Şimdi Ara

Güçlendikçe Güçlenen GPU`lar - Buna Ayak Uyduramayan CPU`lar (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
281
Cevap
13
Favori
15.349
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rezes

    Olaya dikkatinizi çekmek için
    />
    smiles kullandım. Sanırım güzel de oldu

    O kolum gibi, direk gibi benzetmeleriniz ve şikayetleriniz oyun oynarken görünmez oluyor
    hehehehe

    bunu diyen sen, dagın başında cpu, gpu kullanımı düştü diye şikayet eden yine sen hehehehe

    güldüm valla :D:D:D
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: BoRaXiN

    O kolum gibi, direk gibi benzetmeleriniz ve şikayetleriniz oyun oynarken görünmez oluyor
    hehehehe

    bunu diyen sen, dagın başında cpu, gpu kullanımı düştü diye şikayet eden yine sen hehehehe

    güldüm valla :D:D:D

    Lütfen görüntü kirliliği açısından, alıntıları komple yapmayınız.

    Evet ben şuan 3240x1920p de kullanıyorum ve bu çözünürlükte GPU kullanım sorunu diye birşey kalmıyor. Ben bu çözünürlüğü şimdi geçtim diye 1080p olayını düşünmeyim mi?, merak etmeyeyim mi?, araştırmayayım mı? Bu gün için 1080p de yaşanılan sıkıntı yarın 1440 ve 1600p içinde olacaktır. Hem olay sırf GPU kullanımı değil CPU kullanımıda sorun! Titan sahibi arkadaş, ama hem GPU kullanımı düşük hem CPU. Şimdi bunun sebebini, çözüm yolunun olup olmadığını konuşmayalım mı?

    Sadece burda yazılanlara gülmek için bulunuyorsanız lütfen gülmekle yetinin.. "güldüm valla :D:D:D" demek için gereksiz mesajlarla sayfayı kirletmemenizi riza ederim.

    Surround la ilgili kaygılarınızı PM yoluyla yada imzamda ki ilgili konu başlıklarından baba sorabilirsiniz. Bu başlık bunların konuşulup tartışılacağı yer değil



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rezes -- 20 Nisan 2013; 19:56:19 >




  • Ben çift monitörle deneme fırsatı buldum açıkçası ben de biraz mesafeli duruyordum bu eyefinity özelliğine.Ancak gözümle deneyimleyince gerçekten ne kadar güzel olduğunu gördüm.Denemeden önyargılı davranmayın o yüzden bence.
  • Dağ başı muhabbetini anlamı yok. Oman ve özellikle Sharqi Peninsula'da heli kullanmak CPU yüzünden ciddi problem oluyor.
    Tabii problemin tek sebebi fps düşüşü değil. CPU sınırladığında veya etkilediğinde, 120hz moduna özgü olarak, fena derecede stuttering yaşıyorum, oynamak ciddi anlamda zorlaşıyor. Alakası nedir bilmiyorum, ama 60Hz'e düşürünce bu stuttering düzeliyor. Ve sadece BF3'te oluyor bu.
    Mesela 75 fps'de CPU etkilerse de bir miktar stuttering oluyor. 50 fps'de falan ise iyice artıyor, oynanabilirlik rezil oluyor.

    Bu tip saçmalıklar yaşayınca insan iyice soğuyor. Gidip Titan alsam şimdi ve gene mal mal düşük fps + stuttering olcaksa, gel de çatlama.

    -----

    Bir de şu PS4 muhabbetine girmeyelim artık.
    Burda tartıştığımız şeyler aslında bir problem değil. En yüksek fps ve kalitede oyun oynamak istiyoruz, bunun olabilirliğini tartışıyoruz sadece.
    En iyisini istemenin bir bedeli oluyor doğal olarak.

    3 monitör kuran, 120 fps isteyen adamın 30 fps ve gamepad'le ne işi olacak?
    PS4 de alınır, exclusive'leri için durur kenarda.


    CPU'nun sınırladığı oyunlar her zaman vardı. CPU'ların sadece saat hızının, çok hızlı biçimde geliştiği dönemde de durum farklı değildi (bkz BF1942, UT2004 Onslaught, BF2..).



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 20 Nisan 2013; 22:47:33 >




  • Şu forumdan adam akılı paylaşım yapan kaç insan var burada teşekkür edip bir şeyler öğreneceğinize boş teneke gibi ses çıkarmanın mantığı yok yapılan işe saygı duyup emek verilerek bu forumda paylaşım yapanlara saygı gösterin şu konu altında bazı arkadaşların mesajlarına bakıyorum donanım bölümüne yakışmayan yorumlar sizler lütfen konu dışına gidin oradaki "kız arkadaşı bulamıyorum" konulara açanlara öneride bulunun belki bir şeylere yararınız dokunu çünkü bu bölüm altında çoğu insan eldeki donanımları test eder performans gösterir öneri ve şikayetleri ortaya koyar boş insanların olduğu yerler değildir buralar bu tür çaba içerisindeki zeki arkadaşlarımız lütfen gidiniz konu dışı bölümüne orası sizler için müsait

    Cahillikten kurtulun kendi bildiklerinize tapmaktan vazgeçin amacınızı açıkça bildirin yazık be kişiliğinize saygı gösterin tabi bir kişilik taşıyorsanız .....




  • Size bir örnekte benden. İşlemci olarak fx 8120 kullanıyordum . Auto boost ile 4.1 Ghz de çalışıyordu ekran kartım hd6950 idi. Ekran kartına upgrade yaparak Sli Gtx 660 ti yaptım. Yaptım iyi güzelde cpu da dar boğaz oluştuğunu sonradan farkedebildim. Oyunlarda 3-4 sn de bir fps düşüşleri oluyordu ve oynanamaz hale geliyordu. araştırmalar ve buradan arkadaşların önerileriyle 1.44 volt vererek çarpanıda 22,5 e çıkararak işlemciyi 4.5 ghz ye çıkarttım su soğutmayla stabil bir şekilde kullanıyorum en yüksek sıcaklık 51 derece oluyor. Bunu yaptığım gibi oyunlardaki anlık fps düşüleri durdu hatta fps de artış yaşandı çok daha oynanabilir hale geldi . intelin 3770k sı için birşey diyemeyeceğim ama amd işlemciler cf ve sli larda darboğaz sorunu yaşatıyor gibi görünüyor.

    konunun linki:http://forum.donanimhaber.com/m_73979314/f_//tm.htm#74007225




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Infernall

    Konu bilimsel tartışmadan çıkıp sidik yarışına girmiş tartışarak bişeyler öğrenmek öğretmek varken kirliliğe ne luzum var kalp kırmaya ne gerek var,yada bilmeyen bilgisine güvenmeyenlerin başvurduğu yöntemmidir bu .Herneyse.

    Konuya gelecek olursak sanırım darboğazdan bahsetmeye çalışılmış,ancak şunu ben kesinlikle söyleyebilirim her gpu kullanımı az olduğunda darboğaz görülmüyor,yani bazen kart okadar rahat oluyorki full kullanıma geçmek istemiyor,driverdende olabiliyor bu mesela resident evil gibi bir oyunda benim gpular 80 hatta 670 60larda çalışırken bfde 95 98lere geliyor.Ayrıca darboğaz davası tam olarak milletin abarttığı birşey,2500k ile 690 frenleniyor demişler dual 680de frenlemiyor 4.2de ,hani saat hızıyla da çok fazla etki edeceği yok ya diyorlar 5e çeksen düzelir 5.5 çeksen düzelir diye,yani çoğu efsane,670 sli denedim geçenlerde stok 2600k ile ,tam performansda aldım yani.Bence 2500k ve hatta k olmayanlar dahil çok yeterli şuan,uzun süre gidecek bunlar,nitekim intel 4770k çıkarıyorda 3770kdan farkı ne olacak ? 3770knın 2600kdan farkı ne? traş. Zaten onlarda işlemcilerin yeterli olduğunu oyuncuların artık ekran kartlarına çok önem verdiğini bildiğinden,crysis 3 facia oldu kart piyasasında yep yeni kartlar döküldü,millet daha yeni aldığı kartların kasmasından korkmaya başladı.gtx 670le full ayarda 25 35 fps nedir yahu.

    bunlar benim görüşlerim eklemek isterimki rezes adlı arkadaş,bu konularda çok araştırıyor.Belki bu sistemler üzerine çalışıyor yada çalışmak istiyor,kendini geliştirmek istiyor bunlar hobidir.Ben bir insanın bu işlere çok dalmasını yani illa kenar yumuşatması olacak yada detay artacak diye uğraşmasını,zaten 670 680 gibi karta para verdikten sonra birde bunları ince ayarlamalarla uğraşmasını istemem.Ben gözüme kıyamam yahu kenar yumuşatması tespit edecem diye monitorun içine girmeye Ancak arkadaş baya ilgili bu konularda tartışmaya getiriyor buraya,ve içine ediliyor yada umduğu karşılığı bulamıyor.İyi birşey değil en azından ufak tefek bilgini söyler çıkarsın tartışma budur küfür müfür karışmış .

    Ve son olarak şunu sana söyleyim @rezes , halen 9800gt kart ile yardıranlar,yüksek ayarda oynayanlar var,ve bu kartların da yeterli olduğu gerçeğini unutmamak lazım 9800 4850 5770 gts250 gibi.Bu kartlarla sadece oyunu açsın yeter diyenler bile varki biz burda 2 3 fps kavgası yapıyoruz,bende zamanında 7300gs ile re5 oynamak için sistemi yakana kadar zorladım,şimdi öyle kartlar var elimdeki hatırlamıyorum onları ancak hatırlamak lazım,yani bu tür şeylere çokta gerek yok.2 aa düşürünce 10 15 fps birden artıyorken neden ebesinin nikahına kadar ultra açmaya uğraşılır ve bunun için 1500 2000 tl gibi meblağlar ödenir,gtx670 ile 680 arası 2 3 fps varken neden illa o alınır asıl bunları tartışmak gerekir saygılar.

    Saygılar bizden, eyvallah eksik olmayın.

    570SLI kartım benim için canavardı.Keşke 2Gb vram i olsaydı Lakin BF3 te 120FPS tutturabilme hırsı beni 3820,3930k CPU; GTX670 3-way SLI, Quad GTX670 sistemler kurmaya kadar itti. Şimdi 2500K vede 690 ile popo üstü oturuyorum. CPU & GPU kullanımları epeybir kafa yedirtti. Böylelikle 2500K nın hertürlü yeterli olacağını kanaat getirdim. 3930kve SLI ların ise bana getirisinin FPS den ziyade 32/24x SGSSAA uygulamalarda olduğunu kendi gözlerimle gördüm. Bunun forumdan kaç kişi çıkıpta test etme fırsatı/imkanı var. Forumda paylaşım yapmamın amaçlarından bir tanesi de zaten bu deyimlerimden diğer arkadaşlarından kendilerince dersler çıkarmaları, gerksiz yatırımlar yaparak zarar etmesine engel olmak içindir. Diğer bir amacımda, benden daha tecrübeli arkadaşlarımızı bu başlıkları çekerek onların bilgi ve tecrübelerinden yararlanmak içindir. Ben intel ve nvidia kullarak tecrübelerimi buradan paylaşıyorsam amd kullanan arkadaşlarda kendi deneyimlerini paylaşsınlar lütfen. Uzun bir zamandan beri kullanmadığım amd hakkında yorum yapmam doğruda olmaz zaten.Bazen paylaşımlarım yanlış değerlendirilerek ego tatmini için olduğunu düşünenler çıkıyor. Onları bu düşünceyr sevkedecek özenti verici şeyler paylaşmış olabilir lakin bilinmesini istiyorum ki ben bunları resimlerle videolarla paylaşmaz isem eksik paylaşım yapmış olmayacak mıyım o zaman! Ben egomu çok şükür çalışarak, bunlara sahip olmakla tatmin ettim. Allah olmayanlara da daha iyisini nasip etsin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rezes -- 21 Nisan 2013; 2:16:23 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: darklifes

    Size bir örnekte benden. İşlemci olarak fx 8120 kullanıyordum . Auto boost ile 4.1 Ghz de çalışıyordu ekran kartım hd6950 idi. Ekran kartına upgrade yaparak Sli Gtx 660 ti yaptım. Yaptım iyi güzelde cpu da dar boğaz oluştuğunu sonradan farkedebildim. Oyunlarda 3-4 sn de bir fps düşüşleri oluyordu ve oynanamaz hale geliyordu. araştırmalar ve buradan arkadaşların önerileriyle 1.44 volt vererek çarpanıda 22,5 e çıkararak işlemciyi 4.5 ghz ye çıkarttım su soğutmayla stabil bir şekilde kullanıyorum en yüksek sıcaklık 51 derece oluyor. Bunu yaptığım gibi oyunlardaki anlık fps düşüleri durdu hatta fps de artış yaşandı çok daha oynanabilir hale geldi . intelin 3770k sı için birşey diyemeyeceğim ama amd işlemciler cf ve sli larda darboğaz sorunu yaşatıyor gibi görünüyor.

    konunun linki:http://forum.donanimhaber.com/m_73979314/f_//tm.htm#74007225

    Aynı işlemciyi kullanıyoruz.Ancak ben bu voltaj verme gibi işlerle uğraşmak istemiyorum.Umarım size has bir durumdur bu.Yani anakartınıza..vs bilgisayar bileşenlerinize göre bir durumdur.İlerde ben de cf yapmak niyetindeyim çünkü anakartım destekliyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: snaket900

    quote:

    Orijinalden alıntı: darklifes

    Size bir örnekte benden. İşlemci olarak fx 8120 kullanıyordum . Auto boost ile 4.1 Ghz de çalışıyordu ekran kartım hd6950 idi. Ekran kartına upgrade yaparak Sli Gtx 660 ti yaptım. Yaptım iyi güzelde cpu da dar boğaz oluştuğunu sonradan farkedebildim. Oyunlarda 3-4 sn de bir fps düşüşleri oluyordu ve oynanamaz hale geliyordu. araştırmalar ve buradan arkadaşların önerileriyle 1.44 volt vererek çarpanıda 22,5 e çıkararak işlemciyi 4.5 ghz ye çıkarttım su soğutmayla stabil bir şekilde kullanıyorum en yüksek sıcaklık 51 derece oluyor. Bunu yaptığım gibi oyunlardaki anlık fps düşüleri durdu hatta fps de artış yaşandı çok daha oynanabilir hale geldi . intelin 3770k sı için birşey diyemeyeceğim ama amd işlemciler cf ve sli larda darboğaz sorunu yaşatıyor gibi görünüyor.

    konunun linki:http://forum.donanimhaber.com/m_73979314/f_//tm.htm#74007225

    Aynı işlemciyi kullanıyoruz.Ancak ben bu voltaj verme gibi işlerle uğraşmak istemiyorum.Umarım size has bir durumdur bu.Yani anakartınıza..vs bilgisayar bileşenlerinize göre bir durumdur.İlerde ben de cf yapmak niyetindeyim çünkü anakartım destekliyor.

    valla kullandığım bütün parçalar high end olduğu için anakarttan vs olduğunu sanmıyorum. Yabancı kaynaklarda gösteriyorki cf ve sli durumunda 8120 işlemci darboğaza düşebiliyor. Benim gibi sıkıntı yaşayan bir çok yabancı mevcut özellikle gtx 660ti sli yapanlar bunla karşılaşıyor gibi bir izlenim oluştu bende...




  • GPU Scaling/Ölçekleme

     Güçlendikçe Güçlenen GPU`lar - Buna Ayak Uyduramayan CPU`lar


     Güçlendikçe Güçlenen GPU`lar - Buna Ayak Uyduramayan CPU`lar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rezes -- 21 Nisan 2013; 7:09:30 >




  • Eski bir video fakat faydalı olacağını düşündüm.

  • kötü programcı iyi oyuncunun çenesini yorarmış.

  • 1080p

    580 SLI da GPU kullanımları %98 3-way SLI da yine %98


    Battlefield 3 (Multiplayer) i7 3930k + 4x GTX 580
    GPU kullanımları GTX580 içinde düşük kalmakta.



    Battlefield 3 MAX FPS - Quad Crossfire HD 7970 @1200Mhz kullanımlar %75 dikkat! OC oldu gpu lar çünkü!



    Battlefield 3 (Singleplayer)HD 7970 400FPS+



    GPU kullanımları 4xCF 7970 te %98 lerde



    ****************
    Quad Crossfire HD 7970 - 3DMark 11 P27K+



    Heaven 3.0 - Quad Crossfire HD 7970





  • 2500 TL lik 2 GPU yu 500 TL lik CPU ile sürmeye çalışıp bide CPU lara laf atmak garip. Al o zaman E5-2687 iki tane kur 4 way Titan sistemi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CodeMachine

    2500 TL lik 2 GPU yu 500 TL lik CPU ile sürmeye çalışıp bide CPU lara laf atmak garip. Al o zaman E5-2687 iki tane kur 4 way Titan sistemi.

    Amacımda bu garipliğe dikkat çekmek. Öyle ezbere en güçlü cpu alayım birde bunu Titan sli lar ile besleyim o zaman fps yi tavan yaptırırım olmuyor. Doğru, bende sistemimi 2500k ile besliyorum @5.0Ghz ile üstelik 3930k dan base sisteme geçiş yaparaktan neden? Nedenini önceki cevaplarımda bulabilirsiniz. Tabi şayet konu başlığı ile ilgili iseniz sizinde görüşlerini almak isterim Bu sistemi birde surround olarak kullanıp performansından da memnun olduğumu eklemeliyim Garip gelebilir ama gerçek




  • Takip.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her şeyi okudum, ben de kendimce bir şeyler yazmak istedim. Kimseye cevap niteliğinde değildir, sadece bir kaç şey karalamak istiyorum.

    Öncelikle donanımın her şey olmadığını biliyoruz. Özellikle BF3 gibi oyunlarda optimizasyon sorunları olabilmesi de donanımdan tam performans almamamızda etkili olabilir. Ve ayrıca bu oyun tüm Thread'leri kullanmıyormuş. Bu nedenle GPU kullanımının düştüğü yerlerde, CPU kullanımının artmasını da beklememek gerekebilir, nedeni ise zaten tüm thread'ların kullanılmıyor olması. Gösterilen yüzde zaten maksimum kullanılma yüzdesi olabilir. Umarım anlatabilmişimdir. Crysis 2 ve 3 gibi oyunlar daha çok tüm CPU'dan faydalanıyor. Ancak böyle bir oyunda GPU tam kullanılamıyorsa CPU %100 kullanılabilir. BF3'te karşılaştığımız o %60 CPU - %60 GPU olaylarına bu oyunlarda rastlamak çok mümkün olmaz, birinden birisi %100 veya civarında kullanılıyor olacaktır. Özellikle çok üst düzey grafik kartı sistemi kullananlar için durum budur, CPU'dan tam olarak faydalanamadığı için de her iki işlemci birimi tam olarak kullanılamaz. Benim fikrim bu yönde. Yani saat hızı arttırırsanız bile, CPU kullanımı yine belirli bir yüzde ile limitine ulaşır, bu sefer sadece GPU kullanımları artar. Tabii V-Sync falan yoksa. Düşük bir Thread(Veya çekirdek de olabilir) kullanıldığı için de, örneğin 4 çekirdekli i7 3770K ve 6 çekirdekli i7 3960X arasında hiçbir fark olmuyor böyle oyunlarda. (Normal saat hızları için.) Siz ise çok yüksek grafiksel işlem gücü olan bir grafik sistemi kullandığınızdan, yeterli performansı veremiyor az önce yazdığım 2 işlemci. GPU kullanım yüzdesini arttırmak için tek olay saat hızı arttırmak oluyor maalesef ve bu iki işlemci arasında fark olmuyor. Crysis 3 gibi oyunlarda ise bence 3770K bile ekran kartlarına yeterli performansı sağlar. (En iyi ekran kartı sisteminde bile.) Ayrıca olmaz ya, 3770K Crysis 3 için saat hızı aşırtılması isteseydi bile 3960X istemezdi. Oyunun Thread kullanmasının ne kadar etkili olduğunu buradan daha iyi anlayabilirsiniz. Yukarıdaki arkadaşlardan biri de E5 - E7 Xeon işlemci falan alın demiş. BF3 gibi oyunlarda yine yetersiz Thread kullanacağından daha düşük saat hızları nedeniyle aslında daha da yetersiz kalacaktır böyle işlemciler. Ne de olsa bunlar 8 - 10 çekirdekli de olsa hepsi kullanılmıyor, umarım anlatabilmişimdir.

    Gelelim AMD - Intel konusuna. Olay sadece saat hızı değil. Benzer teknoloji kullanan işlemcileri saat hızlarına göre karşılaştırabilirsiniz ama ayrı teknoloji kullananları karşılaştırmak hiç adil olmaz. AMD, Intel'e nazaran çok karmaşık bir teknoloji kullanmıyor bildiğim kadarıyla. Bu nedenle AMD'nin 4.0 GHz'de verdiğini, Intel'in 2.0 GHz'de - hatta daha da altında - çok daha düşük bir güç tüketimi ile vermesine şaşırmayın. Yok şu kadar çekirdek ve hatta yok şu kadar saat hızı diye kanmayın. Olay teknoloji ve mimaridedir. Yani Ivy Bridge işlemciyle, Bulldozer işlemciyi "Aaa bunlar aynı saat hızında ama Ivy sorun çıkarmazken, Bulldozer ölüyor resmen." diye karşılaştırmayın.

    Sorunların büyük oranla oyundan kaynaklanabileceği gibi, driver'dan ve daha bir kaç yazılımsal etmenden kaynaklanabileceğini unutmayın.

    Gelelim biraz da size. Oyun oynarken, oyuna odaklanmaktan ziyade sisteminizi inceliyorsunuz siz. Biraz obsesif olmuşsunuz. İşin açığı, ben de öyle sayılırım ama elimde şu anda iyi bir sistem yok. (Sizden farkım en iyisini istememem, ileride daha ayrıntılı bir şekilde belirtiyorum.) Bence oyun oynarken AA, AF gibi şeyleri açmanız önemli değil. Yani en iyi görüntüyü almak isteseniz bile, az bir karşılığa çok FPS düşüren şeyleri eleyin derim. Çözünürlük ve grafik kalitesini belirleyen diğer etmenlere yoğunlaşın. Bu arada ben bu kadar abartılı sistemler almayacağım. Hatta notebook alacağım. Benim için Full HD ve normal grafik ayarlarında AA ve AF olmadan oynamam yeterli işin açığı. Zaten bu yüzden abanmıyorum sistemlere. Notebook'larda da işlemci teknolojisi bayağı geliştiğinden zaten ekran kartının çok üst düzey olamayacağından dolayı CPU darboğaz sorunu direkt eleniyor. Ekran kartı da çok üst düzey olmayacak ama söylediğim ayarlarda gayet yeterli olacak. 2 sene sonra alsam, o zaman içinde şimdinin GTX 680M'i gibi ekran kartı olsa, bana gayet tabii yetecek. Sıkıntı çekemem, işimi tadında görsün, benim için yeterli.

    Bayağı karaladım sanırsam, bu kadar yeter.

    Not: Ben Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği okuyorum. Bir aralar bu alanda çalışmak istemiştim, şimdi yine canlandı bu hayalim. Umarım yaşım çok geçmeden (35 olsa yeter.) böyle işlerle uğraşan bir firmaya girebilirim. (NVIDIA olsa çok iyi olur.) Ayrıca daha öğrenmem gereken pek çok şeyin olduğunun farkındayım. Özellikle oyunun yapısı, buna göre FPS, CPU'nun görevleri gibi konulardaki her türlü ayrıntı gibi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7FA67E2CF -- 26 Nisan 2013; 12:26:21 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-7FA67E2CF

    Her şeyi okudum, ben de kendimce bir şeyler yazmak istedim. Kimseye cevap niteliğinde değildir, sadece bir kaç şey karalamak istiyorum.

    Öncelikle donanımın her şey olmadığını biliyoruz. Özellikle BF3 gibi oyunlarda optimizasyon sorunları olabilmesi de donanımdan tam performans almamamızda etkili olabilir. Ve ayrıca bu oyun tüm Thread'leri kullanmıyormuş. Bu nedenle GPU kullanımının düştüğü yerlerde, CPU kullanımının artmasını da beklememek gerekebilir, nedeni ise zaten tüm thread'ların kullanılmıyor olması. Gösterilen yüzde zaten maksimum kullanılma yüzdesi olabilir. Umarım anlatabilmişimdir. Crysis 2 ve 3 gibi oyunlar daha çok tüm CPU'dan faydalanıyor. Ancak böyle bir oyunda GPU tam kullanılamıyorsa CPU %100 kullanılabilir. BF3'te karşılaştığımız o %60 CPU - %60 GPU olaylarına bu oyunlarda rastlamak çok mümkün olmaz, birinden birisi %100 veya civarında kullanılıyor olacaktır. Özellikle çok üst düzey grafik kartı sistemi kullananlar için durum budur, CPU'dan tam olarak faydalanamadığı için de her iki işlemci birimi tam olarak kullanılamaz. Benim fikrim bu yönde. Yani saat hızı arttırırsanız bile, CPU kullanımı yine belirli bir yüzde ile limitine ulaşır, bu sefer sadece GPU kullanımları artar. Tabii V-Sync falan yoksa. Düşük bir Thread(Veya çekirdek de olabilir) kullanıldığı için de, örneğin 4 çekirdekli i7 3770K ve 6 çekirdekli i7 3960X arasında hiçbir fark olmuyor böyle oyunlarda. (Normal saat hızları için.) Siz ise çok yüksek grafiksel işlem gücü olan bir grafik sistemi kullandığınızdan, yeterli performansı veremiyor az önce yazdığım 2 işlemci. GPU kullanım yüzdesini arttırmak için tek olay saat hızı arttırmak oluyor maalesef ve bu iki işlemci arasında fark olmuyor. Crysis 3 gibi oyunlarda ise bence 3770K bile ekran kartlarına yeterli performansı sağlar. (En iyi ekran kartı sisteminde bile.) Ayrıca olmaz ya, 3770K Crysis 3 için saat hızı aşırtılması isteseydi bile 3960X istemezdi. Oyunun Thread kullanmasının ne kadar etkili olduğunu buradan daha iyi anlayabilirsiniz. Yukarıdaki arkadaşlardan biri de E5 - E7 Xeon işlemci falan alın demiş. BF3 gibi oyunlarda yine yetersiz Thread kullanacağından daha düşük saat hızları nedeniyle aslında daha da yetersiz kalacaktır böyle işlemciler. Ne de olsa bunlar 8 - 10 çekirdekli de olsa hepsi kullanılmıyor, umarım anlatabilmişimdir.

    Gelelim AMD - Intel konusuna. Olay sadece saat hızı değil. Benzer teknoloji kullanan işlemcileri saat hızlarına göre karşılaştırabilirsiniz ama ayrı teknoloji kullananları karşılaştırmak hiç adil olmaz. AMD, Intel'e nazaran çok karmaşık bir teknoloji kullanmıyor bildiğim kadarıyla. Bu nedenle AMD'nin 4.0 GHz'de verdiğini, Intel'in 2.0 GHz'de - hatta daha da altında - çok daha düşük bir güç tüketimi ile vermesine şaşırmayın. Yok şu kadar çekirdek ve hatta yok şu kadar saat hızı diye kanmayın. Olay teknoloji ve mimaridedir. Yani Ivy Bridge işlemciyle, Bulldozer işlemciyi "Aaa bunlar aynı saat hızında ama Ivy sorun çıkarmazken, Bulldozer ölüyor resmen." diye karşılaştırmayın.

    Sorunların büyük oranla oyundan kaynaklanabileceği gibi, driver'dan ve daha bir kaç yazılımsal etmenden kaynaklanabileceğini unutmayın.

    Gelelim biraz da size. Oyun oynarken, oyuna odaklanmaktan ziyade sisteminizi inceliyorsunuz siz. Biraz obsesif olmuşsunuz. İşin açığı, ben de öyle sayılırım ama elimde şu anda iyi bir sistem yok. (Sizden farkım en iyisini istememem, ileride daha ayrıntılı bir şekilde belirtiyorum.) Bence oyun oynarken AA, AF gibi şeyleri açmanız önemli değil. Yani en iyi görüntüyü almak isteseniz bile, az bir karşılığa çok FPS düşüren şeyleri eleyin derim. Çözünürlük ve grafik kalitesini belirleyen diğer etmenlere yoğunlaşın. Bu arada ben bu kadar abartılı sistemler almayacağım. Hatta notebook alacağım. Benim için Full HD ve normal grafik ayarlarında AA ve AF olmadan oynamam yeterli işin açığı. Zaten bu yüzden abanmıyorum sistemlere. Notebook'larda da işlemci teknolojisi bayağı geliştiğinden zaten ekran kartının çok üst düzey olamayacağından dolayı CPU darboğaz sorunu direkt eleniyor. Ekran kartı da çok üst düzey olmayacak ama söylediğim ayarlarda gayet yeterli olacak. 2 sene sonra alsam, o zaman içinde şimdinin GTX 680M'i gibi ekran kartı olsa, bana gayet tabii yetecek. Sıkıntı çekemem, işimi tadında görsün, benim için yeterli.

    Bayağı karaladım sanırsam, bu kadar yeter.

    Not: Ben Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği okuyorum. Bir aralar bu alanda çalışmak istemiştim, şimdi yine canlandı bu hayalim. Umarım yaşım çok geçmeden (35 olsa yeter.) böyle işlerle uğraşan bir firmaya girebilirim. (NVIDIA olsa çok iyi olur.) Ayrıca daha öğrenmem gereken pek çok şeyin olduğunun farkındayım. Özellikle oyunun yapısı, buna göre FPS, CPU'nun görevleri gibi konulardaki her türlü ayrıntı gibi.
    @The Tank Paylaşımınız ve katkınız için teşekkürler onbaşı

    Olaya, thread açısından yaklaşmışınız yerinde olmuş. Ben olayı 1080p açısından değerlendiriyorum. Niye böyle yapıyorum! çünkü insanların çoğu ister pc monitöründe ister tvde FullHD de (1080p) oyun oynamak istiyorlar. O sebepten bu çözünürlük hakkında yazdıklarım, soruguladıklarımın geniş bir kesimi ilgilendirdiği kanısındayım. Şu an 3 monitörlü surroun kullandığımdan aslında benim açımdan GPU kullanımlarının düşük kalması ve CPU nun darboğaz yapması sorunum çok çok azaldı. Alan derinliği olan yerlerde CPU yine sıkıntı ama 6çekirdekli 12 izlekli CPU da kullanmış olsam değişen birşey olmuyor. Bu yazdıklarım genelde çok fazla BF3 oynadığımdan örnekte hep o oluyor. Dediğiniz gibi oyun motorunun kaç Thread/izlek ile çalışacağına göre değişebilen bir durum. Forumda Crysis3 ün tüm thread leri kullandığının farkındayım. 3930K işelmecim olsaydı bir değerlendirme de ben koyardım foruma. Çokta sorun değil netteki incelemeler bunu doğrulamış durumda zaten.

    TR3, BF3, Crysis3 vs gibi oyunların kaç izlek için yazıldıklarını öğrenebileceğimiz yer, kaynak vs yer var mı?

    BF3 te fark bu kadar oluşuyor işte! Kaynak Link

     Güçlendikçe Güçlenen GPU`lar - Buna Ayak Uyduramayan CPU`lar  Güçlendikçe Güçlenen GPU`lar - Buna Ayak Uyduramayan CPU`lar  Güçlendikçe Güçlenen GPU`lar - Buna Ayak Uyduramayan CPU`lar

    DIRT

     Güçlendikçe Güçlenen GPU`lar - Buna Ayak Uyduramayan CPU`lar  Güçlendikçe Güçlenen GPU`lar - Buna Ayak Uyduramayan CPU`lar  Güçlendikçe Güçlenen GPU`lar - Buna Ayak Uyduramayan CPU`lar

    Diğerleri kaynak ta var burayı şişirmek istemedim. Ben 3930K ile 2500K arasında kayda değer bir fark göremediğimden 3930K yı satıp 2500K ile yola devam ediyorum. 3930K@4.8GHz de sıcaklık sebeyle kullanamadığımdan 2500K@5.0GHz ile ısınma derdim olmadan devam etmekteyim: Özellikle BF3 MultiP. de faydasını fazlayısla görmekteyim. Aslında 2700K alıp 5.7Ghz i denemeyi de düşünmedim değil ama SLI sistem kurmayı düşündüğümden şimdilik bu düşüncemden vaz geçtim. İşin içinde bir de 3 monitörlü surround olunca PCI-e 3.0 desteği şart oluyor. Şimdi Haswell i bekliyorum o da olmadı Hadwell-E

    "Biraz obsesif olmuşsunuz."
    Evet hala forumdan birinin çıkıp psikolojik destek olmasını bekliyorum. Sizin ilginiz bile beni mutlu etti

    Dostum FPS takıntım var benim. 120Hz de monitörde 120FPS nin tadını bir kere alınca minimum FPS 120 olsun istiyorsunuz ister istemez. Şimdi ne olur sizde çıkıp 60FPS neyinize yetmiyor filan fıstık o mevzulara girmeyin. 60 FPS lik bir video paylaşmıştım Oyunlarda Video Kalitesinde Akıcılık "Tek GPU - SLI - CF" konu başlığında http://rapid*share.com/files/1942988206/BF372060FPS.mp4 indirip izlerseniz, nasıl bir keyifle karşıkarşıya olduğumu ve neden min.120FPS de ısrar ettiğimi anlarsınız.

    Aslında hepimiz o video daki akıcılıkta oyun oynamak istiyoruz öyle değil mi? Yok şu kartmış yok bu işlemci SLI ıydı Cf dı bilmem ne. Ben anlamam arkadaş Titan SLI sistem kuruyorsam ve BF3 te bana o kart min 120FPS yi sağlamıyorsa..ne diye tonla para dökeyim sisteme bana bu akıcılıkta oyun oynama zevki vermiyorsa @#½%*

    Tamam boş verin FPS yi bana o akıcılığı sağlasınlar yeter diyorum. Bunu ister 60FPS de ister 30FPS de bana sağlasınlar yeter Ben o akıcılıkta oyun oynamak istiyorum Grafik kart firmaları 3x4x SLI/CF sistemlerle 500FPS verse ne fayda FPS yerine bana 30/60FPS sağlam frame time zamanlamaları çok daha eşitlenmiş şekilde kartlarını geliştirsinler de o videodaki etkiyi yakalayalım, haksız mıyım


    Geçen sene GTX670 4-way SLI sistem kurdum sırf bu 120FPS takıntımdan, gelgelelim ne 3930K@4.8Ghz de nede 2600K@5.0Ghz de fayda etmedi. CPU FPS olarak oyunu 1080p de sınırladı GPU kullanımlarıda düşük kaldı. Sistemim 1080p BF3 için ingilizce deyimiyle overkill oldu. Bende 4 tane grafik kartıyla kala kaldım CPU darboğazı nedeniyle. Konu başlığını o sebepten "Güçlenen GPU lar - Buna ayak uyduramayan CPU lar!" diye koydum, yani boşuna değil. Haa! 4 kart işe yaramıyor mu? yarıyor hemde çok süper yarıyor. basıyordum nvidia inspectorden 32x/24x SGSSAA kaliteyi görüntü tadından yenmiyordu. GPU kullanımlarıda yükseliyordu min. FPS de yükseliyordu. Fakat yine gel gelelim FPS min. 120 yi tutturamıyordu bu obsesif arkadaşınız

    Link

    O sebepten şimdi GTX Titan da olsa, GTX700 serileri de çıksa bunlardan oluşturacağım SLI sistemler CPU dan daha da güçlü olacağından yukarıda anlattıklarımdan farklı bir durum oluşmayacak. Çünkü GPU gücüm çok fazla ama CPU aynı CPU.

    Umarım kendimi size iyi ifade edebilmişimdir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rezes -- 26 Nisan 2013; 13:54:42 >




  • Güzel yazmışsınız. İşlemci olarak da doğrusunu yapmışsınız bence, malum ısınma sorunu önemli. 3 ekran kullanıyor olmanız da imrendirici.
  • @rezes'e katılıyorum.
    CPU'lar GPU'lara yetişemiyor artık. Üst seviye işlemcilerle bile birçok oyunda darboğaza olabiliyor. Her zaman değil fakat bazı oyunların belli başlı yerlerinde bunu 3570k @4.5ghz ve gtx 680 ile görüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.