Şimdi Ara

YGS Türkçe 'Koşul' Sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
398
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • (ii)Yayınevleri,eserlerin basım ve yayımı için gerekli bilgi,ekip ve teknik donanıma sahip olmalıdır(iii)Çocuk kitapları yazarı olmak,çocuğu anlamayı ve çocukça bir düşünce sürecini işe koşmayı gerektirir.

Cevap anahtarı 3 diyor.Ben ikisi arasında kaldım.2'de ise basım ve yayın gerçekleşecekse gerekli bilgi,ekip vs. olmalıdır şeklinde bir koşul anlamı var

• " Çocuk kitapları yazarı olmak,çocuğu anlamayı ve çocukça bir düşünce sürecini işe koşmayı gerektirir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr.Hetfield

(ii)Yayınevleri,eserlerin basım ve yayımı için gerekli bilgi,ekip ve teknik donanıma sahip olmalıdır(iii)Çocuk kitapları yazarı olmak,çocuğu anlamayı ve çocukça bir düşünce sürecini işe koşmayı gerektirir.

Cevap anahtarı 3 diyor.Ben ikisi arasında kaldım.2'de ise basım ve yayın gerçekleşecekse gerekli bilgi,ekip vs. olmalıdır şeklinde bir koşul anlamı var

üçüncüde anlamak için bir şey yapmaktan bahsediyor yani anlamak koşula bağlanmış ama ikincide koşul yok sana daha detaylı anlatmak istiyorum koşulu

Bir eylemin yapılıp yapılamayacağını bir başka eylemin oluşumuna bağlayan cümleye koşul cümlesi denir: “Bir arabam olsaydı, basıp gaza kentin dışına giderdim.”

daha iyi anlayabilmen için biraz daha araştırdım :)

Koşul (Şart) Cümlesi Nedir
    Koşul (Şart) Cümleleri Koşul bir eylemin, durumun gerçekleşmesinin başka bir şeye bağlı olması durumudur.

"Biraz beklerseniz doktorla görüşürsünüz." Doktorla görüşebilmenin koşulu bir süre beklemektir. Beklenmezse doktorla görüşebilme şansı yoktur.

** Yukarıdaki örnek cümlede olduğu gibi Türkçede koşul eki "-se, -sa"dır; ancak -se, -sa eki kullanılmadan da bazı ekler ve sözcükler ile cümlelere "koşul" anlamı kazandırılır.

** mı, mi soru eki koşul anlamı kazandırabilir:
    * Birinin, masasına oturduğunu gördü mü çok kızar.
    * Evden biraz erken çıktı mı işine vaktinde varır.

** Ama bağlacıyla da koşul anlamı sağlanır: İstediğiniz şiirleri ve yazıları bulurum ama siz de bana yardım edeceksiniz. (... yardım ederseniz)

** -dıkça, -dikçe eki de koşul anlamı katabilir: Böyle haberleri duydukça moraliniz bozulacak.

** "yeter ki" bağlacı ve "üzere" edatı da cümleye koşul anlamı kazandırabilir:
    * Sana her yeri gezdiririm, yeter ki sen gezmek iste.
    * Yarına getirmek üzere bu sözlüğü alabilirsiniz.

** -ınca, -ince eki de kimi zaman koşul anlamı kazandıra­bilir. Yüklemin geniş zamanla çekimlendiği cümlelerde -ınca, -ince eki koşul anlamı katar:
    * Okullar açılınca trafik sorunu yine başlar.
    * Buraya gelip sizinle görüşünce işin zorluğunu anlar.

** İki yargının olduğu bazı cümlelerde herhangi bir ek ya da sözcük kullanılmadan yargılardan biri, ötekinin koşulu olabilir:
    * Televizyonun sesini açma; kardeşin uyanır.
    * Giriş kartını unutma; sınava giremezsin.

Örnek Soru: (2 Mayıs 1999)
    (I) Halk türkülerimizi, ezgi ve şiir bakımından kıvamını bul­muş sanat eserleri sayabiliriz. (II) Bunları söyleyenlerin seslerindeki ve okuyuşlarındaki pürüzler ayıklanınca klasik denecek kadar sağlam eserler çıkar ortaya. (III) Ne var ki türküleri söyleyen ve âşık diye anılan halk sanatçılarının kimilerinin sesleri, bu eserlerin değerini gölgeliyor. (IV) Kimileri de türküleri aşırı bir duygusallıkla söylüyor. (V) Bunlarda türkünün özüne göre değişen bir incelik, bir yorum görülmüyor.

Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangi­sinde yargı, bir koşula bağlanmıştır?

A) I.
    B) II.
    C) III.
    D) IV.
    E) V.

Cevap: B

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.