Şimdi Ara

Yellow Dog Linux 6.0 Kurulumu (+Mplayer, Java, Flash, Rar, Codecs)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
83
Cevap
4
Favori
13.526
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • YELLOW DOG LINUX 6 KURULUM REHBERİ

    Öncelikle yükleyip yüklememekte kararsız olanlar için bir yorum yapmak istiyorum. Hazırda kullanmakta olduğunuz bir Pc niz varsa, bu sistem sizin için gereksiz olabilir. Ancak pc niz yok ve ps3 ten internete giriyorsanız kesinlikle kurmanız gereken bir işletim sistemi olduğunu düşünüyorum.

    İlk etapta YDL 6 nın iso dosyasını (3.7gb) indireceğiz ve kalıp olarak bir dvd ye yazdıracağız. Bu yeniden yazılabilir bir dvd de olabilir (re-writable). Aşağıdaki linklerden herhangi birinden iso dosyamızı çekiyoruz ve dvd medyamıza yazıyoruz.
    1) http://ydl.oregonstate.edu/iso/yellowdog-6.0-DVD_20080207.iso
    2) http://gulus.usherbrooke.ca/pub/distro/yellowdog/iso/yellowdog-6.0-DVD_20080207.iso
    3) http://ftp.sunet.se/pub/os/Linux/distributions/yellowdog/iso/yellowdog-6.0-DVD_20080207.iso
    4) ftp://ftp.fsn.hu/pub/CDROM-Images/yellowdog/yellowdog-6.0-DVD_20080207.iso
    5) ftp://ftp.oregonstate.edu/pub/ydl/iso/yellowdog-6.0-DVD_20080207.iso

    Format ve Yedekleme İşlemleri
    Gelelim Ps3 ün hdd ayırma işlemine. Linux u kurmak için hdd den 10gb lık alanı bu işe ayırmak gerekiyor. Eğer daha önce herhangi bir linux versiyonu yüklemediyseniz hdd iniz tek parça halindedir. Bu durumda, yükleme işlemine geçmeden önce formatlama işlemini yapmamız gerekecek.
    Dikkat: Formatlama işlemi, sistem ayarları ve kullanıcı hesapları hariç, bütün bilgilerin silineceği anlamına gelmektedir. Bilgilerinizi korumak için backup yapmalısınız. Lâkin daha önce bir linux kurduysanız yedek almanıza gerek yok. Linux, sadece kendine ayrılan 10gb lık alanda işlem yapacak.

    Backup, yani yedekleme işlemi için yeteri kadar boş yer bulunan usb bellek, hafıza kartı, usb hdd vb. bir medyaya ihtiyacımız olacak. Usb belleğimizi ps3 e bağlayıp;
    Settings > System Settings > Backup Utility > Back Up 'dan yedeğimizi alıyoruz.

    Ek bilgi: Yedekleme işlemi için gereken boş alan, ps3 teki bilgilerin tahminen yarısı kadar olmalıdır. Ps3 backup yaparken sıkıştırıyor ve 4gb lık dosyalara bölüyor. yaklaşık olarak yarı yarıya küçültüyor. Örğ: 50gb lık veriniz varsa 30gb bos alan yeterli olacaktır. Süre olarak da, dakika da 1gb işlem yapıyor. 50gb veriniz varsa 50dk sürecektir. Aynı şekilde backup ı ps3 e yeniden yüklerken de, 50gb = 50dk.

    Şimdi HDD formatlama ve bölme işlemine geçiyoruz. Bunun için,
    Settings > System Settings > Format Utility > Format Hard Disk > Custom > Allot 10GB to the Other OS > Quick Format
    diyoruz ve birkaç saniyede bölmüş oluyoruz. Hdd format işlemlerinde quick format ı seçerseniz 5-10sn içinde işlem tamamlanır.

    Akabinde, yedeklediğimiz dosyayı ister bu noktada, istersek te linux u kurduktan sonra geri yükleyebiliriz. Yedeklediğimiz bilgileri ps3 e geri yüklemek için:
    Settings > System Settings > Backup Utility > Restore menüsüne giriyoruz ve onaylıyoruz.


    Yükleme İşlemi
    Yazdırdığımız dvd mizin içinden bir boot dosyası almamız gerekiyor. İnstall işlemine geçmemiz için bu dosyayı hafıza kartı veya usb belleğimizin içine koplalayıp ps3 e göstermemiz gerekli. Bunun için dvd mizde bulunan PS3 klasörünü olduğu gibi usb belleğimize kopyalıyoruz. (Direkt kopyalıyoruz, herhangi bir klasörün içine değil.) Yani boot dosyası usb belleğin içinde şu iki klasörün altında olmalı: (Ps3 ve Otheros)
    Usb bellek:\PS3\Otheros\Otheros.bld

    Ardından, dvd miz ve usb belleğimiz takılı durumda iken,
    Settings > System Settings > Install Other OS menüsünü seçiyoruz. Ps3 boot dosyasını kopyaladığımız medyamızı bulacak ve bizden onay isteyecek. Onay verip yükleme işlemine geçiyoruz.

    Install ekranında ilk olarak bizden, kullanacağımız dil ve klavyeyi seçmemizi istiyor.

     Yellow Dog Linux 6.0 Kurulumu (+Mplayer, Java, Flash, Rar, Codecs)
     Yellow Dog Linux 6.0 Kurulumu (+Mplayer, Java, Flash, Rar, Codecs)


    Ardından Hdd işlemine geçiyoruz. Gelen ekranda "Remove all linux partitions" seçeneğini işaretleyip devam ediyoruz. Bize hdd ki üçe böleceğini gösteren bir tablo çıkaracak. (hdd den kasıtım 10gb lık alan. yani ps3 ün kendi alanı değil) 10gb lık alanın 100mb lık bölümünü boot için, 400mb lık bölümü swap dosyası için, geriye kalanı da kullanılmak üzere üçe böleceğini gösteriyor. Olduğu şekli ile kabul ediyoruz ve ileri diyoruz.
    Not: Linux u temel olarak yüklediğimizde(ilave yazılımlar yüklemeden), bize 6,5GB boş alan bırakıyor. Linux ortalama 45dk. da yükleniyor.

    Önemli: Install işleminin sonuna doğru bizden tarih/saat ayarlarını istiyor ve kullanıcı oluşturmaya giriyoruz. Burada bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Linux a iki isimle de giriş yapabileceksiniz.
    1.si "root" yani yetkili isim ve şifre ile. 2.si ise sizin belirleyeceğiniz bir isim ve şifre ile. "root" ismi sabittir, değiştirilemez. Sadece şifresini siz belirlersiniz. Linux, sistem dosyalarına müdahale(buna program kurmak dahil) izni için, sizden bu parolayı girmenizi ister. Yani 2 adet şifre belirliyoruz. hem root şifresini, hem de kendi belirlediğimiz kullanıcı isminin şifresini.

     Yellow Dog Linux 6.0 Kurulumu (+Mplayer, Java, Flash, Rar, Codecs)
     Yellow Dog Linux 6.0 Kurulumu (+Mplayer, Java, Flash, Rar, Codecs)


    Son olarak bizden ses kartını test etmemizi istiyor ve yükleme işlemi bitiyor. Daha sonra ps3 resetlenecek ve linux ilk kez açılacak. Cihaz resetlendiği zaman dvd yi sürücüden çıkarıyoruz. Eğer çıkarmazsak tekrar install ekranı başlıyor. Başlasa da önemli değil. Ps3 ü manuel olarak resetlersiniz. Herhangi bir sebepten ötürü kilitlenme olursa, ps3 ün power tuşuna 8-10sn basılı tutarak resetlemeye veya kapatmaya zorlayabilirsiniz. Bunu yapmaktan kesinlikle korkmayın. Bu tür donmalara karşı konulmuş bir özellik bu. Linux ta iken bunu yapsanız dahi, normal yoldan(shut down) kapatır gibi kapanıyor ps3. Herşeyi sırasıyla durdurup öyle kapatıyor cihazı.

    Ps3 te(Game OS) iken, linux a geçmek için:
    Settings > System Settings > Default System menüsünden Other OS seçeneğini işaretliyoruz. Burada sorduğu soru; "şimdi mi, yoksa bir daha ki açılışta mı başlatayım" şeklinde. "Evet" dersek cihaz resetlenip linux başlıyor. Hayır dersek de bir daha ki açılışta başlıyor. Bir önemli noktaya daha dikkatinizi çekmek istiyorum.

    Normalde linux ta iken Ps3 e dönmek için "Boot Game OS" uygulamasını çalıştırıyoruz. Linux açılırken, her seferinde önce "kboot" satırı gelir. Burada bir komut girmeniz için 5sn kadar bekler, devam eder. (Enter a basarsanız direkt geçer, herhangi birşey yazarsanız 5sn sınırı kalkar.) Olaki linux u başlatmaktan vazgeçtiniz ve ps3 e geri dönmek istiyorsunuz. Kboot satırında iken :ps3-boot-game-os yazıyoruz ve geri dönüyoruz. Önceden, boot-game-os olan komut, bu sürümde ps3-boot-game-os olarak değişmiştir.

    Kullanım ve Gerekli Programların Yüklenmesi
    İlk önce oturum olarak Gnome oturumunu seçeceğiz. Bunun için giriş(login) ekranında iken(eğer linux ta isek, logout diyoruz) "Oturum" seçeneklerinden Gnome oturumunu seçiyoruz ve sorduğunda "öntanımlı yap" diyoruz. Oturum ekranını daha sonra çeşitli şekillerde değiştirebilirsiniz.
     Yellow Dog Linux 6.0 Kurulumu (+Mplayer, Java, Flash, Rar, Codecs)
     Yellow Dog Linux 6.0 Kurulumu (+Mplayer, Java, Flash, Rar, Codecs)
     Yellow Dog Linux 6.0 Kurulumu (+Mplayer, Java, Flash, Rar, Codecs)


    Artık linux a giriş yaptığımızı varsayıyorum. İlk olarak temel fontu türkçe karakterlere uygun hâle getirmemiz lâzım. Bunun için,
    System > Tercihler > Klavye menüsünden Düzenler sekmesine geliyoruz. Resimdeki gibi, "Turkey Sun ölü tuşlar" düzenini ekleyip, "öntanımlı" olarak işaretliyoruz. Ardından,
    System > Tercihler > Yazıtipi menüsüne giriyoruz ve en üstteki mevcut yazıtipini "Luxi Sans" olarak değiştiriyoruz.
     Yellow Dog Linux 6.0 Kurulumu (+Mplayer, Java, Flash, Rar, Codecs)
     Yellow Dog Linux 6.0 Kurulumu (+Mplayer, Java, Flash, Rar, Codecs)


    YDL 6 yapı olarak Fedora Core 6(fc6) ve Power Pc(ppc) temeline dayalıdır. Herhangi bir program yüklemek istediğinizde bunu rpm dosyaları ile yapmak mümkündür. rpm dosyasını windows daki exe gibi düşünün. Dosyaların tümünü olması gerektiği yere kurar. Ancak tek başına bir rpm dosyası kurduğunuzda(örğ; media player kuracağız diyelim) o media player a ait codecleri kurmaz. Gereken kütüphane dosyalarını kurmaz. Bu yüzden en sağlıklısı "program ekle/kaldır" menüsünü kullanmaktır. Program ekle kaldır kullanarak herhangi bir program yüklemek istediğimizde, o gereken diğer dosyaları da bize bildirip, "bunlarıda kuracağım, izin veriyor musun?" şeklinde bize yardımcı olur. Ayrıca bu menüden programların ne işe yaradığını, tam adını ve açıklamasını bulabilirsiniz.
    Not: Add/Remove Software(Program ekle/kaldır) menüsünü kullandığımız zaman internete bağlı olmalıyız. Çünkü programları internetten indirip ondan sonra kurar.

    Linux, kendisine uyumlu programları görebilmesi ve indirebilmesi için ona gerekli olan url leri göstermeliyiz. Aşağıda verdiğim linklerden herhangi birinden küçük bir rpm dosyası çekiyoruz ve çalıştırıyoruz. Bu sayede dosya sisteminin altında, /etc/yum.repos.d klasörünün altında "fedora-extras.repo", "livna-stable.repo", "dribble.repo" isimli 3 adet dosya oluşacak. Böylece "Add/Remove Software" menüsüne girdiğinizde, ilave olarak birçok programa kavuşacağız.
    Gereken rpm dosyası: http://files.filefront.com/ezrepos+1+ydl6ppcrpm/;9869645;/fileinfo.html veya http://www.filecrunch.com/file/~aeo2hj

    Uygulamalar > Sistem Araçları > Add/Remove Software menüsüne giriyoruz ve listeyi getirmesi için bir süre bekliyoruz. Üstteki sekmelerden List sekmesine giriyoruz. Aşağıda yazdıklarımı işaretliyoruz.
    d4x :Downloader for X (Güzel bir download manager programı, Ekran görüntüsü için >tıkla<)
    unrar :Utility for rar archives (Arşiv yöneticimize rar desteği)
    mplayer :Movie player (Media oynatıcımız)
    mplayer-gui :Gui for MPlayer
    mplayerplug-in :MPlayer plugin for Mozilla
    gstreamer ve gstreamer ile başlayan tüm dosyaları işaretleyip "Uygula" diyoruz.
    Not: Yüklemek istediğiniz bir program olduğunda, üstteki sekmelerden Search sekmesini kullanarak, program ne amaçlı ise onu yazarak arama yaptırabilirsiniz. Yani programın ismini bilmek zorunda değilsiniz.

    Firefox a flash desteği için terminali(uçbirim) açıyoruz.
    Uygulamalar > Donatılar > Uçbirim çalıştırıyoruz ve şu komutları sırası ile giriyoruz.
    su
    root parolamızı giriyoruz. (doğru girdiysek, komut satırının başındaki $ işareti # olarak değişecek. )
    yum erase gnash-plugin
    yum install swfdec swfdec-mozilla

    Firefox a Java desteği için aşağı linkteki dosyayı indirin. Sizi ibm in sitesi ile uğraştırmamak için dosyayı kendim upload ettim.
    http://files.filefront.com/ibm+java+ppc+jre+60+00crpm/;9893599;/fileinfo.html
    İndirdikten sonra çalıştırıp kuruyoruz. Ardından terminali (uçbirim) açıp yine sırasıyla şu komutları giriyoruz.
    su
    root parolamızı giriyoruz.
    cd /usr/lib/mozilla/plugins
    ln -s /opt/ibm/java-ppc-60/jre/plugin/ppc/ns7/libjavaplugin_oji.so (Büyük/küçük harflere duyarlıdır. Koplaya/yapıştır kullanabilirsiniz.)

    Firefox u daha kullanışlı ve hızlı hâle getirmek için şu eklentileri yüklemenizi tavsiye ediyorum;
    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/256 (İndirme yöneticisinin güzelleşmiş hâli.)
    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1472 (Tıklanamayan linkleri direk yeni sekmede açmak için)
    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/722 (En çok gereken şey. NoScript)
    NoScript eklentisinin ayarlarını resimlerdeki gibi yapabilirsiniz.
     Yellow Dog Linux 6.0 Kurulumu (+Mplayer, Java, Flash, Rar, Codecs)
     Yellow Dog Linux 6.0 Kurulumu (+Mplayer, Java, Flash, Rar, Codecs)


    Ek bilgi: Flash desteğini kullanabileceğiniz birkaç site tavsiye edebilirim.
    http://www.youtube.com
    http://www.gamershell.com
    http://www.gametrailers.com/platformlist/ps3/index.html
    Gametrailers.com un ana sayfasına girince bende kilitleniyor. Sebebini anlayamadım. Videoları izlemek için, video penceresinin altındaki format çeşitlerinden, mov formatını seçerseniz akıcı bir şekilde izleyebilirsiniz. İnternet hızınıza bağlı olarak çok takılma oluyorsa, bir süreliğine pause yapıp devam edebilirsiniz.

    Unuttuğum bir nokta, işe yarar firefox eklentileri vs. aklıma gelen birşeyler oldukça yazarım yine buraya. Teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustafa982 -- 27 Mart 2008; 14:19:46 >







  • Hocam supersin. Bu rehber vasıtasıyla hemen bir deneme yapıcam. Çok ama çok teşekkürler.
  • Ellerine sağlık rehberlere eklendi
  • mustafa982 arkadaşım bana kızmıştın takıldım diye ama bak sonucu güzel oldu Eline emeğine sağlık Tam anlatımı da ( Flash, Codec vs... sabırsızlıkla bekliyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Go_Create -- 15 Mart 2008; 15:20:54 >
  • gerçekten çok yararlı bir çalışma olmuş.

    tebrik ve teşekkürlerimi iletiyorum.
  • Arkadaşlar bu programı ps3 kurunca ne artısı oluyor? Birde ps3 mp3 çalmaz mı ve ben oyun oynarken müzik dinlemek istiyorum xbox360daki gibi ps3 de bu yok mu?
  • Eyvalla mustafa kardes mukemmel calisma olmus! birde ps3 vista kurulumunu anlatsan super olurdu (insallah en kisa zamanda o gunleride goruruz, ps3 microsofta blurayi, microsofta ps3 vistayi hediye ediyomus bide, of of ne hayal ammaaa...)

    gercekten bircok arkadasa (ben dahil) faydali olcagin dusundugum bir calisma, tekrardan emeklerine saglik kardes
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • teşekkürler dostum devamını bekleriz
    ben kurdum linux bilmeyenler için baya zor (ben) ama artık öğrenmenin vakti geldi
  • Mustafa dostum eline sağlık süper bir rehber olmuş. Bizzat kendi ekranında görme şansım olmuştu ve bana anlatırken bile ben yorulmuştum zor iş linux ile uğraşmak. Teşekkürler
  • Arkadaşlar, herbirinize ayrı ayrı bende teşekkür ediyorum. Sonuçta para için yapılan birşey değil bu. Teşekkürlerinizi esirgemeyin, yeterli benim için. Tekrar teşekkürler. İki gündür yine bu linux la uğraşıyorum zaten. ntfs i ve hfs+(mac) formatlarını tanıtmaya çalıştım ama nafile oldu. onları tanıtmak için kurmadığım şey yazmadığım komut kalmadı. banamısın demiyor bu ydl. hfs yi gördü ama yazamadı. ntfs i ise hiç gösteremedim. sonra hepsini kaldırdım.

    tekrar benim 60gb lık hdd ki fat32 yaptım. taktım, bu sefer onu da görmedi. kaldım öyle ortada. arada gnome oturumuda silinmiş. diğer oturumdan, önce gnome u yükle. sonra fat32 yi tanıtmaya çalış. bi zurba uğraştırdı beni. nihayet oldu çok şükür ama beni de çileden çıkardı.
    4gb lık dosya sınırını aşmak için denedim bu format çeşitlerini ama yine döndük fat32 ye. ne yapalım sağlık olsun.




  • Eline saglık Mustafa.Devamını (mplayer java codec) 4 gozle bekliyorum.
  • oncelikle ellerine emegine saglik mustafa
    biliyoruzki ps3 te interte girince youtube veya benzer videolari izliyebiylioruz ama online videolai ynai ornek internetten show tv yi izliyemiyorduk acaba bu linuxta online videolari izliyebilyioruzmu ?
  • helal olsun süper anlatmişsin dostum eline sağlık
  • teşekkürler herşey için devamını bekliyoruz bu arada patronunla konuşalımda sana izin versin :)
  • sen yine zor bişilerle uğraşmışsın, wireless ile uğraşıyorum yapamadım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MadMesut -- 19 Mart 2008; 10:57:54 >
  • oldu be, en sonunda java da yüklendi. java uygulamaları veya küçük java oyunları çalışıyor artık. arkadaşlar biliyorum hâlâ yazmadım, işi çok uzattım ama napiyim işte. ne deseniz haklısınız. bunları düzgün bir şekilde anlatmaya gözüm korkuyor sadece. fakat eninde sonunda yazmam lazım.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mustafa982

    oldu be, en sonunda java da yüklendi. java uygulamaları veya küçük java oyunları çalışıyor artık. arkadaşlar biliyorum hâlâ yazmadım, işi çok uzattım ama napiyim işte. ne deseniz haklısınız. bunları düzgün bir şekilde anlatmaya gözüm korkuyor sadece. fakat eninde sonunda yazmam lazım.


    mustafa java vs eklerin nasıl kurulduğunu 4 gözle bekliyoruz.

    birde linux ayrılan 10 GB bölümü silip nasıl tekrar 60 gb bütün haline döndüreceğiz ?
  • o basit de soylemem. isi uzattim diye sikildin, linux u kaldirmaya mi karar verdin? kaldirma abicim anlatacagim hepsini. Edit: hatta simdi aklima ne geldi: gt5p bu cuma cikmiyor mu? o cikmadan bitirmek lazim yaziyi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustafa982 -- 24 Mart 2008; 14:10:53 >
  • wayyy. mustafa aşmışsın olayı bakıyorumda...
  • eyvallah kanki yapiyorum iste birseyler. istiyorum ki bu konuyu aciklayan ilk forum biz olalim. konuyu ogrenmek isteyen herkes donanimhaber e girsin. bir de ne diycem. bu yaziyi rehberi her neyse, kopyalayip baska foruma yazmasinlar? he, olabilir mi yaparlar mi bunu?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.