Şimdi Ara

12 volt 60 amper akünün amperini değişken değerlerde düşürebilmek.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
1.493
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar. 12 volt 60 amperlik bir aküden gelen akımı yine 12 volt olacak şekilde 10,15,20,25,30 amper gibi değişken akım elde edebilecek bir öneriniz var mıdır?



  • Merhaba. Hangi amaçla kullanacaksınız ? Akım ayarlı güç kaynağı tarzı bir şey mi olacak?

    Kaynağa bağladığınız yükler kaynağın gücü ne olursa olsun ihtiyacı olan akımı çeker. Bunu biliyorsunuzdur...

    Saygılarımla...
  • klima5505 kullanıcısına yanıt
    Lityum pil puntalamada kullanacağım. Dolayısıyla aküde ne var ne yoksa pilin üzerine gelip pili patlatmasın istiyorum. 12 volt 60 amperlik akünün artı kutbuna bir tane Honda Fizy motosiklet marş rölesi bağladım. Negatif ucu direkt aldım. Aküden punto noktasına gelen tüm kabloları 10 mm2 lik akü kablosu ile yaptım. Röleyi de anlık akım veren push butonla tetikledim ama hem 0,15 mm nikel şeridi hem de altındaki pili deldi. Ne olacağını bilmediğim için bozuk boş pil ile deneme yaptığımdan bir tehlike olmadı. Anladığım kadarıyla akünün amperini gerekiyorsa voltajını da kontrol etmem gerekiyor ve mevcut 60 amper çok fazla geliyor. İşte benim amacım pili delmeden puntoyu yapabilmek. Gerektiğinde akımı/gerilimi artırıp, gerektiğinde azaltarak en uygun watt kullanımı ile punto yapmak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coskunismail -- 24 Temmuz 2019; 22:43:27 >
  • Sisteme seri direnc baglayacaksiniz reosta seklinde ayrica birde sigorta takin olasi bir problemde o atar kurtarirsiniz
  • burakdc B kullanıcısına yanıt
    Sigorta işi kolay da, bu kadar akıma dayanacak uygun bir reosta öneriniz var mı?
  • Elektronikcileri dolasip soracaksiniz o konuda cok bilgim yok yada tristorler ile pwm yapip cikisi kondansatorlerle dogrultacaksiniz
  • burakdc B kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim. 25 A 600 V triyak işimi görür mü ne dersiniz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coskunismail -- 24 Temmuz 2019; 23:21:1 >
  • Öyle 60 amperlik reosta bulmak samanlıkta iğne bulmaktan daha zor.. bizim esnafımız sadece priz satar ampul duyu satar bide kapı zili satar başka hiçbir şey bulamazsınız... Ah AliExpress canını yediğimini... Her şeyi buluyorum orda...
  • dfk24 kullanıcısına yanıt
    Benim işimi görecek bir reosta linki atabilir misiniz?
  • Kavram karmaşası oluşmasın, 60 amper akü bir cihaza sürekli 60 amper verir şeklinde bir algı oluşmuş. Burada akülerin amper/saat kavramlarını bir daha araştırmanızı öneririm. Bahsettiğiniz akü yeri gelir 300 amper de akım verebilir. Üzerinde yazan bir saatte kaç amper akım sağlayabileceğinin ifadesidir yani. Sizin yapmanız gereken şey punta için kullandığınız bakır sargı kesiti ile oynamakla olabilir. Hele puntalama için araya seri bağlanabilecek bir yarı iletken neredeyse imkansız gibi bir şey...
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    Ben zaten 60 amper verdi ve pili nikel şerit ile birlikte deldi demedim. Sadece aküde ne var ne yok hepsini gönderiyor ve dolayısıyla akım fazla geliyor bunu nasıl azaltabilirim diye sordum. Yani o bahsettiğiniz yanlış algı bende yok. İlk başta 25 mm2 bakır kablo kullandım ve pili nikel şerit ile birlikte deldi. Daha sonra 10 mm2 bakır kablo kullandım yine aynı şekilde deldi. Bundan sonra sırada 6 mm2 bakır kablo kullanmak var. O da olmadı 4 mm2 bakır kablo kullanırım, ya da 2,5 mm2, 1,5 mm2, 1 mm2 diye gidecek anlaşılan. Ya da aküyü deşarj edip düşük güçte iken çalışmak gerekiyor. Tabi bu durumda akünün çabucak ölmesi de söz konusu olacaktır zannımca.
  • O zaman size aklıma gelen en kestirme tavsiyem şu olur, seri bir eleman ile akımı sınırlamak istiyorsanız bunun en kolayı sekonder sarım sayısı az ama bakır kesiti büyük bir trafonun sekonderini seri bağlamaktır. Yani çıkış voltajı düşük wattı yüksek bir trafo... Bu trafo sarım kesiti oranında üzerinden geçen akıma bir miktar sınırlama getirir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mustyyyyy

    O zaman size aklıma gelen en kestirme tavsiyem şu olur, seri bir eleman ile akımı sınırlamak istiyorsanız bunun en kolayı sekonder sarım sayısı az ama bakır kesiti büyük bir trafonun sekonderini seri bağlamaktır. Yani çıkış voltajı düşük wattı yüksek bir trafo... Bu trafo sarım kesiti oranında üzerinden geçen akıma bir miktar sınırlama getirir.
    Tavsiyeniz için teşekkür ederim. Bakalım şimdilik 6 mm2 ve 4 mm2 kablolarla deneyeceğim. Olmazsa akü ile punto işinden vazgeçmek zorunda kalacağım. 2 tane 2.7 volt 500 faradlık kapasitörleri paralel 2x4 antikron kablo ile bağlayarak kısmen başarılı sonuç alabiliyorum ama tam istediğim gibi olmuyor. Hem kapasitörler hemen boşalıyor, hem kablo çok ısınıyor hem de dolmaları için beklemem gerekiyor. Üstelik tam içime sinecek bir verim de olmuyor. Neyse bakacağız artık. Ama sanırım iş en sonunda punta makinası almaya kadar gidecek gibi görünüyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coskunismail -- 25 Temmuz 2019; 2:13:20 >




  • 2 adet 500 farad yetmiyorsa 4-5 tane ile dene.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: symbolcu

    2 adet 500 farad yetmiyorsa 4-5 tane ile dene.
    Kapasitörlerle yapılan iş aynı kalitede olmuyor. Çünkü kapasitör çabucak boşaldığı için, ikinci puntada aynı verimi vermiyor. Sürekli hızlı şarjda tutarak, belki iki punta arasını ağırdan alarak aynı kaliteye yakın iş yapılabilir. Punta işi kısadevre olayı olduğundan ne yaparsak yapalım güç kaynağı, kullanılan kablolardan gönderebileceği kadar enerjiyi sonuna kadar yolluyor. Kapasitörde kablo kalınlaştıkca verim düşüyor, Aküde ise pili deliyor. Kapasitörde kullandığım kablo 2X4 antigron kablo ve bu kablolar 2,3 puntadan sonra inanılmaz ısınıyor, dış koruma kılıfı neredeyse eriyecek hale geliyor. 6 mm2 lik kablo siparişi verdim ve bir de onunla deneyeceğim.
    Aslında bugün aklıma bir fikir geldi ama elimde olmadığından deneyemedim. 24-12 oto konvertörlerinin 10-15-20-30 amperlik çeşitleri var. Bu konvertörün 24 volt girişine 12 volt 60 amperlik aküyü bağladığımızda 12 volt çıkışından ne alacağımızı bilmiyorum. Amper olarak kapasitesi kadar yollayacağı kesin de, voltajın ne olacağını bilemiyorum. Hatta bu konvertör çalışır mı onun hakkında da hiç bir fikrim yok. Bu konvertörleri satan elektronik firmalarına sordum ama cevap alamadım. Sizin fikriniz nedir?




  • Senin kullandığın kablo kesiti ince imiş.
    En az 10 luk yada 16 lık çok telli kablo ile dene.

    24 volt invertör 12 volt akü ile çalışmaz.Hiç uğraşma.

    İlla yapacaksan mikrodalga trafosu ile yap madem,sargıları değiştir.internette videolar var.
    Sana düşük volt yüksek akım lazım.Akü ile olmaz bu iş.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: symbolcu

    Senin kullandığın kablo kesiti ince imiş.
    En az 10 luk yada 16 lık çok telli kablo ile dene.

    24 volt invertör 12 volt akü ile çalışmaz.Hiç uğraşma.

    İlla yapacaksan mikrodalga trafosu ile yap madem,sargıları değiştir.internette videolar var.
    Sana düşük volt yüksek akım lazım.Akü ile olmaz bu iş.
    Tavsiye ve hatırlatmalarınız için teşekkür ederim. Bakalım punta problemi bizi en son nerede bırakacak ben de bilmiyorum.
  • 12 volt 60 amper aküler anlık 600 amper güç verebiliyor.
    En kolayı direnç ile akımı sınırlamak
  • iCrush kullanıcısına yanıt
    10 amper için kaç ohmluk bir direnç?
    20 amper için kaç ohmluk bir direnç
    30 amper için kaç ohm
    40 amper için kaç ohm
    ya da bunu nasıl hesaplarız?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coskunismail -- 29 Temmuz 2019; 11:5:9 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: coskunismail

    10 amper için kaç ohmluk bir direnç?
    20 amper için kaç ohmluk bir direnç
    30 amper için kaç ohm
    40 amper için kaç ohm
    ya da bunu nasıl hesaplarız?
    Direnç ile akımı sınırlamak bu projede işe yarayacak bir fikir değil. Bu kadar yüksek akıma dayanıklı bir direnç bulamazsınız, bulsanız da fiyatı dolayısıyla almazsınız.
    Hesabını sormuşsunuz fakat formül basit.
    Gerilim=Akım x Direnç
    12 volt, 10 amper için 1.2 Ohm direnç gerek. Tabi bu direncin 120watt olması gerekiyor. Ben yaygın olarak 5watt - 10watt taş dirençler görüyorum.

    Bu işin çözümü arkadaşların da dediği gibi trafo kullanmak. Trafonun bir sargısı çok kalın kesitli telden yapılacak. Böylece düşük gerilim ve yüksek akım elde edilebilecek. Zaten örnekleri intermette mevcut. Mikrodalga trafosunu özelleştirip kullanıyorlar genelde.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.