|
araç bekleyen arkadaşlar. tehlikenin farkında mısınız? ![]() |
|

1 Mobil
|
araç bekleyen arkadaşlar. tehlikenin farkında mısınız? ![]() |
|
Merhabalar. Ben aracimi yaklasik 15 gun evvel teslim aldim (2021 1.2 shine). Artik cift renk tavan ile gelmeyecek araclar. Bir nevi maliyet kisma, bir nevi de ikinci kat siyah boyadan kaynaklanabilecek sorunlari ortadan kaldirma taktigi. 2021 Turkiye Paketli araclarda 2020 Turkiye paketine gore. (+) Carpisma Engelleme Katlanir yolcu koltugu On park sensorleri Led ic aydinlatmalar (bagaj haric) (-) Mini stepne (artik tamir kiti ile geliyor araclar) Cift renk tavan |
|
Merak etmeyin, Eur cok asiri artmazsa sorun olmaz. Citroen gereken destegi veriyor daha once kapora vermis olanlara. Benim kapora vermemle arac alimim arasinda gecen surede, doviz yaklasik %13 artti. Hic bir fark odemedim |
|
|
Bende araç bekliyorum fakat faturam kesildi oyüzden rahatım muhtemelen haftaya teslim alırım aracı. Bu partide gelen araçlarda fiyat problemi olmaz fakat bir sonraki parti artık %80 ötv dilimine girebilir bu beklenen birşeydi zaten. Liste fiyatları zaten o yönde biz %50 ötv diliminde alan son kişiler olabiliriz |
|
|
|
C3 Aricross'la iki haftamı doldurdum ve yaklaşık 500km yaptım. Araçla ilgili bilgi vermeden otomotivin hem hobim hem işim olduğunu ve yaşımın 50 olduğunu belirmek isterim.
Yaklaşık 35 yıldır araç sürüyorum ve günde 100-130km arası araç kullanıyorum (Ev İstanbul'da - iş Gebze'de).
Çalıştığım şirkette ve ailemde olan ve devamlı sürdüğüm bir sürü araç mevcut. Bazılarını da şunlar: Skoda Octavia 1.2 Tsi 2016/Skoda Octavia 1.0 Tsi 2021/ Mercedes E250 Cdi 2011/ BMW X1 16d sDrive 2020 / BMW X5 25d xDrive 2016 Citroën C-Elysée 1.6 Hdi 2016 / VW Golf 7 Tsi 122 2015
Bu araca geçmeden evvel Ekim 2020 yılında, C3 Aircross bulamadığımızdan, eşime Seat Arona 1.0 EcoTSI Xcellence aldığımızı ve aracı 5000 km kadar sürüp C3 Aircross almak için sattığımız eklemek isterim.
Araçla ilgili aşağıdakiler tamimiyle benim şahsi fikrim ve deneyimlerimdir. Şu gün itibariyle, fayda maliyet açısından, 280.000 bandına kadar bu aracın donanımında, bu sınıfta rakip bir araç ben şahsen bulamadım. Aşağıda belirtiğim, beni rahatsız eden tüm konulara rağmen de gene bu aracı alırdım.
Bu bilgilerden son araçla ilgili ilk izlenimlerim şunlar:
Artıları: 1. Şanzıman: Son derece kararlı ve aracı bayıltmıyor. Aisin/ Japon malı olan şanzıman son derece sağlam ve kaliteli. DSG ile kıyaslarsam şanzıman tabii ki daha yavaş, fakat bu rahatsızlık vermiyor. DSG’li Golf 7 aracımda 100.000 km geçince değişen çift debiryaj kavrama ve mekatronic için ödendiğim 11.000tl ile kıyaslandığında, sadece yağ değişim periyotlarına uymak yeterli. 2. Motor 130gb. Son derece atak ve tepkili. 3 silindirli olmasından dolayı biraz sinirli çalışıyor fakat Vw Gurubundaki 1.0 Tsi/ 3 silindirlilerden daha titreşimsiz. 3. Tüketim fena değil gibi fakat bunu söylemek için henüz erken. Arona'ya göre 1 kademe daha iyi gibi. 3.000km sonra tam oturacak tüketimi. 4. Kabin genişliği rakiplerinden daha iyi (Skoda Kamiq / Peugeot 2008 / Seat Arona vb ). Hem yüksek hem de, oturma pozisyonu SUV havası veriyor araca. Sunroofa rağmen araç baş mesafesi çok iyi. 5. Açılabilir Panoramik sunroof bu sınıfta neredeyse tek. İç ambiyansa çok katkı sağlıyor. Ayrıca hem sunroof hem de perdesi tek dokunuşla açılıp kapanabiliyor. Sunroof güneş perdesi güneşi kesmekte başarılı denilebilir. 6. Koltuklar rahat ve dolgun. Sürüş pozisyonu raha bulunabiliyor. Direksiyon hem yükseklik hem derinlik ayarlı. Ele iyi oturuyor. Derisi kaliteli 7. Süspansiyon konfora yönelik fakat güvenli. Darbeleri iyi sönümlüyor. Teslim sonrasında araç çok sertti. Lastik havalarına baktığımda, 42 hava olduğunu gördüm. Orijinal değer olan 36 basınca sorun bitti. Buna ek olarak, evvelki Citroen ve Peugeotların arka süspansiyonlarından gelen ve kullanıcıların şikayet ettiği vuruntu sesleri bu araçta yok. Araçları geyik testine tabii tutan ve bu konunda referans kabul edilen linkteki İspanyol sitesinde güvenlikte geçer not aldı. İlgilenenler için ilgili video: Citroën C3 Aircross 2018 - Maniobra de esquiva (moose test) y eslalon | km77.com 8. Aynaların otomatik katlanması son derece güzel. Hatta ayna altlarında led karşılama / uğurlama ışıkları mevcut. 9. Aracın tüm iç aydınlatmaları led. Sadece bagaj aydınlatma ampulü led değil. 10. Araç fabrikasyon olarak merkezi kilit kumandasına basılınca camları ve sunroofu kapatmıyordu. Serviste rica ederek hallettirdim. Bu özellik serviste açılabiliyor. Çok faydalı bir özellik Bu arada camlar düzgün kapanırken, sunroof maalesef 1-2 saniye kapanıp 1 saniye duruyor. Camlar gibi akıcı ve tek seferde kapanmıyor. Sanırım sebebi sunroofun, havalandırma konumu olan yukarı doğru açıkken kapatması. Gene de ısrarcı olunup kilitleme tuşuna basılırsa zor da olsa kapanmayı beceriyor. Sunroof perdesi akıcı bir bicinde kapanıyor. 11. Geri vites kamerası gayet iyi. 30 cm kala açısını otomatik değiştirip tam üstten görüş sunuyor. Çözünürlük sınıfına göre başarılı (En azından Seat Arona’dan.) 12. Tabela tanıma tek tabelaları rahatça tanıyor ve başarılı. 13. Lastikler Bridgestone Turanza T005. Eskiden sertliği ile bilinen marka bu lastikle bayağı bir gelişme kat etmiş. Tek kusuru ömrünün kısa olası. İlgilenenler için: https://www.tyrereviews.com/Tyre/Bridgestone/Turanza-T005.htm 14. Artı 3 yıl / 80.000km garanti aldım. Sadece 2.396tl ödedim. Bu Seat Arona'da artı 2 yıl / 100.000km için 4.600 liraydı. Kısaca kapsam da fiyat da başarılı. 15. Bagaj 405lt ve çift bölmeli. Seperatörü üste alıp, tüm ıvır zıvır alt kısma koymak mümkün. Ayrıca bagajın tabanında da, yedek lastik üstünde bir adet daha seperatör mevcut. Seat Arona'da da aynı sistem mevcuttu fakat, yedek lastik üstünde herhangi bir seperatör/ örtü/ halı mevcut değildi. Ana seperatör üste kademedeyken alt kısımda direkt yedek lastik görünüyordu. 16. Arka koltuklar kızaklı ve önce alındıklarında 500lt gibi bir bagaj hacmine ulaşmak mümkün oluyor. Koltuklar 2+1 şeklinde ayrı ayrı ayrı öne arkaya gidip gelebiliyor. Ayrıca arka koltuklarda sırt eğim ayarı da mevcut. Pandizot için arka koltuk ve bagaj zemini arasında bir yer mevcut. Böylece yüksek yükler taşırken çıkarmanız gerek pandizotu nereye koyarım sıkıntısı yok. 17. Sadece 3500 devirde 170km sürate çıkıyor. Rodaj yaptığımdan bu devir geçmedim ama gidişi gayet kararlı. 18. Ön yolcu koltuğu basit bir hareketle tam katlanıyor. Böylece, uzun yükler için bagajdan başlayarak ciddi bir yükleme alanı çıkıyor. 19. Çarpışma engelleme mevcut. Çarpışma engelleme uyarılarını, çarpışmaya hangi mesafe kaldığında verileceğini, araç menülerinden ayarlayabiliyorsunuz. 20. Aracın iç tavan döşemesinde tutamaklar mevcut. Günümüzde bir çok araçta, bu özellik tasarruf kaygısıyla mevcut değil. (Mesela Seat Arona’da) 21. Servisi ve parçası diğer markalara göre çok daha ucuz. Vw gurubu aracı olanlar ne demek istediğimi anlayacaktır.
Eksileri 1. Stop / Start devreye girince araç öne doğru, tam otomatik şanzımandan dolayı biraz fırlıyor. Stop / Start diğer markalara göre bir kademe daha sarsıntılı. 2. VW guruplarında olan Auto Hold fonksiyonu yok bu araçta Sadece standart yokuşta geri kaymayı engelleyen Hill hold mevcut. Sorun trafikte frene basmasanız, aracın önde doğru gitmek istemesi. 3. Koltuk-döşeme malzeme kalitesi sınıfının ortalamalarının bir hatta iki kademe altında. Sert plastik kapılar ve diğer aksam çok çabuk çizilip iz yapıyor. Tüm plastik aksam, özellikle kapı plastikleri son derece kalitesiz ve çizilmeye çok müsait. 4. Yol tutuşta ve yüksek süratte maalesef Seat Arona’dan bir kademe daha kötü. 5. Araçta sadece gündüz sürüş (DRL) ışıkları, ayna sinyalleri ve 3. fren lambası led. Bunu haricinde tüm aydınlatmalar normal ampul. 6. Ayna üzerindeki led sinyaller çok zayıf. Eğer C3 AC'nin önündeki bir araç dikiz aynasından geriye size bakarsa, sinyal verdiğinizi aynalardan göremiyor. Ayna sinyalleri sadece yandan bakıldığında seçilebiliyor. 7. Hız sınırlama ve sabitleme kumandaları eski tip ve karmaşık. Çoğu kullanıcıyı zorlayacaktır 8. Tabela tanıma, tekli hız sınır tabelalarını rahat tanıyor, üçlü hız sınır tabelalarını tanımıyor. Ayrıca, her kontak açılışında yeniden yol bilgisayarından tabela tanımayı seçip ekrana getirmeniz gerekiyor. Yoksa depoda kalan yakıtla gidilebilecek mesafe ve odometre menüsü geliyor. Ayrıca tabela tanıma sayfası açıkken, başka bir hiçbir yol bilgisayar verisi görülemiyor. Kısaca ya tabela tanıma, ya da yol bilgisayarı seçilebiliyor. 9. Vites önündeki bölümde çıkarılabilen, üzerinde 2 adet bardaklığın yer aldığı bir plastik parça var. Bu parçadaki bardaklık yerleri çok geniş. Bu sebeple koyduğunuz içecekler/şişeler ses yapıp sallanıyor ve devrilebiliyor. 10. Ortadaki ikili havalandırma menfezinin hava debisi, tek bir düğmeden kapanıyor. Sanırım tasarruf amaçlı yapılmış. Sorun telefon tutacağı taktığınızda havalandırma menfezi düğmesinden kapatılınca, her iki orta menfez de devreden çıkıyor. 11. Cama yapıştırılan telefon tutacakları hariç, telefon tutacağı alternatif yok aracın iç dizaynından dolayı. 12. Boya kalitesi maalesef kötü. Kaputu kaldırınca, kapıların köşe yerlerine vb bakınca bunu daha iyi anlıyorsunuz. 13. Kaputu açık tutmaya yarayan kol araca değil, kaputa sabitlenmiş ve buradan araçta motor bölümüne sabitleniyor. Motor bölümündeki sabitleme yeri, zamanla çizilip paslanmaya çok müsait. 14. Torpido gözünde ışık yok. Lamba yeri ve açma tetiği yeri boş bırakılmış. 15. My Citroen uygulaması güvenilir değil. Bir bağlanıyor, bir bağlanmıyor. 16. Citroen navigasyon pek kullanışlı değil. Online olmadığı için trafik bilgisi mevcut değil. Ana ünite, aracı alır almaz son yazılımı atmam rağmen konutları almakta yavaş kalıyor. 1-2 saniye gecikiyor. 17. Vw guruptaki gibi bir kapaklı/ ayarlı kol dayama maalesef yok. Sürücü koltuğuna bağlı, yüksekliği ayarlanabilen bir kol dayama var. Yolcu için böyle bir özellik yok. Ergonomik olarak da çok başarılı değil. 18. El freni ergonomisi başarısız. Görünüş hoş (Uçak kontrolleri gibi) ama tarz olsun diye koca bir kol yüzünden, el freni altındaki bölme çok küçük/işlevsiz kalmış. 19. Yol bilgisayarı ekranı çok karmaşık ve eski dot-matrix tipte. Kısaca karmaşık ve okunaksız. Vw gurubunda da siyah/beyaz ama çok rahat anlaşılıyor. 20. Ses açma tuşunun çevresine ışık yok 21. Makyaj aynalarında ışık yok 22. Far sensörü sadece kısa farları açıp kapatıyor. Araçta donanım olmasına rağmen ( Önde kamera mevcut. Bu kamera şerit takip, çarpışma engelleme ve uzun-kısa far asistanı için kullanılıyor normalde) uzun kısa arası geçiş yapmıyor. Serviste de açtıramadım çünkü böyle bir seçenek sunmadı servis bilgisayarı. Kısaca donanım mevcut ama aktif edilemiyor diye düşünüyorum. 23. Kumandadan tüm camlar/ sunroof/ sunroof perdesi kapatılabiliyor fakat açılamıyor. ( Neredeyse tüm Vw gurubunda bu özellik mevcut) Özellikle yazın çok işe yarayan bir özellik. 24. Otomatik yağmur sensörü için hassasiyet ayarı yapmak mümkün değil. 25. Ayaklar ve iç kapı açma kolları için ambiyans aydınlatması yok. Ön ayak ambiyansı sanırım eskiden mevcutmuş. 26. Önde ve arkada park sensörleri olmasına rağmen otomatik park fonksiyonu mevcut değil. 27. Yol sesi/ rüzgar sesi rahatsız etmese de, daha az olabilirdi. 28. Head up display, grip kontrol, amfili ses sistemi, kablosu telefon şarjı maalesef yurdumuza layık görülmeyen donanımlar. Hiç biri araçta yok. |
|
|
|
evet kum beji. fotoğraflardan daha koyu gözüküyor. bayide görünce çok hoşuma gitti. daha önce sokakta gördüğümde alıcı gözle bakmamışım hiç. |
|
|
arkadaşlar herkese merhaba. aracı aralık 2020'de aldım. yaklaşık 4,5 aydır kullanıyorum. 1.2 puretech shine paket ancak avrupa donanımı mevcut. tr paketine göre sadece cam tavan yok - ki olmasını çok isterdim.- bunun yerine çarpışma uyarı+aktif fren sistemi, ön park sensörü,akıllı far asistanı ve kör nokta uyarı sistemi var. kör nokta uyarı sistemi ve aktif fren sistemi gayet güzel çalışıyor. bir keresinde aktif fren sistemini test etme şansım oldu |
|
arkadaşlar bu arada ben aracı mersa'dan aldım, güngören citroen. Hüseyin bey inanılmaz ilgiliydi. geçen yıl araç almaya karar vermiş, ancak araç bulamamıştık. satış temsilcileri telefonlara çıkmıyor, çıkanlar da zaten talep yüzünden inanılmaz umursamaz konuşuyordu. o dönemde de hatırlıyorum, güngören mersa'yı aradığımızda inanılmaz ilgilenmişlerdi. davet edip en azından çaylarını içmemizi, test aracını kullanmamızı teklif etmişlerdi. şans eseri bu yıl mersa'dan araç bulduk. fiyat garantisi veremeseler de kapora yatırmış müşterilerine başvurdukları aydaki tüm kampanya ve fiyatları sağlamaya çalıştılar. citroen'in stratejisi burada tabi ki belirleyici, ancak bayiden gördüğüm ilgi tarifsizdi. söylemeden geçmek de istemedim. araç arayanlar varsa bir şanslarını oradan deneyebilir bence. |
|