Şimdi Ara

Yazılım öğrenmek için Ubuntu kurdum. Sizce doğru mu yaptım?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.565
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Yazılıma python dili ile başlayacağım. İnternette python için windows veya Linux'un aşırı bir farkı olmadığı ama Linux'un biraz daha avantajlı konumda olduğundan bahsedilmiş.

Bende dün bir deneyeyim dedim ve CD'ye Linux Ubuntu kurdum. Yalnız yabancı olduğumdan mıdır nedir sanki windows'dan daha basit bir sistem gibi geldi.

Uzun lafın kısası sizce Python dilini Linux ile mi öğrenmeliyim? Ayrıca Linux'u yeni kuran kişilere önerebileceğiniz neler vardır?

EDİT = sizce Linux Mint nasıldır? Özellikle yazılım açısından hangisi daha iyi olur ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Management -- 7 Ağustos 2016; 11:44:08 >

• Ubuntu Mate 15.10 kullanıyorum (amatörüm). F12 tuşuna basınca terminal perdesi iniyor ve python ya da python3 yazınca (terminale), python kullanabiliyorum. Açmak pratik yani... Windows'da da çok fark olmuyor ama... Çalıştır (Win tuşu + R) --> python-->Enter şeklinde de Windows'da açılır. Benim için farkı bu :)
  • Phyton hakkinda bir yorum yapamam,standart bir kullaniciyim

Ancak sizce Linux Mint mi yoksa Ubuntu mu demissin,onu cevaplayabilirim

Linux Mint 18 kurmani tavsiye ederim.Ubuntu 16.04 u de denedim,nedense Ubuntu daha agir calisiyor.Mint 18 Cinnamon yag gibi akiyor

Yukleyecegin programlar arasinda fark olmaz.Mint 18 Ubuntu 16.04 tabanli zaten,arayuzu ve kendine has paketleri var biraz farkli olarak.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @CyBeRAli - Anladım. Yani pek fark etmez istediğin sistemde öğrenebilirsin mi diyorsunuz python'u ?

@***Leopard*** Teşekkürler hep aklımda vardı. Deneyeyim en kısa zamanda başka bir cd'ye yükleyip
  • Python'u Linux'da öğrenmen senin yararına olacaktır. Bazı package'lar Windows'ta çalışmıyor, bazıları da bir sürü sorun çıkarıyor çalışmak için. Yani Linux daha uygun bir platform Python yazmak için. Ayrıca Linux öğrenmene de yarayacaktır. win win :)
  • Phyton'u Linux'ta öğren ancak bazı farklılıklar yaşacaksındır. Örneğin Linux'ta yazılımlar /opt/ klasörü içine kurulur, Windows'ta C:/Programs Files gibi. Bu farklılıkları da öğrenmeyi ihmal etme.

Bununla beraber Ubuntu ile devam et. . Linux zaten seçenekler ve özelleştirme dünyası. Onlarca dağıtım ve bir sürü masaüstü seçeneği var. Eğer farklı dağıtımlara ilgi duyacaksan zaten ilerleyen dönemlerde ona göre evrilirsin.
  • Elbette sana katkıları olur cunku genelde arayüzden müdahale ediyorsun ama yazılımdan kastın nedir burada onu merak ettim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: burakkirazli

Elbette sana katkıları olur cunku genelde arayüzden müdahale ediyorsun ama yazılımdan kastın nedir burada onu merak ettim.

Genel olarak yazılım işte hocam. Yani ne bileyim basit mobil uygulamalar , web sayfası kodları vs
  • Yazılım açısından linux şu yüzden güzel: Ne yaptığını tam olarak görebiliyorsun. Linux çok şeffaf bir sistem. Eğer istersen kendi komutlarını oluşturabiliyorsun, git kullanmak daha rahat oluyor, mesela C dosyalarını derlemek için iki dakikada bir make.sh scripti oluşturup her seferinde bir sürü komut girmene gerek kalmıyor. Hele python gibi bir dil bilince resmen komutlarla sistemi aşırı özel hale getirebiliyorsun. Ben bizim üniversitenin sınav açıklama sayfası için python scripti yazmıştım mesela, sınav açıklanınca haber veriyordu gösteriyordu sağ üstte. Windowsta yapsan böyle elegant gözükmüyor.

Windowsta terminal olayı biraz tırt. O yüzden git kullanmak zorluyor. linux'ta terminalden çıkmadan kodları indirip içlerinde vim ile dolanabiliyorum. Dendiği gibi F12 (ben alt+t kullanıyorum) kombinasyonuyla üstten terminal açabiliyorum. Biyoinformatik çalışıyorum, gerekli olan programlar sadece Linux ve OSX için varlar. Python kütüphanelerini kurmak linuxta çok daha basit. Bir sürü artısı var. Ubuntu tabanlı dağıtımlar (ve tabiki ubuntunun kendisi) çok yaygın olduklarından her sorununu çözersin internetten bakarak. O açıdan da sorunun olmasın. Mint de olur (mint ubuntu tabanlı bildiğim kadarıyla) Ubuntu da olur, Elementary de olur. Linux çekirdeği aynı, şablon aynı.

• Linux altında çalışmanız sizin için daha iyi olacaktır. Windows'a göre derleme işleri daha rahat ve hızlı. Hangi dağıtım konusuna gelirsek dağıtım seçmek kolay değil ama Ubuntu ve Linux Mint iyi bir tercih olur.

Ubuntu Debian tabanlıdır. Linux Mint ise Ubuntu tabanlıdır dolayısıyla o da Debian tabanlıdır.

Sıralama şu şekilde:

Debian > Ubuntu
    Debian > Ubuntu > Linux Mint

Linux Mint'in ayırca Ubuntu'dan bağımsız olan birde direk Debian tabanlı sürümü bulunuyor. Bu sürüm Ubuntu ile uyumlu değildir.

Debian > Linux Mint

Ubuntu tabanlı olan :
    www.linuxmint.com
    Download - Linux Mint
    https://www.linuxmint.com/download.php

Debian tabanlı olan :
    www.linuxmint.com
    Download - Linux Mint
    https://www.linuxmint.com/download_lmde.php

Ubuntu tabanlı olan sürümler Linux Mint 16, 17, 18 şeklinde ilerler.
    Direk Debian tabanlı olan ise Linux Mint Debian Edition (LMDE) 1, 2 şeklinde ilerler.

• Bende win10 var ubuntuya gecmeli miyim ? Cift isletim sistemi nasil kurabilirim ? Witcher 3falan sikinti olmasin

• Fikirist kullanıcısına yanıt
    Witcher 3 u Windows10 da oynarsin,su an sadece orada

Witcher 2 yi ise Linux ta oynayabilirsin,o Linux destekli

Ubuntu degil de Linux Mint 18 kurmani tavsiye ederim

Windows ortaminda C ve D diye iki partition varsa D den bir kismini ayir,bunun icin Windows ta disk yonetiminden kucult deyip istedigin kadar boyut ayir

Sonra Linux Mint 18 i sitesinden indir,rufus veya unetbootin gibi bir uygulama ile usb bellege yaz veya dvd ye yaz

Sonra Linux Mint i live olarak ac,biraz dene.Begenmezsen yuklemezsin

Begenirsen masaustundeki Install Linux Mint e bas,kurulum seceneklerinde baska bir sey kismini sec,orada ayirdigin bolumu sec,baglama noktasi olarak / yap

Hayirli ugurlu olsun

• quote:

Orijinalden alıntı: ***Leopard***

Witcher 3 u Windows10 da oynarsin,su an sadece orada

Witcher 2 yi ise Linux ta oynayabilirsin,o Linux destekli

Ubuntu degil de Linux Mint 18 kurmani tavsiye ederim

Windows ortaminda C ve D diye iki partition varsa D den bir kismini ayir,bunun icin Windows ta disk yonetiminden kucult deyip istedigin kadar boyut ayir

Sonra Linux Mint 18 i sitesinden indir,rufus veya unetbootin gibi bir uygulama ile usb bellege yaz veya dvd ye yaz

Sonra Linux Mint i live olarak ac,biraz dene.Begenmezsen yuklemezsin

Begenirsen masaustundeki Install Linux Mint e bas,kurulum seceneklerinde baska bir sey kismini sec,orada ayirdigin bolumu sec,baglama noktasi olarak / yap

Hayirli ugurlu olsun

valla hocam bi ssd var bide hdd . hdd ye kuram bitane diyom . hatta onuda bölüp birine linux birine ubuntu

Ha,valla iki ayri diskte hic kurulum yapmadim.Boot ekraninda sorun olmazsa yap cunku cihaz hangisini boot edecek,bilemiyorum.Her seferinde secmek mi gerekir?

Ubuntu ile Linux Mint ayni tabanda,Linux Mint daha hizli ve daha Windows tan gelen adamin rahat alisacagi turden

Ha bu arada Linux un dosya sistemi Ext4 formatidir,Ntfs degildir

Yani hdd ye bolup Linux kurayim dedin ya,hepsine kurarsan(ayirma yapmayip)butun verilerin gider,ona gore uyarayim

• quote:

Orijinalden alıntı: ***Leopard***

Ha,valla iki ayri diskte hic kurulum yapmadim.Boot ekraninda sorun olmazsa yap cunku cihaz hangisini boot edecek,bilemiyorum.Her seferinde secmek mi gerekir?

Ubuntu ile Linux Mint ayni tabanda,Linux Mint daha hizli ve daha Windows tan gelen adamin rahat alisacagi turden

Ha bu arada Linux un dosya sistemi Ext4 formatidir,Ntfs degildir

Yani hdd ye bolup Linux kurayim dedin ya,hepsine kurarsan(ayirma yapmayip)butun verilerin gider,ona gore uyarayim

abov valla ssd de 11 gb boş varda hdd nin yarısı boş . şimdi bölmek istesem ondaki atacak biyerim yok . en iyisi hiç bölmeden ubuntu kurmak
    Hdd de hic mi bos yer yok?

15-20 gb bolsen dahi yeter,tabi o zaman pek oyun yukleyemezsin

• 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.