Şimdi Ara

Yüzüklerin Efendisi Soru-Cevap kısmı (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
455
Cevap
8
Favori
29.992
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Elliniki

quote:

Orijinalden alıntı: CR7_35

Konu güncelse bir sorum olacak.

Sen sor mutlaka cevap veren çıkar.

Valar hakkında kısa bir bilgi istiyorum Silmarillion olmadığı için elimde Wikiden falan baktım pek bir bilgiye ulaşamadım ayrıca 3 kafadar kısmından önce galiba (yarın kitabı elime alıp tamamını yazacağım) Gandalf'ın gitmem gerekiyor dedikten sonra geri dönüşü kısımda geçen zamanlar hakkında kafama takıldı neyse bunu net bir şekilde yazacağım İyi Forumlar.

Kitap okuma sırası olarakta Ben Lotr'dan Silmarillion'a doğru gidiyorum tüm soruların cevabını 1 kitapta almak çok iyi olacak gibime geliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CR7_35 -- 11 Ocak 2012; 20:06:30 >

• Nisanın başlarıydı ve gökyüzü şiddetli bir yağmurdan sonra yeni açılmaktaydı... İşte tam bu sırada Gandalf uzun yokluğundan sonra tekrar ortaya çıktı.Davetten sonra üç yıl uzakta kalmıştı.Sonra Frodo'ya kısa bir ziyarette bulunmuş ve ona şöyle bir dikkatlice bakıp yine gitmişti Ondan sonraki bir iki yıl içinde , hava karadıktan hemen sonra hiç beklenmedik bir anda çıkıp gelerek ve güneş doğmazdan önce sessiz sedasız giderek sıkça kendisini gösterdi.Kendi işini gezilerini hiç konuşmazdı , daha ziyade Frodo'nun sıhhati ve yaptıklarıyla ilgilenir gibiydi...(Geçmişin Gölgesi Sy.65-66)

Burda anlamadığım zamanlarla ilgili kavramlarda davetten sonra Gandalf gidiyor nisan ayında geliyor paragrafta 3 yıl uzak kalmış yazıyor şu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim kitapta aklımda kalan tek soru işareti bu.

Orijinalden alıntı: CR7_35

Nisanın başlarıydı ve gökyüzü şiddetli bir yağmurdan sonra yeni açılmaktaydı... İşte tam bu sırada Gandalf uzun yokluğundan sonra tekrar ortaya çıktı.Davetten sonra üç yıl uzakta kalmıştı.Sonra Frodo'ya kısa bir ziyarette bulunmuş ve ona şöyle bir dikkatlice bakıp yine gitmişti Ondan sonraki bir iki yıl içinde , hava karadıktan hemen sonra hiç beklenmedik bir anda çıkıp gelerek ve güneş doğmazdan önce sessiz sedasız giderek sıkça kendisini gösterdi.Kendi işini gezilerini hiç konuşmazdı , daha ziyade Frodo'nun sıhhati ve yaptıklarıyla ilgilenir gibiydi...(Geçmişin Gölgesi Sy.65-66)

Burda anlamadığım zamanlarla ilgili kavramlarda davetten sonra Gandalf gidiyor nisan ayında geliyor paragrafta 3 yıl uzak kalmış yazıyor şu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim kitapta aklımda kalan tek soru işareti bu.

Yukarıda bahsedilen davet Bilbo'nun 111. yaşını kutladığı, Shire'dan ve Yüzük'ten ayrıldığı davet. (Aynı zamanda Frodo'nun 33 yaşına girdiği gün.) Gandalf Davetten sonra 3 yıl görünmüyor. Ondan sonraki 2 yıl ara sıra uğruyor. Ayrıca yukarıdaki alıntının sonrasında Frodo'nun 9 yıl boyunca Gandalf'ı göremediğini ve onun Hobbitleri unuttuğunu düşündüğünü yazıyor. Bundan sonra Gandalf Yüzük'e son testi yapıyor ve yolculuk planları başlıyor.

Frodo'nun 50 yaşında yola çıktığını düşünürsek arada 17 yıl gibi bir süre var. 3 yıl, 2 yıl, 9 yıl, ayları ve yolculuk için hazırlık günlerini sayarsak aşağı yukarı 17 yıl yapıyor.

Gandalf bu süre içerisinde Yüzük'ü araştırıyor. Onun Tek Yüzük olduğunu keşfediyor. Saruman ve başka nedenlerle bu keşif uzun zaman almış Gandalf için. Elrond'un divanında Gondor'un kayıtlarına nasıl ulaştığını ve son teste giden yolu anlatıyor. (Aşağıdaki bölüm "Elrond'un Divanı"ndan.)

quote:

Orijinalden alıntı: Yüzüklerin Efendisi

Sonra Gandalf, Yabaneller'i nasıl bir baştan bir başa, ta Gölge Dağlan'nın dibine ve Mordor'un duvarlarına dek aradıklarını anlattı. "Buralarda onun hakkında söylentiler duyduk, karanlık tepelerde uzun süre kalmış olduğunu tahmin ettik; fakat bir türlü onu bulamadık ve sonunda ben umudumu kaybettim. Ama tam ümitsizlik içindeyken, belki de Gollum'un bulunmasına gerek bırakmayacak bir deney geldi aklıma. Yüzük'ün kendisi bize, Tek Yüzük olup olmadığını söyleyebilirdi. Divan'da konuşulan kelimeler hafızama geri geldi: Saruman'ın söylediği zaman pek de üzerinde durmadığım sözleri. Şimdi bu sözleri açık seçik yüreğimde duyuyordum.

"'Dokuzlar, Yediler ve Üçler'in,1 demişti, 'hepsinin kendine has taşlan vardır. Fakat Tek Yüzük öyle değildir, Sanki daha önemsiz yüzüklerden biriymiş gibi, yuvarlak ve süssüzdür; fakat yapıcısı yüzüğün üzerine öyle işaretler koymuştur ki, ustalar belki hâlâ bunları görüp okuyabilir.'

"O işaretlerin ne olduğunu söylememişti. Şimdi kim bilecekti bunlan? Yapanın kendisi. Ve belki Saruman? Fakat irfan ne kadar büyük olursa olsun bir kaynağı olmalıdır. Kaybolmadan önce bu şeye Sauron'dan başka kimin eli değmişti? Sadece îsildur'un eli.

"Bu düşünceyle takipten vazgeçerek derhal Gondor'a koştum. Eskiden benim tarikatımın üyeleri burada hüsnü kabul görür; özellikle de Saruman sık sık Şehrin Beyleri'ne konuk olup uzun süre kalırdı. Bey Denethor eskiye nazaran beni daha az bir muhabbetle karşıladı ve herkeslerden sakındığı parşömen tomarları ve kitaplan arasında bir araştırma yapmama gönülsüzce müsaade etti.

'"Eğer gerçekten de söylediğiniz gibi sadece eski günlerin ve Şehrin kuruluşunun kayıtlarına bakacaksanız, okuyun gitsin!' dedi. 'Çünkü benim için geçmiş, gelecekten daha az karanlık ve benim sorumluluğum altında olan da gelecektir. Fakat eğer burada uzun süre çalışmış olan Saruman'dan bile daha hünerli değilseniz, benim bu Şehrin irfanının üstadı olarak zaten çok iyi bildiğim şeylerden başka hiçbir şey bulamazsınız.'

"Böyle dedi Denethor. Oysa kütüphanesinde nice kayıt var ki artık töre bilginlerinin bile pek azı okuyabilir, çünkü insanlar zamanla bu kayıtlardaki yazı ve lisanları unutmuştur. Ve Boromir, hâlâ Minas Tirith'te duran, sanırım kralların kaybından beri Saruman ve benden başka hiç kimsenin okumadığı, îsildur'un kendisi tarafından yazılmış bir parşömen var. Çünkü îsildur bazı hikâyelerde anlatıldığı gibi Mordor'daki savaştan sonra hemen ordularını yürütmüş değildi."

"Kuzey'dekilerin bazıları öyle anlatmış olabilir," diye kesti sözünü Boromir. "Gondor'da herkes, onun önce Minas Anor'a giderek yeğeni Meneldil'e Güney Krallığı'nın idaresini teslim etmeden önce bir süre eğitim verdiğini bilir. Ve o sırada oraya, kardeşinin anısına Ak Ağaç'ın son fidanını dikmiş."

"Fakat yine o sırada bu parşömeni de yazmış," dedi Gandalf; "ve bu Gondor'da hatırlanmıyor, görünüşe göre. Çünkü bu parşömen Yüzük ile ilgili ve îsildur orada şöyle yazmış: Âli Yüzük artık Kuzey Krallığı 'nın mirası olacak; lâkin zaman gelir bu büyük olayların hatırası solabilir diye, gene Elendiiin varislerinin yaşadığı Gondor'a da yüzüğün kayıtlan bırakılacaktır.

"Bu sözlerden sonra îsildur Yüzük'ü bulduğu haliyle tarif etmiş. İlk aldığımda sıcaktı, kor gibi sıcak, elimi öyle kavurdu ki ömrüm oldukça acısından kurtulacağımı zannetmem. Lâkin daha ben bu yazıyı yazarken söğüdü ve sanki çekti, küçüldü: gerçi ne güzelliğinden ne de biçiminden bir şey yitirdi, ilk baslarda üzerinde alev gibi kıpkızıl görünen yazı daha şimdiden soluyor ve artık hayal meyal okunabiliyor. Eregion'dan bir elf yazısıyla nakşedilmiş, çünkü Mordor'un harfleri bu kadar ince bir işe imkân vermez; ancak lisanı tanımıyorum. Menfur ve kaba olduğuna göre, zannımca Kara Ülke'nin dillerindendir. Ne kötülükler anlattığını bilemiyorum; lâkin tamamen silinip unutulmadan önce buraya bir kopyasını çizeceğim. Belki Yüzük kapkara olduğu halde ateş gibi yanan ve böylece Gil-galad'ı yok eden Sauron'un elinin hararetini arıyordur; belki de alîm bir daha ısıtılırsa yazı gene okunabilir. Lâkin ben şahsen Sauron'un yaptığı yegâne güzel iş olan bu şeye bir ziyan gelmesini göze alamam. Bedelini büyük bir acıyla ödemiş olsam da, benim için kıymetlidir.

"Bu kelimeleri okuyunca araştırmam sona erdi. Çünkü çizilmiş yazı gerçekten de îsildur'un tahmin ettiği gibi Mordor'un ve Kule'nin hizmetkârlarının lisanındaydı. Ve orada söylenen şeyler zaten biliniyordu.

• Forcé;Hocam eyvallah anladım sağolasın yalnız muhtemel kafa karıştırıcı bir kısım orası.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CR7_35 -- 14 Ocak 2012; 18:57:44 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Ike

Silmarilion 70 sayfa okudum 100 tane ayrı ayrı kişi var ne karışık kitap? Adamları aklımda tutamıyorum okumaya devam edeyimmi değermi?

Aynen öyle. Sık sık arka sözlükten bak, sözlükte kimin ne yaptığı söyleniyor ama spoiler yerim diye korkma. O kitap zaten öyle spoiler yeyince hevesi kaçacak bir kitap değil, ansiklopedi gibi bir şey. Yine arkadaki soyağaçlarına bak.

Ben bunları yaparak aştım. Hatta bir sayfada aynı isim (yer adı, kişi adı, nesne adı hiç fark etmez) birden fazla kez geçse dahi hepsinde de tek tek baktım. Çünkü bir paragraf sonra unutuyordum ismi. (Şimdi de Game of Thrones da öyle oluyor zaten. ) Okuyalı yıllar olmasına rağmen çoğu ismi hatırlıyorum hâlâ. Böyle bir avantajı da var bunun.

Sıkılabilirsin. Ama kesinlikle değer. Tolkien'in en kaliteli işidir kendisi. (Her ne kadar benim en sevdiğim ikinci olsa da. )

Bitince hem "Oh be!" diyeceksin, hem de "Vay be!".

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zuko -- 17 Ocak 2012; 4:46:03 >

蘇科|烈火國
    我的荣誉, 我的宝座, 我的国家. 将全部失去.
    群雄四分:
    水善|土強|火烈|气和

• Yüzük Kardeşliğini geçen gün izledim. (extended olarak). Kendime kaç kez küfür ettim, 11 yıl olmasına rağmen bu efektler güzel mi yapılır diye.. Bu hafta içinde bitirmeyi planlıyorum. Sonra en baştan mesajları okumalıyım, spoiler yemeyelim şimdi.
    Üç gözlü bir karganın üç gözü olmalı. Bunun sadece bir gözü var, o da kırmızı. Bran, meşale ışığında bir kan gölü gibi ışıldayan gözün onu izlediğini hissedebiliyordu. Lordun diğer gözünün olması gereken yerde ince ve beyaz bir kök büyümüştü. Lordun göz çukurundan çıkan kök, adamın yanağına inmiş ve boğazına girmişti.
    "Sen üç gözlü karga mısın?" -Bran Stark
  • quote:

Silmarilion 70 sayfa okudum 100 tane ayrı ayrı kişi var ne karışık kitap? Adamları aklımda tutamıyorum okumaya devam edeyimmi değermi?

Devam et hocam okudukça Tolkien'e hayran kalacaksın...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Erchamion

quote:

Aynen öyle. Sık sık arka sözlükten bak, sözlükte kimin ne yaptığı söyleniyor ama spoiler yerim diye korkma. O kitap zaten öyle spoiler yeyince hevesi kaçacak bir kitap değil, ansiklopedi gibi bir şey. Yine arkadaki soyağaçlarına bak.

Ben bunları yaparak aştım. Hatta bir sayfada aynı isim (yer adı, kişi adı, nesne adı hiç fark etmez) birden fazla kez geçse dahi hepsinde de tek tek baktım. Çünkü bir paragraf sonra unutuyordum ismi. (Şimdi de Game of Thrones da öyle oluyor zaten. ) Okuyalı yıllar olmasına rağmen çoğu ismi hatırlıyorum hâlâ. Böyle bir avantajı da var bunun.

Sıkılabilirsin. Ama kesinlikle değer. Tolkien'in en kaliteli işidir kendisi. (Her ne kadar benim en sevdiğim ikinci olsa da. )

Bitince hem "Oh be!" diyeceksin, hem de "Vay be!".

Ne çok gülüyorsun yav

quote:

acaba aynı senaryo şimdiki teknoloji ile çekilse nasıl bir şey çıkardı ortaya?

Teknoloji gelişmiş olsa da filmin hâli zaten çok iyi olduğu için pek de fark olmazdı diye düşünüyorum.

• Hobbit bittiğine göre Silmarillion'un da filmi çekilir heralde.
  • Beyler bu Aragorn ve Arwen in çocuğu Eldarion sanırım en soylu kişi oluyor .Yarı-Elf olan annesi Arwen dolayısıyla Numenorluların atası sayılan Earendil'in soyundandır. Babası dolayısıyla da Batı'nın Büyük Kralları soyundandır.

Orijinalden alıntı: LudoTurin

Hobbit bittiğine göre Silmarillion'un da filmi çekilir heralde.

Ona dokunmasınlar.

蘇科|烈火國
    我的荣誉, 我的宝座, 我的国家. 将全部失去.
    群雄四分:
    水善|土強|火烈|气和
  • Beyler orta dünya ile ilgili tüm kitapları almayı planlıyorum. Nerden almalıyım sizce ?

Orijinalden alıntı: Sensation +

Beyler orta dünya ile ilgili tüm kitapları almayı planlıyorum. Nerden almalıyım sizce ?

Geçen ithakide kampanya vardı bütün kitapları 75 tl ydi ama geçti sanırım.

he still waiting for god's choice
  • Filmi defalarca izlememe rağmen daha yeni silmarilliona başladım ve ilk 50 sayfasını üç kere okudum arkaya dönüyorum bakıyorum haritalara sözlere falan ama hala bir şey anlamadım.Bitirip bir şey anlamadan hobbite geçmekte var.

Bu arada yıllardır celeborn dediğim adam (seleborn) kelebornmuş bunuda öğrendim.

Benim sorularım şu:

9 tane insanlara 7 tane cücelere ve 3 tanesi elflere verilmek üzere yapılan güç yüzükleri ne zaman nasıl yapıldı?Sauron elflerin yanında takılarak mı yaptı?? Yoksa Morgoth'la alakalı mı?

Ereborn tahtı nedir sıkça geçiyor anlamadım ereborn diye cücelerin bir krallığı mı var?

Gandalfın öldürdüğü durinin felaketi en güçlü balrog muydu?

Ben Glorfindelin öldürdüğü en güçlü balrog diye biliyorum??

Isengard Saruman ihanet etmeden önce Gondor tarafında mıydı?

Elfler neden çok hafif caradhras ta iken legolas kara gömülmüyor.

Elfler ardanın tehlikede olduğunu karanlığın orta dünya üzerine çökeceğini insanların soyunun sona ereceğini görüyorlar.Neden gidip yardım etmiyorlar.Gidip Frodo'ya yardım etseler gondora rohana yardım etseler orta dünyayı kurtaramazlar mı? Helms Deep'te aslında yardım etmiyorlar diye biliyorum.Filmde öyle gözükmüş.Sayısız ittifak savaşında ölüyor diye biliyorum.

Witch King ve Gandalf gondorda (pelennor çayırları savaşında) karşılaşıyorlar ve filmde witch kingin gandalfa karşı ezici bir üstünlüğü varmış gibi gözüküyor.Ama Gandalf daha güçlü değil mi?Balrogu öldürdükten sonra ölünce ardaya hiçbir silahtan etkilenmeyeceği söylenerek gönderiliyor.Witch King nasıl öldürebilir ki?

Helms Deep'te Eomer yardıma geliyor gibi gözüküyor.Başka biri yardıma gelmişti diye hatırlıyorum.Eomer gerçekten Rohan topraklarında sürüldü mü helms deep savaşında yer aldı mı?

Cüceler 7 yüzüğün 4'ünü ejderha nefesleriyle yada dragon veya buna benzer yaratıklarla yok ettiler.Neden Frodoyu mouth doom a gönderdiler.Onuda bu şekilde yok etseler olmaz mı?

Uruk-Hai saldırısınından sonra Frodo karşı tarafa geçerken sadece Sam gidiyor Legolas hadi yetişiriz desede Aragorn gitmek istemiyor, ama Neden?

Aragorn'un soyu nasıl oluyorda şüpheli oluyor.Neden öyle söyleniyor?

Gandalf glamdring kılıcını ele geçiriyorda ne işe yarıyor bu kılıç?

Ağaçlar neden Frodo ve Sam'i yemeğe kalkıyorlar?

Sauron nasıl oluyorda esirken kralın danışmanlığına kadar yükseliyor?Ne yapıyor bu adam?

Orklar nasıl çoğalıyor yumurta mı yoksa ork hanımlar mı var?Gollum yumurtaların tatlarıda çok güzel diyordu.Yumurta mı yoksa ork hanımlar mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: emre1270393

Ereborn tahtı nedir sıkça geçiyor anlamadım ereborn diye cücelerin bir krallığı mı var?

- Erebor krallığı
    quote:

Erebor Grey Mountains’in (Gri dağlar) güneyinde, Iron Hills (Demir Tepeler) ile Mirkwood (Kuyutorman) arasında bulunan Cüce krallığıdır. Diğer bir ismi ile Lonely Mountain’de (Yalnız Dağ) bulunan bu krallık; Kıngdom Under The Mountain olarak da bilinir. Güneşin 3. Çağı’nın 1999. yılında Thrain I tarafından kurulan bu krallık 7 yüzyıl boyunca bölgeye hükmetti ve zenginleşti. Yakınlarda bulunan Dale insanları ile iyi ilişkiler içinde bulunan krallık 2770 yılında Smaug isimli bir ejderha tarafından yerle bir edildi. Cüceleri dağdan kovan ejderha iki yüzyıl boyunca bölgeyi elinde tuttu. 2941 yılında Gandalf’ın da yardımı ile Thorin Oakenshield ile 12 cüce ve Hobbit Bilbo Baggins, Smaug’un Bard the Bowman tarafından öldürülmesi ile sonuçlanan yolculuklarını yaptılar. Smaug’un ölümünden sonra yapılan Beş Ordu Savaşı’nda Thorin öldü, fakat bölgedeki ork birliklerinin büyük bir kısmı da yok edildi. Savaş sonucunda Dain II öncerliğinde Dağın Altındaki Krallık tekrar kuruldu. Yüzük Savaşları sırasından Sauron’un birlikleri tarafından saldırıya uğrasa da Tek Yüzük’ün yok edilmesi ile cüceler ve Dale insanları Sauron’un ordularını bir kez daha yenilgiye uğrattılar. Güneşin 4. Çağı’nda Erebor, Kral Elessar ile dostluğunu sürdürdü.

Helms Deep'te Eomer yardıma geliyor gibi gözüküyor.Başka biri yardıma gelmişti diye hatırlıyorum.Eomer gerçekten Rohan topraklarında sürüldü mü helms deep savaşında yer aldı mı?

Eomer Theodenle birlikde Miğfer Dibindeydi , aslında yardıma gelen Batıağıl Komutanı Erkenbrand dir.

şimdilik bu kadar cevaplayabildim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ayrton Senna da Silva -- 17 Şubat 2012; 23:17:27 >

• İki gündür Erkenbrand'ın adını hatırlamaya çalışıyordum da aramaya üşeniyordum. Sağolasın.

Orijinalden alıntı: emre1270393

Cevaplar yok mu?

9 tane insanlara 7 tane cücelere ve 3 tanesi elflere verilmek üzere yapılan güç yüzükleri ne zaman nasıl yapıldı?Sauron elflerin yanında takılarak mı yaptı?? Yoksa Morgoth'la alakalı mı?

Üçüncü Çağ’da Sauron, Necromancer olarak Güney Kuyutorman'da tekrar ortaya çıktı. Fakat asıl kimliğini saklıyordu. Eregion’daki demirci elflerle dostluk kurdu.
    Elfler ona Annatar yani “hediyeler veren” diyorlardı. Sauron bu yeni kimliği ile elflerle birlikte güç yüzüklerini yaptı. Ardından hepsine hükmetmek için Tek Yüzük’ü yaptı. Fakat elfler tarafından kötü niyeti anlaşıldı ve böylece Sauron ile elfler arasında savaş başladı.

Lotr'u okumamışsın sanırım ?

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.