Şimdi Ara

1/2? 3/8?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.036
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • su sogutma hortumlarının boyutlarındakı bu farklılıgın esprisi nedir? bi,r avantajı dezavantajı var mıdır? tt setlerıyle gelen hortumların olculerı nedir? ayrıca bu rakamları degıstırmek ıcın yeni konnektor veya rekor nerelerden bulunur?

• ayrıca 1/4 ve 10/8 mm de var..
  • Hortum çapı ne kadar büyük olursa, oluşturacağı basınç kaybı o kadar az olacaktır, yani hat kayıpları azalacaktır. Bu da debinini artmasını sağlar.

Ama eğer blok girişindeki kesit alanı çok darsa, lokal basınç kaybının artması sebebiyle durum tersine dönebilir. Şöyle düşün: Akış hangisinde daha rahat olur?
    5 mm'lik bir ağıza 5 mm'lik bir hortum bağlayınca mı, 15 mm'lik bir hortum bağlayınca mı? Bu örneğe göre düşünüldüğünde de dar hortum kullanmak daha az lokal basınç kaybına sebep olacağı için debi yükselir.

Yani olay daha çok soğutma sisteminle alakalı. Eğer dar girişleri bulunan çok sayıda blok kullanıyorsan ve kasa içi bir sistemin varsa (toplam hortum boyun fazla değilse) 3/8" lik hortum daha iyi sonuç verebilir. Ama toplam hortum boyun uzunsa ve bloklarının girişleri yeterli genişlikteyse 1/2" hortum tabi ki daha iyi sonuç verecektir.

Benim bilgisayar su soğutma sistemleriyle ilgili pek bir bilgim yok. Daha çok kazan, kondenser gibi konularda çalışmışlığım var. Dolayısıyla sadece prensipten, teoriden bahsediyorum. Yani belki piyasadaki bütün blok ya da radyatör rekorları 1/2" hortum bağlandığında dahi yüksek bir lokal basınç kaybı yaratmayacak çaptadır ve bu yüzden büyük çap her zaman pozitif etki yapıyordur, orasını bilemeyeceğim. Genel konuşuyorum anlayacağın...

Ek: TT setlerindeki hortumlar 3/8" diye biliyorum. Ama sadece blok aldığın zaman 1/2" konnektör de beraberinde veriliyor yanlış hatırlamıyorsam. Farklı çaplara uygun konnektörleri Karaköy'de bulabilirsin gibime geliyor. İstanbul'da oturuyorsan tabi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasbi 81 -- 3 Ocak 2008; 18:38:33 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Hasbi 81

Hortum çapı ne kadar büyük olursa, oluşturacağı basınç kaybı o kadar az olacaktır, yani hat kayıpları azalacaktır. Bu da debinini artmasını sağlar.

Ama eğer blok girişindeki kesit alanı çok darsa, lokal basınç kaybının artması sebebiyle durum tersine dönebilir. Şöyle düşün: Akış hangisinde daha rahat olur?
    5 mm'lik bir ağıza 5 mm'lik bir hortum bağlayınca mı, 15 mm'lik bir hortum bağlayınca mı? Bu örneğe göre düşünüldüğünde de dar hortum kullanmak daha az lokal basınç kaybına sebep olacağı için debi yükselir.

Yani olay daha çok soğutma sisteminle alakalı. Eğer dar girişleri bulunan çok sayıda blok kullanıyorsan ve kasa içi bir sistemin varsa (toplam hortum boyun fazla değilse) 3/8" lik hortum daha iyi sonuç verebilir. Ama toplam hortum boyun uzunsa ve bloklarının girişleri yeterli genişlikteyse 1/2" hortum tabi ki daha iyi sonuç verecektir.

Benim bilgisayar su soğutma sistemleriyle ilgili pek bir bilgim yok. Daha çok kazan, kondenser gibi konularda çalışmışlığım var. Dolayısıyla sadece prensipten, teoriden bahsediyorum. Yani belki piyasadaki bütün blok ya da radyatör rekorları 1/2" hortum bağlandığında dahi yüksek bir lokal basınç kaybı yaratmayacak çaptadır ve bu yüzden büyük çap her zaman pozitif etki yapıyordur, orasını bilemeyeceğim. Genel konuşuyorum anlayacağın...

Ek: TT setlerindeki hortumlar 3/8" diye biliyorum. Ama sadece blok aldığın zaman 1/2" konnektör de beraberinde veriliyor yanlış hatırlamıyorsam. Farklı çaplara uygun konnektörleri Karaköy'de bulabilirsin gibime geliyor. İstanbul'da oturuyorsan tabi...

Güzel Açıklama Teşekkü®ler

• merhaba ustat,arkadasın sorusunun dısında ama,sadece bılgıne ınandıgım ıcın farklı bısey sorucam bende sımdı zalman WB - 5 su blogu var,dıyelımkı ben bunu bıg water 760 la ve TT uv efektlı sıvınınla beraber kullandım bı zararı olurmu yanı ılla bloklarında TT'mı olması gerekıyo....
    quote:

Orjinalden alıntı: Hasbi 81

Hortum çapı ne kadar büyük olursa, oluşturacağı basınç kaybı o kadar az olacaktır, yani hat kayıpları azalacaktır. Bu da debinini artmasını sağlar.

• ilk önce, zalmanın bloğunu tt ile kullanabilirsin bir sorun olmaz.

hortum çapına gelince, hasbi81 in bahsettikleri konuyu güzelce açıklıyor.
    hortum çapı seçimi aslında tek başına birşey ifade etmiyor. sonuç tamamen pompa ve blok seçiminde bitiyor.
    örneğin daracık kanalları olan bir tt blok ile 1/2 hortum da kullansanız, 3/8 de kullansanız fark etmez.
    ancak örneğin apogee bloklar ile ne kadar geniş hortum kullanırsanız o kadar iyi. yani bloğa taşınan suyun debisi ve basıncını ayarlamak için geniş hortum kullanırız.

kişisel tavsiyem 1/2 den yana. sistemi daima yüksek debili şekliyle tasarlayın
  • acıklamanız ıcın tesekkurler,cunku cok ılgınc bısey TT sıvısını satan fırma urun ozellıklerınde aynen sunu yazmıs TT harıcınde baska bı urunle kullanmayınız....
    banada ılgınc geldı bu uyarı,yınede yenı yenı ugrastıgım bıseyde dıkkatımı dagıtmaya yettı
    quote:

Orjinalden alıntı: StrangerXT

ilk önce, zalmanın bloğunu tt ile kullanabilirsin bir sorun olmaz.

hortum çapına gelince, hasbi81 in bahsettikleri konuyu güzelce açıklıyor.
    hortum çapı seçimi aslında tek başına birşey ifade etmiyor. sonuç tamamen pompa ve blok seçiminde bitiyor.
    örneğin daracık kanalları olan bir tt blok ile 1/2 hortum da kullansanız, 3/8 de kullansanız fark etmez.
    ancak örneğin apogee bloklar ile ne kadar geniş hortum kullanırsanız o kadar iyi. yani bloğa taşınan suyun debisi ve basıncını ayarlamak için geniş hortum kullanırız.

kişisel tavsiyem 1/2 den yana. sistemi daima yüksek debili şekliyle tasarlayın

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    1
    14 yıl önce açıldı
    1
    geçen yıl açıldı
    1
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Siz de sağolun arkadaşlar, yazdıklarım fikir verdiyse ne mutlu bana

@nx9020: TT'nin böyle bir uyarı yapmasının en büyük sebebi bence pazarlama taktiğidir. "Benden bir ürün aldın. Hazır bunu almışken sistemin diğer bileşenlerini de benden al ki daha iyi kar edeyim" güdüsü bu bence. Fazla sallama yani
    Bi ihtimal şöyle birşey olabilir (iyi niyetli düşünmeye çalışıyorum)... Bu UV sıvı bakır bloklarda kararmayı korozyonu falan engelleyebiliyordur, ama alüminyum bloklarda engelleyemiyordur belki. O yüzden bu sıvıyı bizim bloklarımızla kullanın demiş olabilirler. Ama Zalman gibi içi altın kaplama olan bir blokta zaten kararma gibi birşey sözkonusu olamaz. İçin rahat olsun

• [Deleted by Admins]
  • benwww.firebal.net veyawww.vegateknomarket.com dan takıp edıyorum bu tarz urunlerı bu sıtelere bak aradıgın orada olabılır belkı,bunun dısında yerler varsa bende bılgılenmıs olurum dıger arkadaslarımızın tavsıye edıcegı....
    quote:

Orjinalden alıntı: JLJ

Merhabalar...
    Ben de geçtiğimiz günlerde Aquacool'un komple setini aldım ve 3/8"lik hortumlar, ve uyumla bileşenlerle geldi. Fakat extra hortum, hortum kelepçesi ve soğutma sıvısı nereden bulabileceğimi bilemiyorum, yardımcı olabilir misiniz bu tür ihtiyaçlarınızı hangi mağazalardan karşılıyorsunuz?

Teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nx9020 -- 10 Ocak 2008; 10:34:36 >

• Stranger XT 'nin soyledigi gibi tek basina hortum secimi pek bir sey ifade etmez bizim uygulamamizda...

Oncelikle 100 'lerce metre hortum kullanmiyoruz, o yuzden surtunmeye bagli kafa kayiplari cok bir sey ifade etmiyor.

Min. 3-3.5m kafasi olan pompa kullaniliyorsa tipik bir sistemde (modern bir CPU Block, Radyator, pompa, 2 metre hortum) degisik capli hortumlarla sogutma acisindan cok bir fark goremezsiniz. Hele benim gibi 8-10 metre kafaya sahip pompa kullanirsaniz hic bi fark gormezsiniz.

Rekor / konektor ic caplari hortumlardan cok daha fazla dirence sebep olurlar.

Ornek olarak, 10.5mm ic capa sahip bir 1/2" OD (12.7mm dis capli) High Flow tip bir rekorun uzerine 1/2"ID (12.7mm ic cap), 7/16"ID (11.1mm ic cap) veya 3/8"ID (9.5mm ic cap) hortumda taksaniz sogutma acisindan kayda deger bir fark goremezsiniz.

Sonucta rekor / konektor ic capi daha belirleyici rol oynuyor.

Ben yaklasik 10 senedir tercihimi hep genis ic capli rekorun uzerine, o ic capa uyumlu hortumu esneterek gecirmek yonunde kullanmisimdir. Eskiden 3/8"ID hortumu 1/2"OD barblarin ustune esnetip gecirir oyle kullanirdim... 1/2"OD rekorlarin uzerinde 7/16"ID hortum uzerinide kullanmiyorum (Sadece rezervuar ve T-Line 'dan pompa girisine buyuk cap hortum kullanirim tek istisna odur)

Buyuk ust capli rekorlarin uzerinde, rekorun ic capina uygun, daha kucuk ic capli hortum kullanmanin getirdigi bir cok avantaj var.

1/2"OD rekor uzerinde 1/2"ID hortum kullanildiginda hortumun sert bukulmelere gelebilmesi ve kirilmamasi icin kalin hortum kullanmak lazim. 1/2"ID x 3/4"OD x 1/8" Wall hortum kullanilir mesela genelde. 19mm dis capa sahip hortum kullanilinca biraz bahce hortumu kullanilmis gibi oluyor ve acikcasi goruntu acisindan da cok guzel durmuyor ve sagladigi bir fayda yok.

1/2"OD rekor uzerinde 3/8"ID x 5/8"OD x 1/8" Wall hortum kullanirsaniz belki rekorun uzerine esnetip gecirmesi zahmetli oluyor ama ayni zamanda hortumun rekorun uzerinden cikmasida o kadar zor oldugu icin sizinti riski azaliyor. Ve sistem cok daha guzel gozukuyor.

Benim kisisel tercihim 10.5mm ic capli rekor/konektor ve o ic capa uygun hortum. 7/16"ID (11.1mm) uzerinde hortum kullanilmasinida acikcasi cok gereksiz goruyorum.

Bilal'cim Apogee gibi block'larda da bu farketmiyor... O 1/2"ID tubing en idealidir bilgisi tedavulden kalkti artik

Eski tip debiye cok bagimli (1GPM ve altinda kotu performans gosteren), az yuzeyi olan ve carpma hizi (impingement velocity) oncesi, bu kanalli (Maze tipi) ve acik oda (Open Chamber, MCW462 gibi) blocklar ve akvaryum pompasi yuzunden bu genis ic capli hortum furyasi baslamisti ama artik farketmiyor... O zamanda buyuk rekor uzerinde kucuk hortum kullanildiginda pek bisey farketmiyordu ama anlatamiyordum derdimi... Ozellikle Almanlar'la Amerikali'lar forumlarda sirf bu yuzden birbirine girip duruyorlardi (hortum ve rekor konusunda Amerikali'larda buyuk takintisi, Almanlar'da da tam tersi olduresiye kucuk takintisi ayyuka cikmisti ) Orta yol odugunu anlattik ama dinletemedik ama 1-2 seneden beri yavas yavas orta yola gelmeye basladi herkes...

Cathar'in yaptigi bir test vardi birazdan onu bulup gonderirim...

• Stew "Cathar" Forster 'in yaptigi butunlesik test calismasi gercekten guzel bir calismadir. Yabanci dil bilmeyen arkadaslarinda okuyabilmesi icin birebir cevirmeye calisacagim. (Elimden geldigince duzgun cevirmeye calisicam )

Stew'in kim oldugunu bilmeyenler icinde kisaca bir ozet geceyim. Stew "Cathar" Forster Avustrulya 'li bir arkadasimdir ve muhendis olarak Cisco 'da calismasinin yaninda dunya su sogutma sahnesinde hobi olarak yaptigi calismalar ve katkilarla su sogutmanin bugunku haline gelmesinde buyuk rol oynamis isimlerden biridir. Mikro-yuzgec (micro-fin) ve carpma hizi (impingement velocity) tekniklerini kullanarak tasarladigi White Water CPU water block zamaninda devrim yaratmistir. Daha sonra carpma hizi etkisi uzerine yogunlasip, Cascade ve nihayet carpma hizi tekniginin doruk noktalarindan Storm CPU block'larini tasarlamis ve uretmistir. Bu ve benzer calismalari tamamen amator ruhla, para kaygisi gutmeden, kendi merakini gidermek icin yapmistir ama su sogutma meraklilarina faydasi bir cok ticari firmadan daha fazla olmustur.

Bu yaziyi birebir, alinti yapmadan vermek istememin bir sebebi de bu isi sadece hobi olarak yapan bir insanin konuya ne kadar bilimsel yaklastigini gostermek. Ve bu verileri herkesin anlayabilecegi bir sekilde, kararinca detaylarla vermesi.

Neyse gelelim esas konuya...

"Son zamanlarda sivi sogutma tasarlama uzerine butunlesik bir kilavuz uzerinde calisiyordum. Gercek dunya test verileri ve basinc dusme hesaplarinin karisimini kullanarak hortum olculerinin CPU isisi uzerindeki etkilerinin analizini bir araya getirdim.

Sistemdeki parcalar:

Thermochill PA120.2 with 2 x Yate-Loon fans @ 12v
    Swiftech Apogee GTX
    Conroe C2D CPU, OCed ve tam yuk altinda, 100W isi yayiyor
    2 metre uzunlukta hortum

Devrenin dizilisi pompa->radyator->water-block->pompa

1/2"ID hortum ve 1/2"OD rekorlar kullanarak once sistemin basinc-dusme egrisini (pressure drop curve) belirledim. Swiftech'in yayinladigi Apogee GTX test verisine, ve PA120.2 'nin debi-performans egrisine bakarak, degisik debi olculeri icin ne kadar hidrolik pompalama gucune ihtiyacimiz oldugunu karar verebiliriz. Bilinen, gercek dunyada kullandigimiz pompalarin, hidrolik guce bagli guc tuketimi ve siviya ekledigi isi icin kurulu (established) tipik oranlari kullanarak, belirli bir debi icin sisteme ne kadar isi eklediklerinide gorebiliriz. Bunun icin once bagimsiz olarak teorideki en iyi pompayi kurgulayip, daha sonra belirledigimiz teorideki hedefe en uygun gercek pompanin PQ egrisini kullanarak sistemin nihai debi oranini ve buna bagli olarak nihai CPU isisini belirleyebiliriz.

Simdi butunlesik bir modelde, sadece su debisinin CPU isisi uzerindeki etkisini modellemiyoruz. Total sistem isisinin (CPU, Pompa, Radyator Fanlari) oda ortami uzerindeki etkisinide hesaba katiyoruz. Yani sistemin odaya ekledigi sicaklik odanin hava sicakligini arttirir ve buda su sicakligini arttirir cunku radyatorun hava giris derecesi artar. Bu fark cok azdir ama genede modelledim.

Global Isi: 22C
    Oda C/W: 0.005
    Fan tarafindan birakilan isi = 2.0W

Inceleyecegimiz hortum ve rekor boyutlari soyle:

6.35mm (1/4") ID hortum takmatik (quick-connect) rekorlarla
    8mm (5/16") ID hortum 6mmID|8mmOD rekorlar uzerinde
    8mm (5/16") ID hortum takmatik (quick-connect) rekorlarla
    9.6mm (3/8") ID hortum 7.5mmID|3/8"OD rekorlar uzerinde
    9.6mm (3/8") ID hortum takmatik (quick-connect) rekorlarla
    11.1mm (7/16") ID hortum 10.5mmID|1/2"OD rekorlar uzerine esnetilerek gecirilmis
    12.7mm (1/2") ID hortum 10.5mmID|1/2"OD rekorlar uzerinde

Yukardaki hortum ve rekor silsilesini, kendi yazdigim "optimal pompa gucu" yazilimina girdigimde, en ideal pompanin 10-13W guc ceken, 3-6 litre/dakika araliginda pompalama yeterliligine sahip bir pompa onerdi. Pompa Gucu Yaziliminin komplie detaylarina hic girmeyecegim. Tam bilimsel oldugunu soyleyeyemem, ama butunlesik senaryoya bakip, girilen water-block, isi yuku, oda C/W, radyator, sistem direnci ve benzeri verilere bakip bu sistem icin optimal aralikta pompa gucunun ne olduguna dair onermede bulunuyor. Bu da bizim onerilen pompa karakterisitine uygun gercek bir pompa bulmamizi sagliyor.

Laing firmasinin su linkteki verilerini kullandim: Laing DDC1+ Data - Adobe Acrobat pdf
    Bu verilere gore goruluyor ki modifiye edilmemis DDC1+ (forumlarda daha cok DDC2 diye tabir edilen) bu senaryoya cok uygun bir pompa. Buna mukemmel bir alternatif de modifiye ustlu DDC1.

Evet, optimize sistemimiz soyle:

Laing DDC1+ (modifiye edilmemis)
    Thermochill PA120.2 with 2 x Yate-Loon fans @ 12v
    Swiftech Apogee GTX
    Conroe C2D CPU, OCed ve tam yuk altinda, 100W isi yayiyor
    2 metre uzunlukta hortum

Farkli rekor / hortum olculeri icin, her bir hortumun, tum sistem PQ egrileri soyle:
     1/2? 3/8?

Egrileri DDC1+ pompanin PQ grafigininin uzerine ortusturdum.

Radyator ve Water-block Debi Performans Egrileride asagidaki grafikte resmedildi:
     1/2? 3/8?

ve...

1/2? 3/8?

Total CPU isisi 100W. Total sistem isisi 114W. Baska bir testten, pompadan gelen sabit 14W isiyi farzediyoruz. Laing'in grafiginden de bunun gercekte cok degiskenlik gostermedigini goruyoruz. Debi azaldikca, guc cekimi azaliyor, buna bagli olarakta pompanin suya ekledigi isida dusuyor. Simdilik, basitlestirmek adina pompanin 14W isi biraktigini farzediyoruz.

Butun kesisimler soyle:

6.35mm takmatik (quick fit) = 4.45LPM debi, 0.0795 block c/w, 0.0374 rad c/w
    8mm rekorlu (barbed) = 4.75LPM, 0.0783 block c/w, 0.0373 rad c/w
    8mm takmatik (quick fit) = 5.6LPM, 0.0770 block c/w, 0.0369 rad c/w
    9.6mm rekorlu (barbed) = 5.7LPM, 0.0768 block c/w, 0.0369 rad c/w
    9.6mm takmatik (quick fit) = 6.2LPM, 0.0762 block c/w, 0.0367 rad c/w
    11.1mm rekorlu (barbed) = 6.3LPM, 0.0761 block c/w, 0.0367 rad c/w
    12.7mm rekorlu (barbed = 6.35LPM, 0.0760 block c/w, 0.0366 rad c/w

Son CPU isisi Ortam (22C) + sistem yuku (114W) * Radyator C/W + CPU Yuku (110W) * block (C/W)

Son CPU dereceleri soyle cikiyor:

6.35mm quick fit = 34.21C
    8mm barbed = 34.08C
    8mm quick fit = 33.91C
    9.6mm barbed = 33.89C
    9.6mm quick fit = 33.80C
    11.1mm barbed = 33.79C
    12.7mm barbed = 33.77C

Iste sonuclar boyle. Farkli hortum olculeri arasindaki farkliliklar.

Evet, daha cingoz olanlariniz hemen block C/W'nun gercekte kasa - block C/W oldugunu ve gercekte CPU cekirdegi - block C/W 'nun daha yuksek olduguna isaret edecektir. Block C/W 'sunu ucle carpsak bile (daha once yapilan bir arastirmaya gore en ust limittir bu) sunu elde ederiz:

6.35mm quick fit = 50.11C
    8mm barbed = 49.74C
    8mm quick fit = 49.31
    9.6mm barbed = 49.25C
    9.6mm quick fit = 49.04C
    11.1mm barbed = 49.01C
    12.7mm barbed = 49.00C

Aradaki farklarin goreceli onemini degerlkendirmyi kerkesin kendine munhazir gorusune birakiyorum ...

Ama kesinlikle herkesin dedikodu ettigi gibi 5C farklar yok. Bende hic oyle oldugunu beklememistim zaten. Kendi testlerimde keyfi olarak sistem debi oranlarini girtlakladigimda, bir cok setup'in dusuk debi esnekligine hep hayret etmisimdir. Bir cok sistem icin isler 2 Litre/dakinanin altinda armutlasir.
    Dusuk-Debi fanatigi olsanizda, benim tavsiyem, sistem debisinin en azindan 2 litre/dakikanin ustunde, mumkunse 3 litre/dakika olmasi. Genede, 1/4" (6.35mm) hortumla ve takmatik rekorlarla bile, eger DDC2 gibi duzgun bir pompa kullaniliyorsa sistem debisi 4litre/dakika ve uzeri oluyor.

Link: The Impact Of Tubing Sizes - Cathar @ XS forums"

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dacooltech -- 16 Ocak 2008; 14:08:45 >

• Umarim bu yazi sizlere faydali olmustur. Son olarak sunu ekliyim yanliz... Cathar'in en son cumlesi tek bir water-block icin... Birden fazla water-block kullanildiginda durum farkli haliyle, bu tip durumlarda birden fazla pompayi seri kullanmak ve buyuk ic capli rekor kullanmak, dirsek vesaire kullanmamak, pompaya bagli olarak pompa girisinde direnc olmamasi gibi seyler sistem performansi acisindan buyuk onem tasiyor.

Takmatik (quick-connect) rekorlarida kimseye tavsiye etmiyorum... Bu da bilgi olarak bulunsun...
  • dacooltech hocam zaman ayırıp da böyle bir yazı yazdığınız için teşekkürler
  • quote:

Orjinalden alıntı: DiabloXT

dacooltech hocam zaman ayırıp da böyle bir yazı yazdığınız için teşekkürler

Bisey degil hocam vaktim olursa yaparim gene boyle ceviriler
  • Evet faydalı oldu yazın Emeğine sağlık
    örneğin benim kurmayı düşündüğüm su soğutma parçalarımın ikisi hortum dış çapı 8mm iç çapı 6 mm ydi ama yazılarından anladığım kadarıyla bunu çok fazla bir fark yaratmıyacağını anlamışbulunmaktayım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.