Şimdi Ara

Yurtdışı bilişim okumak istiyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
787
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar ben şu anda 9. sınıf düz lise öğrencisiyim ve yurtdışında üniversite okumak istiyorum. Ancak yazılım hakkında diller vs. hiç bir şey bilmiyorum. Yaşım 16 böyle hayalleri olan biri için çok mu geç? Azmedersem başaracağıma inanıyorum derslerim çok iyi. 10. sınıfa geçtiğim zaman kaydımı meslek lisesine aldırayım mı? Yoksa düzden devam mı edeyim? Meslek lisesinde sadece Web Programcılığı ve Veri Tabanı bölümleri var. Eğer bir şey bilmeden iyi bir üniversiteye girsem bile orada zorlanır mıyım? Eğer üniversite sınavları vs. normal ders bilgileri içeriyorsa işte matematik, fizik vs. zorlanmayacağımı sanıyorum. Bu arada yabancı dilim hiç iyi değil. Yabancı dil kursuna gitmeli miyim? Gideceksem USA mı UK mı öğreneyim. Üniversite için Amerika'yı düşünüyorum. Birde dil öğrenmek için şimdiden başlayayım mı yoksa üniversiteden mi ya da çok mu geç? Ezberim çok kuvvetlidir yani ne varsa çok kısa bir sürede öğrenebilirim. Eğer program dili öğrenmem gerekecekse nasıl başlamalıyım ve ne öğrenmeliyim. Yapmak istediğim şey mobil platformlara oyun veya sosyal paylaşım siteleri olabilir. Ayrıca kaydımı meslek lisesine aldırayım mı aldıracaksam hangi bölüme gideyim? Şimdiden vakit ayıran herkese sonsuz teşekkürler.

• Şöyle diyim Meslek lisesi veya değil pek fark etmez ama ingilizce çoooooook önemli. Muhakak ingilizceni geliştir. Ayrıca kendini internet üzerinden okuduklarınla da hafif hafif geliştirmeye başlamanı tavsiye ederi. Bunu dedmemin sebebi üniversiteye geçince zorlanman değil. Mesela ben üniversiteye hiçbir şey bilmeden gittim ama kendimi üniversitede geliştirdim. Eğer kendini şu anda geliştirirsen üniversiteye geçtiğinde epey bir şey biliyor olursun ve kendini üniversitede de daha da fazla geliştirebilirsin.

İkinci olarak şunu bil ki üniversite sana sadece temeli verecek. Eğer kendini dışarıdan geliştirmezsen piyasanın 10-15 sene gerisinden gelirsin. Bu nedenle üniversitede de bir şeyler bilip bilmemenden çok kendini ne kadar geliştirdiğin önemli. Sürekli kendini geliştirmeye çalış.

Sonuncu olarak şu anda karar vermiş olman erken tabi ama olumlu yönde erken. Ne istediğine karar verip o yönde ilerlersen o kadar çok yol alırsın. Bu güzel hedefini sakın kaybetme ama. Üniversiteye girince tamam deyip yan gelip yatma sakın. Kısacası aynen devam. Fizik vs kısmına ve ezbere gelince eğer çok büyük projelerde yer almayacaksan fizik mat pek kullanmayacaksın. (Tabi hiç kullanmayacaksın da değil. Türev vs kullanmıyorsun denklem vs var :)) Ezber ile alakalı olarak da ne güzeldir ki bilgisayarın ezberle hiç bir alakası yok. Tamamen mantık ile alakalıdır. Mantığı oturttuğun sürece hiçbir şey ezberlemene gerek yok. Zaten ezberleyerek ilerleyemezsin. Bu arada bazıları diyebilir kod ezberliyorsun vs. Bu kısım çok azdır ve tekrar ede ede oturtuyorsun. Ayrıca bir kodu bilmezsen internetten bakabilirsin. Ayrıca şu an kod yazmak için kullandığımız kütüphaneler çok gelişmiştir sen bir şeyi yazmadan senin için tamamlar. Mesela printf yazman lazım pri yazdığın anda altta printf çıkar. O nedenle tek önemli şey hedefin ve gayretin.

Şimdiden başarılar

• quote:

Orijinalden alıntı: Rebnerod

Şöyle diyim Meslek lisesi veya değil pek fark etmez ama ingilizce çoooooook önemli. Muhakak ingilizceni geliştir. Ayrıca kendini internet üzerinden okuduklarınla da hafif hafif geliştirmeye başlamanı tavsiye ederi. Bunu dedmemin sebebi üniversiteye geçince zorlanman değil. Mesela ben üniversiteye hiçbir şey bilmeden gittim ama kendimi üniversitede geliştirdim. Eğer kendini şu anda geliştirirsen üniversiteye geçtiğinde epey bir şey biliyor olursun ve kendini üniversitede de daha da fazla geliştirebilirsin.

İkinci olarak şunu bil ki üniversite sana sadece temeli verecek. Eğer kendini dışarıdan geliştirmezsen piyasanın 10-15 sene gerisinden gelirsin. Bu nedenle üniversitede de bir şeyler bilip bilmemenden çok kendini ne kadar geliştirdiğin önemli. Sürekli kendini geliştirmeye çalış.

Sonuncu olarak şu anda karar vermiş olman erken tabi ama olumlu yönde erken. Ne istediğine karar verip o yönde ilerlersen o kadar çok yol alırsın. Bu güzel hedefini sakın kaybetme ama. Üniversiteye girince tamam deyip yan gelip yatma sakın. Kısacası aynen devam. Fizik vs kısmına ve ezbere gelince eğer çok büyük projelerde yer almayacaksan fizik mat pek kullanmayacaksın. (Tabi hiç kullanmayacaksın da değil. Türev vs kullanmıyorsun denklem vs var :)) Ezber ile alakalı olarak da ne güzeldir ki bilgisayarın ezberle hiç bir alakası yok. Tamamen mantık ile alakalıdır. Mantığı oturttuğun sürece hiçbir şey ezberlemene gerek yok. Zaten ezberleyerek ilerleyemezsin. Bu arada bazıları diyebilir kod ezberliyorsun vs. Bu kısım çok azdır ve tekrar ede ede oturtuyorsun. Ayrıca bir kodu bilmezsen internetten bakabilirsin. Ayrıca şu an kod yazmak için kullandığımız kütüphaneler çok gelişmiştir sen bir şeyi yazmadan senin için tamamlar. Mesela printf yazman lazım pri yazdığın anda altta printf çıkar. O nedenle tek önemli şey hedefin ve gayretin.

Şimdiden başarılar

Öncelikle vakit ayırıp bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler. Peki yazılım için şimdiden neleri öğrenmeye başlamalıyım? Kitaplardan vs. okuyarak mı yoksa internet üzerinden mi öğreneyim? Proje olarak sosyal paylaşım siteleri ve mobil platformları düşünüyorum. Belki online oyun vs. de olabilir. Bu arada sizden son bir tavsiye istesem? Çocukluğumdan beri diş hekimliği düşünüyorum. Ne bileyim bence hoş bir meslek ikisi arasından hangisini tercih edeyim? Maddi manevi açıdan bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. Tekrar teşekkürler.

• Ben universiteye ilk gittigimde 2000 lerin basinda bilgisayar muhendisligine girmis adam birakin kod mod yazmayi, yemin ediyorum sinifin yarisi klavye gormemisti. Klavyede adlarini yazmalari 10 dakika suruyordu. Hepsi de canavar gibi oldular son sene.

Yazilim dillerini bosverin. Kasacaksaniz matematik fizik kimya falan calisin. Hem universiteye daha cok faydasi olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Sosyal ağ vs düşünüyorsan web tasarım lazım. Uygulama falan da desek Java, C#, C öğrenmen gereken ana diller diyebilirim. Ayrıca PHP veya Ruby'de bakabilirsin ama önceliğin diğerleri olsun. Dillere başlarken de tavsiyem C# ile başlaman çünkü kolay öğreniliyor ve Microsoft destekli olduğu için kaynağı çok fazla. C ise biraz karışıktır iyi bir eğitim almak daha doğru olur. Java da tercih edilebilir ama C# ile aynı şeyleri yaparken biraz daha zordur.

Bunların dışında senin programlama dilinden çok mantığını öğrenmen önemli. Mesela nesne nedir? Class nedir? Fonksiyon nedir? Parametre nedir? Algoritma nedir? En optimize kod nasıl olur nelere dikkat etmek gerekli? gibi soruların cevaplarını verebilirsen ileride diğer dilleri daha rahat öğrenirsin.
  • USA ve UK demissin, ikiside asiri pahalidir. Maddi durumun nasil ? Ben UK'da okudum. Sanirim suan "Computer Science" £13k-14k civarlarinda yilda ek masraflarla (Kira, yiyecek, ulasim, yasam giderleri vsvs...) rahat £25k eder nerden baksan yilda sana ortalama 100,000 TLye patlar (3+1 yil, ettimi 400,000TL ). USA'den bahsetmiyorum, zaten orasi cok daha ucuk rakamlar.

Egitime gelince egitim tabiki kat kat iyi Turkiyeden. Tabiki oyle damdan duser gibi almiyorlar, Maddi varligini ortaya koyman gerekiyor adamlar taksitleri odeyebilecegine inanmali, IELTS veya TOFFEL ingilizce sinavlarindan belli dereceyi gecmen gerkiyor, Her uninin kendi standartlari var ona gore lisede belli basli derslerden yuksek notlar almis olman gerkiyor. Ayrica cogu universite seni yuz yuze gorusmeye cagiriyor is gorusmesi gibi gorusme yabiliyor. Daha tabi bir suru detay var halledilmesi gereken, Ama benim gectigim asamalar bu sekildeydi, tam olarak hatirlamiyorum

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    türkiyede üni okumak süper
    4 ay önce açıldı
    Almanya'da Mühendislik Okumak
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bayaa masrafli oldugunu hatirliyordum da moribito daha guncel rakamlar vermis. Durum bu. Notlara asilip yukseltmek gerek.

• yani burslu okuma gibi bir durum söz konusu olamaz mı? Hayallerim için fedakarlık yapar gece gündüz çalışırım hiç sorun değil ancak burslu olmaz ise mümkünatı yok okuyamam oralarda. Memur çocuğuyuz yani eve gelenle giden belli. Burslu okumak için lisede şimdiden asılmalı mıyım? Notlarımın çoğu 5 ve seneye sayısal düşünüyordum. Acaba meslek lisesine mi geçsem? Bizim burada 1 tane lise var ve sadece web programcılığı ile veri tabanı programcılığı var. Kafayı takarsam çok ciddi puanlar bile alacağımı düşünüyorum. Dediğim gibi burslu bir durum olmaz mı?
  • Meslek lisesi mesleki egitim verir. Oysaki duz lise akademik egitim verir. Siz akademik olarak gelismek istiyorsaniz duz lisede kalmaniz mantikli. Universite oncesinde yazilim biliyor olmanizin universiteye pek bir katkisi olmaz. Ama matematik fizik kimya ve biyoloji ogrenmenin daha buyuk faydasi var

• Valla ben zamaninda bir suru bursa basvurdum, adamlar once kendi vatandaslarini siraya koyuyorlar, eger bir Leonardo Da Vinci IQsuna sahipsen ve super yetenekleri varsa belki oncelik verirler. Turkiye'den burs alabirlirmisin onu bilmem.

Zaten burs alsan bile en fazla %50 falan oderler, yine tonla para odemen gerekir. Acik ve net soyluyorum, bir memur cocugunun herhangi bir destek olmadan yurtdisinda okumasinin mumkunati yok.

Benim tavsiyem otur cok calis ODTU gibi turkiyenin en iyi unilerinden birine girmeye calis. Hem cok iyi egitim alirsin, hem insan gibi uni hayati gecirirsin. Borc harc zorluk icinde yurtdisinda okumak cok zor.

Orijinalden alıntı: Moribito

Valla ben zamaninda bir suru bursa basvurdum, adamlar once kendi vatandaslarini siraya koyuyorlar, eger bir Leonardo Da Vinci IQsuna sahipsen ve super yetenekleri varsa belki oncelik verirler. Turkiye'den burs alabirlirmisin onu bilmem.

Zaten burs alsan bile en fazla %50 falan oderler, yine tonla para odemen gerekir. Acik ve net soyluyorum, bir memur cocugunun herhangi bir destek olmadan yurtdisinda okumasinin mumkunati yok.

Benim tavsiyem otur cok calis ODTU gibi turkiyenin en iyi unilerinden birine girmeye calis. Hem cok iyi egitim alirsin, hem insan gibi uni hayati gecirirsin. Borc harc zorluk icinde yurtdisinda okumak cok zor.

Moribito'nun söylediğine katılıyorum. Ne yazık ki günümüzde durum bu şekilde. Ayrıca şunu belirteyim ki üniversite eğitimi gerçekten bilgisayar sektörü için o kadar önemli değil. Daron Yöndem diye bir adam var Azure uzmanı adam lise mezunu Engin Polat var ASP.Net uzamnı turizm mezunu. Bu nedenle olay senin kendine yatırım yapman. Mesela ben şu an Yıldız'da 2.Sınıf öğrencisiyim Almanya'da okuyan arkadaşlarım bana soru soruyor bu nasıl yapılır, şu ne kadar sürer vs diye. Bu nedenle kendini geliştirmeye bak. Takılma üniversiteye. Üniversitenin tek artısı çevre başka bir şey yok.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.