Şimdi Ara

Zeno nun paradoksları. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
6.885
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: rashamon

    Fatih Sultan Mehmet'ten:
    Bilindiği gibi Fatih, genç yaşta padişah olmuştur. Yaşı gençtir ama zekası ve inançları çok kuvvetlidir. Yeni sultan olduğu yıllardır. Birgün bir sefere gidilecekken ordunun başında babasının olmasını ister. Ancak babası bu teklifi kabul etmez. Fatih'in maksadı babasının ilminden ve tecrübesinden yararlanmaktır.

    "Eğer sen padişahsan geç ordunun başına. Yok eğer ben padişahsam emrediyorum ordunun başına geçeceksin!"

    Babası Sultan Murat, başka çare bulamaz ve orduya komutanlık yapar.


    Öyle baba bende olsa bende o sözü söyleyebilirdim.Buna eminim. Kendiimi Fatih kadar zeki görmüyorum ama , bu sözüde söylerdim. Şimdi babama öyle bişey diyim beni bu yaşımda pataklar.




  • birde ilkokul çocukları arasında şöyle bi laf vardır;
    -Sana bi soru sorayımmı?
    -Sor.
    -Bir gün anladımla anlamadım varmış anladım suya düşmüş geriye kim kalmış?
    -Anlamadım.
    -Tamam o zaman bi daha sorayım.Bir gün anladımla anlamadım varmış anladım suya düşmüş geriye kim kalmış?
    -Anlamadım.
    .
    .
    .
    .
    ..
    Böyle gider işte bu konuyu okuyunca aklıma geldi işte
  • Zeno'nun yanıldığı çağdaş bilim tarafından kanıtlandı. Ayrıntılı bir bilgim yok bu kanıtlar hailinde. Ama kanıtlandığını biliyorum.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: rashamon

    Ok Paradoksu
    Yaydan çıkmış, ilerleyen bir ok hayal edelim. Zaman içindeki her anda, ok belirli bir konumdadır. Eğer an belirli, tek bir nokta ise o anda okun hareket etmeye zamanı yoktur ve durağandır. Bu nedenle gelecek anların hepsinde de durağan yani hareket etmeyen şekilde olması gerektir. Böylece ok her zaman durağandır ve hareket etmez; hareket imkansızdır.


    Zamanı burda denildiği gibi durdurursak sadece oku durdurmuş olmayız.Okun yaydan aldığı itici kuvvetin etkisinide durdurmuş oluruz.Yani ok durur ama üzerinde itici kuvvetin etkisinide barındırır ve zamanı bir ileri kareye aldığımızda doğal olarak itici kuvveti yine harekete geçirmiş oluruz ve oda oku ileri iter.Bence paradoksla alakası yok.
  • buyrun adımla tarihe geçsin buda benim paradoksum zıplayan top teorik fizik problemine göre hiçbir zaman duramaz her zıplayışında yüksekliğinin 3 te 2 sine çıktığını düşünürse bu topun durması imkansızdır.
    Teori bazında paradokslar pek iş yapar cinsten değildir.
  • peki buna göre zenonun paradoksları ne işe yarıo?...eskiden zaman mı varmış dio..?aşil ve kaplumbağağ(zaman???)zenon paradokslarında neden zaman kavramını hesaba katmamış?paradokslara zaman katılmaz mı?paradokslar hakkında pek bilgim yok...nolucak şimdi zenon?
    kemikleri mi sızliycak?
  • Paradoks,kökü yunanca Para(karşı) ve Doksa(anlam,düşünce) sözcüklerin yüremiştir,karşı düşünce veya karşı anlam,kendi içinde çelişkiliymiş gibi görünen, mantıksal olarak hem doğruluğu, hem de yanlışlığı kanıtlanılabilen önerme olarak tanımlıyor.
    Bu tür paradokslar,yüzyıllar boyunca,mantıksal düşünceyi beslemiş,insanları aynı zamanda hayrete düşüren bir kısır döngüyü vurgaladığı düşünülmüştür.Edebiyat,bilim ve matematikten günlük yaşamda her alanda karşımıza çıkabilmektedir.Ne olursa olsun çıkan sorular ve karışıklıklar hem eğlendirici hemde ilginç gelmiştir.
  • SCHRÖDİNGER'İN KEDİSİ
    Bozunup bozunmadığı dışarıdan bilinemeyecek, uyarılmış bir atom ile bir kedi aynı kutuya kapatılıyor. Atom bozunacak olursa bir tetikleme mekanizması aracılığıyla bir siyanür şişesini kıracak ve kediyi öldürecektir. Kuantum mekaniğin kapsamında son derece sıradan diye nitelendirilebilecek biçimde, atom, hem bozunmuş hem de bozunmamış sayılabiliyor. Bundan yola çıkarak, kendisi de atomlardan oluşan kediyi de hem canlı, hem de ölü sayabilir miyiz?
  • SONSUZLUK PARADOKSLARI:
    - Sonsuzluk otelinin sonsuz sayıda odası vardır ve bütün odaları doludur. 1 müşteri daha geldiğinde 1 numaradakini 2 ye, 2 dekini 3 e alarak müşterileri kaydırır ve sonsuz numaralı odadakini sonsuz + 1 numaraya alarak yer açabilirsiniz.
    - Tam bunu başardığınız anda Sonsuz turizmin sonsuz sayıda otobüsü otelin önüne yanaşır ve sonsuz sayıda müşteri getirir. Bu durumda 1 numaradakini 2 ye 2 numaradakini 4 e şeklinde sonsuz numaradakini sonsuz x 2 ye yerleştirerek sonsuz sayıda yeni oda açabilirsiniz.
    - Müşterilerden biri veya sonsuz tanesi otelden ayrıldığında işlemlerin tersini yaparak yine bütün odaları doldurabilirsiniz.

    Tabi bunları yapmak sonsuz zamanınıza malolur.

    ZAMAN MAKİNESİ PARADOKSU:

    Bir kaynaktan alınan bilgilerin geçmişe dönülüp o bilginin yaratıcısına aktarılması durumunda o bilginin kaynağı kimdir?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Target Human -- 19 Temmuz 2006; 20:36:00 >




  • @Target Human

    Hiç bir şey yazmasan, imzan bile yeterdi.

    Bence burdaki çoğu ifadeden pratikte daha paradoks.

    Çok sevdiğim bir sözdür.
  • quote:

    ZAMAN MAKİNESİ PARADOKSU:

    Bir kaynaktan alınan bilgilerin geçmişe dönülüp o bilginin yaratıcısına aktarılması durumunda o bilginin kaynağı kimdir?


    Gene kendisidir.Mesela Galileonun dünya dönüyor söylemini siz şimdi alıp zaman makinesiyle geçmişe,galileoya götürdüğünüzde bilginin kaynağı kendisi,aynı zamanda kendisi de kaynak oluyor.Siz sadece aracısınız,bilginin kendisi vede kaynak değişirmi?
  • Hatırlattığın için sağol. İmzamın da bir paradoks olduğunu bu sayede farkettim.
    quote:

    Orjinalden alıntı: Botanlı

    @Target Human

    Hiç bir şey yazmasan, imzan bile yeterdi.

    Bence burdaki çoğu ifadeden pratikte daha paradoks.

    Çok sevdiğim bir sözdür.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mimayınkaf

    10)
    Russell Paradoksu:
    Bertrand Russell'ın paradoksu küme üyeliğine ilişkindir. Bir küme ya kendisinin bir üyesidir, ya da değildir. Kendisinin bir üyesi olmayan kümelere "düzenli" diyelim. Örneğin, "İnsanların kümesi"nin kendisi, bir insan olmadığı için, nkendisinin bir üyesi değildir. Kendisini içeren kümeleri "düzensiz" olarak adlandıralım. Örneğin "beş elemandan fazla elemanı olan kümelerin kümesi" düzenli midir yoksa düzensiz midir? Eğer düzenliyse; kendinin bir üyesi olamaz. Tüm düzenli kümeleri içerdiğine göre ve kendisinin de düzenli olduğunu kabul ettiğimiz için, kendisini içermelidir. Ama eğer kendisini içeriyorsa, tanıma göre düzensizdir. Düzenli olduğunu varsayıp, düzensiz olduğu çelişkili sonucuna vardık. Diğer taraftan, eğer düzensiz ise, kendisini elemanı olarak içerir. Ama elemanlarının sadece düzenli kümeler olduğunu biliyoruz. Demek ki düzensiz ise düzenli olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Russell Paradoksu, Alman Matematikçi Gottlob Frege'e büyük bir darbe indirmiştir. Frege, bu paradoksu öğrendiğinde, aritmetiğin mantıksal gelişimi hakkındaki kitabının ikinci cildini yeni bitirmişti. II.cildin ek bölümü şöyle başlar: "Bir bilim insanı için en üzücü olay, yapıtı tam bitmişken temellerinin çökmesidir. Bertrand Russell'ın bana gönderdiği mektup sonucunda, bu duruma düştüm..."



    "beş elemandan fazla elemanı olan DÜZENLİ kümelerin kümesi" olması gerekmez mi?




  • paradoks
    isim Fransızca paradoxe

    Kökleşmiş inanışlara aykırı olarak ileri sürülen düşünce:


    paradox
    1540, from L. paradoxum "paradox, statement seemingly absurd yet really true," from Gk. paradoxon, from neut. of adj. paradoxos "contrary to expectation, incredible," from para- "contrary to" + doxa "opinion."

    burada konusulan seylerin belki cogu bu tanima uygun degil

    ama paradox veya degil bu sorularin coguna su paradox la cevap vermek istiyorum: zaman yoktur

    bununla beraber daha pek cok seyin olmama olasigini da gozonune alirsaniz bu da baya bir soruya cevap verecektir.

    ama zaten goruyoruzki, tanimda da oldugu gibi, paradox kabul koklesmis inanclardan doguyor.

    kisacasi paradox yoktur cunku hicbir sey yoktur
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.