Şimdi Ara

Panasonic TX-L37ET5E 1 10 Blink (Kırmızı Işık Sorunu), Bozuk Transistör

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
968
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkeze iyi günler dilerim,

    Bundan 3 sene önce yine buradaki konu: [20 Panasonic TX-L37ET5E] aracılığı ile aldığım TX-L37ET5E Tv arıza arıza yaptı.

    Oturduğum kent adana bizim mahalle de elektrik yükü çok fazla ve başka yerde yılda 3 saat kesinti oluyorsa burada 30 saat oluyor, Son zamanlarda iyileştirme olsada bu iş kronik sanırım. Arızanın nedeni büyük ihtimal bu olmakla birlikte aralığı az olan duvar aparatının da sıcaklığa etkisi olduğunu düşünmekteyim (Slim Modellerden).

    Bu tv nin 2. arızalanması ilkinde servise göndermiştik, anakartı değiştirip onardıklarını söylediler. Şuanda garantisi bittiği için servise yollamak yerine kendim çözüm aramaya koyuldum. İnternetten bu 2 servis rehberini zor bela buldum, modelin kendi servis el kitabı kesinlikle bedava olarak yok, parayla satılan siteler gördüm ama güvenip almadım. Rehberler: [Servis Rehberi 1] [Servis Rehberi 2]

    Arıza ilk başta 10 kere kırmızı işık (10 Blink) olarak çıktı karşıma, internette türkçe 10 ışık sorunu için genelde kondansatörlerin değiştirilmesiyle arıza hallolduğunu gördüm bu sebeple power boarddaki 3 kondansatörü değiştirdim çalışır diye düşündüm çalışmadı (1) :) Rehber 2' e göre A board PNL12V da sorun olabilir deniyor, Rehber 1 de FR Board da sorun olduğunu söylüyordu. Kısıtlı bütçe nedeniyle hem merak hem de öğrenmek amacıyla ttetnic my-64 multimetre aldım. Önce rehber 1 deki bana en yakın sonuçları verdiği için voltaj değerlerini ona göre ölçmeye çalıştım. (Not: Saatlerce uygulama, Lehim, Test videoları izledikten sonra.)

    Power boarddaki voltaj değerleri normal çıktı ama tek bir farkla. 16v pinleri A boarddan gelen stand by ON-OFF sinyalli ile 10 kırmızı ışıktan sonra kesiliyordu yani 16v için olan trasistör normal, ama 24v olanı sürekli enerji veriyor taki kabloyu çıkartana kadar. Dediğim gibi bilgi eksikliğinden o anda o durumu fark etmedim normalmiş kabul ettim. A board daki değerleri 10 kırmızı ışık gelmeden önceki 2,3 saniye zaman diliminde ölçtüm teker teker değerler normal çıktı rehber 1 dekilerle aynı çıktı. Bu sebeple rehber 1 in uyarısına göre FR Board un yenisini aldım, Sonuç yine çalışmadı (2) :)

    Ancak busefer 10 blink gitti yerine rehber 1 de gösterilen Yavaş yavaş yanan 1 blink sorunu geldi. Hemen Kabloları filan çıkardım yeni kart da yanmasın diye. 1 Blink sorunu üzerinden (BL_SOS) araştırma yaptım yabancı sitelerde aynı şikayetten müzdarip birinin konusunu buldum, o şikayeti o konuda çözdüler ama ing yetmediği için tam nasıl çözdü anlamadım ayrıca power board benimki ile aynı sürümden olmasına karşı farklı dizaynlıydı onunkinde transistör sonrası fuse var benimkinde yok mesela.

    Bu yolla önceden üstünden atladığım 24v sorununa döndüm arkadaki siyah çiplerin mosfet olduğunu bu araştırmada öğrendim, test videolarını inceledikten sonra multimetre ile ölçtüm 24v mosfet gate si yok yada kısa devre yapmış olduğunu öğrendim. Mosfeti araştırınca dahada işler değişti önceden statik elektirik topraklama, yarı iletken filan pek önemseden bişiler yaptım acaba test aşamasında benmi yaktım diye düşündüm.

    Kısaca durum şu anda bu aşamada, transistörü değiştirmem lazım modelini buldum [TPC8116-H] datasheet linki: [TPC8116-H]
    Türkiyede bulunmuyor internette, çin den yada amerikadan getirmeye kalksak hem 30 gün bekleme hemde 30 lira tek bi parça için istiyorlar. Birde bu parçaların çok hassas olduğunu anlayınca aliexpresten değil partsimpleden almayı düşündüm. Sonuçta her yanışında sürekli anakart fr kart led drivermi değiştiricez anlamadım.

    Aklımda şu soru var, 24v nin sürekli gittiği LED Driver arızalanmışmıdır. Acaba hangisini önce yapmalı. Power kart tamirimi yoksa led güç kartı değişimimi. Power değiştiricek gücüm yok daha doğrusu gerek yok cihaz zaten 1000 liradan alınmıştı servise gitse 400 500 den aşağı gelmicekti, değmicekti. Power kartın kendisi 200 lira. Son olarak masraf yapabileceğim ucuz olduğundan dolayı Led driver ve Transistörü değiştirmek. Ayrıca daha fazla arızaya yer vermemek istiyorum çünkü servis ücretine yakın para harcamış olursam bu iş buna değmicek.

    Led kartını test ettim tüm transistörler sağlam üstündeki 2 büyük kapasitör de sağlam ee neresinde problem anlamadım. Rehber 1 e göre A board da sorun gösteriyor BL_SOS için. Ama A boarda giden transistörde sorun yok yanmış olabilirmi emin değilim ölçtüğüm değerler normaldi, muadil sorunu olan arkadaşta power board ve led driver ile çözmüş sorunu, söylediği cümle şu led driverin üzerinde cold solder varmış temizledim çalıştı demiş ama anlamadım ben bunu, benimki temiz gözüküyor.

    Tek görünürde problem transistör 24v nin gelmesini engellemiyor, enerji geçiyor peki bu derumda zaten çalışması gerekmezmiydi ekranın transistörü bypass edip direk karta vermeyi düşünen yabancılar bile olmuş.

    Bu konu hem trasistör den aynısı olan veya muadili olabilecek model tavsiyesi verecek arkadaşları aramak, hem usta üyelerden yardım almak hemde aynı sorunla karşı karşıya kalabilecek insanlar için uyarı ve rehber niteliğinde olması amacıyla açtım sonuçta bu forumda tek yüzlerce kişi bu tv den aldı ve hepsinin garantisi bitti sanırım :D , şimdiden yardımcı olan arkadaşlara teşekkürler.


    EK: Power Board: TNPA5583
    A Board Modeli:TNPH0993
    Led drive modeli:6917L-0093A , PPW-LE37NL-O



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ccguven -- 19 Kasım 2015; 12:21:03 >







  • konu okadar uzunk okuyup sorun ne diyene kadar kafa dağılıyor bu şekilde yardım alman zor aynı model tvyi tamir etmiş biri gerekiyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.