Şimdi Ara

100mA güç çeken motoru kontrol sorunsalı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
2.480
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 5V'da 100mA çeken bir DC motoru sağ-sol kontrol etmem gerekiyor. Bundan önce denemelerimde L293D kullanmıştım, son derece rahat bir biçimde 3 pin kullanarak işi hallettim. Fakat projemde L293'ün yarısını kullanmıyorum, atıl duruyor. (tek motor var devrede)

Ben de ufak transistörlerle bir H köprüsü kurayım dedim,

Çıkışta 0.5V düşüşle çalıştı gibi derken Q4 yandı.http://www.kpsec.freeuk.com/trancirc.htm sayfasında transistörleri "switch" olarak kullanmak için neler yapmak gerektiği yazılı, oradaki formüle dayanarak dirençleri 1K8'e çıkarttım, çıkış gerilimi 2V oldu ve düzgün çalışmamaya başladı, artık eski haline getirince de düzgün çalışmıyor.

Sonuçta yapmak istediğim şey şu; mikrokontrolcüden en az sayıda pin kullanarak bir motoru sağ-sol döndürebilmek. Motorun ve mikrokontrolcünün gerilimi de 5V. Çekilecek akımın da 100mA olduğunu gözönüne alarak bana öneride bulunabilirseniz sevinirim.

• İki adet çift kontak röle kullanarak bu işlemi yapabilirsin.Yani mikrokontrolcüden iki adet pin kullanarak bu işlemi yapabilirsin.
  • bu seçilen transistorlar 800 mA'e kadar dayanıyor ,
    transistor kataloğuna göre ama ,

acaba transistorları korumak için ters diyot var mı devrede ?
  • Kullandığınız H köprüsündeki BC338/328 hFE değerleri yeterince yüksek olmama
    ihtimaline karşı, beyz dirençleri 820 veya 680 ohm olmalı.
    Örneğin 16F877 için, push-pull çıkış verebilen Port A veya Port C den iki pini
    kullanıp,biri 0 diğeri 1 iken sağa, tersinde sola, iki çıkış ta 0 iken motor durmuş olur.
    16F877 nin push-pull cıkış veren portları için 680 ohm beyz direnci sürülebilir görünüyor.
    H köprüsünde transistörleri yanma sebebi, kontrol uclarının boşta bırakılması olabilir gibi...
  • quote:

Orjinalden alıntı: EGEHAYDAR

İki adet çift kontak röle kullanarak bu işlemi yapabilirsin.Yani mikrokontrolcüden iki adet pin kullanarak bu işlemi yapabilirsin.

100mA için röle kullanmak istemiyorum. Ayrıca röleler yavaş :)

quote:

Orjinalden alıntı: anotherbrick

bu seçilen transistorlar 800 mA'e kadar dayanıyor ,
    transistor kataloğuna göre ama ,

acaba transistorları korumak için ters diyot var mı devrede ?

Denerken koymamıştım, belki de dediğin gibi bu sebepten gitti. Ama acaba niçin sadece Q4 gitti, diğerleri buz gibiyken en fazla o ısınmıştı. hFE değerlerini match etmek mi lazım acaba? 350 civarındaydı benimkiler.

quote:

Orjinalden alıntı: ustura2

Kullandığınız H köprüsündeki BC338/328 hFE değerleri yeterince yüksek olmama
    ihtimaline karşı, beyz dirençleri 820 veya 680 ohm olmalı.
    Örneğin 16F877 için, push-pull çıkış verebilen Port A veya Port C den iki pini
    kullanıp,biri 0 diğeri 1 iken sağa, tersinde sola, iki çıkış ta 0 iken motor durmuş olur.
    16F877 nin push-pull cıkış veren portları için 680 ohm beyz direnci sürülebilir görünüyor.
    H köprüsünde transistörleri yanma sebebi, kontrol uclarının boşta bırakılması olabilir gibi...

680 ohmla da deneyeceğim. Kontrol uçlarının teki boştaydı evet, belki de bundandır.

Yazdıklarınızı deneyeceğim, teşekkür ederim.

• Arkadaşım;
    Devreni aşağıda verdiğim resimdeki gibi kurarsan çalıştığını göreceksin.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Dc Motor Hız Kontrol Devresi
    2 yıl önce açıldı
    DC motor hız ve kontrol devresi
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • o devre hatalı değil mi. Q1 ve Q3 aynı anda iletime geçerse kısadevre olmaz mı.

Q1-Q4 bir yön
    Q2-Q3 diğer yön olacak şekilde olması gerekmiyor mu.

Acaba Q4 bu nedenden dolayı yanmış olabilir mi?
  • quote:

Orjinalden alıntı: Hazar

5V'da 100mA çeken bir DC motoru sağ-sol kontrol etmem gerekiyor. Bundan önce denemelerimde L293D kullanmıştım, son derece rahat bir biçimde 3 pin kullanarak işi hallettim. Fakat projemde L293'ün yarısını kullanmıyorum, atıl duruyor. (tek motor var devrede)

Ben de ufak transistörlerle bir H köprüsü kurayım dedim,
    />

Çıkışta 0.5V düşüşle çalıştı gibi derken Q4 yandı.http://www.kpsec.freeuk.com/trancirc.htm sayfasında transistörleri "switch" olarak kullanmak için neler yapmak gerektiği yazılı, oradaki formüle dayanarak dirençleri 1K8'e çıkarttım, çıkış gerilimi 2V oldu ve düzgün çalışmamaya başladı, artık eski haline getirince de düzgün çalışmıyor.

Sonuçta yapmak istediğim şey şu; mikrokontrolcüden en az sayıda pin kullanarak bir motoru sağ-sol döndürebilmek. Motorun ve mikrokontrolcünün gerilimi de 5V. Çekilecek akımın da 100mA olduğunu gözönüne alarak bana öneride bulunabilirseniz sevinirim.

ya siz ne zaman transistör kullanmayı öğreneceksiniz.
    q1 ve q3 ün half bridge bir yapı oluşturduğunu motorun olmadığını ve bazlarına gerilim uygulanmadıığını düşün. q1 in emetör bazı bir diyot karakteristiği gösterdiğinden altındaki q3 ü iletime sokuyor e zaten q1 dende akım geçiyordu demekki sen alt alta 2 transistörüde iletime sokarak beslemeyi kısa devre ediyorsun. ee bu durumda transistör yakman normal.
    kolay gelsin..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi r2d2droids -- 7 Ocak 2008; 12:26:04 >

• sayın arkadslar konunun onemine binaen banada yardımcı olabilrmisiniz acaba ben pic 16f877 ile 4 bölgeli motor kontrol bitirme tezi aldım ayrıca bununla alakalı da konuda acmıs vaziyetteyim acil yardımlarınızı bekliyorum a dan z ye ben bu isin altından nasıl kalkarım maddeler halinde yardımcı olurmsunuz...
  • arkadaslar litfeeen bi yardıııııııııım edin
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.