta oluyor.
Gerçeklikten kopmuş sürreal cevabını bekliyorum. Ne de olsa burası bir oyun ya da arge bölümü, f/p tamamen denklem dışı bırakılmalı. Belki senin kafana göre 9800x3d alabilmek için ekran kartı modeli dahi düşürülmeli. Ne dersin buna
Benzer içerikler
- pbo enhancement nedir
- tray işlemci nedir
- itopya kupon kodu
- black edition ne demek
- precision boost overdrive
- p**** s****
- darboğaz testi
- exynos 2400
- mediatek dimensity 8400
- donanım sanallaştırma nasıl açılır
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X