Şimdi Ara

zevkler ve renkler neden farklıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
858
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • evet arkadaşlar neden her insanın gözüne güzel gelen şeyler bu kadar farklı oluyor acaba?
    acaba hepimiz birbirimize farklı görünüyor olabilir miyiz?
    zamanla algımızı değiştirebilirmiyiz?



  • quote:

    Orijinalden alıntı: Carl Friedrich Gauss

    evet arkadaşlar neden her insanın gözüne güzel gelen şeyler bu kadar farklı oluyor acaba?
    acaba hepimiz birbirimize farklı görünüyor olabilir miyiz?
    zamanla algımızı değiştirebilirmiyiz?

    hep çok ilginç geldi anlayamadık hem ilk insandan beri niye böyleyiz. sanat da bunun için sanat oldu herkes için taste farklı olunca ne güzel ki bize dokunan şeylerden sanat eserlerinden zevk alıyoruz. sanatçılar da araştırmacılar da çözemedi niye zevkler farklı en büyük gizemlerden biri. geçen sene biri konu açmıştı benim gördüğüm kırmızıyı ya başkası yeşil görüyosa diye çürütemedik çünkü olabilir. benim gözümde 700nm ışıkta beynime giden sinyalin birebir aynısı belki sende 500nm ışıkta gidiyor olabilir hakkaten şimdilik bilmiyoruz




  • Beğenme, yaşadığımız yere, örnek aldığımız insanlara, kültüre ve en önemlisi de başkalarının beğenisine göre değişir. Örneğin sevdiğiniz insan size uzun kollu bir kazak yakıştırıyorsa bir süre sonra sizinde gözünüze güzel gelmeye başlayabilir.. Bilimsel açıklamasını yapamıyorum ama duygularla alakalı bir şey sanırım.
  • Tüm insanlarda "devreler" farklı gelişiyor, dolayısıyla olayları değerlendirmede farklar olabiliyor. Bu nedenle bana mavi, başkasına kırmızı çok güzel gelebiliyor.
  • Yetiştiğin ortam bu konuda etken.
  • Güzellik, estetik havadan gelen kavramlar değil, yüzyılların birikimi ile şekillenmiş kavramlar. Herhangi bir sanat eseri, resim ya da şarkı hatta hatta bir binanın bile o süzgeçten geçmeden ve belli bir armoniye sahip olmadan gözümüze güzel gelme olasılığı yok. Yani rasgele işten sanat olmaz, estetik ve güzellik çıkmaz. Pozitif bilimlerde nasıl kurallar varsa sanat ve estetik için de ortak ve de her dala özgü kurallar vardır. Eser ve yaratı bunun üzerinde şekillenir.
    Kulağımıza ya da gözümüze güzel gelen şeyler bunların arasından çıkar.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • ...............



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-349768E0E -- 20 Ağustos 2015; 0:45:53 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Renk körü değilim ama
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Hem beyinle hemde psikoloji den dolayı böyle olduğunu düşünüyorum ben sen küçükken gördüğün yada yaşadığın bir olay sende bir objeye yada başka bit şeye sempati duymana yada çekinmene yol açabilir bununla beraber bazı kazalar da insanlar bilinçleri kapandıktan sonra yeniden uyandıklarında önceki kişiliklerinin aksine yeni hobiler vesaire edindiğini duymuş dum böyle de bir yönü var.
  • birden fazla etmene bağlı cinsiyet hormonu dengesi,uzlamsal zeka,görsel zeka,analitik zeka,doğasal zeka,sağ beyini baskın kişi, sol beyni baskın kişi,adrenalin etkisi,hormonal sistemin auto feed back mekanizmasının dengesi(kişilik bozuklukları için)..... gelelim neden olduğuna küçükkem herkezin hayatında belli korkuları olmustur bu korkuların büyüyünce zevke döndüğü anlar vardır örneğin çocukken polis olmak isteyen insan neden olmak ister silahı olduğu için istediğini öldürebileceği için ve o an çocuk olduğu için korkar onu dierlerinden güçlü görür sonraları büyüyünce silahlı pc oyunu oynar,şiddete bağımlı olur, ilginçlikten dolayıda zevk olabilir bir örnek çocukken deniz kenarında kumdan kale yapmak isteyen neden ister ilginç olduğu için ilgiçliği sağlayan ne ;yaratıcılık ,görsel kavrama ne kadar fazla ise o kadar iyi olur ,dahada derine inersek ilginçliği sağlayan beyindeki nörotransmiterler mesela depresyonda olan bir kişinin beynindeki nörotransmiterler azalmıştır böylece etrafa ilgisi kalmaz hayattan bezer.

    herkesin ilgisi farklıdır bu yüzden farklı şeylerle eğlenirler.bu farklılığı sağlayan kişinin küçükken gördüğü durumların bilincinin hafızasına kazınmasıdır küçükken odun gibi yetiştirilen hazırcı zengin hiçbirşey yapmayan birisi hayattan zevk almaz ilgilendiği şeyler azdır yoksul bir ailede yetiştirilen kızlar eşya olmadığı için evin içini inceler büyüyünce dekorasyona ilgisi olur başka şeylere ilgisi olur küçükken doğal ortam gezdirirsen doğallığa ilgisi olur ne kadar çok dikkat çekici iş yaptırırsan ona karşı ilgi geliştirmeye başlar.işin ilginç kısmı bu ilginin büyüdükten sonra kazanılmamasıdır çünkü bir insanın nöronlarının en fazla olduğu anlar ilk okul orta okul yıllarıdır sonra kullanılmayan beyin hücreleri ölür çocuk beyninin ne kadarını kullanmışsa o kadarı kalır geri kalanı körelir örneğin küçükken müzik aleti çalmış veya çalan kişi beyninin büyük bir bölümünü kullanmıştır dolayısıyla zekasında kayıp olmaz ama odun gibi yetiştirilen biri zekasını kaybeder kısaca hem genetik hem çevresel etmenlere bağlıdır




  • Zevkler ve renkler daha doğrusu algı ile yorum tabıkı farklı olacak, biz zaten temelden farklı değilmiydik?...Parmak izlerinize bakın bunlar bile farklı..İnsanlar aslında aynı şeyler degıller herkes ve herşey birbirinden farklı..Zaten temelinde olusumunda farklı olan birinin çıkıpta ''yahu ben neden kırmızıyı severken baskası yeşili sevıyor'' demesıde çok absürt kaçıyor.
  • nasil bir avuc demir parayi havaya attikdan sonra farkli yerlere dusuyorsa buda o sebepten.hepimiz birer olasiliklar zincirinin sonucuyuz.
  • Ortam ve coğrafyanın etkisi çok büyük. İkinci öncelik de ilgi alanları.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.