Şimdi Ara

***YERDEN ISITMA*** [ANA KONU] (99. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.003
Cevap
87
Favori
306.745
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
8 oy
Giriş
  • Kollektördeki oda sıralamasını biliyorsanız ısınmayan oda hariç diğerlerini tam kapatın, sonra sadece birer tur açın, hiç bir şey teorikteki gibi olmuyor, ısınmaya etki eden bir çok faktör var, yerden ısıtmada aslında tüm hatlar eşit uzunlukta olmalı ama öyle yapıp yapmadıklarını bilmiyoruz, bunun dışında cephe olayı var, ayrıca kombiniz mutfaktaymış dolayısı ile tüm hatlar mutfaktan geçtiği için orası zaten ısınacak belki tam kapatsanız bile ocaktı fırındı derken mutfağın ısınması yetecek, bunları deneyerek bulacaksınız. benim ev mobil petekli sistem ben eve ilk taşındığımda mutfak peteğini bir kapattım bir daha hiç açmadım çünkü tüm hatlar oradan geçiyor ve mutfağı yeterince ısıtıyor. Sadece mutfağı kapatmanız da o odayı ısıtmayabilir bu sefer başka bir oda çok ısınabilir ona göre çok ince bir reglaj ayarı çekmeniz gerekiyor. Biraz uğraştırır ama bir kez tam olarak ayarlayabildiğinizde hep öyle gider, birde ufak bir ayrıntı reglajı oturttuğunuzda vana konumlarını not alın şu oda 1 tur, bu oda 1.5 tur vb gibi herhangi bir nedenle bir müdahale olduğunda tekrar tekrar uğraşmamış olursunuz.

• hocam reglajı sıcak vanadan mı yoksa dönüş soğuk vanalardan kısarak mı yapmayı önerirsiniz internette farklı görüşler var ben soğuk olanları sonuna kadar açıp sıcak vanaları kıstım.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • arkadaşlar evim açınca 26.5 derecelere yükseliyor (ucuz bir dijital oda termometresiyle ölçüyorum) ve bu yüzden kollektörlerin kırmızı ana vanasını kapattım. çok soğuk bir kaç gün hariç hiç yakmadım bile

oda termostatı + kollektör aktüatörü gibi şeyler takabilir miyim? bir de bu vanayı aç kapa yaparak bir süre sonra sanki yalama olacak su kaçıracak gibi hissediyorum..

28 daire var ve maalesef ısınamayan 1-2 daire yüzünden aşağıda sistemi 27 dereceye ayarladılar bu da çok ısınmamıza neden oluyor.

termostat ve aktuatör konabilir ama onun konacağı yerde sitemdeki suyu tamamen kesecek çift vana yoksa o hattaki tüm suyu boşalttırmanız gerekir.

daire girişinde yanyana kollektörler bir de ana mavı ve ana kırmızı vana mevcut sağ taraflarında.

her iki vana kapatılıp yer de varsa aktuatör konabilir tabi aktüatör bağlantısı için elektrik de gerekiyor

bu işlerle profesyonel olarak ilgileniyorsanız bana özelden yazar mısınız? ya da kimden hzimet alacağım konusunda tavsiye ltf.

• kir-pi K kullanıcısına yanıt

aşırı sıcaktan krtulmak için. tüm kollektörleri önce tamamen kapadım. sonra milimetrik olarak açarak ısındığı en az açık konumda bıraktım. ana vanalar tamamen açık ama kollektörlerin hepsi mümkün olabiliecek en az açıklıkta... böyle kullanmak zarar verir mi?

kendinize ait pompa var mı yoksa pompa merkezi sistemde mi, merkezi sistemde ise çok rahat tolere eder.

pompa sanırım merkezi sistemde.. sormak istdiğim kollektörleri mi kısmalıyım yoksa resimdeki gibi ana vanayı mı? aç kapa yaparak vanaları bozacağım ve su kaçıracka diye korkuyorum..

Evde pompa yoksa merkezi sistemdir o zaman pompaya bir zarar gelmesi durumu olmaz. Kollektördeki bir vana bile bozulsa kollektörü komple değiştirmek zorunda kalma ihtimali var, ana vana bozulsa bile onu değiştirmek daha kolay olur işçilik ve maliyet olarak.

Bu sene ilk defa yerden ısıtma ile tanıştım. Dubleks ev. Petek büyük nimetmiş:).

Bazı odaları kapatıp bazılarını kısmaya çalışıyorum. Bu kış öğrenerek geçecek :)

Kombim eca citius .. kombiyi eco modda 50 derecede çalıştırıyorum. Oda termostatı 21.5/22 gibi ayarlı.

Kimi 45 derece üstü fazla demiş kimi sürekli açık kalmalı kombi demiş. Ennuygun ve verimli yöntem nedir kombi ayarlarında.

Teşekkürler

Yerden ısıtma tam bir nuamma, teorikte çok güzel, ama Ülkemizde gerçek usta bulmak zor olduğundan herkes kafasına göre iş yapıyor, parke alana da, seramik alana da aynı metrajı döşeyip geçiyorlar. Şap desen normal şap gibi atanlar bile var, ondan sonra al başına belayı. Petekte hatayı telafi etmek kolay, yerden ısıtma hatalı yapıldı ise geçmiş olsun.

Gelelim sorunuza; yerden ısıtmada mümkün oldukça 45 derece geçilmemeli, yani bu derecede evi rahatlıkla ısıtacak proje yapılmış olmalı. Oda termostatı kullanıyorsunuz, program yapmayın ve tek sıcaklıkta kullanın. Çünkü program geçişi petekli gibi hızlı ısınıp hızlı soğumaz, bir sürü deneme yanılma ister ve hava durumuna göre de bu süre değişir. Termostatınızın hassasiyet ayarı var ise 0,1 derece olarak ayarlayın. En ekonomik ve konforlu kullanım bu şekilde olur. Kombi sürekli açık kalsın diyenlere cevabım şu şekilde olacaktır; evde hangi sıcaklık değerini istiyor isek o değeri bulmak için kombi başında bekleyebilecekseniz istediğiniz sıcaklığı yakalayabilecek en düşük derecede kombiyi açın, ama hava soğudu dereceyi tekrar ayarla, hava ısındı dereceyi tekrar ayarla yapabilmeniz lazım ki o teorikte denilen sürekli düşük çalışan kombi daha az yakar olayını gerçekleştirebilesiniz. -10 derecede en düşük kazan sıcaklığı ile +10 derecedeki en düşük kazan sıcaklığı çok farkedecek, ve gün içi dış sıcaklık sürekli değişecek. Bu nedenle teorikte en düşük sıcaklıkta yakmak daha ekonomik gibi görünürken termostatlı kullanımda pratikte daha az yakacaksınız.

• kir-pi K kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler. 45° yi deneyeceğim.

Termostatım eca poly 100w akşam bakarım. Ayarlarda 0.1 ve katları vardı ama hassasiyeti mi ayarlıyor bilmiyorum.

ECA poly sanırım general üretimi, histerezis ayarı var ise hassasiyet ayarlanıyordur (hsn ve hsp ayarları). Onu hem pozitif de hem negatif de 0,1 olarak ayarlayın, böylece ayarladığınız derecenin 0,1 üstüne çıkınca durur, 0,1 altına gelince çalışır, yerden ısıtma geç ısınıp geç soğuduğu için bir miktar fazla salınım olabilir. Yanı 22 yaptınız diyelim 22.1 de durdu ama yerler sıcak ve ısıtmaya devam ediyor kaça kadar ısınır bilemiyorum, ya da 21,9 da çalıştı; ama yerler hemen ısınmayacağı için biraz daha alta iner, o nedenle kesinlikle 0,5 gibi bir ayarda kullanmayın, yoksa 2 derecelere kadar varan salınım olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kir-pi -- 14 Ocak 2026; 16:27:17 >

Bu şekilde deneyip yazarım.

Tekrar teşekkürler.

sonuçlar ne oldu hocam?

Çok oynadım 40-45 arası derecelerde ve eco-comfort ayarlarında.

Hassasiyetlede oynadım biraz.

Son durumda 45° comfort ve Hassasiyet -0,4 +0,2 de ideal ortama geldim.

Hava çok soğuduğunda -5 ve altı gibi 50° ler isteyecek gibi.

Ev yeni ve yerden ısıtma yeni kullandığım için bu sene öğrenme yılım olacak ;)

Desteklerin için teşekkürler

mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.