Şimdi Ara

YÖK’ten vakıf üniversitelerine kontenjan sınırı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.300
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • YÖK, vakıf üniversitelerine gönderdiği yazıyla 2020 YKS kontenjanlarını belirlerken yeni verilen formüle göre planlama yapmalarını istedi. Buna göre 2019 YKS’de kayıt olan öğrenci sayısına 5 eklenerek hesaplama yapılacak. YÖK’ün bu kararına vakıf üniversiteleri rektörleri “Bölümleri kapatmak zorunda kalırız” diyerek tepki gösterdi.




    KALİTE ARTACAK
    Edinilen bilgiye göre, bu çalışmadaki hedef “Vakıf yükseköğretim kurumlarında gerçekçi politikalarla, kaliteyi arttırmak”. Buna göre, belirlenen üst sınır aşılmamak kaydıyla bir programa kontenjan önerirken 2019 YKS’de kayıt olan öğrenci sayısına 5 eklenerek, 5’lik veya 10’luk sayıya tamamlanacak. Örneğin, kontenjanı 60 olan bir programa 2019 YKS’de 38 kişi kayıt yaptırdıysa planlamalara göre bu yıl 5 eklenecek. Çıkan 43 sayısı ise 45’e tamamlanarak YÖK’e gönderilecek. 45 kayıt varsa kontenjan 50 olarak belirlenecek. Yükseköğretim Kurumu’nun önerisinin daha az olması durumunda buna göre işlem yapılacak. Ancak vakıf üniversiteleri rektörleri bu düzenlemeye “Bölümleri kapatmamız gerekir” diyerek tepki gösterdi. Akademisyenler, devlet üniversitelerinde de fazla kontenjanlar olduğunu, orada böyle bir düzenlemenin yapılmadığını söyledi.



    DOLULUK ORANLARI DİKKATE ALINACAK

    Üniversitelere gönderilen yazıda, YÖK’ün vakıf üniversitelerinin kontenjan önerilerinin değerlendirilmesinde, programların doluluk oranı, öğretim üyesi/elemanı sayısı, öğrenci başına düşen açık ve kapalı alan gibi kriterlerin ve mezun istihdam ilişkisinin göz önüne alındığı belirtildi. 2020 YKS işlemlerinde de 2018 ve 2019 YKS’ye başvuran adayların testlerdeki ham puan ortalamaları, 2019 YKS programlarının doluluk oranları ile Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu görüşleri dikkate alınacak.


    Kaynak :http://www.hurriyet.com.tr/egitim/yokten-vakif-universitelerine-kontenjan-siniri-41413865







  • Tam çözemedim olayı, bu neden vakıf üniversitelerinin zararına olacak ki? Diyelim 80 kişilik bölüme 50 kişi kayıt yaptırdı, sen zaten 50 kişilik para alabiliyorsun o bölüm için. X miktar para ödüyorsa öğrenci 50x var elinde. Kontenjanı 80 yapsan ne olur 55 yapsan ne olur?
  • Belki gelecek yıl tercih edecek öğrenci sayısı daha fazla olacağını umaram zarar hesabı yapmışlardır. Sonuçta 80 kişilik kontenjanı 55'e düşecek ama gelecek yıl tercih sayısı 55'in üstüne çıkabilir. O durumda alacağından daha az öğrenci alma olasılığı var.


    Ama şu taraftan düşünün. Diyelim ki bir bölümün kontenjanı 100 ve bölümün hepsi doldu. Gelecek yıl 5 öğrenci daha fazla alacak.


    Bence bu uygulamayı vakıf üniversiteleri çok rahat yararına kullanabilir. Popüler bölümlerin ücretlerini arttırsınlar. Daha çok öğrenciden daha çok para alırlar.

    Bence de pek de kötü bir uygulama gibi gelmedi bana. Zaten popüler olmayan bölüm dolmayacak bu saatten sonra.
  • Popüler olmayan okul da zor dolar bu saatten sonra. Bilkent sabancı koç haricinde öğrenciler bu ekonomik şartlarda para ödemektense devlet okullarına giderler.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.