Şimdi Ara

Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır? (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
768
Cevap
62
Favori
51.748
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
24 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 5600x@4.9 ghz 679.2 ile tek çekirdekte rekorumu kırdım. Bu işi çözdüm gibi.

Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır?
  • 5600@4.925 682.5 tek çekirdek. 5 Ghz de stabil olmuyor.

Merak edenler için ayarları yazayım. 200 mhz ötesine geçmek isteyenler Amd Overcloking yerine anakartın PBO ayarlarından 200+ yapabilir. MSI bios da bir geriplik keşfettim. Bug olabilir emin olamadım. Amd Overclocking kısmına girip Bios save edip çıkarsanız Boost hıznız 0 mhz oluyor. Msi PBO içine girip save edip çıkınca ne ayarlardıysanız o hızda kalıyor. Sadece scalar ayarı yaptığınızda otomatik iki tarafta açılıyor.

Benim ayarlarım:

Advanced -> Amd Overcloking

PBO Advanced

PBO limits Motherboard

Max Cpu Boost 0 MHz

Scalar 10x

Curve Optimizer

Per Core Sign Negatif

En iyi core :8

İkinci core :12

Diğerleri :30

MSI için

Overclock -> Advanced -> PBO

PBO Advanced

PBO limits Motherboard

Max Cpu Boost 275 MHz

Scalar 10x

• quote:

Orijinalden alıntı: BhdrBss

5600@4.925 682.5 tek çekirdek. 5 Ghz de stabil olmuyor.

Merak edenler için ayarları yazayım. 200 mhz ötesine geçmek isteyenler Amd Overcloking yerine anakartın PBO ayarlarından 200+ yapabilir. MSI bios da bir geriplik keşfettim. Bug olabilir emin olamadım. Amd Overclocking kısmına girip Bios save edip çıkarsanız Boost hıznız 0 mhz oluyor. Msi PBO içine girip save edip çıkınca ne ayarlardıysanız o hızda kalıyor. Sadece scalar ayarı yaptığınızda otomatik iki tarafta açılıyor.

Benim ayarlarım:

PBO Advanced

PBO limits Motherboard

Max Cpu Boost 0 MHz

Scalar 10x

Curve Optimizer

Per Core Sign Negatif

En iyi core :8

İkinci core :12

Diğerleri :30

MSI için

Overclock -> Advanced -> PBO

PBO Advanced

PBO limits Motherboard

Max Cpu Boost 275 MHz

Scalar 10x

Deneyeceğim bu değerleri lakin şöyle bir sıkıntı var! Ryzen Master da Core section kısmı bende yok! En iyi çekirdekleri nasıl tespit edeceğimi bulmam lazım. Tek tek çekirdeklere OC yapmadım henüz ama onun haricinde hepsi 4750 yi görüyor. Uğraştıracak gibi duruyor

• BhdrBss B kullanıcısına yanıt

Seni tebrik ederim. Fakat ben denedim yemedi :)

Benim asus rog strix b550-f gaming wifi anakart 150 mhz üstünde çalıştırmıyor. yalnız 10x scalar aşırı yüksek voltaj ve sıcaklıklara sebep olabilir.

Ayrıca redditte yaptığım araştırmalarda, uzun süre pbo üzerinde deneme yapan kişiler diyor ki; aslında bu en hızlı dediğimiz çekirdekler en hızlıdan ziyade en kaliteli olanlar ve undervolt'a en yatkın olanlar ve aslında negative değerin en düşük değil bilakis en yüksek verilmesi gereken çekirdeklerdir.

Yani diğer çekirdeklere -20 verirken bu çekirdeklere -25 vermek daha avantajlı olduğu bahsediliyor.

Lakin benim işlemciden mi anakarttan mı bilmiyorum ama esneme payı pek yok. 150mhz üstü hangi değeri verirsem hemen mavi ekran, resetleme. Oysa sen +275'te çalıştırabilmişsin. Lakin bunu yapmanın ne avantajı var, uzun dönemde kar zarar nedir dersen bana mantıklı gelmiyor. 1.4 üzerine çıkan voltaj bana sağlıklı gelmiyor. Ve her ne kadar - değer versek dahi nedense yüke gelince hemen 1.4v üstüne çıkıyor.

• nurullah390 N kullanıcısına yanıt

+300 mhz de kullandım fakat stabil değil. Birkaç kez uygulamadan attı. +275 de daha problem yaşamadım. Scalar test için 10x denedim. Gerçekten aşırı ısınmaya neden oluyor. İlk defa 80 derece gördüm. +275mhz de scalar 1x ile kullanıyorum. Max voltajıda 1.4 olarak sınırladım. 1.4 olarak sınırlayınca hız 4.925 gözükmesine rağmen efektif olarak 4.899-4905 arasında kalıyor. Benim soğutucum ile bu ayarlada en ağır uygulamalarda maks 71 derece görüyorum. Arctic Liquid Freezer II 360mm var. Gündelikte çok sorun olacağını zannetmiyorum. Zaten sürekli tam yükte sentetik testler yapmıyoruz.

Yıldızlı çekirdeği 8 den yukarı çıkardığım an uygulamadan atıyor. Yakalayabildiğim en düşük değer 8 oldu. Oradaki oalyı çözemedim tam.

• Tuhaf Sahi kullanıcısına yanıt

Ryzen Master uygulamasını sadece en iyi çekirdeği görmek için yükledim. Bios dışından hiçbir ayar yapmıyorum.

• Şimdi 150 mhz 1 scalarda en iyi 2 çekirdeğie 25 ve diğerlerine 20 verdim cpu z benc skorum 4700 e kadar düştü. dedikleri şey performans kaybı yaptı. tekrar düşürdüm 5 e aldım.

• Konu olarak oldukça faydalı buldum. Hatta bios da oldukça merak ettiğim bir bölümdü burası

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ruzgarnufel -- 6 Ocak 2021; 22:47:54 >
  • Yaptığım bir sürü test sonucunda, bu işlemciyi tam performans kullanınca (pbo açık, limit motherboard, offset kapalı) , cinebech R20 tekrarlı test sonucu 240 mm AIO ile tam fan hızı, 80 derece oluyor, prime 95 85 dereceyi geçiyor. Oyunlarda ise oyununa göre 60-75 derece arası geziyor.

Thermal macun, değişiminden, kasa fanı yön ve ayarına kadar ciddi emek harcadım. Sıcaklık bu, değişmiyor. 360mm AIO ile daha iyi olabilir. Toms Hardware testine göre bu işlemcide su soğutma, sıvı soğutma arası fark 1 derece.

Sıcaklık için tek fark benim için Asus anakartın Fmax Enhancer özelliği, bu sıcaklığı 4-5 derece düşürüyor ama %5-7 performans kaybı yapıyor.

Yada negatif offset yapmak bir miktar voltaj düşürdüğü için 3 derece civarı fayda sağlıyor,çok çekirdek performansı arttırıyor ama ciddi ayar istiyor. Şöyle ki saatlerce, aynı anda cinebench + furmark yap sıkıntı olmuyor, sonraki gün masaüstünde iken aniden makine reset atıyor. Burada sıkıntı anakart biosu olabilir.

1usmus'un çıkaracağı CTR 2.0 ile işlemcimiz hakkında daha fazla şey öğrenip, daha ince ayar çekilebilir.

Sanırım durum, işlemci IHS'in ısıyı soğtucuya etkin şekilde iletememesi, yada içerideki ısıyı yeterince hızlı kendi üzerine alamaması.

Öte yandan bios'ta herşeyi auto yaparsanız, sıcaklıklar normal ama performans düşük oluyor. İşlemcinin tam potansiyeli için gerekli ayarları çekince sıcak çalışıyor. Umarım bios update'leri ile daha iyi olur.

Teknopat oyun testlerinde, sıcaklıklara bakabilirsiniz. İşlemci 1080p ve 1440p'de daha çok ısınacaktır. Çözünürlük ne kadar düşükse, işlemciye binen yüko kadar fazla.

https://www.technopat.net/2021/01/07/ryzen-5-5600x-oyun-performansi-qp-atreus/?amp

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 5900x işlemci kullanıyorum. İşlemcinin default değerleri benim için yeterli, ben sadece ısının düşmesi için bir şeyler yapmak istiyorum. curve optimizer benim amacıma uygun mu ? ve ne yapmalıyım?

• quote:

Orijinalden alıntı: Aerospace

Yaptığım bir sürü test sonucunda, bu işlemciyi tam performans kullanınca (pbo açık, limit motherboard, offset kapalı) , cinebech R20 tekrarlı test sonucu 240 mm AIO ile tam fan hızı, 80 derece oluyor, prime 95 85 dereceyi geçiyor. Oyunlarda ise oyununa göre 60-75 derece arası geziyor.

Thermal macun, değişiminden, kasa fanı yön ve ayarına kadar ciddi emek harcadım. Sıcaklık bu, değişmiyor. 360mm AIO ile daha iyi olabilir. Toms Hardware testine göre bu işlemcide su soğutma, sıvı soğutma arası fark 1 derece.

Sıcaklık için tek fark benim için Asus anakartın Fmax Enhancer özelliği, bu sıcaklığı 4-5 derece düşürüyor ama %5-7 performans kaybı yapıyor.

Yada negatif offset yapmak bir miktar voltaj düşürdüğü için 3 derece civarı fayda sağlıyor,çok çekirdek performansı arttırıyor ama ciddi ayar istiyor. Şöyle ki saatlerce, aynı anda cinebench + furmark yap sıkıntı olmuyor, sonraki gün masaüstünde iken aniden makine reset atıyor. Burada sıkıntı anakart biosu olabilir.

1usmus'un çıkaracağı CTR 2.0 ile işlemcimiz hakkında daha fazla şey öğrenip, daha ince ayar çekilebilir.

Sanırım durum, işlemci IHS'in ısıyı soğtucuya etkin şekilde iletememesi, yada içerideki ısıyı yeterince hızlı kendi üzerine alamaması.

Öte yandan bios'ta herşeyi auto yaparsanız, sıcaklıklar normal ama performans düşük oluyor. İşlemcinin tam potansiyeli için gerekli ayarları çekince sıcak çalışıyor. Umarım bios update'leri ile daha iyi olur.

Teknopat oyun testlerinde, sıcaklıklara bakabilirsiniz. İşlemci 1080p ve 1440p'de daha çok ısınacaktır. Çözünürlük ne kadar düşükse, işlemciye binen yüko kadar fazla.

https://www.technopat.net/2021/01/07/ryzen-5-5600x-oyun-performansi-qp-atreus/?amp

bende uğraşmayı bıraktım bugün itibariyle, biraz daha bios update yesin de öyle kafa yormak daha doğru olacaktır.

Almayı düşünenler için herhangi bir sorun yoktur, bahsettiğimiz durumlar da sorun teşkil etmemektedir gönül rahatlığı ile satın alabilirler fahiş fiyat olmamak şartı ile.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuhaf Sahi -- 8 Ocak 2021; 22:55:20 >

• quote:

Orijinalden alıntı: borealatis

5900x işlemci kullanıyorum. İşlemcinin default değerleri benim için yeterli, ben sadece ısının düşmesi için bir şeyler yapmak istiyorum. curve optimizer benim amacıma uygun mu ? ve ne yapmalıyım?

Anakart Asus ise, Bios ayarlarında PBO ayarlarında "PBO Fmax Enhancer" seçeneği "Enabled" olsun. Bu sıcaklığı düşürmeye yardımcı olabilir.

Diğeri ise bu kadar sayfadır bahsediliği gibi, curve optimizer'a girip oradan tüm çekirdekleri negatif yapıp, örneğin hepsine 15 girmek olabilir, bu çok çekirdek performansını arttırdığı gibi, sıcaklığı birkaç derece düşürebilir. Önceki sayflarda ayrıntıları mevcut.

• quote:

Anakart Asus ise, Bios ayarlarında PBO ayarlarında "PBO Fmax Enhancer" seçeneği "Enabled" olsun. Bu sıcaklığı düşürmeye yardımcı olabilir.

Diğeri ise bu kadar sayfadır bahsediliği gibi, curve optimizer'a girip oradan tüm çekirdekleri negatif yapıp, örneğin hepsine 15 girmek olabilir, bu çok çekirdek performansını arttırdığı gibi, sıcaklığı birkaç derece düşürebilir. Önceki sayflarda ayrıntıları mevcut.

Alıntıları Göster

Anakartım MSI fakat bu 2 ayar içinde bir performans kaybı yaşamam değil mi ?

• borealatis kullanıcısına yanıt

Zaten ilki asus anakart için geçerli, ikinci yazdığım gibi, performansı arttırır.

• Aerospace kullanıcısına yanıt

Teşekkürler, 2. yöntemi denedim, all core negative-15 yaptım ama evet performans artsa da sıcaklıkta arttı malesef.

Ek: Yanlış yaptığım, gözümden kaçan şeyler mi var, yarın bakacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi borealatis -- 9 Ocak 2021; 1:57:23 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: nurullah390

Seni tebrik ederim. Fakat ben denedim yemedi :)

Benim asus rog strix b550-f gaming wifi anakart 150 mhz üstünde çalıştırmıyor. yalnız 10x scalar aşırı yüksek voltaj ve sıcaklıklara sebep olabilir.

Ayrıca redditte yaptığım araştırmalarda, uzun süre pbo üzerinde deneme yapan kişiler diyor ki; aslında bu en hızlı dediğimiz çekirdekler en hızlıdan ziyade en kaliteli olanlar ve undervolt'a en yatkın olanlar ve aslında negative değerin en düşük değil bilakis en yüksek verilmesi gereken çekirdeklerdir.

Yani diğer çekirdeklere -20 verirken bu çekirdeklere -25 vermek daha avantajlı olduğu bahsediliyor.

Lakin benim işlemciden mi anakarttan mı bilmiyorum ama esneme payı pek yok. 150mhz üstü hangi değeri verirsem hemen mavi ekran, resetleme. Oysa sen +275'te çalıştırabilmişsin. Lakin bunu yapmanın ne avantajı var, uzun dönemde kar zarar nedir dersen bana mantıklı gelmiyor. 1.4 üzerine çıkan voltaj bana sağlıklı gelmiyor. Ve her ne kadar - değer versek dahi nedense yüke gelince hemen 1.4v üstüne çıkıyor.

Merhaba arkadaşlar. Asus Rog Strix B550 F kullanmaktayım.Bu arada izlediğim bir gariplik var bios yayınlanıyor bir kaç gün sonra geri çekiliyor on onbeş gün sonra yeniden yayınlanıyor.ilkinde bayağı tırsıp eski bios a dönmüştüm kinci yayınlananın da yayından kalktığını görünce aynı kartın E olanının sayfasına baktım aynı kodlu bios orada yayından kalkmamıştı.Ben de yüklemiştim ama sıkıntılı bir durum yoktu.Neyse dün kontrol ettim yeni bir agesa güncellemeli bir bios vardı indirdim yükledim ayarlarımı yaptım neticelerin fotograflarını paylaşacağım.

Ben manuel volt ve manuel Mhz ile tüm çekirdekler OC yapıyorum işlemciyi.

Kullandığım işlemci 5800x bir çok kişi fazla ısıdan şıkayetçi ben böyle bir şey yaşamıyorum. Ancak auto OC kullanılırsa degerler bazı kaliteli çekirdeklerde 5.1 Mhz olabiliyor ama ısı fazlaca artıyor.88-90 C görüyor.

4600 Mhz de 1.152 sabit Volt ile kullanıyorum.

PBO Advanced

PBO limits Motherboard

Max Cpu Boost 50 Mhz

Scalar kullanmıyorum kullanılmasını da tavsiye etmem hele hele 4-5 üzerindeki değerler çok tehlikeli durumlar yaratabilir.

Curve Optimizer

Per Core Sign Negatif

En iyi core :15

İkinci core :20

3.core de 20

Diğerleri :ikisi 25 ve üç adedi 30

Bu değerler ile yaptığım şu oluyor 4600 mhz ye ulaşan tüm çekirdeklerde maxsimum 1.14 kusurlu voltlara ulaşılarak uzun GB20 testlerinde çöküş ve reset yememek.

Dolayısı ile oluşacak enerjide boş yere ısıya dönüşerek sıkıntı çıkarmaması.

Diğer ayarların hepsi manuel CB,Cstate vs kapalı.

ısıların da 35,5 ile 68,5 C arasında olduğunu göreceksiniz CB 20 testi max değerde ulaşılan ısı değeri 68,5 C ollmuştur. Daha önce Dark kule kullanmaktaydım dün aldığım Artric Bionic Çift Fanlı kule ile yaklaşık üst değerler 10 C alt değerler 3 C daha düştü.

Soranlar olmuş sırası ile yazalım Asus Rog Strix B 550 F karta göre yapılan ayarlarım;

Aİ Tweaker :

Ai Overlock tuner D.O.C.P

BCLK Frequency 100.0000

SB Clock S.Spectrum Disable

Asus Performance Enhancement Disable

Memory Frequence 3600

FCLK Frequence 1800

CPU Core Ratio 46.00

Cpu Core Ratio Sayfasına dokunmadım gerekirse 1 ve 2 işlemci çekirdeği ile isı limiti işlemleri var.

TPU Keep Current Setting

Performance Bias None

Precession Boost Overdrive

VDDCR CPU Voltage Manuel

VDDCR CPU Voltage Overide 1,1560

Ram hızlarına ve voltuna ait hiç bir değişiklik ve ince ayar yapılmadı sadece yukarıda ram hızı 3600 olarak işlendi.

Advance sekmesinde Cupu Configuration tabında

NX mode ve SVM mode disable

Amd Overclocking/Precesion Boost Overdrive tabında

Precesion Boost Overdrive Advanced

PBO Limits Motherboard

Precesion Boost Overdrive Scalar Auto

Max.Cpu Boast Override 50Mhz

Platform Thermal Throtte Limit Auto

Bu sekmedeki Curve Optimizer Per core Negative Tek tek tüm çekirdekler için ayarlanmıştır Burada işlemcinizi test ederek en iyi çekirdekleri az mili voltla çalıştırma mantığı ile ısı düşürüp performans arttırıyorsunuz.Mantık kavranana kadar zorlayabiliyor ama fena çalışmıyor örneğin ben bu sayede 46. çarpan 1.18 v gibi başladığım OC yi 1.15 volt vererek ve buradaki ince ayarlarla en fazla maxmumda kullanılan voltlardan bakarak kontrol edebilirsiniz 1.14 civarı kullanılmakta curve sayesinde dengelendi.

Ve ısıda ciddi düşüş oldu.79 C lede yakaladığım CB20 değerlerini artık 69 C civarında yakalıyorum.Fotograflardan kontrol edebilirsiniz.Bunlar tamamen kendi işlemci ve anakart ile kendi yapacağınız test sonuçlarına bağlı.

Evet şu anda gerçekten çok memnunum işlemci CB 20 nin en max pozisyonunda 69 C oluyor.Ve CB 20 puanıda yaklaşık 100 puan arttı ısısı ve TDP değeri 140 tan 129 lara düştü .Yani ısıya çevrilmiş boşa atılan güç sarfetmiyorum.

Bende Sıvı soğutma kullanmadığım için LN2 mode kapalı

AMD CBS altında

Core Performance Boost Disable

Global C state Control Disable

Precision Boost Overdrive altında

PBO Fmax Enhancer Auto

PBO Disable

PBO Scalar Auto

Max Cpu Boost Clock Override Auto

Platform Thermal Thrttle Limit Auto(ısınız herşeye rağmen çoksa buraya sınır değer koyabilirsiniz ama güç kaybı olur.

AiTweaker/Digi+VRM tabında tek yaptığım fark VDDCR CPU Switching Frequency 200 yerine 300 kullanmaktayım geri kalan tüm ayarlar default.

Tüm OC ile ilgili ayarlarım bunlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi derin07 -- 10 Ocak 2021; 0:6:50 >

• quote:

Yaptığım bir sürü test sonucunda, bu işlemciyi tam performans kullanınca (pbo açık, limit motherboard, offset kapalı) , cinebech R20 tekrarlı test sonucu 240 mm AIO ile tam fan hızı, 80 derece oluyor, prime 95 85 dereceyi geçiyor. Oyunlarda ise oyununa göre 60-75 derece arası geziyor.

Masaüstünde idle konumda reset atmasının sebebi güç planı dengelide ise işlemci voltajı 0.200v oluyor ve hafif dalgalanma ile 0.18 gördüğü an reseti basıyor. Yüksek Performans yaparsanız 0.950 den aşağı inmiyor. Dalgalanma ile min 0.875 gördüm. Amd nin duyurduğu 1.1.9.0 patch ile S0i3 power state of Windows 10 desteği geliyor. Düzelir galiba o zaman.

• LeftEyeNine L kullanıcısına yanıt

5900x te CCD1 deki en iyiler içinde CCD0 taraf gibi mi ayar yapmak gerekiyor yoksa sadece sıfır taraf olanları ayarlamak yeterli mi?

• İkisini de ayrı ayrı ayarlamak gerekiyor(muş). Hangi CCD'de hangileri iyiyse - ki bunlar farklı çekirdekler olabiliyor, bende öyle.

• derin07 D kullanıcısına yanıt

Teşekkürler.

• 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.