Şimdi Ara

Yeni Başlayanlar İçin Sinema (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
33
Favori
9.451
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: addar

    Ben sinema yolculuğuna başlarken önceki yaşantıların ve yaşın öneminin büyük olduğunu düşünüyorum. Önceki yaşantılardan kastım yetiştiğin aile, ailenin kültür seviyesi, okuduğun kitaplar, yaptığın sohbetler bunların hepsi benim fikrimce başlangış olarak seçilecek nokta da göz ardı edilmemesi gereken noktalar. Kendimden örnek vermek gerekirse babam bir sinema aşığı olduğu için 10-11 yaşından itibaren en az 2-3 günde 1 film izliyorum. Sorulması gereken kritik soru şudur bence 10-11 demeyelim 15-16 yaşında bir birey Tarkovsky, Haneke, Antonini, Lang, Mizoguchi, Bergman gibi ustaların eserlerini izlemeye psikolojik açıdan hazır mıdır?

    Bir kişi önceki yaşantılarında deneyimledikleri Arka Sokak gibi diziler, Cüneyt Arkın'ın absürd aksiyonları ise açıkçası bir anda alnına Haneke dayamayı pek mantıklı bulmuyorum. Adım adım gidilmesi gereken bir yoldur sinema bünye hazır değilse. Örneğin OldBoy'u ilk izlediğimde 15 yaşındaydım parçaları birleştirememiş filme bir anlam yükleyememiş sözün özü beğenmemiştim. Ama 19 yaşında yeniden izlediğimde en sevdiğim 10 film arasına girmişti. Tabii bu kişisel bir örnektir pek tabii kişi ilk olarak Suç ve Ceza'yı okuyup beğenebilir, Amour'u izleyip hayran kalabilir. Ama az önce belirttiğim gibi bu noktada önemli, olan önceki yaşantılardır. Ve en önemlisi kişinin sinema sanatından ne istediğidir. Zaman geçirmek için film izliyor yoksa zamanını doldurmak için mi...

    Yorumunuza katılıyorum. Benim aktarmak istediğim de buydu.

    @Mr.Pacino
    Dostum zaten listenin amacı bağlı kalınsın diye değil. Sırayla bu filmleri izleyin demedim. @addar nickli arkadaşın dediği gibi deneyimler, yaş, olgunluk vesaire birçok etken var. Eğer kişi kendini hazır hissediyorsa tabi ki Haneke izleyebilir, o kendine kalmış. Ama daha kendini hazır hissetmiyorsa bu tip sürükleyici, fazla yorucu olmayan filmler izleyerek sinema hakkında bir gelişim sağlayabilir. Zaten bu öznel bir durum olduğu için yemek tarifi vermiyorum burada. Kişi kendi yolunu bulacaktır. Listeler sadece bir fikir edinilmesi için oluşturulmuştur. Başka bir amacım yok. İsteyen listeleri saçma bulabilir bu da en doğal hakları.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: diminishedtriad

    Elemantary'i bitirdik, pre-intermediate, intermediate, upper-intermediate ve son olarak da advanced konularını da bekliyoruz senden. Herhalde advanced konusunda Stalker'ı göreceğiz. Halbuki sanat duygu işiydi, sanat özneldi 'bıdı, bıdı'.
    Çocukluk döneminde okuduğum kitapları okuyup bitirdikten sonra Semerkant'ı okudum çok da sevdim. İlk okuduğum kitaplardan sayılır. Senin mantığına göre ters bir hayat mı yaşıyorum yoksa senin mantığın mı ters, orası meçhul. Daha facebook durum güncellemesi olarak yazılan, güya Dostoyevski'den yaptığın alıntı her şeyi açıklıyor zaten. Sen de epey erken başlamışsın bak Dostoyevski'ye.
    Benim de senin içi boş konuna ayıracak vaktim yoktu ama bir ayırayım dedim. İsteyen yukarıda sabit duran addar'ın türüne-konusuna göre filmler konusuna baksın, daha yararlı olur.

    İnsan bazen hayret ediyor. Sidik yarıştırmayı bırak artık. Veya yapacaksan benim üzerimden yapma. Hadi hayırlı işler.




  • diminishedtriad ayrıca sana şunu söylemek isterim; sen zaten film zevki olarak gözlemlediğim kadarıyla bu ülkede film izleyen diğer kişilerle kıyaslarsak %1-2'lik bir kısma tekabül edersin. Bizim halkımızın çoğu Recep İvedik vizyona girsede izlesek diye bakıyor sinemaya. Türk seyircisinin çok büyük bir kısmı için sinema 2 saat eğlenelim gülelim sonra işimize gücümüze bakalım. Bende isterim Bir Zamanlar Anadolu'da yı 5 milyon Recep İvedik'i 100 bin kişi izlesin ama olmuyor işte. Sormuşsun ya benim mantığım mı ters evet yaşadığın ülkeye göre ters. Bunun için ben kendi adıma ne yapıyorum; film önerisi isteyenlere istedikleri türün en iyilerini öneriyorum, kalplerini kazanıyorum, bu kişiler bana karşı ne önersen izlerim moduna geçtikten sonra yavaş yavaş oyun tabiriyle hard-core dediğimiz yönetmenlere geçiyorum. Bir kısım insan bunu kaldırıyor asıl sinema buymuş diyor, kimisi bana küfrediyor abi bana Hangover gibi film söyle böyle film söyleme diyor. Hani derler ya Roma bir günde kurulmadı bu da aynı hesap çoğu kişi için.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi addar -- 8 Haziran 2014; 17:50:32 >




  • Benim anlamadığım nokta neden konuyu açan arkadaşın üstüne bu kadar gidildi? Sinema bölümünde, konuların onda üçü gereksiz başlıklarla dolu ve bu gereksiz başlıkların çoğu film tavsiyesi ile ilgili. Bence çok yararlı bir konu olmuş, içeriği zengin ve yeni başlayan biri için çok güzel tavsiyeler var. İnanıyorum ki ben de dahil sinemaya ilk adımını atan bireyler öyle ahım şahım filmlerle başlamadı. Kendimden gidersem sinemayı bir tutku olarak gördüğüm ilk film Maskeli Beşler Irak'tı. Tabi sinema o zaman sadece çerezlik bir vakit geçirmeydi. "Siyah-beyaz film mi izlenir." dediğimi hatırlıyorum o zaman. Zamanla işler değişti tabi, artık o boş filmler zevk vermemeye başladı. Şimdi diyeceğim şu, eğer o zamanlar bu başlığı görseydim bana faydalı olur muydu? Cevabım kesinlikle olurdu. Bitti o zaman. Ayrıca konuyu açan arkadaş Liste 1 deki filmleri bitirmeden Liste 2 ye sakın geçmeyin dememiş. Adı üstünde öneri konusu. İsteyen Liste 2den Liste 1 e doğru gider isteyen karışık gider, illa şöyle böyle izleyeceksin diye bir kural yok, sadece bunları izleyeceksin diye de bir kural yok. Şunu tekrar yazmakta fayda var sanırım: "O yüzden sinemaya yeni yeni adım atmış arkadaşlara ilk listedeki filmleri öneririm. Daha sonra zaten kendi yollarını bulacaklardır onlar. Veya ikinci listedeki filmlere bakıp fikir sahibi de olabilirler."




  • ne olmuş burda ya konu bence gereksiz değil ama başlığı değiştirmek gerek film tartışma tavsiye ana konu olabilir
  • Konuyu ne amaçla açtığının ve iyi niyetinin farkındayım Bunca film önerisi arayanlara faydası olacaktır elbet ama bu ve bu tür konulara rağmen her gün film önerin diye konular açılmaya devam edeceğine eminim
  • addar A kullanıcısına yanıt
    Bence genelleme yapmamak lazım. Yoksa yanlış düşüncelere saparız. Ben arkadaşlarımla oturup eğlenmek için Recep İvedik'i izleyebilirim. Hoş vakit geçirtir bana, tamam sanatsal olarak ne katar orası meçhul ama o filmin getirisi de arkadaşlarla hoş vakit geçirmem olur. Buradan Recep İvedik'i beğendiğim sonucuna ulaşılmasın :D Tabii ki insanlar bir değil, hele ki biz tamamen duygulara hitap eden ve fazlasıyla öznel bir sanattan bahsediyorsak, insanları belli kategorilere sokup, bu bunları izler şu şunları izler demek yanlış olabilir. Bir kişi a filmini sevmişken b'yi sevmez, öteki ikisini de sever, bir başkası ikisini de sevmez, biri a'yı sanatsal açıdan beğenip benimser b'yi sanatsal bulmasa da beğenip benimser, diğeri ikisini de sanatsal bulup beğenip benimser. Söz konusu insan ve karşısında da öznel bir sanat olunca genelleme yapmak doğru olmuyor bence. Ve yaş mevzusuna da pek katılamayacağım. Ama bunlar da senin görüşlerin tabii. Ben bazı yönetmenlerin son nokta olduğunu da düşünmüyorum, sinema filmleriyle çok içli dışlı olmayan biriyle Haneke'nin bir filmini izledik, benden daha fazla etkilendi. Bu da bunun ufak bir kanıtıdır bence.




    Yine tekrar ediyorum yeni başlayanlar için filmler önermek için çok yetkin olmak gerekebilir, bu bir. Ya da yeni başlayanlar için sinema tanımı, çok saçma bir düşüncedir. Yani film izlemeye yeni başlamak, onu devam ettirmek, bu süreçte neler izleyeceğine karar vermek tamamen kişiye kalmış. Ayrıca böyle tonlarca konu varken neden tekrar açma gereği hissedilir ki. Hadi bunu geçtim, paragrafta yazılanlara ne demeli 'Kimse edebiyatla yeni tanışan birine James Joyce okumasını önermiyor değil mi?'...
    Bence konuyu açan arkadaş, sidik yarıştırma meselesine kafayı takmaktan, doğruyu eğri anlamış. Biriyle aynı fikirdeysen, sana katılıyorum dersin ama karşında karşıt görüşlü biri varsa onunla tartışırsın. Eleştirilere de açık olun derim. Konuyu da faydalı bulmadım, bu benim görüşümdür. Yani sen ilk önce bir Star Trek izle sonra da Dogville izlersin. Buna kim karar verebilir ki. İlk izlenecek filmler ve sonra izlenecek filmler, bence böyle şey olmaz. Beğeni yönlendirme konusu gibi olmuş. Tabii açan kişi sinema ehliyse bilemem.
    pre-intermediate konusunu da heyecanla bekliyorum :) Demek ki film izleme olayı bir grafiğe, bir sürece bağlanmalıymış. Kişi ilkin Dostoyevski okuyamazmış. Fizik kitabı mı bu. E hadi Einstein'ın kitabını herkes ilkin okuyamaz, onun alanında yetkin olmayı gerektirir bu ama Dostoyevski nasıl olur da ilkin okunamaz. Elif Şafak mı okuyalım illa.




  • Bu da benden olsun o zaman
  • quote:

    Orijinalden alıntı: diminishedtriad

    Bence genelleme yapmamak lazım. Yoksa yanlış düşüncelere saparız. Ben arkadaşlarımla oturup eğlenmek için Recep İvedik'i izleyebilirim. Hoş vakit geçirtir bana, tamam sanatsal olarak ne katar orası meçhul ama o filmin getirisi de arkadaşlarla hoş vakit geçirmem olur. Buradan Recep İvedik'i beğendiğim sonucuna ulaşılmasın :D Tabii ki insanlar bir değil, hele ki biz tamamen duygulara hitap eden ve fazlasıyla öznel bir sanattan bahsediyorsak, insanları belli kategorilere sokup, bu bunları izler şu şunları izler demek yanlış olabilir. Bir kişi a filmini sevmişken b'yi sevmez, öteki ikisini de sever, bir başkası ikisini de sevmez, biri a'yı sanatsal açıdan beğenip benimser b'yi sanatsal bulmasa da beğenip benimser, diğeri ikisini de sanatsal bulup beğenip benimser. Söz konusu insan ve karşısında da öznel bir sanat olunca genelleme yapmak doğru olmuyor bence. Ve yaş mevzusuna da pek katılamayacağım. Ama bunlar da senin görüşlerin tabii. Ben bazı yönetmenlerin son nokta olduğunu da düşünmüyorum, sinema filmleriyle çok içli dışlı olmayan biriyle Haneke'nin bir filmini izledik, benden daha fazla etkilendi. Bu da bunun ufak bir kanıtıdır bence.




    Yine tekrar ediyorum yeni başlayanlar için filmler önermek için çok yetkin olmak gerekebilir, bu bir. Ya da yeni başlayanlar için sinema tanımı, çok saçma bir düşüncedir. Yani film izlemeye yeni başlamak, onu devam ettirmek, bu süreçte neler izleyeceğine karar vermek tamamen kişiye kalmış. Ayrıca böyle tonlarca konu varken neden tekrar açma gereği hissedilir ki. Hadi bunu geçtim, paragrafta yazılanlara ne demeli 'Kimse edebiyatla yeni tanışan birine James Joyce okumasını önermiyor değil mi?'...
    Bence konuyu açan arkadaş, sidik yarıştırma meselesine kafayı takmaktan, doğruyu eğri anlamış. Biriyle aynı fikirdeysen, sana katılıyorum dersin ama karşında karşıt görüşlü biri varsa onunla tartışırsın. Eleştirilere de açık olun derim. Konuyu da faydalı bulmadım, bu benim görüşümdür. Yani sen ilk önce bir Star Trek izle sonra da Dogville izlersin. Buna kim karar verebilir ki. İlk izlenecek filmler ve sonra izlenecek filmler, bence böyle şey olmaz. Beğeni yönlendirme konusu gibi olmuş. Tabii açan kişi sinema ehliyse bilemem.
    pre-intermediate konusunu da heyecanla bekliyorum :) Demek ki film izleme olayı bir grafiğe, bir sürece bağlanmalıymış. Kişi ilkin Dostoyevski okuyamazmış. Fizik kitabı mı bu. E hadi Einstein'ın kitabını herkes ilkin okuyamaz, onun alanında yetkin olmayı gerektirir bu ama Dostoyevski nasıl olur da ilkin okunamaz. Elif Şafak mı okuyalım illa.



    Ben konunun başında bunları izleyin sonra onlara geçin gibi bir şey mi yazdım? Gayet anlaşılır bir şekilde yazmışım. İsteyen ikinci listeye bakıp fikir sahibi olur, isteyen ilk yazdıklarımı izleyebilir yazdım. Benim konunun başında senin yazdıklarınla ufak bir benzerliği olan bir şey yazdığımı gören var mı? Çok ciddi soruyorum benim yazmadığım bir şey yüzünden neden yorum yazıyorsun? Neden yahu anlamıyorum?

    Burada üstte teşekkür eden 3-4 kişi olmuş. Belki onlar için yazdım bunları? Ne demişim öznel demişim, isteyen öyle başlar, bir kalıba sokulamaz da demişim. Keskin bir çizgi yok demişim. Bak üstüne basa basa söylüyorum. İsteyen ikinci listeye bakıp fikir sahibi olur, isteyen ilk listeden fikir sahibi olur demişim. Arkadaş art niyetin yoksa böyle bir şey yazmazsın. Burada bir konu açıp film önermek sadece beni iyi hissettiriyor. Seninle veya başkasıyla alıp veremediğim yok. Neden böyle yapıyorsun anlamıyorum? Konunun başlığı hoşuna gitmezse söylersin, değiştirsen daha iyi olur dersin. Tamam derim değiştiririm. Ben sinema konusunda uzman falan değilim. Sinema konusunda uzman olunamaz. Sanat bu.

    Ben ilk başlayan derken, 14-15 yaşında sinemayla, edebiyatla yeni tanışan bireylere yönelik söyledim. Neden bunu böylesine sert bir dille söylüyorsun? Belki adam dahidir 15 yaşında James Joyce'u hatmeder, olabilir. Ben kimseye önce Elif Şafak oku, sonra Dostoyevski oku demedim. Ama Dostoyevski'ye 15 yaşında okuyup hakaret eden bir insana, sen ne anlarsın Dosto'dan diyebiliyorsunuz. Ben bu listeyi belirli bir kitle için yaptım. Sen edebiyatla ilk tanıştığında ister Dostoyevski, ister Tolstoy okumuş ol. İstersen ilk başta Nietzsche ile felsefe okumaya başla.

    Biraz dağınık yazdım kusura bakmayın. Ben bu konuyu FİKİR sahibi olunsun diye açtım. Hiçbir iddiam yok. Bana teşekkür eden arkadaşlara yararlı olduysa bitmiştir. Neden nefretinizi kusuyorsunuz? Nedir alıp veremediğiniz. Benim kullanmadığım cümlelerle, neden bana çemkiriyorsunuz. Amacınız çemkirmekse bunu zaten ne söylersem söyleyeyim yapacaksınız. Bu da küçük insanların işi. Yazık.




  • Tamam, bir şey demedim farz et. Ben kendi görüşümü söyledim. Kendi görüşlerini söyleyen, teşekkür eden başkaları da olmuş. Olumlu yorumlar kadar olumsuz yorumlar da olacaktır. Ama bir şey yazmadığımı farz etmen daha hayırlı olacak sanırım.
  • Elinize sağlık güzel bir liste hazırlamışsınız. İzlemediklerimi sıraya alacağım. Sinema hakkındaki düşüncelerinize katılıyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: X@ndeR

    Bu da benden olsun o zaman
    />



    111 film varmış içinde.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: diminishedtriad

    Tamam, bir şey demedim farz et. Ben kendi görüşümü söyledim. Kendi görüşlerini söyleyen, teşekkür eden başkaları da olmuş. Olumlu yorumlar kadar olumsuz yorumlar da olacaktır. Ama bir şey yazmadığımı farz etmen daha hayırlı olacak sanırım.

    Sen kendi görüşünü söylemiyorsun. Sen ilk yorumuna bakarsan nasıl bir üslupla giriş yaptığını görürsün. Bu üsluba nasıl bir karşılık vermem gerekiyor? İstediğiniz fikre sahip olun ama önce saygı. Ben düzgün bir üslupla eleştiri yapan kimseyi hayatım boyunca terslemedim. Her görüşe tahammülüm var ama kendini beğenmişliğe, saygısızlığa tahammülüm yok.
  • Kademe kademe güzel bir liste olmuş, görüşlerine de katılıyorum. Film izlemeye başladığım an Hollywood'dan öteye gidemeyen, 4 kere Recep İvedik izleyip kotalı internetin anasını ağlatıp 93 tl fatura ödeyen bendim. (Yaş 14-15) O zamanlar biri çıkıp bana Bergman izle deseydi ve izleseydim söylemediğim laf kalmazdı. Çünkü olgunluk, dünyaya bakış açısı ve yaşantılar insanın ufkunu en çok etkileyen şeyler. Bu çerçevede bakarsak yararlı bir liste. Sanıyorum Uludağsözlük'ün de ilk başlayanlar için bir listesi var. O sözlükte pek takılmasam da içerisinde güzel filmler pek âlâ mevcut.

    Eline sağlık, bu bölüm azınlık kesime hitap ediyor. 'En Beğendiğiniz Film' klişeleri yerine bu tarz başlıkların açılması sanırım çok daha yararlı olacaktır bölüme..




  • Listeyi aslında kendim için yapmıştım. İnceleyeceğim filmleri kapsayan bir listeydi. Bu listenin daha kapsamlısını yapıp güncelleyeceğim. Faydası dokunduysa sevindim.

    @Ed Wood
    Nuri Bilge'yi ilk izlediğimde bomboş bir film izledim demiştim. Bunun ne anlamı var ki, hiçbir şey yok bu filmde diye isyan etmiştim. Bazı şeyler zamanla değişiyor. Şimdi ise sinema deyince aklıma Nuri Bilge geliyor, Haneke geliyor, Trier geliyor. Ve o boş dediğim film, yani Uzak, en sevdiğim filmler arasında en üst sıralarda.
  • Elinize sağlık. Ben de yaz için film listemi yapmıştım ama böyle bir liste de arıyordum. Genelde herkesin izlediği 1. listedeki filmlerden izlemediklerim vardı ama unutuyordum. Bu liste çok iyi oldu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Not Today!

    quote:

    Orijinalden alıntı: X@ndeR

    Bu da benden olsun o zaman
    />



    111 film varmış içinde.

    112




  • Ne kadar öznel bir yargı da olsa yararsız bir konu olmadığı söylenemez. Ben film izlemeyi, her zaman kitap okumakla bir tutmuşumdur. Uzun uzun açıklamama gerek kalmadan, ne demek istediğimi anlatabilmişimdir umarım.

    Sinemanın en uç örneklerini ele alacak olursak, ben de Gaspar Noe ve Lars von Trier filmlerini önerebilirim sanırım.
  • Liste güncellenmiştir arkadaşlar. Daha kapsamlı bir şey yapmaya çalıştım. Konuyu yararsız bulan arkadaşlar konuya girmezlerse ve boşuna tartışma çıkarmazlarsa sevinirim. İyi seyirler herkese.
  • saol hocam takipteyim
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.