Şimdi Ara

Zam Yapmak için Ramazanı Bekleyen Esnaf

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
0
Favori
1.003
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Hem bolluk bereket ayı ramazan de
    Hem de her ramazan ayı öncesi
    Fiyatı artırılmaya çalışılan pide fiyatları
    Lokantaların 7 TL olan bir tabak yemeği 9-10 Tl ye çekmesi vs vs vs
    Müslüman bir ülkede müslüman ibadetini
    Fırsata çevirmeye çalışmak konusunda sizin düşünceleriniz nedir ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nocen -- 18 Temmuz 2012; 21:46:24 >

• Bide cumadan cumaya yapsalar ne yapacaktık insaflı müslüman bunlar.
  • Açlıktan gözü dönmüş insan güruhu yiyeceklere saldırınca otomatikman zamlanır...
  • Bu esnaflarin aptal olmadigina gore herkes zam yaparken zam yapmayi tercih etmeyen bir esnaf dogal olarak vatandasin tercihi olacak yani digerlerinden daha iyi kazanacaktir. Bu da zam yapmayi mantiksiz hale getirecektir.

Demek ki ne oluyor? Zam yapan daha iyi para kazaniyor. Bu ancak arz-talep dengesinin talep yonunde bozuldugu zaman meydana gelir. Yani ozet olarak insanlarimiz Ramazanda daha cok alisveris yapiyor.

Ekonomi dersinin ilk konusunu Ramazanla falan alakalandirmaya calismayin bence.
  • ramazan ayında bilhassa yiyeceğe çok fazla talep olduğu için fiyatların yükselmesi normal... arada fırsatçılar tabiki olacaktır ama fiyatların yükselmesinin asıl sebebi bu değil.kapitalizm bu yüzden kötü işte.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerinanç -- 18 Temmuz 2012; 22:11:16 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilkerinanç

ramazan ayında bilhassa yiyeceğe çok fazla talep olduğu için fiyatların yükselmesi normal... arada fırsatçılar tabiki olacaktır ama fiyatların yükselmesinin asıl sebebi bu değil.kapitalizm bu yüzden kötü işte.

Kapitalizm kotu falan degil gayet guzel. Insanlarin parasi var ki Ramazan gelince esnaf da bundan kendine bir pay cikarabiliyor. Parasi olmayan fitre aliyor, sofralara misafir oluyor, hic olmadi iftar cadirinda yiyor. Kapitalizm guzel, ramazan daha guzel...
  • quote:

Orijinalden alıntı: TuVNeRa

Açlıktan gözü dönmüş insan güruhu yiyeceklere saldırınca otomatikman zamlanır...

ne alaka, sen markette gördüğün pirince saldırıyor musun, sakin sakin eve getirip pişiriyorsun, bunun mantıklı açıklaması yok şeytana uymaktan başka...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: neverlate

quote:

ramazan ayında bilhassa yiyeceğe çok fazla talep olduğu için fiyatların yükselmesi normal... arada fırsatçılar tabiki olacaktır ama fiyatların yükselmesinin asıl sebebi bu değil.kapitalizm bu yüzden kötü işte.

Kapitalizm kotu falan degil gayet guzel. Insanlarin parasi var ki Ramazan gelince esnaf da bundan kendine bir pay cikarabiliyor. Parasi olmayan fitre aliyor, sofralara misafir oluyor, hic olmadi iftar cadirinda yiyor. Kapitalizm guzel, ramazan daha guzel...

söylediklerinin kapitalizmle alakasını çözemedim ben.bahsettiğin islam gelenekleri... bu arada kapitalizm islamın ruhuna aykırı.

• Bir kaç yıl önce semtimdeki lokanta da
    Ramazan ayında yediğim yemeğin fiyatı 9,5 tl
    Ramazandan önce 7 tl
    Ramazan bitti yine 7 tl
    Ayrıca ramazan ayında gerçekten tüketim artıyor mu ?
    İstatiksel bilgisi olan varsa paylaşsın lütfen
    Şahsen zan olarak ciddi bir artış olduğunu sanmıyorum
  • İşyerinde bir arkadaş gelip "Sen bu yıl fitreni kime vereceksin" diye sorduğunda hemen yapıştırdım cevabı "Ben bu yıl ki fitremi verdim" dedim. Bana "İhtiyacı olan bir arkadaş için sormuştum, neyse..." dedi.
    Bu nedir arkadaş, namaz, oruç bitti, fitreden sual oluyoruz
  • Uzun bir kapitalizm-islam tartismasina girmek istemiyorum. Kapitalizm Islam'a aykiri olsaydi ilk Islam devleti kapitalist olmazdi. Yeterli mi?
  • Geçmişin Türkiyesinde vatandaş tamamen esnafların ellerindeydi. Bugün aynı vatandaş esnafı yok ediyor. Büyük firmalar marketler esnafın yerini aldı. Adam carrefeura gidip, kasaptan alacağı eti, süthaneden alacağı peyniri, pazardan alacağı sebze meyveyi alıp çıkıyor. Ne ramazanda fiyat artışı var ne de bile bile kazık yeme durumu.

Hergeçen gün esnafın durumu daha da bozuluyor. Ve bunu hak ediyorlar. Bilinçlenen gözü açılan vatandaş esnafı tamamen yok edecek bu gayet açık. Ha, dünyadan bihaber vatandaşta kazık yemeye devam eder. Ona afiyet olsun demek lazım. Yapacak birşey yok. Eşşek olana semer vuracak biri elbet bulunur...
  • quote:

Orijinalden alıntı: TuVNeRa

İşyerinde bir arkadaş gelip "Sen bu yıl fitreni kime vereceksin" diye sorduğunda hemen yapıştırdım cevabı "Ben bu yıl ki fitremi verdim" dedim. Bana "İhtiyacı olan bir arkadaş için sormuştum, neyse..." dedi.

Gayet saglikli bir diyalog. Ben bir sorun goremedim.
  • valla helal et yedirseinler 2 lira fazla verelim sorun değil :)
  • Sorun 2 yada 2 bilmem kaç tane sıfır değil

Zam Yapmak için Ramazanı Bekleyen Esnaf
  • quote:

Uzun bir kapitalizm-islam tartismasina girmek istemiyorum. Kapitalizm Islam'a aykiri olsaydi ilk Islam devleti kapitalist olmazdi. Yeterli mi?

Bu yüzden mi varlığını sürdüremedi ?
  • Birde şu açıdan düşün.o adam o saate kadar yaptığı satışı yapamayacak "mahalle baskısı" yüzünden.

esnaf haklı.
  • quote:

quote:

İnsanların parası var he mi?
    Esnaf da 3 liralık şeyi 5 liraya satarak kendine pay çıkarabiliyor he mi?

Oooffff offf uzun zamandır bu kadar komik bir şey görmemiştim.

• 8 tane muhaha yazinca aradaki 3 cumlenin "bos" lugunu gizleyecegini mi dusundun? Olmamis.
  • quote:

Uzun bir kapitalizm-islam tartismasina girmek istemiyorum. Kapitalizm Islam'a aykiri olsaydi ilk Islam devleti kapitalist olmazdi. Yeterli mi?

Tarihi bilgim yeterli olmadığından teknik yorum yapmayacağım.Yalnız genel olarak şunu belirteyim;İslam Kur'an'ı ifade eder.Kur'an ise eşitlikten yanadır ve zengin-fakir uçurumunu kesin bir şekilde reddeder.Kurulan ilk İslam devleti, Kur'an ya da İslam demek değildir.Çiçeği severim ama bir katil o çiçeği taşıyorsa çiçeği sevmem demekle aynı şeydir dediğin.Sınırları, kuralları belli bir şey var ve bunu sahiplenerek aslına sadık kalmayarak temsil edenler var.Bu durumda asıl olan kötü olmaz.Onu yanlış yansıtan ve bu yansımayı görmesine rağmen asıl olana iftira eden kötü olur.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.