Şimdi Ara

YENİ CITROEN C4 - C4X ANA KONU 2021-2025 (770. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16.029
Cevap
377
Favori
1.023.666
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
68 oy
Giriş

Hocam araçlarına teknoloji koymayıp bozulan bir şey olmayınca ne güvenilir marka oluyordu. İyi ekmeğini yediler biraz para harcasınlar.  

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hukuksever -- 11 Şubat 2026; 10:42:1 >

Ne kadar çok bellek, işlemci, yazılım o kadar çok hata.

Hatta geri çağırma haberinde bazı detaylar çok güzel, mesela şu "Nedeni" yazan kısım bizim araçlarda da nadiren de olsa yaşanan ekran kararmalarını açıklıyor olabilir. Fark şurada ki, Toyota bunu hata olarak kabul edip, yazılım güncellemesi ve hatta parça değişimine giderken PSA grubu, normal bu diyor ya da yok farzediyor bunu.  Rehmetli Demirel'in "Meseleleri mesele etmezseniz, ortada mesele kalmaz." sözünü uyguluyor PSA.

Sorun: 12.3 inçlik dijital gösterge paneli ve multimedya ekranlarının, araç çalıştırıldığında açılmaması (siyah ekran) veya sürüş sırasında aniden kapanması.

Etkilenen Modeller (2023-2025): RAV4, Camry, Corolla (GR Corolla dahil), Highlander, Grand Highlander, Tacoma, Venza, Crown ve bazı Lexus modelleri (LS, RX, TX).

Alıntı

metni:
    Nedeni: Yazılımsal bir hata nedeniyle verilerin ekran belleğine sürekli yazılması ve bu durumun belleği bozarak ekranın kararmasına yol açması.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 11 Şubat 2026; 10:43:23 >
    "...biz O’nun gövdesine tapan bir putperest değil, ölmez eserine ve mânasına bağlı bir şuuruz. O, kendi vücuduyla beraber kaybolacak fani bir milletin değil, kendi manasıyla beraber yaşayacak ebedi bir milletin yaratıcısıdır.”

• MÜŞAVİR kullanıcısına yanıt

Bizde nadiren yaşananda toyota ile aynı yazılımsal hocam. Gün gelir güncelleme gelir bence.

Umarım gelir, (benim başıma 2 senedir 1 kez geldi sadece ama, sorun sorundur) Citroen sanki destek konusunda Peugeot kadar istekli değil gibi. 

"...biz O’nun gövdesine tapan bir putperest değil, ölmez eserine ve mânasına bağlı bir şuuruz. O, kendi vücuduyla beraber kaybolacak fani bir milletin değil, kendi manasıyla beraber yaşayacak ebedi bir milletin yaratıcısıdır.”

• BilgiFakiri kullanıcısına yanıt

geçen gün video vardı, toyota ekran gidiyor. adam durup kalkıyor yine yok. ama araçta özellikler var. eskisi gibi boş değil araç. otomobil ana konuda yazmıştım cevap. donanım ve elektronik koydukça sorun olabiliyor.

japonların sorunsuz olmasının nedeni teknoloji ve donanımının çok geride olması.

yalıtım, şanzıman, motor donanım, hiç riske girmiyorlar. haliyle sorun da olmuyor.

benim araçta naditen ahat mesajı geliyor. sonra kayboluyor. çok da şeetmemek lazım.

kesin olan birşey var: donanım çok iyi, fiyat çok iyi, kondor çok iyi.

C4 max cam tavan dahil en ucuz hangi bayi hangi fiayata veriyor bilen var mi bana bi yaziversin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Ankara C4 - X grubundan aldı geçenlerde bir arkadaş,

Alıntı

metni:
    1760 bayi ile anlaştık cam tavanlıKocaeli Gebze Nazer bayi

Diye yazmış

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 11 Şubat 2026; 12:16:22 >

• Otosay’da C4 2026 Mart teslim

You 1620 İndirimli Kampanyalı fiyat
    You 1740 İndirimsiz kampanyasız fiyat

Düşünen varsa ilgilenebilir.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    iPhone 15 Pro Max 256 GB Titanyum Mavi
    iPhone 14 Pro Max 256 GB Mor
  • BilgiFakiri kullanıcısına yanıt

Problem akünün zayiflamasindan kaynaklaniyor. Aku degistirdikten sonra anahtari tekrar modlarsaniz( kontak acikken direksiyonun sol altindaki bolgeye anahtari dayayarak) problem çözülecektir

- Durunca Aracı ayağım frende iken “ N “ pozisyonuna alıyor, “ El Frenini çekiyor “ sonrasında ayağımı frenden çekiyorum.

- Ardından kapıyı açıyorum zaten otomatik “ P “ Park moduna geçiyor. Bazen de aklıma gelirse kendim tuşa basıyorum.

iPhone 15 Pro Max 256 GB Titanyum Mavi
    iPhone 14 Pro Max 256 GB Mor
  • IntoTheStorm kullanıcısına yanıt
    3 yıldır dsg a3 kullanıyorum sadece stop tusuna basıp iniyorum engebe yok bişey yok tabi ama kendi içimden de koskoca otomobil mühendisleri mevzuya uyanamamış biz mi akıllıyız diye düşünmedim değil. Bu saate kadar herhangi bir problem yaşamadım. 1 senedir de c4 hybrid kullanıyoruz aynı şekilde stopa basıp cıkıyorum araçtan. Yokuşa parklarda belki problem yaşardım ama düz zeminde hiçbir problem yaşamadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Suvari11. -- 12 Şubat 2026; 9:11:9 >
  • Suvari11. S kullanıcısına yanıt

Şehir efsanesi zaten onlar. Araç hareket halindeyken, kalkış yaparken vs. o yükün katlarca fazlası şanzımana biniyor birşey olmuyor. Aracın ağırlığı ile bozulacak birşey değil şanzıman.

Her zaman için uzun yolu kullanıyorum, düz zeminlerde dediğiniz gibi ciddi risk oluşmaz ama dik yokuşlarda aracın yükünü şanzımandan ziyade el frenine bindirmek uzun vadede olası sorunlardan sizi korur.

Ben bu alışkanlığı edindim, artık hareketler kendiliğinden oluyor ve zahmetmiş gibi de gelmiyor.

Kılavuzda da hemen hemen yakın şeyler yazıyor;

• 🚗 Otomatik Vites Park Etme Rehberi

1. Şanzımanın Düşmanı: Park Mandalı

Vitesi "P" konumuna aldığınızda, şanzımanın içinde "Park Mandalı" denilen küçük bir metal parça, bir dişliyi kilitler. Eğer el frenini çekmeden aracı bırakırsanız, aracın tüm ağırlığı (yaklaşık 1.500 kg) bu küçücük metal parçanın üzerine biner.

2. "TAK" Sesi Ne Anlama Gelir?

Yokuşta el frenini çekmeden "P"ye aldığınızda, vitesi değiştirmek istediğinizde duyduğunuz o sert ses, metalin metalden zorla kurtulma sesidir. Bu durum zamanla:

• Park mekanizmasının kırılmasına,
    • Şanzıman kulaklarının yıpranmasına,
    • Vites mekanizmasının boşluk yapmasına neden olur.,

3. Altın Kural: "N - El Freni - P" Sıralaması

Şanzımanınızı ömürlük yapmak için bu 5 adımı ezberleyin:

1. Tam Durun: Ayağınız fren pedalında basılı kalsın.
    2. Boşa Alın: Vitesi "N" konumuna getirin.
    3. Yükü El Frenine Verin: El frenini çekin ve ayağınızı frenden yavaşça çekin. (Araç hafifçe esneyecek ve yük el frenine binecektir).
    4. Kitleyin: Tekrar fren pedalına basın.
    5. Park Edin: Vitesi "P" konumuna getirin.

Özetle

El freni ana emniyettir, "P" modu ise sadece destekleyicidir. Aracınızın yükünü şanzımana değil, bu iş için tasarlanmış olan fren sistemine taşıtın.

Küçük bir ipucu: Aracı çalıştırmak istediğinizde de önce vitesi "P"den "N"ye veya "D"ye alın, sonra el frenini indirin.

Elektronik el frenine (EPB) sahip araçlarda durum hem daha kolay hem de biraz daha "akıllıca" yönetiliyor. Ancak fizik kuralları ve şanzıman yapısı değişmediği için temel prensip hala aynı: Yükü şanzımana (Park mandalına) bindirmemek.

Elektronik el freni olan araçlarda senaryo genelde şu iki şekilde ilerler:

1. Otomatik Devreye Girme (Modern Çözüm)

Çoğu yeni nesil araçta (özellikle Alman ve Japon grubunda), siz vitesi "P" konumuna aldığınızda veya emniyet kemerinizi çözüp kapıyı açtığınızda sistem, el frenini sizin yerinize otomatik olarak çeker.

• Avantajı: Sizin unutma ihtimalinizi ortadan kaldırır.
    • Dikkat: Eğer aracınız bunu otomatik yapmıyorsa (bazı modellerde bu özellik ayarlardan kapatılabiliyor), manuel olarak düğmeyi çekmeniz gerekir.

2. Manuel Müdahale (En Güvenli Alışkanlık)

Eğer aracınızda otomatik özellikler yoksa veya sistemin yükü tam olarak nereye bindirdiğinden emin değilseniz, elektronik düğme ile de şu sıralamayı yapmanız önerilir:

1. Durdun (Ayak freni basılı).
    2. Vitesi N konumuna al.
    3. Elektronik el freni düğmesini çek (Park lambasının yandığını gör).
    4. Ayağını frenden çek (Yükün frenlere binmesine izin ver).
    5. Vitesi P konumuna getir.

Elektronik El Freninde Dikkat Edilmesi Gereken "İnce" Nokta

Elektronik sistemler, mekanik olanlara göre daha güvenilirdir çünkü insan kolunun çekiş gücüne değil, bir elektrik motorunun standart sıkma torkuna dayanır. Ancak şuna dikkat:

• Akü Durumu: Akünüz çok zayıfsa veya bittiyse, elektronik el frenini serbest bırakmak veya çekmek sorun olabilir (Genelde bagajda veya vites altında manuel bir kurtarma mekanizması bulunur).
    • Soğuk Hava: Çok aşırı soğuklarda (-20/-30 derecelerde) balataların yapışma riski mekanik sistemlerde olduğu gibi burada da vardır, ancak modern sistemler bunu minimize edecek şekilde tasarlanmıştır.

Özetle: Elektronik el freni işinizi kolaylaştırır ama "önce yükü frene ver, sonra P'ye al" mantığı, şanzımanınızın ömrünü uzatmak için hala en geçerli yöntemdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 12 Şubat 2026; 16:26:44 >

• özellikle bizim araçlarda bu işi otomatik yapıyor. aracı durdurunca aslında bizim yaptığımız işi kendisi otomarik olarak yapıp, vitesi P ye alarak, aracı ayarlıyor. ama rampada olanlar yine de dikkat ederek önce P yapıp sonra aracı stoplarsa daha temiz iş olacaktır.

ben genelde düze park ettiğimden, sadece stop tuşuna basıp çıkıyorum araçtan.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ardicli2000 -- 12 Şubat 2026; 23:2:51 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.