Şimdi Ara

10 Metre 5050 RGB Şerit Led Amper Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
3.628
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Sorunuma geçmeden önce satın aldığım ürünleri ve yaptığım işlemleri anlatmak istiyorum.

Gittigidiyor üzerinden 10 metre 3 çipli metrede 30 led olan 5050 model rgb şerit led + kontrol kumandası (DC12 - 2x3A) + Kamera adaptörü (DC12 - 3.8A) paketten satın aldım. Tabi kontrol kumandasının 6 amper olduğunu ve adaptörün 3.8 amper olduğunu geldikten sonra öğrendim. Elektronikle pek aram olmadığı için ve satışta sadece tak çalıştır olarak paket halinde satıldığı için satın aldım.

Aldığım set:http://urun.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/10mt-16-renkli-set-rgb-serit-led-kumanda-adaptor-188471566

Gelen 10 metre ledi, 80cm'lik parçalara böldüm. 12 tane 80cm ve 2 adet 20cm'lik led şeritler elde ettim. Yine aynı satıcının sattığı rgb şerit led ekleme aparatlarıyla birbirine bağladım.

Aldığım led ekleme aparatı:http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/rgb-serit-led-ekleme-aparati-10-cm-kablolu-186095738

Sorunum ise şu:

Bütün hepsini kurduktan sonra hazır bağlı olan kontrol kutusuna fişe taktığım adaptörü bağladım fakat kestiğim 80cmlik şerit ledlerin son 4-5 şeridinde beyaz renklerde yeşile çalan bir solukluk ve hafif titreme gerçekleşti.

Daha sonra araştırdığıma göre bu ledler mininmum metrede 0.7 amper akım çekiyormuş. Buda 10 metrede 7 amper eder. Yalnız bana gelen kontrol kumandası 2x3 amper (R-G-B her kanal başına 2 amper) yani 6amper akım veriyor. Bunun haricinde bir diğer garip olay ise gönderilen adaptörün 3.8 amper akım vermesi.

Benim düşüncem bu 6 amperlik akım 10 metre seri bağlı lede yetmemesi. Fakat en az 12 amperlik bir akım verebilseydim bu ledlerin düzgün çalışacağını düşünüyordum. Hemen satıcıya mesaj yazdım ve bana gelen cevabı aynen şu şekildedir;

quote:

Öncelikle geciken yanıt için özür dileriz, bayram dolayısı ile arkadaşlar izindeler, sorun adaptör den değil efendim, normalde RGB ledler de her 5 metreye ayrı ayrı besleme kullanılmalıdır, kullanılmadığı zaman 5 metreden sonraki ledlerin ışığı yavaş yavaş düşmeye başlar 50 amperlik beslemede kullansanız seri bağladığınız sürece bu durum değişmez ya her 5 metreyi ayrı bir hat yaparak besleyiniz aynı adaptörden ayrı ayrı besleme yaparsınız yada araya repeater dediğimiz bir cihaz alarak (tabi bunu da beslemelisiniz), sorununuzu çözebilirsiniz, şimdiden iyi bayramlar dileriz.

Bu konuda yanlış mıyım acaba? Bu ledlere en az 12 amperlik akım verebilecek bir adaptöre + kontrol kumandasına bağlasam yinede sonlara doğru bir solukluk yaşar mıyım?

Bu konu haricinde kontrol kumandasına adaptör 3.8 amper akım gönderirken bu kontrol kumandası 3.8 amperi 6 ampere yükseltebilir mi? 6 amperlik çıkış yapacak bir kutuya daha az akım gelirken bu kutu nasıl olurda bu akımı yükselterek verebilir? Bu biraz saçma geldi. Fakat satıcı sattığı malın arkasında ve tek sorunun Led şeridin uzunluğu olarak görüyor. Fakat ilanı "fişe tak çalıştır". Bir diğer sahtekarlıkta burdan kaynaklı.

Kafamdaki çözüm ise şudur;
    DC12 Volt ve en az 12 amperlik akım veren bir adaptör + mini led kontrol dimmer'ı ile bu sorunumu çözebilirim diye düşünüyorum. Bahsettiğim dimmer ise şu şekildedir ve kanal başına 4amperlik akım vermektedir buda 12 ampere eşit gelmektedir.

Bu led sistemi akvaryum kapağında kullanacağım için olabildiğince trafo tarzı kabloların dışarda dağınık şekilde değilde daha derli toplu olmasını istiyorum. Bir çözüm öneririniz veya benim hatalı bir düşüncem varsa lütfen yardımcı olun. Teşekkürler

• Bi yardımcı olsanız
  • Kimse yok mu?
  • aldığım adam kazıklamış 3.8 a lik adaptörle ledler seri değil parelel söylenenen akımı sanırım sadece beyaz yanınca çekiyo sen tek adaptörle çalıştırırsın bölmen şart değil. ama 10 metre şerite tek kumanda yetmezse 1 metre kullanma.:)
  • kadircitak kullanıcısına yanıt
    Kumandayıda resimde görülen ile değiştireceğim benimki 3x2 amper verirken o 3x4 amper veriyor ki bu bence yeter. Repeater olayı çok kafamı karıştırmıştı. Daha güçlü adaptör ve kumanda ile sorunum çözülür ozaman teşekkürler
  • rgb adamın canını sıkar arada birkaç tanesi renk değiştir renk atar ama seninkiler kısaymış değiştirirsin düşük güçte kullan ömür için bide bunlarda varhttp://www.aliexpress.com/item/DC12-24A-18A-RGB-led-controller-2-4G-touch-screen-RF-remote-control-for-led-strip/2031820872.html?spm=2114.01020208.3.2.13ZjPX&ws_ab_test=201526_4,201527_3_71_72_73_74_75,201409_5

Onlarıda gördüm hocam ama onlar kendiliğinden kablolu olmadığı için kablo çekip lehimlemek lazım. Onlar benim gösterdiğimden daha iyi aslında ama bakalım bir karar vereyim hemen sipariş vereceğim. Zaten güçlü adaptör bulmak kolay.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • o aparatlara tam güvenme derim lehim en garantisi.
    Gösterdiğiniz üründen sipariş verdim hocam 18a alarak işimi garantiye aldım. Yalnız bunun için adaptörü illa DC12 volt - 18 amper mi almalıyım?
  • amper için ihtiyacın biraz üstü alman iyidir 7a hesabın vardı 8-10 gibi..
  • 10 metreyi uc uca başlarsanız, ne yaparsanız yapın, son 2-3 metre diğerinden sönük yanacaktır. Çünkü şerit ledlerin yolları en fazla 5m ledin akımını taşıyacak boyuttadır.
    Hatta ilk 2-3 metredeki ledler uzun süreli çalışmalarda çok fazla ısınıp, bozulabilir bile.
    5metreden sonra, ayrı bir Kablo çekin
    Yani 2 adet 5m şeklinde yapın.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: meterman

10 metreyi uc uca başlarsanız, ne yaparsanız yapın, son 2-3 metre diğerinden sönük yanacaktır. Çünkü şerit ledlerin yolları en fazla 5m ledin akımını taşıyacak boyuttadır.
    Hatta ilk 2-3 metredeki ledler uzun süreli çalışmalarda çok fazla ısınıp, bozulabilir bile.
    5metreden sonra, ayrı bir Kablo çekin
    Yani 2 adet 5m şeklinde yapın.

O zaman neden 10-15 amperden fazla rgb kontrol kumandası ve trafo yapılıyor? Madem 5 metreye kadar dayanıyor bu akım neden standart değilde 20-30 amperlik kontrol kumandaları ve rgb için trafolar mevcut? Bu durum biraz saçma geliyor bana kusura bakmayın cidden soruyorum

• incu6us kullanıcısına yanıt
    Merhaba, meterman arkadaşımız genel bir bilgi vermiş ve bu doğrudur.Ancak tam rakam vermek doğru olmayabilir zira üreticiye, led cinsine ve daha da önemlisi pcb dizaynına göre(besleme hatları kalınlığı) değişebilmektedir.

Bunu bir voltmetre ile elinizdeki ledin kaç metreden itibaren voltajında düşüş(tabiki mv seviyesinden başlar ve devam eder ancak biz 0.5v diyelim) olduğunu görebilirsiniz.Aynı zamanda şerite voltajını verdiğiniz yer 12.00v olsun, 5metre sonunda kaç v çıkıyor buna da bakabilirsiniz.Ben uygulamalarımda mesela smd3014 için 10.5v ları gördüm.O yüzden yeriniz müsait ise şerit sonundan da paralel besleme yapmanız daha iyi olacaktır.

Eğer 5 metreden fazla ise tercihe göre her 4-5 metrede bir paralel gerilim vermeniz homojen bir ışık akısı almak açısından önemlidir.

Trafo veya rgb kontrol ünitelerinin ise doğrudan bir alakası yoktur bu konuyla.Onlar gücü verebilirler ancak sizin sisteminiz ne kadarını kullanabilir bu önemli.Elimden geldiğince açıklamaya çalıştım, takıldığınız yer olursa yine yardımcı olabilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ayerli -- 28 Eylül 2015; 21:04:39 >

• ayerli kullanıcısına yanıt

Belirttiğiniz şerit sonundan paralel besleme olayı bu şekilde midir? Yoksa sondan beslemede kontrol kumandasız şekilde sadece adaptör/trafo ile elektrik mi vereceğim?
  • Rgb kontrol alıcısını semada çizdiğiniz gibi bağlayacaksınız adaptör ile led arasına koyulacak.

• yolcu27 Y kullanıcısına yanıt
    Hocam sorunum nasıl bağlandığı değil.
    10 metre çalışabilen bir şerit led, ben piyasada görmedim.Elbette mümkün ama maliyet ve boyut açısından üretmiyorlar.
    Şuradan yola çıkabilirsiniz. Mağazalara gidin, şerit ledlerin 5'er mt paketlerde satıldığını göreceksiniz.
    Eğer ki 10 metre tek parça olarak satılıyorsa, o led bu şekilde çalışacaktır.
    Neden 20-30 amper devreler satılıyor diyorsunuz. Cevap çok basit. 5 metrelik 3-5 adet, yada daha fazla parçayı uç uca eklemeden, paralel bağlayarak çalıştırabilmeniz için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi meterman -- 30 Eylül 2015; 21:31:15 >
    İki ayrı kontrol kartı değil. 10 metre led in akımını karşılayabilen tek bir kontrol kartını iki uctanda bağlayın.

• Eğer elinizde 10metreye göre adaptör varsa. Bundan kontrol ünitesine. Kontrol ünitesinden de ledlere kablo çekin. 5 er metre ayırın. 2 besleme yaparsınız tek kontrol ile .

• Dediklerinizi anladım arkadaşlar bu 10 metre ledi bölmeden kullanmanın bir imkanı yok ozaman. ilk 5 metreyi ayrı kumanda adaptör diğer 5 metreyide ayrı kumanda adaptörle besleyeceğiz artık ya da bir elektrikçiye götürür derli toplu bir sistem yaptırırım.

Çok teşekkür ederim hepinize
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.