Şimdi Ara

Yeni Paralarımız 2009 [TL]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
3.402
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 1 Ocak 2009 yılında tedavüle çıkaracağı "yeni" ibaresi kaldırılmış Türk liralarının tanıtımını yaptı. Tanıtımı yapılan bu banknotlarda ve madenî paralarda radikal değişikliklere gidilmiş. Öyle ki, daha önceki banknotlarda Atatürk'ün değişik açılardan çizilmiş üç portresi kullanılırken, yeni banknotların ön yüzlerinde Atatürk'ün yeni portreleri yer alıyor ve arka yüzlerinde ise Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı, Ord. Prof. Dr. Cahit Arf ve Yunus Emre gibi tarihî kişilikler bulunuyor. Ayrıca, ön yüzdeki Atatürk portresinin arkasında simetrik bir ay yıldız motifi yerleştirilmiş durumda.

Yeni sistemde kâğıt 1 TL bulunmayacak. Değeri en düşük banknot 5 TL, en yükek değerli banknot ise 200 TL olacak. Tasarlanan yeni banknotların ve madenî paraların görüntüleri ve detayları ise şöyle:

Ön yüzünde Atatürk portresinin yer alacağı yeni 5 TL'lik banknotun Atatürk portresini çevreleyen kısmında ay yıldız motifi ve atom modeli bulunuyor. Banknotun arka yüzünde ise ünlü bilim tarihçisi Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı'nın İslam Tarihi Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi tarafından sağlanan portresi konumlandırılmış durumda. Yine bu yüzünde, bilimle ilgili olarak, güneş sistemi, atomun yapısı, DNA gibi motifler yer alıyor.

Yeni 10 TL'nin ön yüzünde 5 TL'de kullanılan Atatürk portresi ve bu portreyi çevreleyen ay yıldız motifinden farklı olarak, ikili sayı sisteminin ifâdesi olan rakamlar yer alıyor. Banknotun arka yüzünde ise Sabancı Üniversitesi Rektörü ve Matematik Derneği Başkanı Ahmet Tosun tarafından sağlanan, Türkiye'nin ve dünyanın en büyük matematikçilerinden Ord. Prof. Dr. Cahit Arf'ın portresi bulunuyor. Arf ile ilgili olarak da aritmetik diziler, sayılar, Arf değişmezinden bir kesit ve ikili sayı sistemini ifâde eden rakamlar bu kısımda konumlandırılmış durumda.

Yeni 20 TL'lik banknotun ön yüzünde farklı bir Atatürk portresi ve bunu çevreleyen açık kahverengi ay yıldız motifi ile sarı, beyaz geometrik bir şekil bulunuyor. Portrenin arka yüzünde ise büyük Türk mimarı Mimar Kemaleddin ve onun eseri olan Gazi Üniversitesi rektörlük binasının çizgisel bir çalışması, mimarinin 3 boyutlu yapısını simgelemek üzere küp, kare ve silindir formları yer alıyor.

Yeni 50 TL'nin ön yüzünde yine 20 TL'de kullanılan Atatürk portresinin yanı sıra portreyi ay ve yıldız motifi yer alıyor. Sol kısımda ise hokka ile tüy kalem yer almakta. Banknotun arka yüzünde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü tarafından sağlanan felsefeci-yazar Fatma Aliye Hanım'ın portresi yer alıyor. Bu portrenin hemen sol tarafında ise yazarlıkla ilişkili olan hokka, tüy kalem, kağıt ve kitap motifleri kullanılıyor.

Yeni 100 TL'lik banknotun ön yüzünde, diğerlerinden farklı olan bir Atatürk portresi, ay ve yıldız motifi ile içinde müzik notası figürü bulunan pembe renkli daire yer alıyor. Banknotun arka yüzünde ise "Itri" olarak bilinen Buhurizâde Mustafa Efendi'nin heykeltraş Hüseyin Anka Özkan'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bahçesinde yer alan heykelden esinlenilerek hazıranan portresi bulunmakta. Portrenin sol tarafında ise müzik ve müzikle ilgili unsurları simgeleyen notalar, enstrümanlar ile Itri'nin Mevlevî şahsiyetini vurgulamak için ney üfleyen Mevlevî dervişine yer veriliyor.

Ön yüzünde Atatürk portresini çevreleyen mavi ay yıldız motifi ile turuncu renkte sekizgenin bulunduğu yeni 200 TL'lik banknotun arka yüzünde ise büyük Türk düşünürü ve tasavvufçusu Yunus Emre'nin portresi yer alıyor. Ressam Elif Tekin'in çalışmasından yararlanılarak hazırlanan portrenin sol kısmında ise gül motifi ile barışı, kardeşliği ve tasavvufî akımda derviş ruhunu temsil eden güvercin figürü mevcut. Bunların haricinde, Yunus Emre'nin "Sevelim sevilelim." sözü ile anıtı da bu yüzde yer almakta.
    YENİ MADENİ PARALAR

"Kardelen Çiçeği" motifli yeni madenî 1 kuruş.

"Hayat Ağacı" motifli yeni madenî 5 kuruş.

"Rumi" motifli yeni madenî 10 kuruş.

Kufi yazı ile geçme desenli yeni madenî 25 kuruş.

"Boğaziçi Köprüsü motifli" yeni madenî 50 kuruş.

Halka içindeki bitki ve Rumi motifli yeni madenî 1 TL.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MetalPWN -- 9 Ekim 2008; 18:15:44 >

• Renkler kötü desenler kötü eski devletler eski parlar gibi süsleyip püslemişler hiç sevmedim
  • 1 kuruşu niye üretirler anlamıyorum kim 1 kuruş kullanır ya üstü kalır ya 5 kuruş az alır ben 5 ve 10 kuruşları görürken bile sinir oluyorum.birçok esnaf da uyuz oluyor çok fazla 5 kuruş verince.

200 lira ile para bozdurmak bayağı zorlaşacak anlaşılan.
  • Berbat..
  • oh my good
  • Bence en güzel 50 Ykr.
  • 31313131313131313133169 kere verildi
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yok Artık LeBron James

Bune Ya!
  • quote:

Orjinalden alıntı: DH.Ready

31313131313131313133169 kere verildi

VErildiyse verildi.
    Görmeyenler varmış neden çıkıntılık ediyosun ki.
  • anlamıyorum nesini beğenmiyorsunuz ki.çok güzeller özellikle madeni 1 ytl ler
  • Atatürk haricinde başka kişilerin resimleri konuldu diye sinir oluyor çoğu kişi..Bu para konuysa ilgili açılan son topic ve büyük kavgada anlaşılmış oldu bu..
  • kağıt paraları sevmedik çok cacık durmuş ...eskileri daha güzeldi
  • paraylamı yatıp sevişiyorsunuz alala
  • türkiye parsı mı osmanlı parası mı belli değil
  • Hiç güzel olmamış Sahsen para harcama şevkim kaçtı.
  • Arkada niye Atatürk yok diye yakınanlar çok bilmişlerdir.Arkadaki bilim adamlarının,profesörlerin isimlerini asla bilemezler...

1)Desenleriyi değil...

2)Madeni paralar çok salakça olmuş 10bin tane desen var basit olması çok daha iyi olurdu

3)Bazı banknotların rankleri güzel değil

4)Arkadaki bazı bilim adamlarının pozları pek iyi değil()

Kısaca Topal Yılan a katılıyorum...
  • quote:

Orjinalden alıntı: Metalli Head

türkiye parsı mı osmanlı parası mı belli değil

Farkındayım o da düşüncemi kötü yönde etkiledi...

quote:

Orjinalden alıntı: TokioHoteL

Atatürk haricinde başka kişilerin resimleri konuldu diye sinir oluyor çoğu kişi..Bu para konuysa ilgili açılan son topic ve büyük kavgada anlaşılmış oldu bu..

Atatürkün resminin kaldırılıp kaldırılmayacağı tam olarak açık değildi ve garezimiz bunaydı

• Süper olmuş
  • Şu 1 kuruşu hala basacaz diye para harcıyorlar ya sinir oluyorum. Boşuna israf ya. Soruyorum size arkadaşlar hiç 1 kuruş kullandınız mı... Ben yeni paralar çıktığından beri 1 kere bile elime geçmedi 1 kuruş.

Hadi küçük şehirleri bilememde büyük şehirlerde de yok.
  • Hiç hoş olmamış. Sadece yeni ibaresini kaldırıp eski paraları biraz küçültseler daha iyi olacaktı. Açık konuşmak gerekirse ben beğenmedim.

Çocuk oyuncağı sanki zırt-pırt para değişiyor.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.