Şimdi Ara

Yazılımcılar işte ne yapıyor ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
6
Favori
2.875
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Eğitim videoları izlerken hep printf komutu, yok şunu yazdır, yok asal sayıların toplamını bul. Yok hesap makinesi, fiş uygulaması yaptırma. Peki gerçek yazılımcı işteyken ne yapıyor ? Konsol ekranını açıp printf komutu vermiyor ya sürekli ?

• aslında ne yazdığına göre değişir. Web yazılımı ile ilgileniyosan büyük ihtimalle sürekli print fonksiyonu kullanıyo olabilirsin. Programlar genellikle döngüler,koşullar ve değişkenlerden oluşur.
  • iibysinyorii İ kullanıcısına yanıt
    Mesela c,c#, java python bilen bir insan işteyken sıfırdan uygulama mı yazıyor her zaman, veya var olan uygulamayı mı geliştiriyor ? Birden çok mühendis fikir ayrılığına düşmez mi ? Bilgisayar mühendisi olup iş sahibi olan biri de gelirse konuya çok sevinirim
  • Sifirdan uygulama yapma isi nadiren olur. Genelde var olan uygulama icin yeni feature ekleme, bugfix yaparsin. Calistigin yerin kurumsalligina, prosedurlerine gore nasil yapacagin belli olur.
    Ufak yerlerde genelde bir tane "architect" olur. Boyle boyle yapacaksiniz der. Digerleri de onun cizdigi yoldan kodlarini yazarlar.
    Buyuk yerlerde toplanti yapilir, fikir alinir. Hatta genelde bu konunun uzmanlarindan danismanlik hizmeti alinir. ( Ornegin 3D Login sistemi tasarlaniyorsa IBM 'den uzman biri gelir sunum yapar vs ) Buna gore ortak bir sistem plani yapilir. Sonra herkes uzmanligina gore kendi kismini kodlar. Test muhendisleri test eder, Analistler analizini yapar ( kodlamadan once ) vs.
    Yine duruma gore yazdigin kod kalitesi review 'den gecirilir bazi yerlerde. Ornegin Ahmet'in yaptigini Mehmet'e ; Mehmet'in yaptigini Ahmet'e review ettirirler. printf falan hic yazilmaz. Loglama sistemi ayri bir tasarimdir, normal printf falan gibi bir loglama sistemi ile hic log yazmassin. Ya tum loglarin toplandigi genel bir sistem olur, ona "queue" mantigiyla log yollarsin; ya da loglar sistematik bir sekilde database e yazilir. Son secenek olarak da "audit" loglari dosyaya yazilir. System console log una hic yazildigini ben gormedim. Cunku loglari fiziksel olarak yazdigin makine, senin problem olursa baglanip kontrol edecegin makinedir. Onun hangisi oldugunun onemi yok. Hangi server makinesinde calisirsa calissin program; loglarin hep ayni yerde toplanmasi gerekir. En gecerli mimari bu sekilde.
    --
    Genelde bir bilgisayarcinin uzun vadeli yapacagi bir plan olur, bu plani onem sirasina gore siralar ve hangi isi yapacagina kendisi karar verir. Bir de "Ad-hoc" diye isimlendirilen isler olur. Bu isler planda olmayan ama hizlica mudahale edilmesi gereken durumlar olunca belirirler. Ornegin " Fatura sistemi calismiyor abi!!" diye aglayarak kapidan bir adam iceri girerse bu is "Ad-hoc" tur. Yaptigin seyi birakip aglayan bebegi susturmak gerekir ki kendi isine konsantre olasin : )

Quality Assurance, Test muhendisleri de surekli sistemi test ederler. Bulduklari buglari raporlarlar. Bu raporlarin uzerinden gecip surekli sistemi fix edersin. Bazi firmalarda Yazilimciya yazdigi kod uzerinden prim verilir. Ornegin 20 satir kod yazdin ve bu yazdigin kod blogu ile ilgili hic bir bug bulunamadi. Maximum primi alirsin. Fakat test muhendisinin de prim almasi icin 20 satirlik kod blogunun uzerinden maximum bug kesfetmesi gerekir. Yani test edenler ile develop edenler arasinda bu sekilde surekli bir rekabet hali vardir. Genelde birbirlerini pek sevdiklerine ben rast gelmedim. Fakat isini iyi yapana her zaman saygi gosterilir. Ufak firmalarda sana bir tane b*ktan laptop verirler. Bununla kod gelistirmesi yaparsin. Istedigini yuklersin, kafana gore takilirsin. Bankalarda genelde masaustu bilgisayarin olur, kafana gore istedigin programi yukleyemezsin. Hazir bir development ortami vardir. Sana verilen tool lar ile bir seyleri cozmek istersin. Daha ciddi buyuk kurumlarda yazilim gelistirecegin ortama "Remote" baglanirsin. Ne yazdigin, nasil yazdigin, neyi ne zaman yazdigin, neyi yazip neyi sildigin vs hepsi takip edilebilir. Remote ortam olmasinin avantaji cok fazladir. Ama sistemi kurmak pahalidir. Sabah 9 da ise gelip, 9 - 10 arasi haber sitelerinde gezip 10:30'da sigara molasi vermeye cikan tiplerin foyasinin meydana ciktigi bir sistemdir bu. Turkiye'de uygulayan yer ben 2 tane biliyorum. Yurt-disinda cok.

Bazi yerlerde de kartli-parmak izi okutmali sistemler var. Bilgisayar muhendisi calisma ortami onemlidir. Serbestlik cok onemlidir. O yuzden, bilardo, pinpon, langirt, ps4 vs aklina gelebilecek cogu eglenceli aktivite iyi ofislerde bulunur. Ben ekipce moralimiz bozuk oldugunda PES turnuvasi duzenleyip sonra gelip kod yazmaya basladigimiz zamanlari cok bilirim. Bunlar ekip arasi muhabbeti guclendirir, ayrica daha onemlisi aklin baska bir konu ile mesgul olursa esas problemi cozebilmek icin yeni bir bakis acisi kazanirsin. Fakat bu durumu suistimal eden tipler de olur. Bu yuzden zamaninin ne kadarini bilgisayarinin basinda, ne kadarini disarida gecirmissin takip ederler.

Ufak yerlerde mesai cok olur. Surekli piza soylerler. "Ay ben cok yiyemem" diyen kizlar olur ilk basta. Sonra onlar da lopur lopur yemeye baslarlar. Bu isin duzeni boyle. O yuzden kilona dikkat edip hareket edebilecegin bir ortam saglamalisin kendine : )

--

Ufak yerlerde bu iste bir usta - cirak iliskisi hakimdir. Cirak ne yaparsa yapsin ustanin dedigini kabul eder. Buyuk yerlere gittigin zaman usta - cirak iliskisi yoktur. "Best practice" vardir. Bir isi halletmenin sizin probleminize uygun en optimal yolu neyse bu tartisilir. Toplanti yapilir genelde. Sonuca varilir ve herkes buna gore gelistirme yapar. Cok bilmis egolu tiplerin "Bu is boyle yapilir" diye havalandigi yerler degildir genelde bu kurumsal firmalar. Ama Turkiye'de nereye gidersen git, yeterli teknik bilgisi olmamasina ragmen bir yerlere gelmis insan bulabilirsin. Bu da bizim kulturumuzun bir parcasi sanirim. Yabanci yazilimcilarla beraber projelerde calisinca, onlarin konuya yaklasimi ile bizimkilerin yaklasimi arasinda avantaj ve dezavantajlari insan daha kolay gozlemleyebiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mephalay -- 20 Ocak 2017; 11:09:31 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Mephalay M kullanıcısına yanıt
    Gerçekten aradığım cevap buydu. Çok teşekkürler
    Nerdeymiş o test mühendisleri.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Valla Kankacım Facebook Donanımhaber Youtube Üçgeninde Takılmaca. Bunun Dışında da Arada Bir Alışveriş Siteleri Teknoloji Haberleri Muhabbet Sohbet.
    Yaşasın Goygoy
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    bunlar iş yapar mı?
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • deveyehendekatlatanadam kullanıcısına yanıt
    hangi işle meşgulsünüz ? ücret iyi mi ? birde hangi üniversiteden mezun oldunuz
  • Yazılımcıyım Dostum, Ücret 3500, İki Yıllık Mezunuyum.
    2 yıllık mezun 3500 gayet iyi. Millet 4 yıllık iş bulamıyor. Artık şans mı yoksa deneyimleri mi yok anlamıyorum. Kimileri iş bol ücret güzel diyor. Kimileri işsizlik var ücretler kötü diyor. Herhalde gerçeği hayırlısıyla bir üniversite kazanıp bitirdikten sonra görücez

• quote:

Orijinalden alıntı: -sKypeR-

2 yıllık mezun 3500 gayet iyi. Millet 4 yıllık iş bulamıyor. Artık şans mı yoksa deneyimleri mi yok anlamıyorum. Kimileri iş bol ücret güzel diyor. Kimileri işsizlik var ücretler kötü diyor. Herhalde gerçeği hayırlısıyla bir üniversite kazanıp bitirdikten sonra görücez

Canım Kardeşim Olay Çok Basit. Ben İlk İşe Girdiğimde Asgari 750 ₺ idi Benim Maaşım 700 ₺. Yol SSK Yok Yüzüne Bakılmayacak Bir Yemek Veriyorlar.

Öğrenene Kadar Sıktım Dişimi Tecrübe Edinmeyi Bekledim. Şimdi Modum Bu -->

Bak Bu Saat Olmuş Hâlâ Kodların Başında Bişeyler Öğrenmeye Çalışıyoruz, Diploma Seni Sadece Yola Çıkarır. Geri Kalan Herşey İçin Savaşmalısın

• takip
  • quote:

Orijinalden alıntı: deveyehendekatlatanadam

Valla Kankacım Facebook Donanımhaber Youtube Üçgeninde Takılmaca. Bunun Dışında da Arada Bir Alışveriş Siteleri Teknoloji Haberleri Muhabbet Sohbet.
    Yaşasın Goygoy

Peki yer aldığınız projelerde sıfırdan mı geliştiriyorsunuz yoksa var olan bir projeyi mi geliştiriyorsunuz ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Halaycekenkoala

quote:

Valla Kankacım Facebook Donanımhaber Youtube Üçgeninde Takılmaca. Bunun Dışında da Arada Bir Alışveriş Siteleri Teknoloji Haberleri Muhabbet Sohbet.
    Yaşasın Goygoy

Peki yer aldığınız projelerde sıfırdan mı geliştiriyorsunuz yoksa var olan bir projeyi mi geliştiriyorsunuz ?

Proje final döneninde devreye alırken çalışma koşulu + 24 saat nerdeyse :)
    geri kalan zaman da da ufak tefek işler.

Proje bazlı çalışıyorum bende.

Proje yapılan önceki işlere benziyorsa altyapı olarak onun üstüne kurulup devam ediyoruz.
    Benzer değilse 0 dan VT + yazılımı kurgulayıp yazıyoruz.
    Hep bir çevik yaklaşım mevcut :)

• quote:

Orijinalden alıntı: Halaycekenkoala

quote:

Yaşasın Goygoy

Sorunu Anladım Dostum. Genelde Yarım Kalan İşlere Devam Edilir. 0 dan Başlama İşi Çok Sık Olmuyor. İşin Bu Kısmı Ticaret ile Alalı Programlamayla Değil.

Örnek:
    X Projesinde Yer Alan Bir Yazılımcı İşi Bıraktı Yerine Birinin Alınması Lazım. Bu Durumda Sıfırdan Başlama Şansın Yok.
    yada
    Y Firmasında X Projesine Başlanacaktır Sen Bu Ekibe Baştan Dahil Olursan 0 dan Başlamış Olursun. ki Ben Bunu Tercih Ederdim

@Gabriel.Espaso Dostum Senin Dediğin Gibi Çalışmıyorum Ben Daha Planlı Gidiyorum Proje Devreye Alındığında Hatalar Çıkarsa Müdahale ve Mesai Yapıyorum.
    Ama O Güne Kadar (hesap günü ) İşi Zamana Yayarak Çalışıyorum. Ben Sosyal Bir Programcıyım Hayatım Var Benim

Verdiğin cevaplar için çok teşekkürler :D
  • Mephalay bey , şu meslekle ilgili siz yazdıkça insan bu mesleğe hasta oluyor
    Üniversitede bu yazdiklarinizin çoğundan bahsetmiyorlar bile. Öğretmiyorsunuz madem yol gösterin değil mi. Zaten akademisyenler sektörden bihaberler. Ayrica teknoloji de surekli yenilenen bir alan. Yazılımcıların bahtsizligi da bu sanırım.

• ctrlspace kullanıcısına yanıt
    Bu dedigin aslinda biraz tartisma konusu. Universite egitiminin yasam boyu gecerli olmasi gerekir. Spesifik bir bilgi vermenin, atiyorum Java ogretmenin dezavantaji da bu. Java belki 15 sene sonra cok az kullanilan bir dil olacak. Bu yuzden ogretilen bilgilerin ogrenciyle yasam boyu ilerlemesi gerekiyor. Zaten cogu universitede Computer Science bolumu altinda spesifik bir programlama dilini ogretmezler. Programlama Dilleri diye genel bir ders olur. Ya da atiyorum Programlamaya Giris dersinde hoca kafasina gore donemin pratik dili neyse onu secer. Kimi Python ile ogretir, kimi C++ ile ogretir kimi Java ile mesela. Ama amac programlamayi ogretmektir, dili degil. Programlamayi ogrenen biri istedigi dili 2 haftada ogrenir. Ya da mesela Database dersinde sana SQL ogretirler, database islemlerinin olmazsa olmaz ozelliklerini ogretirler ( Atomic nedir, Transaction nedir vs ) ama tutup da MySQL boyledir, Oracle soyledir vs diye anlatmazlar. Sen bunlari sektore girince ogrenirsin. Zaten temeli saglam adam 6 ayda kavrar meseleyi.

Akademisyenlerin sektorden bihaber olmasi da bunun sebebi, ama bilse bile bu materyal bir universite ogrencisinin gercekten yasam boyu isine yarayabilecek bir materyal mi bunu dusunup anlatmiyor da olabilir.
    Universitelerin amaci cunku, sektore muhendis yetistirmek degildir yalnizca. Bunlari calistikca insan ogreniyor, kendi basina arastirdikca ogreniyor. Atiyorum kriptografi alaninda tez yazmak isteyen, master yapmak isteyen bir ogrenci ne yapsin Turkiye'deki yazilim muhendislerinin calisma sartlarini. Elbette biraz bilmesi gerek ama fazlasi da zarar.

Bazi hocalarin cok saglam sektorden baglantilari olur. Bazi hocalarin diger okullardan saygin hocalarla baglantilari olur. Kimisinde ikisi birden olur. Bunlari biraz da ogrencinin kesfedip yoluna bakmasi lazim. Universiteden bilgiyi ogrenci almali cunku bana gore, Cem Yilmazin dedigi gibi "Ogretin lan" hesabi pek islemez. Mezun olup da bir b*ktan anlamayan adamlar da var ortada.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mephalay -- 27 Ocak 2017; 0:34:39 >

• ctrlspace kullanıcısına yanıt
    Hocam, ben tam tersini düşünüyorum, benim üniversitede öğrenemediğim birşey görmedim iş hayatında genellikle. Eksiklerim olduğunda da yine dişardan gidip üniversiteden ders alarak kapatiyorum. (Research projelerinde teorik bilgi daha da önem kazanıyor) Türkiye'deki universitelerin genelde teorik olarak eksikleri yok müfredatta(iyi 3-5 üniversiteden bahsediyorum, diğerlerine bakmadım hiç). Eksik genellikle pratikte, problemi matematiksel frameworke nasıl taşırsın, onu nasıl çözülebilecek küçük parçalara bölersin? Bunu okulda öğrenmek çok kolay degil, ama bunu yapabilmenin de temel koşulu teoriyi iyi bilmek. Teorik olarak ne yapabileceğini bilmeyenler, problemi parcalara ayırırken de yanlış kararlar alıyor. Eger teorik temelin çok iyiyse pratik eksiklerini çok çabuk gideriyorsun.
    Ama teorık bilgisi olmayan, universitede dersleri geçmek için almiş, 2 ortalamaya zor getirmiş adamların "işi işte öğrenirsin, üniversitede öğretilmez" demesi garip geliyor. Universitede öğretilenleri öğrenmemişsin ki 2 ortalaman var.

Mesela geçenlerde çok büyük bi dataseti işlemem gerekti, masterdaken paralel programlama dersi almiştim. Şirketin hadoop/mapreduce clusterı var, Java'yla ve mapreduce ile önceden hiç alakam olmamasına rağmen, pazartesı başladiğim işi Çarşamba bitirdim, cunku distributed computing de ne gibi problemler olduğunu, onların nasıl çözülebileceğini üniversiteden biliyorum. Mapreduce frameworku ne sağlamış diye bakmak yarım gün, uygulaması 2 gün sürdü.
    Ben çok özel/zeki biri olduğumdan mı böyle? Hayır, etrafımdakı mühendislerin çoğu boyle. Çalıştığım şirket 3.5 ortalama şartı koşuyor yeni mezunlardan. Tecrübeli adam alırken de teorik mülakat yapıyor. Gidip üniversiteden ders aldığında parasını ödüyor ama 4 üstünden en az 3 alman lazım dersten, yoksa ödemiyor. Şirket içinde de dersler var, onlarda da belli bir başarıyı tutturmak zorundasın başka ders alabilmek için. Teorik bilgini bu kadar sağlam tutunca, 3-5 de pratik yapınca, endustrıde sıkıntı cekmıyorsun.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.