Şimdi Ara

Zaman Olmadan Zamanın Başlangıcı..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.151
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Zaman sonsuz mu? Yoksa sonlu mu? Zaman ebediyse, sonsuz miktarda zaman geçmiştir. Böylece gelecek olmayacak. Bir gelecek varsa, o zaman daha çok zaman geride kalır. Böylece sonsuz bir zaman geçmemiştir. O halde zaman sonludur; bir başlangıcı vardı.


    Peki zaman nasıl başladı? O halde, evren nasıl başladı? Enerji, madde ve uzay nereden geldi? Bir şey yoktan mı geldi? Hiçbir şeyin bir şeye neden olmadığına karar verirsek, bu ne anlama gelir? Bu, zamanın, uzayın vb. Büyük boşluktan ve hiçliğin kara uçurumundan ortaya çıktığı anlamına gelebilir ya da bu şeylerin her zaman var olduğu ve dolayısıyla hiçbir şeyin buna neden olmadığı anlamına da gelebilir; yani, sebebi yoktu.


    Ne yani hala başın dönmüyor mu ?


    Aşağıda ki denklem ilginç birşey ortaya koyar :


    t = h / E Eğer t=0 olmasini istiyorsak Enerji sonsuz olmalidir..Sıfir zamanın deneyimlemenin tek yolu Enerjinin sonsuzlugudur..Yani sıfır zamana sahip olmak için sonsuz Enerji gerekir..


    Maalesef evrenimiz sonsuz enerjiye sahip değil. Dahası, zaman olmasaydı herhangi bir enerji olacağı da bir sonuç değil. Zaman olmadan enerji hiçbir zaman var olamaz.Ayrıca dikkate almamız gereken bir de Heinsenberg belirsizlik ilkesi var tabi ..


    Ne derler bilirsin : delta t .delta E => h/2


    Eger zaman (t=0) sıfırsa Enerji sonsuz olmalidir ki bu aralikda kalabilsin...Aslında matematiksel belirsizlikleri bilirsiniz ..Sonsuz x 0 = Belirsizdir..Peki ama neden belirsiz ? konuyu fazla dağıtmadan ufakdan değinelim..


    sayı / sonsuz = 0 Burdan acikca çarpa ve bölme islemleriyle tanimlı bu denklemi tam da şuna cevirebilirim :

    Sonsuz .0 = Sayı ....ama Hangi sayı ? İste bu belirsizliktir...Aynen t=0 olmasi durumunda Heisenberg belirsizlik ilkesine oldugu gibi...Yani özetle şu denklem bütunlerini neden kurmayayim ?


    sonsuz x0 =1

    sonsuz x0 =2

    sonsuz x 0 =3

    sonsuz x 0 = pi

    sonsuz x 0 = e

    Iste bu şu anlama gelirki , bu çarpım belirsizdir cunki bütün sayılar olabilir..


    Neyse konuma geri döneyim..Acikca göründügü gibi zaman sıfır olsaydı Belirsizlik ilkesi elimizden ucup giderdi bu onun net bir ihlalidir..Çözmemiz gereken diger anomali ise MOMENTUMDUR..Zamanın olmadigi biryerde Acikca momentumun da olmamasi gerekir..Ama şu an var oldugunu biliyoruz ..Sormak lazım nereye gitti Momentumun korunumu ?Eger bir başlangıc (t=0) mümkündür diyebiliyorsak Momentumun herzaman korunamıyacağinı da kabul etmişiz demektir...Zaman sıfırda olsaydı, önümüzdeki zorluk, her şeyin nasıl yoktan çıktığını bulmaktır. Hiçbir şeyle başlamazsak, "neden ve sonuç" kavramı işe yaramaz.Peki ya birşeyle başlarsak ; Bir şeyle başlarsak, "neden ve sonuç" bozulmadan kalır, ancak geçmişe yeterince geri dönersek, tekrar hiçbir şey bulamayız...


    Ama Einstein'a deginmemek olmaz görelilik hala önümüzde duruyor..Bunu da işin icine katmalıyız..Bilirsiniz fotonlar sıfır zamanı deneyimlerler..Evet size göre onların belirli bir hızı vardi ki buna ısıgîn hizi deriz ..Bir planck uzunlugunu bir planck zamanında kateden şu Elektromanyetik dalga var ya işte o...Bu parcacık her yere ayni anda ulaşır ve o'nun icin zaman sıfırdir..Heisenberg yine burda bize göz kırpar..Zamanda ki belirsizlik sıfırsa konumda ki belirsizlik sonsuzdur al sana bir paradoks daha...Neyse yinede biz izafiyete dönelim o bize neler söylüyor .


    Ne derler bilirsin : t ' = karekök(1-v^2/c^2) . t Iki referans sistemi arasında ki zaman farki iste orda...Zamanın sıfır oldugu t=0 bir referans sistemi , başka bir referans sisteminde belirli bir sayı olabilir mi ?

    Bence, zamanın ilerlediği başka bir referans sistemi varsa işte ozaman t=0 (herseyin baslangici, bigbang, sifirzaman vb..) mümkündür...Burda ki ünlü denklem (t)nin sıfırda büyük oldugu bir durumda (t')nün sıfıra esit olabilecegini gösterir çünki ;


    dt = 1sn

    dt ' = karekök ( 1 -c^2 /c^2 ) .dt

    dt' = 0 .1 sn

    dt ' =0

    dt' / dt = 0/ 1

    dt = 0

    dt '/ dt = 0/0


    O halde zaman olmadan , zamanın olmadıgı bir yer mümkün deģildir..Yine de bir başlangıç ​​var mıydı? Büyük patlama mı? Buna ne sebep oldu? birŞey ya da hiçbir şey. Buna bir şey neden olduysa, o zaman başlangıçta değiliz. Zamanda bir veya daha fazla adım geri gitmeliyiz.


    Yinede şunu söyleyebilirim bence ; Zamanın olmadıgı bir yerden söz edebilmemiz icin EN AZ BİR TANE ZAMANİN OLDUGU BIR YERE (REFERANS SISTEMINE ) IHTIYACIMIZ VAR...Tam konu başlıgında ki gibi zaman olmadan zaman başlayabilir mi ? Buna benim cevabım koca bir HAYIR !!!...Bu yuzden herşey zaten hep vardı...Aslında konuyu uzatıp zamanın neden gelecege dogru gittigini de sorgulamak gerekiyor..Bilirsiniz zamanın oku ..Peki bu olasilik neden hep ileri akar..Yani şunu diyorum zamanın ileriye gitme olasiligi acaba zamanın geriye gitme olasiligindan buyuk oldugu icin gelecege gidiyor olabilir miyiz..Belki baska zaman ...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Ezeli varlık/maddeyi hem zamanın içine koyup hem de nasıl sebebsiz diyebiliyorsunuz? zaman-mekan içinde var olan hiçbir madde sebebsiz olamaz, bu zaman ve mekanın kuralıdır.zamansızlığı anlayamayan bir varlık olarak zaman ve mekanın başlangıç noktasını açıklamaya çalışmak mantıklı değildir. Çünkü her mantığını ortaya koyduğun beyin bile eylemsel bir düzlemde hareket eder. Zaman ve mekana bağımlı olan zamansızlığı kavrayamaz. Bir varlığı ezeli olarak addetmek onu ancak neden-sonucun zorunlu olduğu zaman ve mekanın dışına çıkarmakla mümkün olur. Zaman mekan içinde var edilmeyen varlığı nedensiz kılmak , zaman ve mekan içinde nedensiz var olan tanrıyı savunmaktan farksız. Farkında olmadan Spinoza'nın panteizmini savunuyorsunuz, enerjide bir çeşit ateizm tanrısı olmuş durumda. Enerji harekete dayalıdır. Göreliliğe göre de hareket zaman ve mekana bağımlıdır. Bu yüzden enerjinin yoktan varedilemez oluşu, tek başına nedensiz var oluşunu açıklayamaz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Zamanın 0 olması için illa E'nin sonsuz olması gerekmez. h sıfır olsa da zaman 0 olmuş olabilir. Gerek ve yeter koşul E'nin sonsuz olması değil yani. h ney?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-3559F3B6A

    Zamanın 0 olması için illa E'nin sonsuz olması gerekmez. h sıfır olsa da zaman 0 olmuş olabilir. Gerek ve yeter koşul E'nin sonsuz olması değil yani. h ney?

    h , planck sabitidir...


    E = 1/2.m.v^2


    boyutsal analiz ile ;


    E = M .L^2 / T^2


    E .T = M .L^2 /T


    E.T = M.V .L


    E.T = P.L


    1/2 .m.v^2 .T


    karadelikden foton bile kacamaz (v=c)


    1/2 .m.c^2 .T = P.L


    E = m.c^2 = h.f oldugundan m.c^2 = h.f =h/T dir


    bu yuzden 1/2 .h <= dp.dx


    En kucuk karadelik varsayimina göre planck kütlesi planck yarıcapinda (schwarzchildyaricapi = 2.G.M /c^2) bir karadelikdir...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Esaretin Nedeni kullanıcısına yanıt
    Zaman 0 iken plank sabiti sabit olmayabilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • therc T kullanıcısına yanıt

    Zaman ve mekan icinde bulunan herşeyin bir nedeni vardır diyorsun evet doğru..O halde zamanın olmadıgı bir yerde neden de olmaz ...Bu senin yazdıgın cümlenin tam bir yansımasıdır ki ben de zaten bunu soyluyorum...


    Zamanı bu beyinle algılayamayız o yuzden de herşeyi Tanriya baglıyalım demek çok daha mı dogru senin icin ...Zamanı algılamaya calısmak varken ( sana göre bu imkansızmış)


    Tarihe bir analiz geç insanlar imkansız lafını cok kullanırlar ama nedense hep imkanlı olur o imkansızlar..Tüm kapılarını kilitlersen o kapıdan ne girecek ki zaten ...Biz insanların kendince olusturdugu bir dusunme sistemi var ve buna Matematik diyorlar..Evet belki matematigimiz eksik olabilir belki tutarsizdir da ama bunu da yine kesfetmesi gereken biziz ne oldugunu bilmedigim varlıgını dahi bilmedigim bir varlık degil..


    Mantık kurallarımızı isac newton atmıştı ne demisti hatırla = Doğa felsefesinin matematiksel ilkeleri !!!!!!! sonrasında ne oldu ? farkindasin degil mi ..Yüzyıllardır yerinde sayan insanlık çağ atladı...Öyle hale geldi ki şuan kuantum ile ilgileniyor..Öyle hale geldi ki transhümanizm ile ilgileniyor marsa göc etme peşinde ..Ama serüven bitmez yeni cevaplar yeni sorulardır..Sen düz mantık bir felsefe ile kestirip atmışsin ^^ insan ,zamanı anlayamaz ^^ o yuzden senin dusuncen yok olmaya ve tarihin satır aralarinda erimeye mahkumdur....


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-3559F3B6A

    Zaman 0 iken plank sabiti sabit olmayabilir.

    İlginç bir iddaa ..Güzel bir tespit bence irdelemek lazım


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Esaretin Nedeni kullanıcısına yanıt
    O yüzden t = 0 anındayken. Yani zaman yokken ile ilgili fazla bir şey söyleyemeyiz. Zamanı anlayabiliriz. Ama zamansızlığı anlayabileceğimizi sanmıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-3559F3B6A -- 27 Ocak 2021; 13:38:9 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-3559F3B6A

    O yüzden t = 0 anındayken. Yani zaman yokken ile ilgili fazla bir şey söyleyemeyiz. Zamanı anlayabiliriz. Ama zamansızlığı anlayabileceğimizi sanmıyorum.

    Belki de söyleyebiliriz..Aslına bakarsan şuan dedigimiz zaman dilimi zamansızlık degilde nedir ?...Simdi koluna bir saat taktıgını hayal et Evren başlıyor ve saat çalısıyor tam tamina 14 milyar yıl geciyor..Ancak görelilik diyor ki Evren geniskedikce enerji yogunlugu azalır ve zaman dilimleri uzar ya da diger bir degisle zamanın hızı artar....Bu çok net bir çıkarımdir..


    O halde Evreni türevlersem yani başlangicina ulasmaya calisirsam zamanin hizi sıfıra yaklasır bu yuzden de benim kolumda ki saat teoriye göre kendini güncellerse şu an o saatin sonsuzu göstermesini beklerim..Yani zaman hem sonlu hem de sonsuzdur..Eger Gecmiş zamanın turevini alirsam evet 14 milyar yil gecmistir..Ancak referans noktam şuan ise Evren sonsuz zaman once başlamıstır..Basit bir limit bakısacisi gibi dusunebilirsin


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Esaretin Nedeni kullanıcısına yanıt
    Dediğim gibi planck sabiti de sıfır olabilir. Çok fazla parametre ver sadece bir tanesine odaklanarak zamanı sıfıra eşitlemeye çalışabilirsin eşitlersin de. Ancak gerek ve yeter koşul o değil. Diğer parametrelerin de t = 0 anında sabit kalacağını göstermelisin. t = 0 anında bildiğimiz fizik ve matematik alt üst oluyor. Ne olduğu belli değil. O yüzden zamanın limiti sıfıra yakınsarken belki matematiğe bile güvenemeyebiliriz. Bu konu da matematik keşif midir icat mı ya kadar gider. Ayrıca zamansızlık demek sonsuz zaman demek değildir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Önünde gideceğin sonsuz yol varsa nerde durduğunun ne önemi var ? 2 ,1' den daha mı yakındır sonsuza ?


    Aslına bakarsan x sonsuza giderken dx sıfıra yaklaşır..Bu yuzden 1 ve 2 nin bir farkı yok...


    Bir vektör düsün ki sonsuza dogru bakiyor ..O halde tam tersi bir vektör icin sonsuz , sıfırdır ve sıfır ise sonsuz...Zamansızlık t=0 anı sonsuzluk anlamına bence gelebilir...Planck uzunlugunun en kücük olması gerekliligi isıgın hızı ile iliskilidir..Eger t=0 aninda ısıgın hızı bir limit degilse planck sabiti de sıfır olabilir...Bu zaten tüm bildiklerimizin çöküsü demek olurdu..Ancak bilmediklerimizi düsünemeyiz , bizler bildiklerimizle düşünürüz...Bildiklerimizin dogru sonuclar verdigini görüyoruz ama bu hep dogru olacağı anlamına gelmiyor yinede elimizden gelenin eniyisi..


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Esaretin Nedeni kullanıcısına yanıt

    Hayır, keşke yazdıklarımı okusaydın.cümlemin yansıması değil, mantık kurallarının zamansız bir boyutta nasıl işlediğine dair kesin ifadeler kullanmak doğru değil. Burada hataya düşen sensin. Yazdıklarımı yanlış yorumluyorsun, zamanı anlayamayacağımızı söylemedim, zaman zaten sahip olduğumuz bir olgu. Zamansızlığı anlayamayacağımızı söylüyorum bunun da yukarıda izahını yaptım, ki zaten sen de aynı şeylerden bahsediyorsun. Ancak bana bilimden bahsedip metafizik konularda kesin yargılar dağıtıyorsun. Bilim genel-geçer özelliğe sahiptir. Şuan sahip olduğun bilgiler bir algı ürünü olmakla beraber  sağlam bir zeminde olduğunu kanıtlamayazsın. Alüvyon topraklara bir gökdelen inşa edebilirsin ancak tek bir depreme bakar. Bu şüpheci bakış açısını bir kenera bırakırsak, zaten ezeliyeti bilimin ulaştığı noktadan eleştiriyorum, ulaşacağı değil. Her şekilde zaman-mekansal bir varlık zamansızlığı idrak edemez


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilime ve bilimsel yönteme yönelttigin bu sav senin icinde gecerli..Birseyi zaten yüzde yüz kanıtlayamassın ki zaten Gödel, matematigimiz eksik olabilir diye teorisinin kanıtını sunmuşken bunu iddaa etmem zaten..Aynı sekilde seni de yanlıslayabilecek bir aksiyom kümesi olabilir ..Önemli olan konu ise bilmedigimiz aksiyimlar kümesinin gödele göre asla kesfedilemiyecek olmasıdır zarif bir kanıt sunar..Ama matematigi yine matematikle kanitlamaya calismak elimiz bağlı baska sansimiz yok..Herşey mümkün olabilir yapılabilir sözünü belki duymussundur,.Feksefi bi açılımı da var herşey hem yanlışlanabilir hem de dogrulanabilir..Bu , sistemin nasıl kurgulandigina baglı olarak degisir..O yuzden düsündügün her neyse onu dogru yapacak bir sistemi olusturabilirsin..Haliyke hersey kurgulanabilir onemli olan ne dusundugundur..Zamansızlık bunun belki de icindedir kim bilir..Ote yandan degerlendirmene ^^kısmen ^^ katılıyorum..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Esaretin Nedeni kullanıcısına yanıt
    Sonsuz - Sonsuz kaçtır?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence belirsizdir...Cunki cikarma toplama carpma ve bolme tanımlı bir operatördür..Bir belirsizligin üzerine tanımı belirli olan bir islemciyi etki ettirmek yanlıstır..Ancak buna ihtiyacımız oldugu icin matematigin devam etmesini istedigimiz icin bazı seyleri yakınsar diydorlar..Limit bu eksikligi yalancıkdan doldurmak icin var ...x/y herhangi biri sabit ve digeri kücükurse sonuc sonsuza ya da sifira gider grafigi asimptoddur..Sonsuzu, belirli olan bu işleme tabi tutarsan ,o sonsuz belirli hale gelir...Dedigim gibi eger sen pi sayisini 3 almassan o sınav hic bitmez..Ifadenin limiti sıfıra esitdir derler ama ayni zamanda sunu da derker sıfıra asla ulasamaz ama cok yaklasır..Yani sadece sonsuza ulastiginda , ifade sıfır olabilir..Ama sonsuza ulasilamaz !!!...O yuzden de ifade aslinda sıfır hic degildir fakat matematigimizin devam etmesini istedigimiz icin Limit var....Sonsuzdan sonsuz cikarmak anlamsızdır ..Belirsiz bir diziden belirsiz bir dizi cıkarmak , cıkarma operatörü belirli oldugu icin anlamsizdir sacmadır bence..Ancak matematigin islemesini istiyorsak ;


    1s +2s +3s.....................

    -1s -2s -3s .....................

    =0 Aynen Limitde oldugu gibi fakat bu islem yapilamaz ..Evet yeterince zamanimiz varsa sifir olmalidir deriz..Fakat yeterince zaman vsrsa demek sonsuzu kabul etmemektir..Yeterince zaman demek bir belirli sınırdır..Zaman sonsuza kadar gideceginden bu islemde hicbir belirli tn anında belirli degildir....Bu yuzden sonsuz - sonsuz = Belirsiz..olmalıdır ...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Esaretin Nedeni kullanıcısına yanıt

    Sencesi bencesi yok ki bu işin sonsuz - sonsuz belirsizdir. Bunu neden sordum, farklı sonsuzlar olduğunu göstermek için. Sonsuz bir sayı da değildir bir kavramdır. Farklı sonsuzlar vardır, sayılabilir sonsuz, sayılamaz sonsuz vs. O yüzden yine bir hata daha yapıyorsun. Nasıl zamansızlığı anlayabileceğini düşündüğün, ama aynı zamanda planck sabitinin t = 0 zamanında sabit olması gerektiğini düşünmen gibi sonsuz kavramını da senin anladığın gibi olduğunu düşünüyorsun. Gerçek hayat ve matematik arasında bile farklar vardır. O yüzden şuan matematikte bile çok soyut kalan, gerçek hayatta ise olup olmadığı bilinmeyen ama şimdiye kadar gözlemlenememiş (sonsuz ve sınırsız aynı şey değildir kavramsal olarak) -ki bu arada bence hiç gözlemlenemeyecek çünkü gerçek hayatta böyle bir şey olduğunu sanmıyorum- şeyler hakkında bu kadar kesin kanıya varamayız. Dediğim gibi, varabileceğimizi hiç sanmıyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-3559F3B6A -- 29 Ocak 2021; 17:46:10 >




  • Zaman bence atomaltından herşeye kadar herhangi bir şeyin diğer herşeye göre değişimi veya anlık farkıdır. Burada referans alınan veya kıyaslanan şeyler için zamanın ölçüsü değişebilir. Veya sabit bir ölçüye göre herşer hesaplı hale gelebilir. Bu tabi imkansıza yakın gibi. Bu açıdan bakıldığında zamanın durması diye bir şey varlık mevcutsa mümkün değil. Bir şeye göre durmuş gibi olan başka bir şeye göre durmamış olur. Dolabtaki süt ile dışardaki sütün bozunma hızı gibi. O halde herhangi bir şey için zamanın durması demek o da dahil tüm varlığın bir resim gibi durmasını gerektirir. Varlıktan öncesinin yokluk olduğunu düşünürsek ve yokluğunda bir varlıksızlığa ihtiyacının var olduğunu düşündüğümüzde yokluk denen şeyinde varlık tanımı içinde olduğunu görürüz. O halde varlıkta tıpkı zaman gibi referans alınan şey üzerinden anlam kazanır. Buna yoklukta dahil.
    Böylelikle zamanın hep düşünsel olarak her an var olduğunu varlık kavramınında geçmiş ve gelecek için sonsuz olduğunu düşünebiliriz. Başlangıç veya son aramak sonsuzdan kurtulabilmenin yolu değil aksine yeni sorular yaratarak çözümsüzlüğe götüren bir varsayım olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drazy -- 8 Şubat 2021; 19:17:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.