Şimdi Ara

YÖS hakkında tepkisi olanlar sinirlenenler bi bakın hele

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
437
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Şimdi arkadaşlar ben yaklaşık 2-3 yıldır yurt dışındaki üniversite eğitimini araştırdım. Yös ilk bakışta türkiye vatandası ögrenciler icin evet haksızlık gibi görünüyor ancak maalesef her ülkede böyle işliyor. Yani her ülke demek pek dogru degil en azından çoğu ülkede.

En basitinden hollandayı örnek alalım. (Gelişmiş olduğu için diyorum)
    Türk bir öğrenci olarak girmek isterseniz mesela.

1-Dil belgesi ( türkiyede de türkçe bölümler icin tömer sınavı var)

2-Para, avrupada uluslarası öğrenciler için hollanda da mesela üniversite 10-11 bin euro. ( Yös sınavında da de harç ödeniyor. )

3- Bazı okullar için lise diploma puanı dersler obp önemi vb. Bazı okullar için ise minimum üni 1 olmanız ve bitirmeniz gerek.

Polonyayı örnek alalım dünya sıralamasında 300 olan bi üni için

1-Dil belgesi

2- üni Parası hatta daha ucuz 3000-4000 euro

3-Direkt lise diploması 75-80 obp

Almanyayı örnek alalım

TestDaf ile dil belgesi ( farklı bir dil sınavı da vardı o da olabilir)

2- Geçiminizi sağlayacak kadar para.

3-Lise diploması

4-Okumak istediğiniz bölümü Türkiyede kazanmak.

5-Okullar çoğunlukla ücretsiz zaten sadece bazı eyaletlerde 200-300 euro dönemlik ücret var.

Bakın sınavsız resmen dünyada çok iyi yerlerde olan üniversitelerde okuma şansınız var.

Başka hiçbir şey gerekmiyor "OKULA GİRİŞ İÇİN" vizedir ıvır zıvır şeylerdir farklı konular. Ama kendi çğrencileri için farklı şekiller var tabii ki. Onların da standartları bizden farklı o öğrencilere göre zordur.

Şimdi ben de türk öğrenci olarak başka ülkede daha kolay şekilde üniversiteye girebiliyorsam aynı şekilde başka öğrencilere de böyle davranılması NORMAL en azından benim için.

Sadece başka ülkelerde böyle bir şey var mı bilmiyorum türkiyede bildigim kadarıyla çifte vatandaşlar da bundan yararlanıyor. Olsa olsa bu sorun olur. Onun haricinde sallıyorum şu an belçikadan bir kişi elinde en iyi ünilerde okuma imkanı varken napsın bizim dünya sıralamasında yeri olmayan ünileri... Türklerin vatandaslıktan cıkıp okuması vb ben de yanlış buluyorum hakkım yeniyor ama bu sistemden daha çok sistemin içindeki bir parametre.

Not: Hayatımda yurt dısına bile çıkmadım yös e falan girmicem :D bildiklerimi yazıyorum yanlışsa kaynak gösterip düzeltin lütfen.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Penanggalan -- 20 Ağustos 2020; 12:45:57 >

• daha fazla kişi görsün diye upluyorum
  • daha fazla kişi görsün diye upluyorum
  • Penanggalan kullanıcısına yanıt
    Görmesin görmesin bildikleri gibi hareket etmeye devam etsinler, araştırmak zor geliyor bizimkilere

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ulan sorun yös'e Afrikalı veya Avrupalı adamın girip yerleşmesi değil ki .

Sorun 12 yıl Türkiye'de okuyup son sene vatandaşlıktan çıkan çift kimlikli şark kurnazlari

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • alfred phillips sons A kullanıcısına yanıt
    En alt kısımda bundan bahsettim zaten hocam

• Dostum bi durumun dünyanın bir çok yerinde benzer şekilde işlemesi onun doğruluğunun ya da adaletinin bi göstergesi değildir ki.

İsterse bütün dünyada öyle olsun, bizim ülkemizde YÖS senelerdir burada yaşayıp üniversite sınavına hazırlanacak kadar çalışma motivasyonu olmayan yurt dışı vatandaşlığı olan insanların suistimal ettiği bi sınavdır. Bu sistem Türkiye'de de olsa haksızlıktır, Almanya'da olsa da haksızlıktır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bizim okulda da yösçü çakallar vardı. Geçmişte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup sonradan çıkanlar girememeli. Farklı milletten olanlar da parasını verdikten sonra gelirse gelsin çok da fark etmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LawLove -- 20 Ağustos 2020; 12:42:31 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Fuhilgora kullanıcısına yanıt
    Hocam ne yapmalı ? Ben türk olarak almanyada üni okumak için 18-19 yasından sonra alman müfredatını öğrenemem veya başkası olsun farketmez. Bakın ben de son sene vatandaşlıktan çıkanlara veya türkiye vatandaşı olup girenlere kızıyorum. Hatta bana göre vizyonsuzluk. Elinde kat kat daha iyi imkan varken.. Yös Haksızlık buna ben de katılıyorum . Ama bu yös sisteminden daha çok sistemin içindeki 1 parametre ile alakalı. Konuyu açma nedenim biraz da buydu. Yurt dışında böyle bir sınav bile yok. Ama orda vatandaslıktan çıkıp sınava giren de yok.

Koyarlar kuralı: Sınava girecek kişinin son 2-3 yılı yurt dısında olmalı vb vb.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Penanggalan -- 20 Ağustos 2020; 12:44:9 >
  • Penanggalan kullanıcısına yanıt
    Zaten YÖS gibi sınavların temel amacı da ilk cümlenizde bahsettiğiniz gibi insanların mağduriyetini gidermektir. Ama ülkemizde var olan çoğu sistem gibi insanımız tarafından amacına uygun kullanılmıyor. Sınav dönemi gittiğim dershane bir YÖS dershanesinin yanındaydı hemen, tanıştığım onlarca insan arasından inanır mısınız sadece 4-5 tanesi cidden sisteme ve müfredata yabancı, yurt dışından gelmiş ve buradaki YKS sisteminden mağdur olabilecek insanlardı. Kalanı sadece elinde olan "sistem bug'ını" fırsata çevirip kolay yoldan ülkemizdeki iyi üniversitelere girmeye çalışan tiplerdi. Hatta birini örnek vereyim; YKS ye girse Kıbrıs'ta ücretli bile tıp kazanamayacak 12 sene Türkiye'de eğitim görmüş birisi şu an Ege Tıp'ta okuyor. Karşısında olduğumuz şey bu türden bi adaletsizlik. Yoksa hayatını yurt dışında geçirip buraya gelen insanlarla bi sıkıntımız yok, onların mağdur olmaması için YÖS var zaten.

• Fuhilgora kullanıcısına yanıt
    dediklerinizden bir virgüle bile itirazım yok hocam ama işte elden bir şey gelmiyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.