Şimdi Ara

Yobazlıktan uzak din algısı tasavvuf ve evliyalar ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
589
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evliyalar; Arkadaşlar internette kamil-i mürşid evliya gavs kutup vb araştırıyorum hep tarikatler cemaatlerin gerici yobaz hocaları çıkıyor karşıma.Katiyyen bunlar değil şahsi görüşüm bir evliya varsa şuan en modern şekilde yaşayan tarikattan cemaatten uzak en yenilikçi görüşlerle insanı aydınlatan birisidir diye düşünüyorum.Hayata geliş amacımızın da Allah'ı bulmak olduğunu ama nasıl ana karnına giren 5 milyon spermden sadece 1i insan oluyorsa bu yolunda böyle olduğuna inanıyorum.

Bir kitap okudum dergi şeklinde, görüşlerimi acayip derecede değiştirdi uzun süre deist gezen beni benden aldı.Okuduğum kitaptan bir alıntı; "Halk böyledir. Allah’ı aramazlar; sadece dilekleri vardır. Para, hûri, gılman cennet arzusu, cehennemden kurtulmak için çareler… Allah’ı arayan, bilmek isteyen nerde?"
    Kitap bir bir kutba ait, bizim geleneksel din anlayışımızla uzaktan yakından alakası yok.İçeriği yazan adamın kendisi değil, adam söylüyor yanındakiler not tutuyor.Kendisi ümmi ama bilgisi acayip.

Allah'ın bir insandan tecelli edeceğine inanıyorum.Yunus Emre, Mevlana, Pir Sultan, Nesimi gibi büyük evliyaların hepsine inancım tam.Gel gelelim bir mutaassıpa sorduğun zaman tasavvuf bir şirktir diyor.Yahu konyalılar mevlanayı ne güzel kullanıyorlar ama konyalı hocalara sorsan mevlana kafir.Zamanında Nesimi'nin derisini yüzenler Hallac'ı asanlarda bunların kafasındaki yobazlardı.
    Ete kemiğe büründüm Yunus diye göründüm diyenin Yunus olmadığına inanıyorum.
    Gerçek islamın bizdeki gibi zikir tevhid olmayacağına böyle gösterişlik oruçlar namazlarla bitmediğine inanıyorum, hatta mezheplerin dini bozan, fanatik kitle oluşturan şeyler olduğunu düşünüyorum.Hz.Muhammed zamanında mezhep mi vardı ?

Aynı kişi evliyalık yolunu herkesin yürüyebileceğini yani isterse herkesin Allah dostu olabileceğini hepimizin içinde doğuştan gelen iman mayası olduğunu söylüyor.Ama bunun için kamil mürşid bulmanın şart olduğunu, Hz.Muhammed'in dahi bir mürebbisi(yol göstereni) olduğunu belirtiyor.

Başka bir alıntı daha paylaşıyorum "Diğer taraf olmasaydı, peygamberler bunca zaman bizi uyarmaya çalışır,evliyalar kendini astırır dersini yüzdürür müydü ?"

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emreün -- 28 Şubat 2017; 12:41:6 >

• Tasavvuf nihilizimin materyalist değil batini yorumudur.Çok az kişi aslında ne manaya geldiğini fark ediyor.Gavs dediğin kavram nihai yokluğa tırmanan merdivende ki bir takım aracılardır.Onların vesilesiyle aşama kaydedilir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • şeriat ve sünnete uygun şekilde tasavvuf yaşanabilir bu mümkündür örnekleri tarih içerisnde mevcuttur..

velilik velayet nefsi terbiye nefsin makamları kuran ve sünnetle sabittir..

çakma selefiler bile bi yere kadar eleştiri getirebiliyorlar..tasavvufa..

mesela buharide geçen sahih kayıtlı kudsi bir hadis var ..onu her okuduklarında çıldırıyorlar..itirazda edemiyorlar her açıdan sahih ve sıkıntısız..

“Kulumun, farz kıldığım şeylerle bana yaklaşmasından iyisi yoktur. Kulum bana nafilelerle de yaklaşmaya devam eder. Öyle olur ki artık onu severim. Onu sevdim mi işittiği kulağı, gördüğü gözü, tuttuğu eli ve yürüdüğü ayağı olurum. Benden isterse kesinkes veririm. Bana bir sığınsın, onu muhakkak korurum.” (Buhari, Rikâk, 38)

rivayet bu ayetler ise ayrı konu..
  • Yıllar önce böyle bir kitap okumuştum (Vahiyden Kültüre, Celaleddin Vatandaş)
    Tassavvuf, kültü, değişim üzerine

o zamanlarda çok ilginç gelmişti bana, bir daha bi bakayım....
  • boş işler meyletmeyin bunlara arkadaş ya

eyliyaymış bilmemneymiş, insanı kamilmiş
    sen ondan daha kamilsin buna inan

cahil insanlara
    anlam arayanlara
    anlam satıyolar hepsi bu sende sakinleşiyosun

veya çocuğa şeker verme gibi düşün al şu şekeride sus
    sen kendin bişey algılamadan bilmeden
    hiç bi şeye inanma tavsiye ederim bunu

tanrıları evliyaları bırakıp
    bilimi takip edin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi razor6247 -- 28 Şubat 2017; 2:52:11 >
  • razor6247 kullanıcısına yanıt
    Çok düz mantık bir yorum bu, bilimi bıraktığımızı kim söyledi evliyalar ve tasavvuf mistik şeylerdir böyle birisi halihazırda yok olan da bulan da internete yazmaz diye düşünüyorum bu adamların bir çıkarı da olmaz hepsi fakir paradan puldan uzak bir şekilde yaşarlar.

2.si bilgi dediğiniz nedir ne kadar bilgi ?

Bundan 1000 sene önce yaşayan herşeyi araştıran adamlar şimdiye göre ne kadar şey biliyorlardi ? Ampulu telefonu geçtim yercekimini, dünyanın yuvarlaklığını bile bilmiyorlardı.

Yine bizden 1000 sene sonra yaşayacak insanlara göre biz de birşey bilmeyeceğiz.Bildiğimiz şeyler günümüzde bilim adamlarının ne kadar ilerlediği ve bize aktarıldığı kadar hatta internete aktarıldığı kadar.Artık herkes internetten kasıyor bu işleri.

O yüzden bilim bilim diye kibirlenmeye dinle ilgili şeyleri hor görmeye lüzum yok bise bildiğimiz yok çünkü.Üniversite hayatımı deist olarak ve dindarları yargılayarak geçirdim ne kadar boş diyorum şuan.Okuduğum kitapta yıldızların her birinin bir hastalığa iyi geleceği, almanların müslüman olup müslümanlığı bize ogretecegi gibi şeyler yazıyor.Ledün ilmine inanıyorum diyebilirim artık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emreün -- 28 Şubat 2017; 9:18:33 >

• Emreün kullanıcısına yanıt
    dine karşı kibirlenmek gibi bir durumum yok
    din zaten yoktur sadece idolojidir ve tehlikelidir, bunu daha öncede söylediydim

insanları düşmanlaştırır kimlik siyasetidir din denilen şey ahlakçılık gericiliktir zorbacılık baskıcılık faşizmdir

bilim insanları aydınlatır
    hayatı güzelleştirir

aklınızı
    kimseye teslim etmeyin. bilimi savunuyosak, objektif olduğu için.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Bu dedikleriniz anlamlı gelmiyor.
    Hangi din bu dediklerinizi insanlara emrediyor ? Yok kimlik siyaseti yapın ahlakçılık gericilik faşizm yapın bunları emreden bir dini kitap gösterir misiniz ?
    Ayrıca din ile bilim zıtmış sanki birinin varlığı diğerini yokediyormuş gibi konuşuyorsunuz bu da çok kapalı bir düşünce tarzı buna da anlam veremiyorum.

Şahsi görüşüm Hz.Muhammed şuan yaşasaydı en modern şekilde giyinir en iyi şeyleri destekler bunca teknolojik aleti de müslümanların yapmasını diler, bilimsel şeyleri desteklerdi.Şimdi ki şeyhler tarikatcılar gibi tembel, milletin parasını ve inancını sömüren ve zamanında ingilizlere avuç açanlardan olmazdı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emreün -- 28 Şubat 2017; 10:46:56 >
    kuranı kerimi açıp okuyun...
    birde müslüman toplumları gözlemleyin

din bilim ile zıttır
    çünkü bilim kanıt olmadan etiksel yargıya varmaz

din
    inanç ile herşeyi meşru hale getirebilir
    kadınların kafalarını örtmeleri yada kurban kesilmesi gibi
    sadece inanılması kafidir

hz muhammed konusunda ahzab suresini okuyun
    kendi evlatlığının karısını boşatıp onunla evlenmiş biriydi, diğer olaylara değinmiyorum sahih hadislerde yeterince bilgiler mevcut.

sizin hz muhammed dediğinizde zaten kendi aklınızdaki bir fikirden ibarettir
    gerçekten yaşamış tarihsel bir kişi değildirr.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi razor6247 -- 28 Şubat 2017; 10:50:50 >
    Arkadaşım;

din ile ilgili yorumlarına genel olarak her din olarak algıladığımı düşünerek;

yorumların biraz insanlara itici gelebilir-geliyordur.
    baskıcılık, zorbalık, faşizm, terör düşmanlık vs.. inceleyelim bakalım dinin ortaya çıkardığı şeyler mi acaba?
    ateist-materyalist felsefeyi inceleyelim isterseniz, orda durum nedir, insanlara baskı, şiddet, terör, faşizm vs..
    dine atıfta bulunularak mı yapılıyor? efendim...???? nedir...????
    dinin karşısına nerdeyse heryöne çekilen ''bilim'' kelimesini koymak sadece kolaycılıktır!
    sahih hadis filan diyorsun, çok uzun konu bu, çok tartışılan konu. hiç girmeyelim buralara.

sonuç olarak, bu şekilde hiçbir yere varamıyoruz, kutuplaşmadan başka....
  • ugarb kullanıcısına yanıt
    her din değil
    zararsız dinlerde varlar

dini çökertecek tek şey bilimdir
    çünkü din
    cahillikle oluşan
    ideolojik tutsaklık demektir

kolaycılık fikrinize
    katılmıyorum dolaysıyla.
  • Ben arkadaşa katılıyorum direk düz mantık kolaycılıkla silip geçiyorsunuz.Dini çökertecek tek şey bilimdir derken dinin çökertilmesinde ki amaç nedir din niye çökertiliyor niye böyle bir gayesi var insanların medeni olmak huzur içinde kimseye karışmadan herkesin görüşüne saygılı olarak yaşamak değil midir ? Bilimin ışığında gidecem diye medeniyeti ve hoşgörüyü kaybetmişsiniz anlaşılan.Tamamen ezberlenmiş düz mantık şeyler muhafazakar bir ailede yetiştirilen birisi de senin düşündüğünün tam zıttını düşünüyor bence kelleci olan sensin şu durumda faşizm vb. dini suçluyorsun ama dediğin şeyler çok sabit ve düşmanca.Muhafazakarlıkların tutuculuğunu eleştiren bir konu açtım, tam tersine karşıt görüşten başka bir tutucu arkadaş çıktı karşıma bak sen şu kaderin cilvesine

dinde medeniyet yoktur
    şartlama, baskı vardır

gözlemsel değil
    ideolojik konuşuyorsunuz

bilim
    medeniyeti iletişimi sağlayabilecek tek şeydir
    çünkü ideolojilerden etkilenmez
    dolayısıyla serbest fikirliliği
    buna karşılık
    adaleti sağlamaya muktedirdir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: razor6247

kuranı kerimi açıp okuyun...
    birde müslüman toplumları gözlemleyin

din bilim ile zıttır
    çünkü bilim kanıt olmadan etiksel yargıya varmaz

din
    inanç ile herşeyi meşru hale getirebilir
    kadınların kafalarını örtmeleri yada kurban kesilmesi gibi
    sadece inanılması kafidir

hz muhammed konusunda ahzab suresini okuyun
    kendi evlatlığının karısını boşatıp onunla evlenmiş biriydi, diğer olaylara değinmiyorum sahih hadislerde yeterince bilgiler mevcut.

sizin hz muhammed dediğinizde zaten kendi aklınızdaki bir fikirden ibarettir
    gerçekten yaşamış tarihsel bir kişi değildirr.

Dinle bilim zıt olsaydı scientology gibi modern dinler ortaya çıkmazdı.Belli kalıplar çerçevesinde düşünmeyin
  • Kardeş insan dediğin şey beden, zihin ve ruhtan oluşan 3 katmandan oluşur. Birde içinde bilinç vardır ben varım diyen. Bilinç kendini ya beden sanar, ya zihin sanar ya da ruh sanar. Oysaki hiçbiri değildir bilinç dediğimiz varlık. Bilinç (yani gözlemci) aslında hakikatin ta kendisidir. Aslında Hakkın ta kendisidir. Yani aslında Allahın ta kendisidir. Bilinç insanın içinde sıkışıp kaldığı için kendini fark edemiyor. Kendisinin değerini ve ne kadar güçlü olduğunu anlayamıyor. Ama ne zaman ki bilinç insandan sıyrılıp hakikati gördüğünde, işte o zaman anlar kendisinin hakikat olduğunu. Ondan sonra Yunus emre tabikide der " Ete kemiğe büründüm, Yunus gibi göründüm" diye. Yunus Emre hakikatin farkına vardığı için böyle bir cümle söylemiştir. Hallacı mansur da öyle. Aynı şekilde mevlana, ibn-i arabi, sadreddin konevi de öyle. İnsan dediğin varlık Hakikate ulaşana kadar hizmet eder. İnsan hakikate ulaştığında insan yok olur ondan sonra hakikat devam eder yola yani tekamülünü tamamlar. Tıpkı kozasından çıkan kelebek gibi özgürleşir ve artık sonsuza kadar özgürdür. Yani aslında cenneti yaşar kekebek, yani insan. Bu söyledimlerimi kuran da söylüyor zaten bkz. "Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım". Halife ne demek? Kendisini temsil eden kimse değilmi? İşte insanlar aslında yeryüzünde Allahı temsil ederler ancak hakikati göremediklerinden cehennemi yaşarlae sürekli. Ne zaman hakikati görürseler işte o zaman yaşam onlara cennet olmuştur ve özgürleşmiştirler. Onlara ölüm korkusu da yoktur çünkü herşeyin yalan olduğunu da bilirler. Mesele bundan ibaret dostum. Ancak bu öyle bir mesele ki hakikati görmek hakikaten büyük cesaret istiyor. Yazdıklarım üzerinde düşünürsen çok farklı bilgiler daha edineceğine eminim. Bol bol tefekkür edersin inş.

• Hani derler ya "Sen hem O' sun, hemden Ondan" . Bu cümleyi anlayabilen bence işi tamamlamıştır. Anlaması gerçekten çok güç. Bu cümleyi anlamak bence zihinle kavranılabilcek bir şey değil. Bence hissedebilmek gerekiyor cümleyi anlayabilmek için.

Hz. Muhammet: "Ölmeden önce ölünüz", "Kendini bilen rabbini bilir"

Sokrates : "Kendini Bil"

Bu sözleri sözleri söyleyen nice insan var. Hepsi gerçeği gören insanlar bana göre. Biz ise hala insan içinde sıkışıp, cehennem azabını yaşamaktayız...

• sirjoe kullanıcısına yanıt
    Bu dediğiniz herşey benim düşüncemle örtüşüyor.Okuduğum adam aşmış birisi doğuş halindeyken söylüyor herşeyi, not tutulmuş kitapları hep kendisi okuma yazma bilmiyor.Bir tane eseri bitirdim şuan hayran kaldım acayip bir sevgi şevkat, herşey bizim için.Genel olarak vahdeti vucud ve hakikatten bahsetmişsiniz cenneti yaşarsak bu dunyada, yoksa yok ben de bu şekilde inanıyorum.Yunus hallac o sözleri söylerken kendilerinde değildi tecelli yoluyla soyleyen söylemiş işte :)

Hz.Muhammed 1 saatlik tefekkur 60 yıllık ibadetten hayırlıdır demiş.Uğraşıyorum uygulamaya çalışıyorum kendimde degisimde var farkındayım ama iste bir mürebbi bulmadan ne yaparsak yapalım nafile.Ona da layık olmak gerek diye düşünüyorum.Bir yandanda hayat devam ediyor bunların hepsi hayal dünyası mi diyorum.Sanırım o yüzden bu adamların hepsine mistik, batini, hurufi deniliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emreün -- 28 Şubat 2017; 23:9:30 >
  • aradığın kişi İMAM GAZALİDİR
    kendisi nizamülklere kadar nice devlet büyüklerine kadar dünya acısından rehberlik etmiştir
    kendisinin tasavvuf anlayısında dünyadan kopmak değil dünyayı elide tutup cihan hakimeyeti vardır
    batıl birçok inancın tasavvuffa yerleşmesinie mani olmustur

kendisinin kitaplarını oku
  • quote:

Orijinalden alıntı: Emreün

Bu dediğiniz herşey benim düşüncemle örtüşüyor.Okuduğum adam aşmış birisi doğuş halindeyken söylüyor herşeyi, not tutulmuş kitapları hep kendisi okuma yazma bilmiyor.Bir tane eseri bitirdim şuan hayran kaldım acayip bir sevgi şevkat, herşey bizim için.Genel olarak vahdeti vucud ve hakikatten bahsetmişsiniz cenneti yaşarsak bu dunyada, yoksa yok ben de bu şekilde inanıyorum.Yunus hallac o sözleri söylerken kendilerinde değildi tecelli yoluyla soyleyen söylemiş işte :)

Hz.Muhammed 1 saatlik tefekkur 60 yıllık ibadetten hayırlıdır demiş.Uğraşıyorum uygulamaya çalışıyorum kendimde degisimde var farkındayım ama iste bir mürebbi bulmadan ne yaparsak yapalım nafile.Ona da layık olmak gerek diye düşünüyorum.Bir yandanda hayat devam ediyor bunların hepsi hayal dünyası mi diyorum.Sanırım o yüzden bu adamların hepsine mistik, batini, hurufi deniliyor.

Az önce inanmassın Osho dan bir makale okuyordum. Bir cümleye rastladım ve yine bütün hayatımı sorgulamaya başladım.

"Düşlerde, zihin uykuyu korumak için durmaksızın sana bir şeyler vermektedir" . Şöyle bir döndüm ve baktımda evet öğrendiğim herşey zihnimin ta kendisi. Bana Düş kurduranda o zihin. Şöyle tekrar bir düşündümde aceba yapmak istediklerimi ben mi istiyorum yoksa zihinmi? Zor be dostum gerçekten zor bazı şeyleri anlayabilmek. Bütün hayatımızın bir yalanadan ibaret olduğunu bilmek ve anlayabilmek gerçekten zor. Şimdi ben ne yapacağım? Oturup hala hayallerimin peşinden mi koşacağım? Zihnimin bana vaad ettiği hayallerin mi? Yoksa gerçekten kendi istediklerimin mi ?

Yukarıdaki cümleler bir anlık duygusallığımın haykırışı. Asıl konuya dönecek olursak güzel kardeşim sen doğru yoldasın. Hakikat yolculuğunda zihnin seni çok yanıltacak ancak kalbinin sesini dinlemeye devam et. Dediğin gibi Yunus ve Hallac kendinden geçtiği için o sözleri söylüyor ve o hali yaşayamadığımız için onları anlayamıyoruz. Bazı insanlar onları hiç anlayamadığı için onlara kafir ithamında bulunuyorlar.

Oğuzhan Korkmazın "Farkındalığın Farkındalığı" kitabını tavsiye ederim. Herşeyi günümüzde herkesin anlayacağı dilde anlatıyor. Youtube da videoları var. Kendisiyle tanıştım çok bilgili ancak yoğun olduğundan çok da görüşemedik daha sonraları. Bir diğer yazar olarak da OSHO yu tavsiye ederim. İbn-i Arabi falan onlar çok ağır kaçar onların yazıklarını da anlamak çok zor. Hatta bu insanların eserlerini anlayabilmek için dünyanın çeşitli yerlerinde kongreler kuruyorlar.

Dediğimin hala arkasındayım. Gözlerimizde bir perde ve o perdeyi kaldırabilmek gerçekten cesaret istiyor. Yukarıda dedim ya bütün hayatımın yalan olduğunu anlayabilmek zor. Tüm bunlara rağmen Gerçeğin peşinden gideceğim. Çünkü kendime karşı samimi olmak istiyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: sirjoe

quote:

Orijinalden alıntı: Emreün

Az önce inanmassın Osho dan bir makale okuyordum. Bir cümleye rastladım ve yine bütün hayatımı sorgulamaya başladım.

"Düşlerde, zihin uykuyu korumak için durmaksızın sana bir şeyler vermektedir" . Şöyle bir döndüm ve baktımda evet öğrendiğim herşey zihnimin ta kendisi. Bana Düş kurduranda o zihin. Şöyle tekrar bir düşündümde aceba yapmak istediklerimi ben mi istiyorum yoksa zihinmi? Zor be dostum gerçekten zor bazı şeyleri anlayabilmek. Bütün hayatımızın bir yalanadan ibaret olduğunu bilmek ve anlayabilmek gerçekten zor. Şimdi ben ne yapacağım? Oturup hala hayallerimin peşinden mi koşacağım? Zihnimin bana vaad ettiği hayallerin mi? Yoksa gerçekten kendi istediklerimin mi ?

Yukarıdaki cümleler bir anlık duygusallığımın haykırışı. Asıl konuya dönecek olursak güzel kardeşim sen doğru yoldasın. Hakikat yolculuğunda zihnin seni çok yanıltacak ancak kalbinin sesini dinlemeye devam et. Dediğin gibi Yunus ve Hallac kendinden geçtiği için o sözleri söylüyor ve o hali yaşayamadığımız için onları anlayamıyoruz. Bazı insanlar onları hiç anlayamadığı için onlara kafir ithamında bulunuyorlar.

Oğuzhan Korkmazın "Farkındalığın Farkındalığı" kitabını tavsiye ederim. Herşeyi günümüzde herkesin anlayacağı dilde anlatıyor. Youtube da videoları var. Kendisiyle tanıştım çok bilgili ancak yoğun olduğundan çok da görüşemedik daha sonraları. Bir diğer yazar olarak da OSHO yu tavsiye ederim. İbn-i Arabi falan onlar çok ağır kaçar onların yazıklarını da anlamak çok zor. Hatta bu insanların eserlerini anlayabilmek için dünyanın çeşitli yerlerinde kongreler kuruyorlar.

Dediğimin hala arkasındayım. Gözlerimizde bir perde ve o perdeyi kaldırabilmek gerçekten cesaret istiyor. Yukarıda dedim ya bütün hayatımın yalan olduğunu anlayabilmek zor. Tüm bunlara rağmen Gerçeğin peşinden gideceğim. Çünkü kendime karşı samimi olmak istiyorum.

muhyiddin arabiyi anlamak için konferansta yetmiyor bence onun telinden çalmak lazım :D

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.