Şimdi Ara

Yazılım mühendisliği hk. sorularım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
401
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Konunun Etiketleri
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yazılım mühendisliği için merak ettiğim sorular var maddeler halinde sıralayayım. Özellikle yazılım/bilgisayar mühendisi mezunu ya da eğitimi devam edenler yazarsa daha isabetli kararlar alabilirim.

1) Siz olsaydınız hangi bölümü seçerdiniz.Nedeni varsa okuyabilirim

1) Yazılım ve bilgisayar mühendisliği, gerçekten maaş farkı yaratacak kadar farklı bölümler mi.

2) Yazılım mühendisliği şimdilik 3 devlet üniversitesinde var. Üniversite sayısı çok az ama puanları da çok düşük değil mi? Türkiyede ilk bölümü açılan Fırat üni. bile taban 250 civarı. Bu benim kafamı karıştırıyor. Gerçekten şimdilik az üniversitelerde olduğu için mi böyle. Yoksa farklı etken varmı sizce. Ve yükselebilir mi.

3) Bu sene üniversitelerde. özellikle teknoloji fakülteleri olan üniversitelerde yazılım mühendisliği bölümünün açılma ihtimali varmı. Ya da yazılım mühendisliği bölümleri hızla açılmaya başlayacak mı sizce

4) 3 üniversitelerin arasında ktü de var ancak fırat üniversitesindeki akademik personeller diğerlerini sollamış resmen. Sanırım fıratın bu bölüme ilgisi büyük. Ktü nünde teknik üniversite olması beni düşündürüyor. Hangisi daha iyi bir seçim olabilir. -Tam burslu Vakıf üniversiteleri düşünülmeli mi.Okumaya değermi (bahçeşehir kadar sıralama yapacağımı zannetmiyorum.Bahçeşehir dışında)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limitsizadam -- 9 Aralık 2015; 20:41:28 >

• takip
  • Up

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • up
  • Yazılımda uzman olduktan sonra mühendislik olarak elektronik de aynı makine de aynı bilgisayar da aynı. Adam inşaat mühendisiydi, saygın bir yazılım şirketinde şef olarak çalışıyordu.

Teknik fakültenin -eğer mühendis olduktan sonra öğretmenlik yapma düşüncen yoksa- çok fazla artısı yok diye biliyorum.
    Ayrıca yazılım üç tane okulda var puanı niye az diye düşünmek yersiz. Çünkü yazılımın bilgisayardan belirgin bir farkı yok. İyi bir eğitim aldıktan sonra bilgisayar mühendisliği daha iyidir. Elektronik bilgisi de alınmalı bence.

Maaş farkı diye birşey yok. Tamamen senin becerin ve bilginle orantılı. Kimse bilgisayar mı yazılım mı diye ayırmaz. 3.000 maaş almak da sana bağlı 12.000'de. Devlet kurumunda çalışmayacaksın ki, adama lisans mezunu mu, önlisans mı diye bakıp ona göre maaş verdikleri gibi aynını bilgisayar ya da yazılım okuyanlara da yapsınlar...

Vakıf üniversitelerinden Koç, Sabancı, Bahçeşehir, Yeditepe gibi okullar haricinde hiç birine bulaşma. Dersaneden çevirme apartmanlarda, üniversite olduğu sadece kapıdaki tabelada yazan bir okulda, amacı sadece diploma almak isteyen asalakların arasında okuma. Ben sırf bu yüzden özel bilgisayar mühendisliği kazandığım halde gitmedim.

Ben şahsen bilgisayar mühendisliğinden türetme bölümlere çok karşıyım. Yazılım gibi, sistem gibi, bilişim sistemleri, bilgisayar teknolojisi gibi vs. bir yığın bölümlere karşıyım. Bunların örneği diğer mühendisliklerde de var. Bu tip yaptırımlar mühendisliğin saygısını düşürüyor. Düşünün 70'li yıllarda mühendislik doktorlukla aynı yerde görülüyordu. Bir de bugünkü duruma bakın. Sebebi bence üstte yazdıklarım. Bunun yerine sadece bilgisayar mühendisliği olsa, öğrenciler ikinci sınıfta hangi alana yönelmek isterse onu seçse daha doğru olurdu.

Bence bilgisayar mühendisliği tüm bilişim bölümlerine baş gelir. Okurken ya da okuduktan sonra canın hangi alana yönelmek isterse ona yönel.

• quote:

Orijinalden alıntı: HanKaĞaN

Yazılımda uzman olduktan sonra mühendislik olarak elektronik de aynı makine de aynı bilgisayar da aynı. Adam inşaat mühendisiydi, saygın bir yazılım şirketinde şef olarak çalışıyordu.

Teknik fakültenin -eğer mühendis olduktan sonra öğretmenlik yapma düşüncen yoksa- çok fazla artısı yok diye biliyorum.
    Ayrıca yazılım üç tane okulda var puanı niye az diye düşünmek yersiz. Çünkü yazılımın bilgisayardan belirgin bir farkı yok. İyi bir eğitim aldıktan sonra bilgisayar mühendisliği daha iyidir. Elektronik bilgisi de alınmalı bence.

Maaş farkı diye birşey yok. Tamamen senin becerin ve bilginle orantılı. Kimse bilgisayar mı yazılım mı diye ayırmaz. 3.000 maaş almak da sana bağlı 12.000'de. Devlet kurumunda çalışmayacaksın ki, adama lisans mezunu mu, önlisans mı diye bakıp ona göre maaş verdikleri gibi aynını bilgisayar ya da yazılım okuyanlara da yapsınlar...

Vakıf üniversitelerinden Koç, Sabancı, Bahçeşehir, Yeditepe gibi okullar haricinde hiç birine bulaşma. Dersaneden çevirme apartmanlarda, üniversite olduğu sadece kapıdaki tabelada yazan bir okulda, amacı sadece diploma almak isteyen asalakların arasında okuma. Ben sırf bu yüzden özel bilgisayar mühendisliği kazandığım halde gitmedim.

Ben şahsen bilgisayar mühendisliğinden türetme bölümlere çok karşıyım. Yazılım gibi, sistem gibi, bilişim sistemleri, bilgisayar teknolojisi gibi vs. bir yığın bölümlere karşıyım. Bunların örneği diğer mühendisliklerde de var. Bu tip yaptırımlar mühendisliğin saygısını düşürüyor. Düşünün 70'li yıllarda mühendislik doktorlukla aynı yerde görülüyordu. Bir de bugünkü duruma bakın. Sebebi bence üstte yazdıklarım. Bunun yerine sadece bilgisayar mühendisliği olsa, öğrenciler ikinci sınıfta hangi alana yönelmek isterse onu seçse daha doğru olurdu.

Bence bilgisayar mühendisliği tüm bilişim bölümlerine baş gelir. Okurken ya da okuduktan sonra canın hangi alana yönelmek isterse ona yönel.

Zaten bilgisayar mühendisliğini seçsem de okurken ya da okuduktan sonra yazılıma yönelecektim. Bunun yerine direk yazılımı seçip daha fazla pratik yapma ve öğrenme şansım olmaz mı. Ben ders programlarına da baktım, yazılım dersleri ile bilgisayar müh. dersleri arasında farkedecek kadar farklılıklar var.
    Bir de ilerde bu bölümü seçecek olmam bir sıkıntı yaratmaz sanırım sırf bilgisayar mühendisliğinden isim olarak farklı diye. Zaten işimi de yazılım üzerine yapmak istiyorum.

• limitsizadam L kullanıcısına yanıt
    Farkedecek kadar farklılıklardan kastın nedir? Biraz bahseder misin? Ona göre birşey söyleyeyim...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ehm ci için yazılım
    4 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Farkedecek kadar farklılıklardan kastın nedir? Biraz bahseder misin? Ona göre birşey söyleyeyim...

Yazılım mühendisliğinin derslerinde ağ ve donanım derslerini hiç görmedim hocam tamamen yazılıma odaklı. Bilgisayar mühendisliğinin ders programlarında da yazılım dersleri, yazılım mühendisliğininki kadar değil. Ağ, donanım ve yazılım eşit seviyede dağıtılmış gibi. örn. Yazılımda zorunlu java programlama dersi varken, bilgisayarda böyle bir ders yok.
  • selçuk bil. fırat yazılım müh. karşılaştırması yaptım aralarında çok fazla fark yok gibi özellikle 3 ve 4.senelerde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limitsizadam -- 20 Aralık 2015; 19:24:39 >
  • İki ayrı üniversitenin müfredatını karşılaştırmak yazılım ya da bilgisayar mühendisliğini seçmen açısından sana objektif bir öngörü sağlamaz. Çünkü üniversiteler MEB'e bağlı değil. Verilecek belirli bir eğitim vardır, bunu kapsamlı ya da üstünkörü vermek her üniversitenin kendi insiyatifine ve kalitesine bağlıdır. Sen yazılımcı olmak istersin ve yazılım mühendisliğine gidersin. Ancak gittiğinde bir bakarsın ki, yazılımcı olmak için es geçtiğin bir diğer üniversitedeki bilgisayar mühendisliğinde verilen yazılım eğitimi, senin okuduğun üniversitedeki yazılım mühendisliğinden çok daha iyi çıkar. Bunu şununla örnekleyeyim;

Ben özel okul araştırması yaparken 30 a yakın okulu arayıp, kaç tane yazılım dili öğretiliyor ve ADEK-MÜDEK akreditasyon sertifikalarınız var mı diye sormuştum. ADEK-MÜDEK'in ne olduğunu dahi bilmeyen, 4 sene boyunca sadece C# öğretip, geri kalanını mezun olduktan sonra kendiniz öğrenirsiniz diyen azımsanmayacak rakamda okul gördüm. Bunların içinde hem yazılım hem bilgisayar mühendisliği olan okullar vardı...

Donanıma ilgim yok diyorsun. Yazılım mühendisliğinde donanım eğitimi almayacağın aşikar ama, yazılım eğitimini kaliteli alacağın da muallak... Ayrıca bilgisayar mühendisliğindeki donanım eğitiminin ağırlığını, elektronik mühendisliğindeki gibi olacağını da sanma. Öyle olsa bilgisayar ve elektronik adı altında iki ayrı mühendislik dalı olmazdı.

Daha önce de yazdığım gibi, 10 şirketten 9'u sen bilgisayar mühendisisin sen yazılım mühendisisin diye ayırmaz bence. Bu belki Twitter, Facebook gibi, Silikon Vadisi şirketlerinde olabilir. Ayrıca bilgisayar mühendisliğinin ardından, yazılıma yapacağın bir yüksek lisans ve ODTÜ gibi bazı üniversitelerden alacağın 6-12 aylık çeşitli ara kol mühendislik sertifikaları (mobil cihaz mühendisliği, haberleşme mühendisliği gibi), senin bu açığını kapatacaktır. Ve iyi bir yazılımcı olmak diplomanın ötesinde, senin elinde...

Benim kanaatim odur ki, yazılımsız donanım, donanımsız yazılım olmaz. Kişi hangisine daha eğilimli ise ona yönelir ama, diğerinden de bir miktar eğitim alır. Tabii son karar yine senin. Diyeceğim, bölümlerden çok bölümün eğitimini veren okulu araştır. Ne öğretiyor, ne veriyor, ne vaat ediyor diye...

• quote:

İki ayrı üniversitenin müfredatını karşılaştırmak yazılım ya da bilgisayar mühendisliğini seçmen açısından sana objektif bir öngörü sağlamaz. Çünkü üniversiteler MEB'e bağlı değil. Verilecek belirli bir eğitim vardır, bunu kapsamlı ya da üstünkörü vermek her üniversitenin kendi insiyatifine ve kalitesine bağlıdır. Sen yazılımcı olmak istersin ve yazılım mühendisliğine gidersin. Ancak gittiğinde bir bakarsın ki, yazılımcı olmak için es geçtiğin bir diğer üniversitedeki bilgisayar mühendisliğinde verilen yazılım eğitimi, senin okuduğun üniversitedeki yazılım mühendisliğinden çok daha iyi çıkar. Bunu şununla örnekleyeyim;

Ben özel okul araştırması yaparken 30 a yakın okulu arayıp, kaç tane yazılım dili öğretiliyor ve ADEK-MÜDEK akreditasyon sertifikalarınız var mı diye sormuştum. ADEK-MÜDEK'in ne olduğunu dahi bilmeyen, 4 sene boyunca sadece C# öğretip, geri kalanını mezun olduktan sonra kendiniz öğrenirsiniz diyen azımsanmayacak rakamda okul gördüm. Bunların içinde hem yazılım hem bilgisayar mühendisliği olan okullar vardı...

Donanıma ilgim yok diyorsun. Yazılım mühendisliğinde donanım eğitimi almayacağın aşikar ama, yazılım eğitimini kaliteli alacağın da muallak... Ayrıca bilgisayar mühendisliğindeki donanım eğitiminin ağırlığını, elektronik mühendisliğindeki gibi olacağını da sanma. Öyle olsa bilgisayar ve elektronik adı altında iki ayrı mühendislik dalı olmazdı.

Daha önce de yazdığım gibi, 10 şirketten 9'u sen bilgisayar mühendisisin sen yazılım mühendisisin diye ayırmaz bence. Bu belki Twitter, Facebook gibi, Silikon Vadisi şirketlerinde olabilir. Ayrıca bilgisayar mühendisliğinin ardından, yazılıma yapacağın bir yüksek lisans ve ODTÜ gibi bazı üniversitelerden alacağın 6-12 aylık çeşitli ara kol mühendislik sertifikaları (mobil cihaz mühendisliği, haberleşme mühendisliği gibi), senin bu açığını kapatacaktır. Ve iyi bir yazılımcı olmak diplomanın ötesinde, senin elinde...

Benim kanaatim odur ki, yazılımsız donanım, donanımsız yazılım olmaz. Kişi hangisine daha eğilimli ise ona yönelir ama, diğerinden de bir miktar eğitim alır. Tabii son karar yine senin. Diyeceğim, bölümlerden çok bölümün eğitimini veren okulu araştır. Ne öğretiyor, ne veriyor, ne vaat ediyor diye...

Cevap için teşekkür ederim hocam

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.