Şimdi Ara

Ygs Simetri Fizik Sorularım(BasitMak,ElektrikAkımı,MaddeveÖz)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
4
Favori
1.166
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Basit Makine Sorularım

1)Teşekkürler @mesutbaba12

2) Ygs Simetri Fizik Sorularım(BasitMak,ElektrikAkımı,MaddeveÖz)

3) Ygs Simetri Fizik Sorularım(BasitMak,ElektrikAkımı,MaddeveÖz)

4) Ygs Simetri Fizik Sorularım(BasitMak,ElektrikAkımı,MaddeveÖz)

5) Ygs Simetri Fizik Sorularım(BasitMak,ElektrikAkımı,MaddeveÖz)

Elektrik Akımı Sorularım

1)Teşekkürler @Spyxxx

2)Teşekkürler @Spyxxx ( Adam elektrik üstadı beyler )

Madde ve Özellikleri Sorularım

1) Teşekkürler @mesutbaba12

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x0mBx -- 19 Ağustos 2012; 0:09:38 >

• sorulari goremiyorum???

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: x0mBx

Konuya uğrayan herkese teşekkürler.

Basit Makine Sorularım

1) Ygs Simetri Fizik Sorularım(BasitMak,ElektrikAkımı,MaddeveÖz)

Elektrik Akımı Sorularım

1. soru

• < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xtragy -- 17 Ağustos 2012; 1:19:07 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: dead-ly

sorulari goremiyorum???

Neden acaba hocam bende görünüyor

• Elektrik sorularindan ilkinde 4 tanesi esittir.digerinde L nin parlakligi artar

• Basit makine hangisi olamaz sorusu beni deli etti inatla D seçeneğini buluyorum, hocam bi kontrol etsen sana zahmet. Ben şöyle düşündüm o soruda Y türdeş değil dediği için Y'yi ağırlık merkezine yerleştirdim. 2Px=4T Px=2T kadar oluyor. İkinci tarafta desteğe göre moment alsak T.x=Py.x/2 -- Py=2T, e o zaman Px/Py = 1 olamaz
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    TYT BİYOLOJİ ÖZET BİLGİLER
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Elektrik sorularını çözmüşler ama, çözüm olarak bu yolu koyayım.
    Kesinlikle gidilmesi gereken yol budur.

Bu arada konunun tamamını alıntı yapmazsanız, resim kirliliği olmaz, lütfen dikkat edelim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Spyxxx

Elektrik sorularını çözmüşler ama, çözüm olarak bu yolu koyayım.

Bu arada konunun tamamını alıntı yapmazsanız, resim kirliliği olmaz, lütfen dikkat edelim.

Teşekkür ederim güzel bir yöntem fakat yöntemi biraz daha özetleyebilir misiniz ? Aynı harflendirme metodu gibi fakat biraz farklı versiyonu sanırım.Pilden + ucundan kısmına V diyoruz - tarafından çıkana ise 0 mı diyoruz ?

• quote:

quote:

Teşekkür ederim güzel bir yöntem fakat yöntemi biraz daha özetleyebilir misiniz ? Aynı harflendirme metodu gibi fakat biraz farklı versiyonu sanırım.Pilden + ucundan kısmına V diyoruz - tarafından çıkana ise 0 mı diyoruz ?

Şöyle hemen kısa bir şekilde anlatayım. Düğüm gerilimleri yöntemidir bu yöntemin ismi. Daha önce fizikte gördüğün üzere "noktanın potansiyeli" denilen birşey var. k ile q ile uğraşıp buluyorsun. O olay burada da geçerli olduğunu fakat kq sokmadığımı farz et işin içine.
    Pilin uçlarında potansiyel FARK mevcuttur mesela 3 VOLT diyor bunun anlamı 2 ucu arasında 3voltluk fark vardır.

- ucuna ben 0 volt der isem + ucu 3 volt olur. Fakat - ucunu ben diyelim 100 voltluk bir yerde gördüm + ucuna 103 volt diyeceğim. Aynı şekilde + ucu sıfır olsaydı - ucu belki -3 olacaktı. Mantığımız bu yani. Hemen bunu fiziğimizin mekaniğiyle ilişkilendirelim kafamıza otursun.

Resimde gördüğün üzere solda bir potansiyel enerji sistemi var yüksekliklı falan. Şimdi üstteki tepe noktasına nerden gidersem gideyim potansiyel enerjim değişmez. Çünkü o noktanın bir POTANSİYELİ vardır. Bunu da h belirler. Bende bu noktaya gidip bak sağda engebeli bir yol var oradan çıkacağıma sol taraftaki düz yoldan çıkarım. Çünkü yüksekliği biliyorum "h" fakat sorsalar bana engebeli yoldaki yükseklik kaç ben bilemem çünkü zigzag çizmiş hesaplaması ZOR fakat ben soldan da çıksam aynı sağdan da çıksam aynı. O yüzden hiç zigzaglara elleşmeden soldan giderim. Bunun yanı sıra bu tip bir sistemi çözmem için o altta bir çizgi var adı YER yani TOPRAK yüzeyi ben orayı kardeş burası 0'dır diyerek kabul ediyorum değil mi? Çünkü bir yeri mutlaka REFERANS alman lazım. Bu potansiyel soruları böyle çözülüyordu değil mi? Evet öyle çözülür. Aynı şeyi sağdaki devreye yapacağım. Gidip de yok efendim direncin üstünden geçmek yerine pilin üstünden gideceğim çünkü pilin uçları arasındaki potansiyel FARKI belli bana belli bir yükseklik söyleyecek. Aynı şekilde devrede HERHANGİ bir noktayı gidip baz alacağım bak aşağıda çok güzel garip tırmık gibi bir işaret (bara toprağı) göstermişim. Toprak orası h=0 veya V=0 noktasıdır diyebilirsin. Devreyi de ona göre her noktanın potansiyelini yazarak bulabilrsin. Senin sorunda en sağ tarafı "0" noktası kabul etmişim. Sonra demişim ki eğer aynı iletken üzerindeyse yolda hiçbir yükselti yoksa aynı noktadır yani yatayda paraleldir demişim hemen 0 vermişim yanlarına sonra pilin üzerinden gidip pilin + ucu demişim V olsun çünkü uçları arasındaki fark V kadar. E az önce o kadar alıştırma yaptık üstte resimden önce - tarafı 0 olsa potansiyel farkı da V olsa + sı da V olacaktır. "-" tarafı "V" olsaydı "+" tarafı da "2V" olurdu bunu unutma "V+V" = 2V yani pilin + ve - sine dikkat ederek her tarafın potansiyelini yazıyoruz bu kadar bitti gitti. Sonra her noktanın potansiyelini biliyoruz ee ne yapacağız.

Parlaklık = GÜÇ (aynı cins lambalarda) = V^2/R dir. Buradaki V = LAMBANIN UÇLARI ARASINDAKİ POTANSİYEL FARK.

Örnek olarak sol alttaki lambayı vereyim. Bir ucunda V var diğer ucunda da V var

Vfark = V - V = 0 yani lambanın uçları arasında potansiyel fark yok lamba YANMAZ.

Diğerleri için de V-0 = V'dir yani uçları arasındaki potansiyel fark V'dir. Dirençleri de zaten eşit. Parlaklıkları EŞİT OLMALI diyebilirim.

Peki bu yöntemi hangi sorular üzerinde kullanırız. YGS-LYS'de hız açısından şu sorulara uygundur,
    "PİLİN ÜSTÜNDEN HER NOKTAYA ULAŞABİLİYORSAN." yani bir yerde dirence geldim bir noktaya ulaşamadım dersen ha orda da işe yarar 1 noktanın potansiyelin X diyerek çözersin fakat ygs-lys de daha hızlı yöntemler bulunabilir. Yani aslında herşeye uygulanır ama en hızlı bu sorularda işler. Bol bol boş telin olacak, yok efendim pillerden her yere gidecem tam bizlik soru yani. Bunun yanında harflendirmeye göre daha hızlıdır, çünkü tekrar devre çizimi gerektirmez ki devreyi tekrar çizdikten sonra 1 kere daha çözmen gerekiyor genellikle. Ki burada çok fazla düğüm noktası (harf verilecek nokta) var yine harflendirme batırırdı diyebilirim işi. Umarım anlamışsındır, sanırım ilk defa gösteriyorum forumda bu yöntemi genelde göstermem öğrenmesin insanlar niye öğrensin.

• quote:

quote:

quote:

Şöyle hemen kısa bir şekilde anlatayım. Düğüm gerilimleri yöntemidir bu yöntemin ismi. Daha önce fizikte gördüğün üzere "noktanın potansiyeli" denilen birşey var. k ile q ile uğraşıp buluyorsun. O olay burada da geçerli olduğunu fakat kq sokmadığımı farz et işin içine.
    Pilin uçlarında potansiyel FARK mevcuttur mesela 3 VOLT diyor bunun anlamı 2 ucu arasında 3voltluk fark vardır.

- ucuna ben 0 volt der isem + ucu 3 volt olur. Fakat - ucunu ben diyelim 100 voltluk bir yerde gördüm + ucuna 103 volt diyeceğim. Aynı şekilde + ucu sıfır olsaydı - ucu belki -3 olacaktı. Mantığımız bu yani. Hemen bunu fiziğimizin mekaniğiyle ilişkilendirelim kafamıza otursun.

Resimde gördüğün üzere solda bir potansiyel enerji sistemi var yüksekliklı falan. Şimdi üstteki tepe noktasına nerden gidersem gideyim potansiyel enerjim değişmez. Çünkü o noktanın bir POTANSİYELİ vardır. Bunu da h belirler. Bende bu noktaya gidip bak sağda engebeli bir yol var oradan çıkacağıma sol taraftaki düz yoldan çıkarım. Çünkü yüksekliği biliyorum "h" fakat sorsalar bana engebeli yoldaki yükseklik kaç ben bilemem çünkü zigzag çizmiş hesaplaması ZOR fakat ben soldan da çıksam aynı sağdan da çıksam aynı. O yüzden hiç zigzaglara elleşmeden soldan giderim. Bunun yanı sıra bu tip bir sistemi çözmem için o altta bir çizgi var adı YER yani TOPRAK yüzeyi ben orayı kardeş burası 0'dır diyerek kabul ediyorum değil mi? Çünkü bir yeri mutlaka REFERANS alman lazım. Bu potansiyel soruları böyle çözülüyordu değil mi? Evet öyle çözülür. Aynı şeyi sağdaki devreye yapacağım. Gidip de yok efendim direncin üstünden geçmek yerine pilin üstünden gideceğim çünkü pilin uçları arasındaki potansiyel FARKI belli bana belli bir yükseklik söyleyecek. Aynı şekilde devrede HERHANGİ bir noktayı gidip baz alacağım bak aşağıda çok güzel garip tırmık gibi bir işaret (bara toprağı) göstermişim. Toprak orası h=0 veya V=0 noktasıdır diyebilirsin. Devreyi de ona göre her noktanın potansiyelini yazarak bulabilrsin. Senin sorunda en sağ tarafı "0" noktası kabul etmişim. Sonra demişim ki eğer aynı iletken üzerindeyse yolda hiçbir yükselti yoksa aynı noktadır yani yatayda paraleldir demişim hemen 0 vermişim yanlarına sonra pilin üzerinden gidip pilin + ucu demişim V olsun çünkü uçları arasındaki fark V kadar. E az önce o kadar alıştırma yaptık üstte resimden önce - tarafı 0 olsa potansiyel farkı da V olsa + sı da V olacaktır. "-" tarafı "V" olsaydı "+" tarafı da "2V" olurdu bunu unutma "V+V" = 2V yani pilin + ve - sine dikkat ederek her tarafın potansiyelini yazıyoruz bu kadar bitti gitti. Sonra her noktanın potansiyelini biliyoruz ee ne yapacağız.

Parlaklık = GÜÇ (aynı cins lambalarda) = V^2/R dir. Buradaki V = LAMBANIN UÇLARI ARASINDAKİ POTANSİYEL FARK.

Örnek olarak sol alttaki lambayı vereyim. Bir ucunda V var diğer ucunda da V var

Vfark = V - V = 0 yani lambanın uçları arasında potansiyel fark yok lamba YANMAZ.

Diğerleri için de V-0 = V'dir yani uçları arasındaki potansiyel fark V'dir. Dirençleri de zaten eşit. Parlaklıkları EŞİT OLMALI diyebilirim.

Peki bu yöntemi hangi sorular üzerinde kullanırız. YGS-LYS'de hız açısından şu sorulara uygundur,
    "PİLİN ÜSTÜNDEN HER NOKTAYA ULAŞABİLİYORSAN." yani bir yerde dirence geldim bir noktaya ulaşamadım dersen ha orda da işe yarar 1 noktanın potansiyelin X diyerek çözersin fakat ygs-lys de daha hızlı yöntemler bulunabilir. Yani aslında herşeye uygulanır ama en hızlı bu sorularda işler. Bol bol boş telin olacak, yok efendim pillerden her yere gidecem tam bizlik soru yani. Bunun yanında harflendirmeye göre daha hızlıdır, çünkü tekrar devre çizimi gerektirmez ki devreyi tekrar çizdikten sonra 1 kere daha çözmen gerekiyor genellikle. Ki burada çok fazla düğüm noktası (harf verilecek nokta) var yine harflendirme batırırdı diyebilirim işi. Umarım anlamışsındır, sanırım ilk defa gösteriyorum forumda bu yöntemi genelde göstermem öğrenmesin insanlar niye öğrensin.

Elektrik işini aşmışssınız hocam çok çok teşekkür ederim süpersiniz sayenizde yeni birşey daha öğrendim.Bir de diğer elektrik sorusuna göz atabilir misiniz rica etsem

• quote:

Elektrik işini aşmışssınız hocam çok çok teşekkür ederim süpersiniz sayenizde yeni birşey daha öğrendim.Bir de diğer elektrik sorusuna göz atabilir misiniz rica etsem

Diğer elektrik sorusunda hani sana gösterebileceğim süper ötesi birşey yok anahtar hem açıkken hem de kapalıyken ki devre hallerini çizeceksin ki açıkkeni çizmeye gerek yok direk oradaki N ampülünü parmağınla kapasan yetiyor. Hemen her ampül başına düşen potansiyel farkı buluyorsun pil V olsa M ampülü de V olacak direk pillerin uçları arasına bağlı zaten. Sonra K ile L seri bağlı V/2 V/2 bölüşecekler.

Sonra 2. hali çizeceksin, göreceksin ki N zaten sönüktü yanmaya başladı parlaklığı arttı fakat bize onu sormamış ilgilenmiyoruz onla. Yine M ye baktığında M de değişen birşey yok yine pilin uçlarına bağlı V'yi alacak. Sonra K ya baktığında K//N +L gibi birşey olmuş bu da pilin uçlarına bağlı. K//N = 0,5R desen L =R desen dirençlerine, VL = 2V/3 ve Vk = V/3 olacak, K nın potansiyelinde düşme yaşandı, L nin kinde artma e o zaman L nin parlaklığı artar abi diyeceğiz bitecek. Bu tip bir soruda sadece iş tecrübe kalmış anlayacağın. Soru çözdükçe daha hızlı görebileceksin kim nedir hangi yöntem nerde nasıl kullanılır şeklinde.

• quote:

Orijinalden alıntı: Xlood

Basit makine hangisi olamaz sorusu beni deli etti inatla D seçeneğini buluyorum, hocam bi kontrol etsen sana zahmet. Ben şöyle düşündüm o soruda Y türdeş değil dediği için Y'yi ağırlık merkezine yerleştirdim. 2Px=4T Px=2T kadar oluyor. İkinci tarafta desteğe göre moment alsak T.x=Py.x/2 -- Py=2T, e o zaman Px/Py = 1 olamaz

Aynen hocam bende 1 buluyorum ama cevap anahtarında 2 görünüyor.
  • Konu güncel arkadaslar yardımlarınızı bekliyorum

• quote:

Basit Makine Sorularım

Elektrik Akımı Sorularım

1)Teşekkürler @Spyxxx

madde ve özel. 1.

o 3x/5 (+) işaretli

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xtragy -- 18 Ağustos 2012; 23:27:07 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Xtragy

quote:

Basit Makine Sorularım

2)

3)

4)

5)

Elektrik Akımı Sorularım

1)Teşekkürler @Spyxxx

1)

2)

madde ve özel. 1.

o 3x/5 (+) işaretli

Alıntıları Göster
    Teşekkürler mesutbaba12 birde diğerlerine de el atsan çok güzel olur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x0mBx -- 19 Ağustos 2012; 0:07:50 >

• quote:

yapabilsem emin ol yapardım
  • quote:

Orijinalden alıntı: mesutbaba12

quote:

yapabilsem emin ol yapardım

Canın saolsun uğraşman yeter baba

• İyi bayramlar herkese arkadaslar konu günceldir

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.