Şimdi Ara

Yüksek Lisans ve Askerlik Tecil (17. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
470
Cevap
10
Favori
92.157
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hayır mezun olursan olmaz
    her zaman bir üst öğrenim durumuna geçmen lazım.

    Lisanstan sonra yüksek lisans, yüksek lisanstan sonra da doktora yapman gerekiyor tecilinin devam etmesi ama 34 yaşına kadar. 34 yaşından sonra tecil hakkın olmuyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sevecen_86

    Hayır mezun olursan olmaz
    her zaman bir üst öğrenim durumuna geçmen lazım.

    Lisanstan sonra yüksek lisans, yüksek lisanstan sonra da doktora yapman gerekiyor tecilinin devam etmesi ama 34 yaşına kadar. 34 yaşından sonra tecil hakkın olmuyor.

    anladım, sağolun cevaplarınız için
  • Bazen okuyorum yine yazmak istedim. Yüksek lisansa başlayınca askerliğinizin ertelenmesi için, lisanstan mezun olunca askerlik şubesine gidip askerliğinizi erteletmeniz gerekiyor, yani askerlik kararınızın alınmış olması gerekli. Yoksa okul sevk tehir teklifini etse bile MSB tecil vermiyor.
  • 1 ocak 90 icin konusulmaya baslandi yine yararlanamicaz cikarsa direk 25 yasina gelen bedelliden yararlanir diye yasa ciksa da kurtulsak
  • Beyler 29 temmuz da lisans diplomamı aldım. Eylül ayında da yüksek lisansa başlayacağım kısmetse. İstenen belgelerde askerlik durum belgesi yok.

    Yüksek lisansa başlayınca okul direk tecil yaptırıyor mu beni yoksa kendim mi halletmem gerekiyor ?
  • Merhabalar,
    29.06.2015 tarihinde lisanstan mezun oldum ve 2 yıl tecil hakkımı kullanmak ıcın subeye gıttım henuz kullanmadım cunku tezsız yuksek lısans basvurma durumum oldu . tezsiz yüksek lisansa başvursam (1 yıl süreli) askeriye 3 yıl daha tecil ediyor diye duydum ve o 3 yılın sonunda isteğe bağlı olarak 1 yıl daha tecil hakkım bulunuyormuş. Yani benim sormak istediğim eğer ki ben yüksek lisansı 1 senede bitirsem dahi 3+1 tecil hakkında yararlanabilir miyim? 29.06.2019'a kadar tecil olur mu? Yada yüksek lisansı ne zaman bitirirsem tecilde otomatik olarak iptal mi olur? Teşekkürler
  • quote:

    Orijinalden alinti: qwerty0909

    quote:

    Orijinalden alinti: Emre

    quote:

    Orijinalden alinti: makiferol

    Hayir. Yüksek lisans üzerinden sadece 1 adet tecil verilir ( 3 sene ), istedigin kadar kayit sildir yenile. Bu kadar basit bir seyi bir tek siz mi biliyorsunuz, bu yöntemle herkes rahatça 29 ( ya da 35 oraya dönecegim ) yasina kadar kayit sildirip baska yere kayit yaptirarak kaçardi askerlikten. Ortalik 2bin-3bin tlye yüksek lisans yapilan yerlerle dolu. Ben hem yüksek lisans bitirdim okulda bir sürü kisi taniyorum, hem de çalisiyorum ve isyerinde askerlik sorunu olan bir sürü kisi tanidim, bir kisi bile böyle bir seyi denemedi, çünkü YOK. Yüksek lisans tecili bitip bakaya kalan arkadaslarim oldu, o söyledigin "bug" olsaydi yüz kere yaparlardi.

    29, 35'e gelince. Doktora için 35 yasa kadar izin verilir ancak yüksek lisans yapan adama 35'e kadar izin verildigini bilmiyordum ben onu da 29 biliyordum ama emin degilim bunda yanlis olabilirim.



    O basit yöntemle bedelli çikana kadar ayni yerde 4 kisi 30 yasina kadar tecil ile geldik :) Mezun olmadiginiz sürece yüksek lisans yeni kayit ile (ayni okul oluyor, bölüm degissin yeter) 35 yasina kadar tecil ettirebilirsiniz. Kanunu falan yorumlamiyorum, duyum da degil bizzat yaptirdigimiz islemi anlatiyorum. 2009 lisans mezuniyet sonrasi 2 yil tecil, 2011'de yüksek lisans kayit ile 3 yil tecil, 2014'te ilk kayit olunandan mezun olmadan kayit sildirip farkli bölüme kayit ile 2017'ye kadar tecil aldik.

    Emre nin dedikleri dogru. mc5454 ün de. Bu sekilde devam eden binlerce kisi var.

    Bu is olmaz diyenler için:



    yönetmeligi okudunuz mu? nereden bilyorsunuz? ben nereden biliyorum çünki kendim bu sekilde yüksek lisansa kayit oldum sildim baskasina gittim aynen yazdigim gibi.

    peki bunlari yapmadan önce arastirdim mi? kime sordum? bu islemi yapmadan önce bütün yönetmelikleri de okudum madde madde.
    Yetmedi, Askere Alma daire baskaninin kendisine sordum subedeki memura degil. Yani Türkiye deki bu konudaki en yetkili kisiye. Bütün lisans yüksek lisans tecillerinin yapilidgi yerin basindaki hanima sordum. Kendisi çok yardimsever ve kibar biri ve bana uzun uzun anlatti. Tüm onaylari kendi birimleri veriyor ve özet olarak yüksek lisans tecili için kural su:

    * yüksek lisans tecili için basvurdugunuzda en son mezuniyet dereceniz lisans olmak zoruna. yani bir yüksek lisansi mezun olarak bitirdi iseniz bir daha yüksek lisans tecili alamazsiniz.
    ayrinti: yurt içi yurt disi fark etmiyor, yurt içinden yüksek bitirdi isen amerika daki bir yüksek lisans için tecil alamazsin. (sanki yurt disi olunca tecil verilir gibi yanlis bilgiler var sagda solda)
    ayrinti: tecil için tezli tesziz uzaktan egitim fark etmiyor, hepsine tecil verilir (tezsize tecil verilmez, uzaktan egitime tecil verilmez gibi yanlis bilgiler yine)
    ayrinti: bazi egitim fakülteleri (lisans) 4 yil yerine 5 yil sürüyor fizik kimya biyoloji gibi. bunlar 4 yilda uzun olduklari için, lisans bile olsalar, buralari bitirince yüksek lisans gibi sayiyor askerlik subesi ve böyle bir yeri bitirince yüksek lisans için tecil alamiyorsununz.

    * tecil basvurusu sirasinda yasiniz önemli, yüksek lisans ve doktora için limit 35, bu su demek 32 yasinda kayit yaptirabilirsiniz. 3 sene sorunsuz okursunuz ama daha tecil alamazsiniz. 34 yasinda da kayit yaparsiniz ama 35 olunca askere gitmeniz gerekir. lisansi bitirmis adamin 29 yas sinir ile alakasi yok 10000000 kere yazdik
    ayrinti: 29 yas limiti lisans bitiremeyenler içindir, lisans mezunlarinin 29 limiti ile alakasi yoktur.

    * yüksek lisans tecil basvuru sirasinda bakaya olmamaniz gerekir yani celp dönemlerinin iyi ayarlanmasi gerekir, bir yerden kayit sildiginizde, diger yere kayit olmadan önce celp olmamasi gerekir.

    * bir ayrinti daha, diyelim yüksek için 3 yil aldiniz, ama bitiremediniz, uzatma istediniz: bu konuda tecil verilmedigine dair AYIM (Askeri Yüksek Idari Mahkemesi) nin içtihatlari var yani ayni yerden 3 yildan fazla tecil almak zor.

    * Yüksegi bitirdikten sonraki 1 sene ek tecil ile ilgili: Istern yüksek lisans 2 sene sürmüs olsun ister 3 sene, ek 1 sene hakkiniz var yani yine yanlis bilgiler var sagda solda yok efendim yüksek lisansi 3 senede bitirdi isen 1 sene hakkin yok. Hayir var. Ayrica o 1 sene tecil için tezli tezsiz uzaktan egitim fark etmiyor, nereyi bitirseniz bitirin 1 sene hakkiniz var. Doktora yapmaniz sart degil. (sagda solda dolasan yanlis bilgiler yok efendim tezsiz bitirene verilmez yok efendim uzaktan egitime verilmez yok efendim doktora yapmayana verilmez). Bir de söyle saçma bir bilgi dolasiyor ki bu da yanlis mesela lisansi bitirdiniz 2 sene tecil aldiniz, sonra yüksege baslayip bitirdiniz. Yok efendim 1 sene tecil verilmez niye lisans bitirince kullanmisiz. Yok öyle bir sey ikisinin alakasi yok.

    1 sene ek tecilin tek sarti mezun olarak bitirmeniz, yani atilirsaniz veya kayit silerseniz 1 sene ek tecil hakkiniz YOK ilk celpte gitmeniz gerekir. Iste bu esnada baska bir yüksege kayit yapip tecil alabilirsiniz.

    * ayrinti: Eger yabanci bir ülkede yüksek lisans yaptiysaniz, denlik islemleri uzun sürdügünden mezuniyetten sonra 1 sene degil 2 sene tecil hakkiniz vardir.

    Insallah bu konuda yardim isteyenlere faydali olur degilse ben binlerce kere yazmaktan biktim artik.

    Merbaha bir sorum olucak size, yanıtlayabileceğinizi umuyorum.

    29.06.2015 itibari ile mezun oldum. 2 Yıl Tecil için şubeye gittim formları doldurdum aile hekimine gönderdiler. Gidip ordan askeriğe uygundur raporu aldım onu şubeye götürüp tecili tamamlayacakken yüksek lisans (tezsiz) başvurusu yapmaya karar verdim ve eğitim 12Eylül'de başlıcak YL için. Yüksek Lisans 3 yıl tecil ettireceğini söyledi. Bu durumda ben 2 yıl tecil ettirmeli miyim hekim sonucumu götürüp bu birinci sorum

    ikinci sorum ise şu; yüksek lisans 1 yıl sürüyor ama yinede 3 yıl tecilli mi sayılıyorum ve 3+1 i kullanabiliyor muyum ? umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir. Açık bilgi istediğiniz kısımları tekrar yazabilirim yardımınız dokunursa çok makbule geçer. Saygılar-selamlar




  • yüksek lisans mezunu olduktan sonra diploman ile gidip 1 yıl tecil hakkını kullanırsın. mezun olduktan sonra 3 yıl 4 ay yüksek lisans tecilin biter.
    lisans mezunu oldunsa yuksek lisansa başvuruken askerlik durum belgesi isterler o durumda gene o belge için ilk muayeneni olmuş olman gerekcek sen işlemlerini bitir 2 yıl lisans tecilini yaptırım askerlik durum belgeni al.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dogu006 -- 27 Ağustos 2015; 12:50:47 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bugrahanbicer

    Merhabalar,
    29.06.2015 tarihinde lisanstan mezun oldum ve 2 yıl tecil hakkımı kullanmak ıcın subeye gıttım henuz kullanmadım cunku tezsız yuksek lısans basvurma durumum oldu . tezsiz yüksek lisansa başvursam (1 yıl süreli) askeriye 3 yıl daha tecil ediyor diye duydum ve o 3 yılın sonunda isteğe bağlı olarak 1 yıl daha tecil hakkım bulunuyormuş. Yani benim sormak istediğim eğer ki ben yüksek lisansı 1 senede bitirsem dahi 3+1 tecil hakkında yararlanabilir miyim? 29.06.2019'a kadar tecil olur mu? Yada yüksek lisansı ne zaman bitirirsem tecilde otomatik olarak iptal mi olur? Teşekkürler

    arkadaşlar aynı durumu ben de merak ediyorum. Lütfen aşağıdaki 2 madde için bilgili arkadaşlar yardımcı olsun.

    1)Benim kayıt yaptıracağım program uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans ve normal öğrenim süresi 3 dönem yani 1,5yıl. Benim merak ettiğim durum ise, üniversiteye kayıt oldugumda, üniversite benim tecil işlemimi yaparken 1,5senelik tecil mi yapıyor yoksa normal süre olan 3 yıl mı yapıyor? bu işlemi sadece kayıt oldugunda tek seferde mi yapıyor yoksa bu tecil işlemi her dönem başı üniversite tarafından 6 aylık dönemler halinde mi yapılıyor?

    2) Eğer üniversite ilk kayıttan sonra tek seferde direkt olarak 3 yıl tecilimi yapıyorsa, ben ilk dönem için gerekli ücreti ödeyip kaydımı yaptırdıktan sonra kaydımı dondursam ve sonraki 2 dönemin ücretini ödemesem, en başta kazandığım 3 yıllık tecilime birşey oluyor mu? yani üniversite askerlik şubeye bildirip bu öğrencicinin kaydı dondurulmuş tecilini iptal edin falan diyor mu?




  • Arkadaşlar benimde bir sorum var önceki mesajları okudum epey ama daha çok kafam karıştı..

    Ben 2012 lisansı bitirdim ve hemen yüksek lisansa başladım(lisansdan dolayı 2 yıl hakkım boşa gitti sanırım ?) 2015 aralığa kadar ertelendi askerliğim. Ama şimdi bu aralıkta yüksek lisansı bitiremiyorum ve muhtemelen 2016 nın ortalarına kadar uzayacak. İlk yoklama herhalde şubatta falan oluyor (tarihleri nasıl öğrenebilirim ? ) ama askere gitmemem gerekiyor şuanda ne yapabilirim ?

    Bakaya falan düşersem eğer bir yerde yakalanırsam götürürler mi yoksa o durum kalktı sadece para cezası mı öderim ?

    Bakaya düştüm diyelim yükseği bitirdikten sonra yine 1 yıl uzatabilir miyim ?
    Birde yoklama zamanında bir rapor olsam ikinci yoklamaya kadar kaçak sayılmam değil mi ? Raporu falan çok araştırıyorlar mı neyin var vs diye ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bugrahanbicer

    Merhabalar,
    29.06.2015 tarihinde lisanstan mezun oldum ve 2 yıl tecil hakkımı kullanmak ıcın subeye gıttım henuz kullanmadım cunku tezsız yuksek lısans basvurma durumum oldu . tezsiz yüksek lisansa başvursam (1 yıl süreli) askeriye 3 yıl daha tecil ediyor diye duydum ve o 3 yılın sonunda isteğe bağlı olarak 1 yıl daha tecil hakkım bulunuyormuş. Yani benim sormak istediğim eğer ki ben yüksek lisansı 1 senede bitirsem dahi 3+1 tecil hakkında yararlanabilir miyim? 29.06.2019'a kadar tecil olur mu? Yada yüksek lisansı ne zaman bitirirsem tecilde otomatik olarak iptal mi olur? Teşekkürler

    Yüksek lisansa başvurduğunuzda okul sevk tehir teklifi yazısı yazar ve milli savunma bakanlığı 3 yıl 4ay tecil verir. Fakat okulun tecilinin kabul olması için sizin askerlik yoklamanızı yaptırıp askerlik kararı aldırmanız gerekiyor, 1111 sayılı kanun böyle diyor. İster hemen gitmek için başvurun ister 2 yıl tecil için başvurun muayene olup yoklamanızı yaptırmanız lazım, yoksa MSB okulun tecilini kabul etmiyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: egenin_efesi


    quote:

    Orijinalden alıntı: bugrahanbicer

    Merhabalar,
    29.06.2015 tarihinde lisanstan mezun oldum ve 2 yıl tecil hakkımı kullanmak ıcın subeye gıttım henuz kullanmadım cunku tezsız yuksek lısans basvurma durumum oldu . tezsiz yüksek lisansa başvursam (1 yıl süreli) askeriye 3 yıl daha tecil ediyor diye duydum ve o 3 yılın sonunda isteğe bağlı olarak 1 yıl daha tecil hakkım bulunuyormuş. Yani benim sormak istediğim eğer ki ben yüksek lisansı 1 senede bitirsem dahi 3+1 tecil hakkında yararlanabilir miyim? 29.06.2019'a kadar tecil olur mu? Yada yüksek lisansı ne zaman bitirirsem tecilde otomatik olarak iptal mi olur? Teşekkürler

    Yüksek lisansa başvurduğunuzda okul sevk tehir teklifi yazısı yazar ve milli savunma bakanlığı 3 yıl 4ay tecil verir. Fakat okulun tecilinin kabul olması için sizin askerlik yoklamanızı yaptırıp askerlik kararı aldırmanız gerekiyor, 1111 sayılı kanun böyle diyor. İster hemen gitmek için başvurun ister 2 yıl tecil için başvurun muayene olup yoklamanızı yaptırmanız lazım, yoksa MSB okulun tecilini kabul etmiyor.

    yani okulu ister 1 senede ister 2 senede bitir. eğer okul sevk tehir işlemimi ilk kayıt oldugumda yaparsa, her türlü 3 yıl tecilim olmuş oluyor değil mi? okulu erken bitirmem tecil süremi azaltmıyor?




  • okulu 3 degilde 2 sene de bitirsen 1 senen yanar
  • braayn34 kullanıcısına yanıt
    okulu bitirdiğin an okul mezun olduğuna dair yazıyı msbye yazar, erken bitirirsen tecilin de erken biter. Arkadaş da açıklamış.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: egenin_efesi

    okulu bitirdiğin an okul mezun olduğuna dair yazıyı msbye yazar, erken bitirirsen tecilin de erken biter. Arkadaş da açıklamış.

    Hocam cevap için teşekkürler. Peki bir de şu durumu açıklar mısın?

    Ben şimdi uzaktan eğitim yüksek lisansa kaydolacağım için her dönem başı belli bir ücret yatırmam gerekiyor. Ben şimdi ilk dönem ücretini yatırıp üniversiteye kayıt olsam, msb bana 3 yıl tecilimi verse. Daha sonraki dönemlerde ben harç ücretini yatırmazsam 3 yıl tecilim devam edecek mi? yoksa üniversite msb'ye yine yazı gönderip bu adam kaydını yaptırmadı şu an öğrenci değil tecilini iptal edin falan diyor ve tecilim iptal mi oluyor? nası işliyor bu işler?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: braayn34

    quote:

    Orijinalden alıntı: egenin_efesi

    okulu bitirdiğin an okul mezun olduğuna dair yazıyı msbye yazar, erken bitirirsen tecilin de erken biter. Arkadaş da açıklamış.

    Hocam cevap için teşekkürler. Peki bir de şu durumu açıklar mısın?

    Ben şimdi uzaktan eğitim yüksek lisansa kaydolacağım için her dönem başı belli bir ücret yatırmam gerekiyor. Ben şimdi ilk dönem ücretini yatırıp üniversiteye kayıt olsam, msb bana 3 yıl tecilimi verse. Daha sonraki dönemlerde ben harç ücretini yatırmazsam 3 yıl tecilim devam edecek mi? yoksa üniversite msb'ye yine yazı gönderip bu adam kaydını yaptırmadı şu an öğrenci değil tecilini iptal edin falan diyor ve tecilim iptal mi oluyor? nası işliyor bu işler?

    bazı üniversiteler harç ücreti yatırmayanların okulla ilişiğini kesip yazı yazıyor msb ye. ondan dolyı tecil düşüyor. bazı üniler de harç ücreti bi kere bile yatırsan kayıt silme yapmıyor devam ediyor.

    üniversiteden üniversiteye değişir o kısaca




  • Egeadam E kullanıcısına yanıt
    aynı durumu ben geçen sene yaşadım tecilim 7 ocak 2015 te bitti (31 marta 2015 kadar sevk yapmak gerekiyor) yüksek lisansı 19 şubatta bitirdim 27 martta gidip 1 yıllık yüksek lisans tecilimi yaptırdım.

    benimle aynı zamanda tecili biten diğer arkadaşım (13 Ocaktı fakat 31 marta kadar sorun olmuyor ) temmuz ayına kadar şubeye gitmedi bakaya kaldı sonra mevcut yuksek lisans kaydını sildirip (sevkten önce sildirdi) temmuzda kasım ayına askere alma sevkini başlattı aynı zamanda tekrar yüksek lisansı kazandı eylülde kaydını yaptırıp tekrar tecil yaptıracak.

    diğer arkadaşımda mayıs 2015 de tecili bitti 30 haziran 2015 kadar sevk yapması gerekiyordu hastaneden gidip 30 haziran gününüde kapsayan rapor aldı ve raporun bitiği ilk iş (burası önemli) günü şubeye gidip kasım ayına sevkini başlattı böylece bakaya kalmadı. şimdi oda yüksek lisans başvurusu yaptı 4 eylülde sonuçlanacak oradan tekrar tecil için başvuracak.

    Bakaya kalsanda yüksek lisansı bitirince 1 yıl tecil hakkın var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dogu006 -- 31 Ağustos 2015; 13:05:07 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: braayn34

    quote:

    Orijinalden alıntı: egenin_efesi

    okulu bitirdiğin an okul mezun olduğuna dair yazıyı msbye yazar, erken bitirirsen tecilin de erken biter. Arkadaş da açıklamış.

    Hocam cevap için teşekkürler. Peki bir de şu durumu açıklar mısın?

    Ben şimdi uzaktan eğitim yüksek lisansa kaydolacağım için her dönem başı belli bir ücret yatırmam gerekiyor. Ben şimdi ilk dönem ücretini yatırıp üniversiteye kayıt olsam, msb bana 3 yıl tecilimi verse. Daha sonraki dönemlerde ben harç ücretini yatırmazsam 3 yıl tecilim devam edecek mi? yoksa üniversite msb'ye yine yazı gönderip bu adam kaydını yaptırmadı şu an öğrenci değil tecilini iptal edin falan diyor ve tecilim iptal mi oluyor? nası işliyor bu işler?

    O konuda tam bilgim yok üniversite ile görüşün derim. Şimdi yanlış yönlendirme yapmak istemem.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Arkadaşlar merhabalar benimde şöyle merak ettiğim bir konu var; bu sene işletme fakültesinden mezun oldum ve tecil bitiş tarihim 31.12.2016. Mecburen tecilimi uzatabilmem için yüksek lisans a başlamam gerekiyormuş. Şimdi benim merak ettiğim;

    1- Yasal hakkım olarak fakülteden mezun olduktan sonra 2 yıl tecil ettirme hakkım varmış. Yarın gidip bu tecil hakkımı kullanmayı düşünüyorum fakat, 2 yıl uzatma bu günün tarihinden sonra 2 yılmı uzatılır yoksa 31.12.2016 tarihine 2 yıl dahamı eklenir yani 31.12.2018 mi olur ?

    2- 2 yıl tecil uzattıktan sonra yüksek lisansa ancak seneye bu dönemde kayıt yaptırma durumum olacak. İlla bu dönemde kayıt yaptırmam gibi bir zorunluluğum varmı ?

    3- Eğer ki zorunluluğum yok ise ve seneye mecburen yüksek lisansa vakıf üniversitelerinin birinde başlıcam. Pek bilgim yok fakat ALES sınavını kazandıktan sonra devlet üniversitesinde yüksek lisans yapılıyor fakat vakıf üniversitelerinde de illa ALES sınavı gerekiyormu yoksa direk bir vakıf üniversitesine gidip ücretli olarak yüksek lisans kaydı yaptırabiliyormuyum ?

    Sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim şimdiden herkese iyi forumlar iyi akşamlar dilerim.




  • YetkinArpat kullanıcısına yanıt
    lisans mezuniyet tarihin yani diplomanda yazan tarih ne ise onun üstüne 2 yıl ekliyor diğer mezun olmadan önceki 31.12.2016 üstüne eklenmez.
    2. tecil yaptıktan sonra iki yıl ister oku ister çalış istersen hiç birşey yapma.
    3. soruna da genelde yüksek lisans ve doktorada ALES ön şartı olur bildiğim kadarıyıla başvurmak istediğin üniversite ve enstitü sayfalarında ilanı vardır tek tek bakman lazım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dogu006 -- 3 Eylül 2015; 11:52:05 >
  • 
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.