"Bugünle birlikte, iş görüşmesi yaptığım Data Scientist adayları son 4 yılda 100'ü buldu, özellikle ajans çıkışlıların Linear Regression ötesine geçemediğini görmek üzücü. Beta'nın ve Alpha'nın nasıl hesaplandığı, Epsilon'un modele neden girmediği sorularına cevap alamamak, Türkiye'deki data science ikliminde bir pareto etkisi olduğunu, hype olduğu için öğrenenlerin bir balon oluşturduğunu gösteriyor. İşgücü talebinden fazla arz üreten bu alanın işgücü arzı da ehil değil, herkes her şeyin birbirine aşırı korele olduğu hazır oyuncak veri setlerinde çalışıyor ve bir ilişki bulunmayan gerçek dünyanın verilerinde modelleme yapamayıp afallıyorlar, çünkü gerçek dünyada stochasticity var linearity'den daha yoğun şekilde. Matematik altyapısı yeterli olmadan bu işlere girişen, ya da sonradan calculus bilgisini geliştirmeyenler malesef işsizler ordusu yaratacak. Genç arkadaşlara tavsiyem, herkesin koşmadığı marketlere koşmaları, ya da regresyon biliyorum dediklerinde tahtada bilgisayar programı olmadan elle de regresyon hesaplayabilmeleri gerektiklerini bilmeleri. Öteki türlü günü kurtaracak bilgi ile "science" kelimesini yanyana getirerek bir gençlik hülyası yaratmış olurlar." Veri bilimi için yazılmış ama sanırım geliştirici olmak hype'ı da bu mantıkla diye düşünüyorum. Herkes geliştirici olmak istiyor ama gün sonunda çok az kişi nitelikli oluyor diye düşünüyorum. Ne dersiniz? |
Bildirim