Şimdi Ara

Yazilim sektöru tercih edeyim mi diyenlere.Hayır cunku deniz bitti.İşte nedenleri (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
4.590
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Bazıları duygusal ters cevap vermiş,yazdığımın amacını bile anlamamışlar herhalde okumadan göz atıp yorum yapmışlar.Birileri de yazılımcı bulamıyorum cağırdıklarım ya bilmiyor yada gelip calişmiyorlar iş beğenmiyorlar hakkını vermiyorlr vs demiş.Ya arkadaşlar deniz bitti dediğim kısımlarından biri de bu.

    Adam 5 yıl muhendislik okumuş,yazılımla ilgili muhendislik mezunu,yazılım sektörunde calışacak ama ne mağazalarda(google play,apple store..) bi uygulaması var ne bi duzgun projesi var.Deniz bitti derken sadece muşteri tarafı değil buraları da vurguluyorum

    Yani tercih döneminde yazilimla ilgili meslek sececekler eğer 5 yıl boyunca instagram twitterde snapchatte takılacaksanız tercih etmeyin diyorum yoksa yazılımcı ekmeğini koddan cıkartandır
  • quote:

    Orijinalden alıntı: seyfi84

    quote:

    Öncelikle yazılımcı maaşı ve asgari ücret korelasyonuna katılmıyorum. Bence bu oran ne kadar az ise gelir dağılımı o kadar dengelidir, daha yaşanılası ülkedir.


    ne saçma bir laftır bu ya..

    ben 11 yaşımdan beri mat-fen ağırlıklı eğitim aldım, anadolu-fen-üni sınavları için at gibi koşturdum kurslara gittim, iki yabancı dil öğrendim, ulusararası sunum bile yapıyorum ingilice olarak, 20 yılım gitti şu anki halime ulaşmak için(ve hala da eşek gibi çalışıyor okuyorum), şimdi soruyorum Migros'ta çalışan 5 kişiyi toplasan 1 tane kurumsal Java developer eder mi?

    ha ben onların yaptığı işi yaparım bak. geçen yıl banyodaki su ve kalorifer borularını PPRC boru ile değiştirdim, bir boru kaynak makinesi aldım, hiçkimse bana eğitim kurs falan vermedi, ilk deneme amaçlı bir kaynak yaptım, attım, sonra hepsini ziyansız sızıntısız yaptım, sıvayı da çektim, seramikleri de yapıştırdım. Migros'a gitsem o 5 kişinin yaptığından fazlasını yaparım çünkü onlar lak-lak edip duruyor haftaiçi hep, iş yaptıkları falan yok.

    bana asgari ücretin 10 katı bile az,

    yok korelasyon olmazmış da makas azalmalıymış, hadi len...

    merhaba,

    oncelikle, neden bu kadar ofkeli oldugunuzu bilmiyorm ama insanlar burada bildiklerini/bilmediklerini paylasmaya calisiyor. eger sizi kizdiran birisi varsa bloklar gecersiniz bu kadar basit.

    Eminim sizin icin asgari ucretin degil 10 kati, 20 kati bile azdir. Her seyin en iyisini en guzelini hakettiginiz konusunda en ufak suphem de yok tabi ki.
    Lakin sacma dediginiz sey, gelirin toplum uzerinde esit olarak dagilmasi. Bir toplumun refahi/mutlulugu icin pek cok etken var tabi ki, gelirin dengeli dagilimi da bunlardan bir tanesi olarak kabul ediliyor. Ilginizi cekerse gini index olarak aratip bulabilirsiniz bilgi. Ornek vermek gerekirse oecd ulkeleri icin burada bir arastirma varhttp://www.oecd.org/social/income-distribution-database.htm 2014'e ait rakamlar cok guncel degil. Gini katsayisi ne kadar az ise gelir dagilimi o kadar dengeli oluyor.

    Gelir dagiliminin mumkun oldugu kadar dengesiz, asgari ucretin milyonlarca katini kazandiginiz bir dunya yasamaniz dilegi ile.
    Saygilar.




  • Arkadaşlar konu ya troll ya da adam yazılımda rakip elemeye çalışıyor.
    Kıscası böyle saçma bir konuya yorum yazıp da konuyu başlatanı ciddiye almayın
  • quote:

    Orijinalden alıntı: revivo72


    quote:

    Orijinalden alıntı: bestanealtcizgi


    quote:

    Orijinalden alıntı: revivo72


    quote:

    Orijinalden alıntı: bestanealtcizgi


    quote:

    Orijinalden alıntı: revivo72

    @bestanealtcizgi nin ' Türkiye'de kalan arkadaslarla konustugumda cok yuksek maaslar aldiklarini isitiyorum.' yorumuna pek katılmıyorum. Daha geçenlerde (aralık 2016) İstanbul'un merkezindeki bir kurum olan Boğaziçi Üniversitesi'nin Yazılım Geliştirme Uzmanı ilanı vardı, maaş asgari x 1.8'di yani 2520TL yemek ve yol için de 390TL ile toplamda maaş 2900TL link:https://forum.donanimhaber.com/yazilim-gelistirme-uzmani-ariyoruz--122003395



    Karşılaştırma açısından, Polonya'da IT ücretleri, asgarinin 5 katı. Polonya'da 2017'de asgari ücret 2000 zlotty iken Java Developer maaşı 2015'te 10-16bin Zloty arasındaydı (link:https://www.gtai.de/GTAI/Navigation/DE/Trade/Maerkte/suche,t=gehaelter-von-itfachkraeften-in-polen-steigen,did=1506072.html) €1 = 4.24 Zloty .



    Polonya nüfus ve ekonomi açısından Türkiye ile karşılaştırılabilir ülke ve Java Dev maaşı asgarinin ortalama 6,5 katı ve 13bin zloty = €3066 = 12.600TL. haftada 40 saat; ctsi mesaisi falan yok.

    Merhaba,

    Öncelikle yazılımcı maaşı ve asgari ücret korelasyonuna katılmıyorum. Bence bu oran ne kadar az ise gelir dağılımı o kadar dengelidir, daha yaşanılası ülkedir.



    Turkiyede yazılımcı maaşları arasında kurumlara göre uçurum var, gönderdiğiniz linkteki işleri kabul edip çalışan arkadaşlar vardır doğal olarak. Benim bahsettiğim biraz daha uzmanlık isteyen işler belki.

    Karşılaştırma yaparsak hollanda için konuşayım senior developer aylık net 3500-4500 arası alır. Türkiye'de son çalıştığım kurumda senior developer arkadaşlar 12k civarı alıyorlar ki Euro saçmalamadan önce yakın sayılır. Sektör finans, algoritmik trading.

    Asgari ücreti gelir dağılımının dengesizliğini analiz için değil, IT sektöründe çalışanların durumunu ifade etmek için ilettim, tabi ki.



    Alman iş bulma sitesi Glassdoor'a göre Hollanda'da maaş ortalaması senede €54k yani aylık €4500. Bu durumda Hollanda'daki en yüksek Senior Dev maaşı €4500 aslında Hollanda'daki maaş ortalaması. Ve İstanbul finans sektöründeki zirve maaş 12k ise Amsterdam'da da senede €121k alan var, link:https://www.glassdoor.de/Geh%C3%A4lter/amsterdam-it-consultant-gehalt-SRCH_IL.0,9_IM1112_KO10,23.htm



    Yazilim sektöru tercih edeyim mi diyenlere.Hayır cunku deniz bitti.İşte nedenleri


    Yazilim sektöru tercih edeyim mi diyenlere.Hayır cunku deniz bitti.İşte nedenleri


    Tekrar merhaba,



    Hollanda için net bilgi verebilirim. Senior developer 55-70 arası alır yıllık, bu da brüt rakam. Yüksek nitelikli göçmen için %30 vergi muafiyeti gibi avantajlar var bununla beraber aylık net 3500-4500 civarına geliyor. Hesapla için merak edenler thetax.nl sitesine bakabilir.

    Yine hollanda için söylüyorum rock star developer maaşı yıllık brüt 90k civarı. Bunu geçeni pek duymadım. Kontrat başlı işlerde saat üzerinden hesap edilip ödeme yapılıyor, belki buralarda daha yüksek maaşa denk gelebilir ama saat bazlı işlerde de sigara molasına çıksanız bunu hesaplıyorlar diyorlar, kişisel tecrübem yok.



    Turkiyeye dönersek, eskiden çalıştığım yer iyi maaş veriyordu çok şükür fakat zirve değildi. Daha iyi veren yerlerde var yazılımcı için. Hatta şirket adı da vereyim peak games bildiğim kadarı ile en iyi yazılımcı maaşı veren yer.



    Işın özüne dönersek, doğal olarak yurt dışındaki yazılımcı maaşları turkiyeye göre daha yüksek, göç yüzünden nitelikli eleman açığı turkiyede de var bu sebepten maaşlar yükseliyor. Benim özetle söylemek istediğim buydu. Rakamlar kesin doğru miktarlar değil tabi ki. Teşekkürler güncel bilgi için de.

    Vergi konusunda Türkiye'deki 'dolaylı' vergi ile işçi de işveren de normal vatandaş ta dolu dolu vergiler ödüyor. Dünyanın en yüksek vergi, harç oranları olan ülkelerden biriyiz. Yazılımcı maaşları ve çalışma saatleri yerlerde sürünüyor, sen Hollanda'daki yazılımcı maaşı ile Türkiye'deki karşılaştırıp eşitlemeye çalışıyorsun, ne iş hocam? Avrupa ileTürkiye'deki yazılmcı hayat şartları kıyas dahi yapılamaz, arada uçurum var. Nitekim o yüzden en vasıfsız işçisi de, ne nitelikli elemanı da Avrupa'dan vazgeçmiyor. Almanya'da çalışan işçi tanıdıklarım buraya mülk almaya geliyorlar. Aldıkları mülkü yeniliyor içini dayayıp döşüyorlar, gözümün önünde. 19 senedir büyük bir bankada çalışan ünv. mezunu arkadaşın maaşı net 5500TL,Almancı işçi tanıdığımın maaşı net €2250 (=9250TL) ve yaptığı iş öyle kıdemli, diplomalı işi de degil : ) Haa maaş €2250 ama almanya'da kiralar yüksek, hayat pahalı diyen bir takım insanlar var Türkiye'de... Ona da cvp vereyim: Sözkonusu işçi tanıdığım Almanya'da kendine 3 katlı müstakil ev aldı, kira derdi yok, her katta çocukları ile oturuo :) etin kilosu (inek eti, öyle domuz falan deil) €10. Hocam Almanya'da ben 1 sene öğrencilik yaptım. Dayalı döşeli odada ayda €190'a kalıyordum, durumu kısıtlı Çinli arkadaşlar €50'ye de oda buluyordu. ekmek arası döner €2'ydi fakat öyle bizdeki gibi kocaman ekmek içinde de birkaç parça döner değil, ince ekmek ve ağzına kadar döner dolu, bazen vahşi rekabetle o döneri €1

    yapıyorlardı, öğrenci olarak ben €1 vermeye utanıyordum cok düşük para diye.



    Yazılımcı ücretlerine dönelim. Dresden'de 6 aylık IT iş ilanı. Saat ücreti: €65. Haftada 40 saat mesai. Ayda 174 saat o da ayda 65 x 174 = €11.300 yapar. Dresden almanya'nın doğusunda eski komunist bloga dahil bir şehir ona rağmen yazılımcı maaşı böyle. 6 aylık proje sonunda yazılımcıya 6 x 11300= €67.8k para ödeyen işveren var ve daha ötesi bu uçlarda dolaşan bir işveren değil bunun gibi binlerce işveren ve proje var Almanya'da bu onlardan sadece biri.



    Yazilim sektöru tercih edeyim mi diyenlere.Hayır cunku deniz bitti.İşte nedenleri


    Merhaba,

    Bir onceki mesajimin son paragrafinda "Işın özüne dönersek, doğal olarak yurt dışındaki yazılımcı maaşları turkiyeye göre daha yüksek, göç yüzünden nitelikli eleman açığı turkiyede de var bu sebepten maaşlar yükseliyor." yazdim zaten. Buradan esitlemeye calistigim anlamini nasil cikartabildiniz anlayamadim. Ne kadar yukselirse yukselsin Avrupa'nin belli basli ulkeleri ve Amerika'yi yakalayabilecegini zannetmiyorum.

    Vergi ve yasam kosullari konusunda karsilastirma yapmaya gerek dahi yok, sizin soylediklerinize katiliyorum. Almanya icin verdiginiz ornekleri Hollanda icin de hemen hemen ayni. Asgari ucretle dahi calisan bir cift bu ulkelerde gayet rahat bir hayat yasayabiliyor, Turkiye ile karsilastirmak mumkun degil.

    Yine yazilimci ucretlerine donersek eger, bir onceki mesajimda yazdim yine yaziyorum. Saatlik kontrat bazli isler calisilmasi kolay isler degil. Ankara antlasmasi ile Londra'ya giden pek cok Turk yazilimci buna benzer sekilde calisiyor. Bana da sik sik geliyor bu tarz teklifler. Ornek olarak bir tanesini kopyaliyorum buraya.

    Yazilim sektöru tercih edeyim mi diyenlere.Hayır cunku deniz bitti.İşte nedenleri

    Ilanlarin hemen hemen hepsinde gorebileceginiz gibi "up to" ifadesi var. Misal gonderdigimde de "up to £475 a day" yaziyor. Fakat bu arkadaslarla konusmaya basladiginiz da is biraz koyun pazarligina donuyor. "Bu fiyat maksimum, sizin yetkinliginize gore ancak su kadar veririz" noktasina geliyor diyalog. Birden fazla sefer gorustum ve tecrube ettim bunu. Belki bana denk geldi hepsi demek isterdim ama arkadaslarimin cogu da ayni tecrubeyi yasamis. Isterseniz siz de deneyin bunu, paylasirsiniz tecrubenizi.

    Bir de kontrat uzerinden anlasma yapildiginda sizi personel olarak istihdam etmeyecekleri icin sirkete fatura kesmeniz gereken bir sirket kurmaniz gerekebilir. Dogal olarak bahsettiginiz gelir uzerinden vergi odeyeceksiniz, vergi disinda sosyal guvenlik ( sigorta, emeklilik ) hakkiniz da yok kontratli calisirken bunu da kendiniz odemek zorundasiniz. Yillik izniniz de yok ve yine yukarida yazdigim gibi, saat bazli calisilan islerde isveren baskisi cok yuksek olabiliyor. Bununla beraber eger Avrupa birligi vatandasi ya da blue card sahibi degilseniz ulkedeki calisma izniniz isvereninize bagli da olabiliyor. Biz Turkler icin bu da dikkat edilmesi gereken bir konu.

    Kadrolu/kotrat bazli calisma tercih meselesidir, ikisinin de iyi ve kotu yanlari var. Ben tecrube ettiklerimi yaziyorum size. Benim icin uygun olmayan elbette ki sizin icin uygun olabilir. Kontratli olarak 6 ay calisip 6 ay tatil yapan arkadaslarim da var ve gayet mutlular hayatlarindan.

    Neyse, maas/calisma sartlari meselesi basligin konusunun disinda. Isterseniz pm atin, oradan konusmaya devam edelim. Isterseniz bununla ilgili baska bir baslik acin oraya yazalim, daha uygun olur gibi?




  • bestanealtcizgi B kullanıcısına yanıt
    Tabi ki ilanlarda 'up to' olduğu için oradaki rakamlar işveren açısından bağlayıcı değil, ancak sonuçta bir IT çalışanının hayat şartları açısından da fikir veriyor yani.



    SS'ten sonraki kısımda kendim için faydalı bazı bilgiler buldum cunku yakında ben de Almanya'da bir IT projesi işi almayı düşünüyorum, kendi adıma firmam var ; yani fatura kesmek ve SGK problem değil. Türkiye içinde saat bazlı bir kaç işte çalıştım, oluşan baskıyı iyi bilirim fakat o sorun değil cunku işim o zaten yazılım çözümleri üretmek ancak aldığım para maliyetlerimi dahi karşılamıyor : ( daha fazlasını isteyecek olsam bütçemiz bu kadar diyorlar ve gerçekten de bütçeler o kadar, Türkiye'de maliyetlerimin ötesinde para kazanmak şu anda zor o yüzden daha fazla kastırmadan almanya 'ya bakıyorum. Bir de geçen seneye kadar sadece ekonomik sorunlar varken artık siyasi sorunlar da eklendi. Örneğin, OHAL kanunları çercevesinde artık 5+ sene boyunca aralıksız SGK primini ödemeyen kişiye Türkiye'den çıkış izni yok!



    Şu sıralarda Almanya'da büyük veri ile ilgili projelerden birini almayı düşünüyorum, bakalım olacak mı. bu forumda yazılım sektörü ile ilg açılan konularda konu hep yazılımcıların Türkiye'deki zorlu çalışma şartlarına geliyor,bunun gibi birçok konu var, yeni konu açmaya gerek yok : )

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bir iki şey eklemek istiyorum sadece. Eğer şirketiniz turkiyede ise fatura kestiğinizde vergi almanyadan yüksek olabilir, almanyada şirket kurmayı araştırabilirsiniz. Yine şirket turkiyede olursa eğer çalışma izni almanız mümkün değil ( mavi kart ya da ab vatandaşlığıniz varsa başka tabi ki )



    Forumdan tanıdığım amsterdam da yazilimcilik yapan bir kaç arkadaş var, bunun dışında kanada ve amerikada da var. Ülkelere göre başlıklar açılıp buralarda olan arkadaşlar nasıl gittiklerini, çalışma şartlarını, yasal düzenlemeleri anlatabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bestanealtcizgi -- 11 Temmuz 2017; 19:18:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.