Şimdi Ara

Yaz aylarında PC'yi maximum soğutmak için düşündüğüm basit bir yöntem!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
1
Favori
7.638
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir kaç gün bir arkadaşımın çalıştığı bankaya uğramak zorunda kaldım ve arkadaşın kendisi bilgi işlemde çalıştığı için bankanın serverleriyle iyice akraba olmuş ve çok büyük olan bu yerde belki 20 ye yakın boyumdan uzun serverler vardıki bunlara uzaktan bakakaldım... ve arkadaşım bana serverleri inceletmek için beni sistem odasına sokmadan önce beni uyardı ve arkadaşın bana konuştuğu kelime şu oldu sistem odasına girmeden önce ....... kardeş üstüne mont al, yoksa içerde donarsın dedi!

bende neden dedim girince görürsün dedi... hmmm sistem odasına girdiğimde 100 metre kare gibi bir salonda bulunan 20 ye yakın serverler ile karşılaştım ve bu sistemlerini belki abartısız 10 tane hani şu işyerlerinde bulunan klimalar ile soğutuklarını gördüm... oda sıcaklığı neredeyse 0 derece yani ... ve arkadaş dediki bu klima sistemi olmasa cihazların hepsi çöker felan filan muhabbet ederken...

ayrıca 3 gün önce pazar günü hava ankarada biraz soğuktu ve hiç dışarı çıkmadığım için odamda pencere kenarında bulunan bilgisayarım ile masa üsüt progreamlarında vakit geçiriyordum ve biryandan sigara felan içerken ortam duman olduğu için odayı havalandırayım diyerek çamı açtım ve 2 dkk sonrasında dışardan odama giren soğuk havanın etkisini pek fark etmedim ama anakart ram işlemci ve bazı parçaların sıcaklık düşüşlerine şahit oldum ama bu abartısızdır ki kullandığım asus probe 2 yardımıyla işlemcimin normalde olan 40 derece olan sıcaklığın 30 a ekran kartım 50 den 42 ye MB 40 dan 30 a kadar derece düştüğünü gözlemledim.. o an yersiz endişelenerek korktum biraz, neler oluyor felan gibisinden ve sonradan benim jeton düşünce anladım ki açık pencerenin önündeki perdenin altından giren soğuk hava benim yerde duran PC nin kasasının tam önüne vurduğunu gözlemledim ve bu soğuk hava kasanın önündeki fan ile kasanın içine emildiğini fark ettim ve bu derece düşüşlerine şahit oldum... sonra pencereyide geri kapadığımda 10 dkk sonra eski sıcaklık derece değerleri geri geldi......
    ve odamdaki pencereyi tekrar açtım,,, bu sefer call off duty 2 online açarak biraz PC yi kasayım dedim.. ve 30 dkk boyunca PC yi yorduğum halde o an sıcaklık değerlerinin tekrar bayağı geri düştüğün gördüm... yani olumlu sonuç aldım....
    ayrıca: ekran kartımdaki ve işlemcimdeki fanlar ( stock ) !

belkide bu hava akımını benim kullandığım kasanın çok iyi hava sirkilasyonu yaptığındandır..
    normalde oda sıcaklığı 25 derecede sabit.. ama işte pencereyi açtığım zaman abartısız 10 derece düşüş gözlemledim!!!!

bu düşünceme esinlenerekten bende bir tane oda kliması alayım dedim,, ama olmaz bu, elektiriği çok yakıyor diye vazgeçtim....ve kendi kendime acaba yaz aylarında bilgisayarınızın bütün parçalarını ve özellikle kasa içini maximum nasıl soğutabiliriz dedim ve düşündüm tekrar düşündüm tekrar aklımda şöyle güzel düşünce oluştu aynı zamanda saçma bir fikir gibi geliyor bana .. ama bunu kesin deneyeceğim...

bilirsiniz belki hani evinize gelen misafirlerinizin önüne koyduğunuz küçük sehpa ebatlarında -20 dereceye kadar soğutan dipfriz dolaplar var.. yani minik buz dolapları.. hani marketlerde bulunan üstü cam kapaklı dondurma dolapları gibi... ama marketlerdeki gibi o kadarda iri büyük olmayacak tabiki.... bunun yarısı kadar hatta daha küçüğü lazımki evin içinde odanızda abartı durmasın diye

şimdi yapmayı ve kesinlikle denemeyi istediğim olay şu...

tabi ilk önce dipfriz dolabınızı odanızın içinde göze fazla batmayacak şekilde konumlandırmak ama
    bilgisayarınıza fazla uzak olmamak kaydı ile bilgisayarınıza en fazla 5 metre uzak olucak..

yapacağım işlemlere gelince

ilk önce buzdolabın üst cam panelini 9 cm genişliğinde halka şeklinde düzgünce keseceğim..ve bu halkaya yani kesilen camın ebatına göre ince kağıt aleminyumdan üretilmiş özel şohben yada kombi baca borusu ve bu burunun bir ucunu dipfrizin kestigimiz camın boşluğuna hava sızdırmayacak şekilde tam oturtturak kenarlarını şeffaf slikonla sabitleyeceğim.. yani sobaya boru takmak gibi..

yalnız kesitiğimiz halka şeklindeki camın yuvasına borunun çok muntazam oturması ve kenarlarını iyice slikonlamak gerekiyor ki dipriz dışardaki normal havayı içine yada dışarı sızdırmaması lazımm... aksi taktirde buharlaşma yapabilir.. bilirsiniz evinizdeki buzluğun kapağını açtığınız zaman buzluktaki eksi derecedeki soğuk hava dışardaki norömal hava ile çarpışınca dışarı doğru nasılda buhar çıkıyor.. işte amacım bunu bu önlemek yani kesilmiş cama takılan borunun kenarlarını silikonla iyice doldurmak ve dolabın cam kapağını tam kapatmak ve dipfrizin dışardan normal sıcak havayı görmesini engellemek

-------------------
    bu önemli !!!
    kesinlikle garanti olsun diye kasaya giren borunun bir ucuna önceden 1 milimetre kalınlığında gözeneksiz özel imal edilmiş sadece hava geçiren ,, fakat toz ve su geçirmeyen flitre takmayı ihmal etmemek gerekiyor ..
    çünkü soğutmada ani bir dengesizlik oluşursa yani buharlaşma olduğu zaman, bu flitrede şayet hava hortumunun ucunda olmazsa kasanızın içine hava yerine, soğuk buharı veya su zerrecikleri yollamış olursunuz !!!! sonrası malum
    ------------------
    neysee..

bu işlemi yaptıktan sonra sıra borunun diğer ucunuda kasamızın önünde bulunan 80mmlik cm lik hava emme fanın önüne normal olarak takıp sabitleyeceğim.. bu borunun her iki tarafını dipfrizden ve kasanın önündeki fan bağlantılarını yaptıktan sonra.. dipfrizimizi ilk önce 0 ila -5 derecede çalıştırmaya başlayacağım... ve bir kaç dakika sonra PC yi açtığımdada kasanın önündeki 80mmlik emme fanı çalışınca boru yardımıyla dipfrizin içinden emilen dondurucu soğuk havayı kasanın önündeki emme fanına getirecek ve kuru soğuk olan havayı kasamızın içine fan yardımı ile yollayacağım...

yalnız bu donrurucu hava zararlı olabilir eksi değerdeki soğuk havayı 0 yada + 5 derece gibi normal buzdolabı kabin soğukluğuna sabitlemek gerekiyor çünkü dipfrizden emilen eksi derecelerdeki soğuk havanın sıcak PC kasası içinde buluşunca terleme olasılığı var yani aşırı soğuk havayla sıcak havayı dengeleyeceğiz .. (ne çok soğuk ne çok sıcak ) ve diprizin içindeki eksi değerdeki soğuk havayı ayarlayarak en fazla +5 en düşük 0 derece sabitleyeceğim ki kasanın içine kuru soğuk hava girsin.....aşırı soğuk hava dışardaki normal hava ile buluşunca buhar yapabilir diye scaklık seviyesini donma derecesinin az üstünde tutacağım +5 ila +3 derece olabilir... ve emilen soğuk hava sirkülasyonunu tamaladıktan sonra mantık ,, kasamızın arkasındaki 120 mmlik eksoz fanı yardımı kasa içinde ılıklaşan havayı dışarı doğru atmasını sağlamak....

bu yöntemi kasanın yan taraftaki camekan kapağındaki 80 mmlik fanada takarak uygulayabilirsiniz aslında hem önden hem yandan 9 cm genişliğindeki boru ve fan yardımlarıyla kasanızın içine 2 taraftan soğuk hava verebiliriz.....bu daha iyi olur...

bu sayede önden emilen soğuk hava HDD ram ve sürücüleri soğuturuz... yan kapaktan verilen soğuk havada ekran kartını, anakart üzerindeki güney kuzey köprüsünü hatta işlemcinize kadar mükemmel bir soğutma yapabiliriz diye düşünüyorum...
    ve yaz aylarında sıcakların en tepeye vurduğu anda kasanın içi hamam gibi olduğunu düşünürsek bu yöntemi uyguladığımda sizce işe yaramazmı??

düşünsenize PC nizi yazın cehennem sıcaklarında kasarak en üst seviyede,, oyunlarda ,, O.C yaptığınızda vs vs vsss olaylarında halde kasanızın içi en fazla +5 yada + 10 derece olucak ve işlemci +15 MB 20 derece ve ekran kartı sıcaklıklarda en fazla 30 derecelerde gezecek

ayrıca bu soğutma sayesinde kasanın yanına ve önüne kaliteli fanları kullanarak ( normal devirlerde ) ....

ve kasanın içindeki bütün fanları ve PSU fanı dahil fan hız devirlerini minumuma düşürerek ultra sessizlik elde edebiliriz diye düşünüyorum... ayrıca Pc soğutmak için o kadar masraf edipte gereksiz abartılı kaliteli fanlar kullanmamıza gerek kalmayacak
    ----------------
    belki benim bu fikir hem çok işe yarayabilir yada saçma gelebilir size. sakın gülmeyinn

ama
    yaz aylarında bunu kesin deneyeceğim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SkYNeT-06 -- 1 Mart 2007; 4:23:43 >

• Döktürmüşsün dostum eline sağlık forumda gördüğüm en uzun yazı bu olmalı .Güzel fikir saçma değil ama dediğn gibi terlemeyi ii hesaplamak gerek

Yaz aylarında denersen buraya sonuçlarınıda bildirirsin bizde değerlendiririz
  • quote:

Orijinalden alıntı: OPTİMİST

Döktürmüşsün dostum eline sağlık forumda gördüğüm en uzun yazı bu olmalı .Güzel fikir saçma değil ama dediğn gibi terlemeyi ii hesaplamak gerek

Yaz aylarında denersen buraya sonuçlarınıda bildirirsin bizde değerlendiririz
    emeğin için sağol ama o kadar uğraşacağına 200-300 liralik kaliteli bir kasa alıp kullansan daha ucuz ve kullanışlı olur bence

• quote:

Orijinalden alıntı: BARKU

emeğin için sağol ama o kadar uğraşacağına 200-300 liralik kaliteli bir kasa alıp kullansan daha ucuz ve kullanışlı olur bence

Alıntıları Göster
    daha basit, daha hoş , daha az kesip biçeceğin ve daha ucuz bir yol söyleyeyim sana;

şöyleki , öhömm öhömmm

Gözünden kaçmamıştır, aykun un açtığı waterbox başlığı. Oradaki mantığı uzun uzun anlatmayacağım.

Senin fikrinle çakıştıracağım kısın şu, madem kasana soğuk hava üflemek istiyorsun, evap la soğuttuğun suyu bir motor yardımıyla blok yerine, kasanın ön tarafına tutturacağın 2 x 120 fan takılabilecek bir radyatörden geçir, radyatörden geçen soğuk su radyatörü buz gibi yapacak, sen de 2 adet büyük ve sessiz bir fanla bu soğuk havayı kasaya üfleyeceksin

nasıl? daha pratik değil mi? hem de daha kompakt , mesela bu kompresör ve su kabını kasanın alt tarafına bir bölmeye yerleştirebilirsin daha güzel görünmesi açısından
    ama yine de ekleyeyim, emin ol o kadar masraf yaptıktan sonra bir waterbox alıp işlemci + ekran kartı + çipset soğutması yaparsan daha verimli bir soğutma yakalarsın

• quote:

Orijinalden alıntı: BARKU

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: grotesque

iyi bir kasa kullanabilirsin demişsiniz, haklısınız,,
    yalnız şuda var ki.. bu küresel ısınma sebebi ile artık yaz aylarınında sıcaklar dahada aşırı sıcak olucaktır.. iyi bir Kasa bile fayda etmeyeceğini düşünüyorum belki ileriki yıllarda PC sistemleri için su soğutma teknolojisi yerine,,
    harici klima tarzı bir soğutma sistemi çıkarsa şaşırmam

• quote:

Orijinalden alıntı: Stranger

daha basit, daha hoş , daha az kesip biçeceğin ve daha ucuz bir yol söyleyeyim sana;

şöyleki , öhömm öhömmm

Gözünden kaçmamıştır, aykun un açtığı waterbox başlığı. Oradaki mantığı uzun uzun anlatmayacağım.

Senin fikrinle çakıştıracağım kısın şu, madem kasana soğuk hava üflemek istiyorsun, evap la soğuttuğun suyu bir motor yardımıyla blok yerine, kasanın ön tarafına tutturacağın 2 x 120 fan takılabilecek bir radyatörden geçir, radyatörden geçen soğuk su radyatörü buz gibi yapacak, sen de 2 adet büyük ve sessiz bir fanla bu soğuk havayı kasaya üfleyeceksin

nasıl? daha pratik değil mi? hem de daha kompakt , mesela bu kompresör ve su kabını kasanın alt tarafına bir bölmeye yerleştirebilirsin daha güzel görünmesi açısından
    ama yine de ekleyeyim, emin ol o kadar masraf yaptıktan sonra bir waterbox alıp işlemci + ekran kartı + çipset soğutması yaparsan daha verimli bir soğutma yakalarsın

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: StrangerXT

şöyleki , öhömm öhömmm

evet o başlıktaki forumu okumuştum. aykun arkadaşımızın fikride güzel ve piratik olduğu için katılıyorum
    ama dur durr şimdi bende kendi tasarımımı test edeceğim bakalım aykun arkadaş ile benim soğutma sistemi yaz aylarında nasıl nasıl sonuçlar verecek şimdiden merak ediyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: SkYNeT-06

quote:

şöyleki , öhömm öhömmm

evet o başlıktaki forumu okumuştum. aykun arkadaşımızın fikride güzel ve piratik olduğu için katılıyorum
    ama dur durr şimdi bende kendi tasarımımı test edeceğim bakalım aykun arkadaş ile benim soğutma sistemi yaz aylarında nasıl nasıl sonuçlar verecek şimdiden merak ediyorum

Alıntıları Göster
    belirttiğim projeme benzer ayrı bir testi bu akşam saat 23:00 sularını gösterirken yaptım ve dışardaki sıcaklık hemen hemen tamda istediğim gibi 3 ila 5 derece arasıydı... ve bu firsatı hemen değerlendireyim dedim..

bilgisayarımı odamdan tamamen balkona çıkardım .. tabi bunları yaparken sistemimi dışarı balkona çıkarıp tekrar kurmak gerekti .. tabi bu biraz zahmetli oldu ama buna değidi dorusu..
    bilgisayar kasasını balkonda yerde bulunan küçük bir halının üstüne koydum ve LCD ekranımıda gene balkonda bulunan küçük bir kahvaltı masasının üstüne koydum.. ve odadan balkona doğru 3 lü uzatma kablosu çektim ve telefon hattınıda uzatıp dsl modemide kasanın üstüne konumlandırdım sonrada sistemimi aynı odanın içindeki gibi balkonda çalışır vaziyete getirdim

belki bu duruma kesin gülersiniz biliyorum
    adama bak gecenin bir köründe bu soğukda dışarda balkonda bilgisayar kullanıyor ama bunu dünyada yapan tek kişi benimdir heralde hemde 1 saat boyunca bu testi yapmak için bayağı dışarda üşüdüm ve üstüne üstelik tekrar call of duty 2 online açtım ve birazda carbon !! buna inanın hani maksat bu testi yapmak yani değilmi. Pc yi biraz kasayım dedim ama inanın dışarda üşüdüğüme değdi doğrusu ...
    ve yukarıda bahsettiğim pencereden içeri giren soğuk hava mantığı sayesinde kasanın içi olsun, işlemci ekran kartı olsun, bu sayede çok daha iyi soğutma derecelerine ulaştım !!! kasa içi sıcaklığı +8 de sabit kaldı.. ve dışarıda soğuk ortamda çalışan çalışan bilgisayarım asus probe 2 yardımı ile işlemci sıcaklığı 22 dereceye MB sıcaklığı ise 16 dereceye ve ekran kartı sıcaklığının nerdeyse 28 derecelere kadar indiğini gözlemledim kulandığım normal stock fanlar ile + normal devirde !!! ayrıca herzamanki gibi kasanın önünde ve yanında bulunan fanlar sayesinde dışarıdaki kuru soğuk havayı kasa içine alarak ve arkadaki ekzos fanıyla dışarı atma mantığıyla kasanın içine verilen bu soğuk hava sirkilasyonunun kasa için ve kasa içindeki bütün malzemelerin maximum soğutma açısından çok işe yarayacağını kesinlikle garanti ediyorum
    ------------
    eğer müsaitseniz bir akşam bu testi kendi sistemlerinizde sizlerde yapabilirmisiniz merak ediyorum doğrusu..
    yalnız dışardaki havanın en düşük +3 en fazla +5 derece olması halinde bunu dikkatle denerseniz sevinirim..
    (( kasa ve içindeki parçaların sağlığı açısından ))
    ve sıcaklık değerlerinin nasıl abartılı bir şekilde düştüğünü kendi gözlerinizle görün
    --------------
    ve kafaya koydum bunu ki yaz aylarında yukarıdaki bahsettiğim projem ile PC'yi maximum soğutma işine girişeceğim.. çünkü dışarıda +3 derecede yaptığım test sonucu, bana hayret verici oldu

bu aralar vakit bulabilirsem sizlere bu projemi çizimli resimli şekilde tam anlatmaya çalışacağım..
    eğer aksilik çıkmassa bu yaz sizlere bu projemin çalışır vaziyette canlı örneğini zaten burada göstericem inşallah

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SkYNeT-06 -- 2 Mart 2007; 2:40:47 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

belirttiğim projeme benzer ayrı bir testi bu akşam saat 23:00 sularını gösterirken yaptım ve dışardaki sıcaklık hemen hemen tamda istediğim gibi 3 ila 5 derece arasıydı... ve bu firsatı hemen değerlendireyim dedim..

bilgisayarımı odamdan tamamen balkona çıkardım .. tabi bunları yaparken sistemimi dışarı balkona çıkarıp tekrar kurmak gerekti .. tabi bu biraz zahmetli oldu ama buna değidi dorusu..
    bilgisayar kasasını balkonda yerde bulunan küçük bir halının üstüne koydum ve LCD ekranımıda gene balkonda bulunan küçük bir kahvaltı masasının üstüne koydum.. ve odadan balkona doğru 3 lü uzatma kablosu çektim ve telefon hattınıda uzatıp dsl modemide kasanın üstüne konumlandırdım sonrada sistemimi aynı odanın içindeki gibi balkonda çalışır vaziyete getirdim

belki bu duruma kesin gülersiniz biliyorum
    adama bak gecenin bir köründe bu soğukda dışarda balkonda bilgisayar kullanıyor ama bunu dünyada yapan tek kişi benimdir heralde hemde 1 saat boyunca bu testi yapmak için bayağı dışarda üşüdüm ve üstüne üstelik tekrar call of duty 2 online açtım ve birazda carbon !! buna inanın hani maksat bu testi yapmak yani değilmi. Pc yi biraz kasayım dedim ama inanın dışarda üşüdüğüme değdi doğrusu ...
    ve yukarıda bahsettiğim pencereden içeri giren soğuk hava mantığı sayesinde kasanın içi olsun, işlemci ekran kartı olsun, bu sayede çok daha iyi soğutma derecelerine ulaştım !!! kasa içi sıcaklığı +8 de sabit kaldı.. ve dışarıda soğuk ortamda çalışan çalışan bilgisayarım asus probe 2 yardımı ile işlemci sıcaklığı 22 dereceye MB sıcaklığı ise 16 dereceye ve ekran kartı sıcaklığının nerdeyse 28 derecelere kadar indiğini gözlemledim kulandığım normal stock fanlar ile + normal devirde !!! ayrıca herzamanki gibi kasanın önünde ve yanında bulunan fanlar sayesinde dışarıdaki kuru soğuk havayı kasa içine alarak ve arkadaki ekzos fanıyla dışarı atma mantığıyla kasanın içine verilen bu soğuk hava sirkilasyonunun kasa için ve kasa içindeki bütün malzemelerin maximum soğutma açısından çok işe yarayacağını kesinlikle garanti ediyorum
    ------------
    eğer müsaitseniz bir akşam bu testi kendi sistemlerinizde sizlerde yapabilirmisiniz merak ediyorum doğrusu..
    yalnız dışardaki havanın en düşük +3 en fazla +5 derece olması halinde bunu dikkatle denerseniz sevinirim..
    (( kasa ve içindeki parçaların sağlığı açısından ))
    ve sıcaklık değerlerinin nasıl abartılı bir şekilde düştüğünü kendi gözlerinizle görün
    --------------
    ve kafaya koydum bunu ki yaz aylarında yukarıdaki bahsettiğim projem ile PC'yi maximum soğutma işine girişeceğim.. çünkü dışarıda +3 derecede yaptığım test sonucu, bana hayret verici oldu

bu aralar vakit bulabilirsem sizlere bu projemi çizimli resimli şekilde tam anlatmaya çalışacağım..
    eğer aksilik çıkmassa bu yaz sizlere bu projemin çalışır vaziyette canlı örneğini zaten burada göstericem inşallah

Alıntıları Göster
    şimdi birşey söyleyeceğim de darılmak falan yok,

sistemi balkona çıkarmana falan gerek yoktu ki? zaten bilgisayarında kullandığın soğutma bileşenleri ortamdaki havayı ısı emicilere üfleyerek soğutma yapıyorlar. dolayısıyla ortamdaki hava ne kadar soğuk olursa soğutma da o oranda artacaktır.

yani balkona çıkarmadan da bu sonuca kolayca varabilirdin dostum, sıcaklıkların oda içiyle aynı derecede olmayacağı zaten belliydi ?

• quote:

sistemi balkona çıkarmana falan gerek yoktu ki? zaten bilgisayarında kullandığın soğutma bileşenleri ortamdaki havayı ısı emicilere üfleyerek soğutma yapıyorlar. dolayısıyla ortamdaki hava ne kadar soğuk olursa soğutma da o oranda artacaktır.

yani balkona çıkarmadan da bu sonuca kolayca varabilirdin dostum, sıcaklıkların oda içiyle aynı derecede olmayacağı zaten belliydi ?

Alıntıları Göster
    Azmine hayran kaldım abi Bravo doğrusu

• quote:

Alıntıları Göster
    dip firize vercek para yok bunu şu şekil yapsak acaba faydası olurmu; SkYNeT-06 nın da dediği gibi dip frizden gelen hortumun yerine camda bir delik açıp o borunun bir ucunu direk cam deliğine versek diğer ucunuda pc nin fanına versek cam dan verdiğimiz tarafa 120 mm lik bir fan koyup pc ye gelen taraftaki fana hava pc içine üflettirsek bir faydası olurmu acaba

• quote:

Alıntıları Göster
    quote:

aaaa yok dostum ne darılması ayıpsın

evet kesinlikle belliydi bunu tahmin edebiliyorum
    kii zaten ben bu yüzden esinlenerek dipfrizli soğutma projesine girişeceğim için acaba bu soğuk havayı kasa içine tamemen vediğimde ne kadar çok faydalı olur diye kesin bir sonuç almak için gece yarısı sistemimi dışarıya soğuğa çıkarttım 1 saatliğine...
    acaba hani dedimki dur bakayım şu PC yi birde balkonda soğuk ortamda çalıştırsam bu gerçektren çok işe yarıyacakmı diye düşündüm ve uyguladığım test çok iyi sonuç verdi.. dışarıda soğuk ortamda çalışan kasam dışarıdaki buz gibi soğuk havayı öndeki ve yan kapakdaki 8 lik fanlar aracılığı ile direkt içine çektiği için kasanın içine dolan +3 derecelik gibi bir soğuk hava işlemci ve ekran kartı fanlarının emerek ve sonrasındada direkt olarak ısı emici blokları soğutmada çok faydalı oldu,
    zaten dediğiniz gibi ( ortam sıcaklığına göre çok iyi soğuma, yada çok ısınma problemi )

işte burda anlatmak istediğim olayda buydu zaten, bu yöntemi dipriz bir soğutucu cihazla yapacağım.. maksat kasamızın içine giren havanın soğuk olmasını sağlamak.. ve 12 lik eksoz fanıyla ılıklaşan havayıda dışarı atmak.. ( yani başarılı bir hava sirkilasyonu gerekiyor ) ki zaten bunu sağlarsanız çok işe yarar....
    göreceksiniz, yaz aylarındaki cehennem sıcaklıklarında bu yöntemin çok çookk işe yarayacağını sizlere garanti edeceğim

ayrıca:
    aykun arkadaşımızın projesinini inceledimhttp://forum.donanimhaber.com/m_12620816/tm.htm
    gerçekten çok iyi bir düşünce ile bu projesinin suğutmada işe yaradığınıda kabul ediyorum fakat o proje çok ayrıntılı detaylı ve malzeme açısındanda teferruatlı olduğu için odamın görüntüsünün buzdolabı tamircisi gibi görünmesini istemiyorum radyötör usulu soğutma işi beni pek sarmadı
    aykun dostum sakın yanlış anlamada hani

fakat benim amacımda projemdeki soğutma sistemimin mantığıda, verim kaybettirmeden soğuk havayı bire bir kasanın içine direkt vermek, yani diprizin içinde barınan soğuk havanın bir kısmını kasamızla beraber paylaştırmak sonuçta kasamızın içide bi hayli soğuk olacağı için bu çok işe yarar diye düşünüyorum..
    ve şekil olarakta daha compact sade olucak ve odamın içinde görüntü olarakda sadece yerden duvar dibinden çalışma masamın arkasından kasamın önüne ve yan kapağına giden 10 cm lik estetik kibar duracak şekilde 1 veya 2 boru olucak
    hani bilirsiniz kombilerin üst bacasında bulunan parlak aleminyum sağa sola hareket edebilen kıvrılan borulardan bahsediyorum ama 10 veya 12 cm genişliğinde ince tip borulardan olmak kaydı ile...

ayrıca dipfriz dolap odamda çok işime yarayacaktır diye düşünüyorum dakka başı sıcaktan bunalıp soğuk su içmek için mutfağa gitmeye gerek kalmaz belki yemek için dondurma felan stoklarım tabi bu işin espirisiydi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SkYNeT-06 -- 3 Mart 2007; 0:48:28 >

• quote:

Orijinalden alıntı: blackhunter18

dip firize vercek para yok bunu şu şekil yapsak acaba faydası olurmu; SkYNeT-06 nın da dediği gibi dip frizden gelen hortumun yerine camda bir delik açıp o borunun bir ucunu direk cam deliğine versek diğer ucunuda pc nin fanına versek cam dan verdiğimiz tarafa 120 mm lik bir fan koyup pc ye gelen taraftaki fana hava pc içine üflettirsek bir faydası olurmu acaba

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: pirana11

zaten bende bu mantığı anlatmaya çalışıyorum.. ama galiba hala anlamadınız yazdıklarımı
    bahsettiğinizden ben şunu anladım.. ama o fikir işe yaramaz.. siz yaz aylarında odanızdaki 30 derecelik bunaltıcı sıcak havayı fanlar ile kasanın içine verdiğiniz zaman hiç bir işe yaramaz... zaten yaz aylarında bulunduğun ortam sıcak + kasanın içide sıcak olucağı için.... bu yanlış.....

eğer odanızda +3 veya +5 derece gibi soğuk ortam yoksa bu fikriniz kesinlikle işe yaramaz..
    yukarıda dediğim gibi eğer sistemini bu düşüncem gibi soğutmak istiyorsan, sana gerekli olan tek şey gereğinden çok soğuk hava temin etmek. ve bu soğuk havayı bahsettiğin gibi kasanın içine vereceksinki işe yarasın.......... mantığımız şudur.. kasamızın içini oldukça soğuk tutmak ve kasa içi soğutulduğunda zaten diğer ısınan işlemci , ekran kartı, anakart , ramler , HDD vs vs kasa içindeki tüm kartlarımız fanların yardımı ile bu soğuk havanın hışmına uğrayacak
    -------------------------------

diprizli derin donduruculu küçük dolaplar o kadar pahalı değil en fazla spotculardan bu ürünü 300 ytl ye alabilirsin ve bunu herşey için kulanabileceksin mesela yaz aylarında en kötü olarak yukarda bahsettiğim işin espirisi satırında kullanabilirsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SkYNeT-06 -- 2 Mart 2007; 23:59:18 >

• quote:

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: Hakan_deniz

teşekkürler

dalga geçmiyorsun değilmi

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: Hakan_deniz

teşekkürler

dalga geçmiyorsun değilmi

Alıntıları Göster
    Çok uzun yazmışsın,bu tarz forumlarda kimse bu kadar uzun yazıyı okumaz.

(benim gibi)

• quote:

Orijinalden alıntı: Code X

Çok uzun yazmışsın,bu tarz forumlarda kimse bu kadar uzun yazıyı okumaz.

(benim gibi)

Alıntıları Göster
    bir de şu sorunlar var,

o kadar soğuk hava terleme yapacaktır muhtemelen.. yani kasayı dış ortamdan izole etmen lazım. yoksa kasanın kapaklarından (daha geniş bakarsak odayla temas eden her yüzeyinden) ter ... ter demeyelim de oluk oluk su akacak diyeyim durumun vehameti anlaşılsın

2. sorun ise , o tip dolaplar 1/16 beygir gibi çok düşük güce sahip kompresör kullanır, hatta daha da ufak birşey alırsan peltierle bile soğutuluyor olabilir. sen bilgisayar gibi durmadan ısı üreten bir aleti bu tip bir dolapla soğutamassın dostum

• quote:

bir de şu sorunlar var,

o kadar soğuk hava terleme yapacaktır muhtemelen.. yani kasayı dış ortamdan izole etmen lazım. yoksa kasanın kapaklarından (daha geniş bakarsak odayla temas eden her yüzeyinden) ter ... ter demeyelim de oluk oluk su akacak diyeyim durumun vehameti anlaşılsın

2. sorun ise , o tip dolaplar 1/16 beygir gibi çok düşük güce sahip kompresör kullanır, hatta daha da ufak birşey alırsan peltierle bile soğutuluyor olabilir. sen bilgisayar gibi durmadan ısı üreten bir aleti bu tip bir dolapla soğutamassın dostum

Alıntıları Göster
    ben şu an big water 735 kullanıyorum şöyle yapabilirmiyiz o dolaplardan alıp bigwater ın radyatörünü içine koysak faydası olurmu

• quote:

bir de şu sorunlar var,

Alıntıları Göster
    quote:

bir de şu sorunlar var,

tamam soğutamam... peki + 18 derece aşağısında çalışan klimalar bulunduğu ortamdaki server sistemlerini nasıl buz gibi soğutuyor ?

işte bende dolabın içinde oluşan soğuk havayı belli bir dereceye ayarlayarak kullanacağım.. klima tarzı...
    ve terleme oluşmasını engellemek içinde soğuk hava değerlerini donma derecesinin üstünde +3 tutacağım.. ayrıca bakınız balkon testim .... 1 saat boyunca +3 derece gibi o soğuk ortamda çalıştırdım test ettim ve o an kasa bileşenleride normalde sıcakdıda yani terleme problemide olmadı....
    soğuk çok soğuk olursa terleme kesin olur bunda katılıyom sana
    ama ben hava derece değerlerii +3 de iyi sabitlicem için bu sorun çıkartmaz diye düşünüyorum
    burdaki maksatım kasamıızın içini oldukca soğuk tutmak + kasa içindeki bileşenlerinde bundan yararlanmasını sağlamak....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SkYNeT-06 -- 3 Mart 2007; 23:09:57 >

• quote:

Orijinalden alıntı: blackhunter18

ben şu an big water 735 kullanıyorum şöyle yapabilirmiyiz o dolaplardan alıp bigwater ın radyatörünü içine koysak faydası olurmu

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: pirana11

eğer o radyatörü dolabın içinde barındırırsan varya süper olur gerçektende bu benimde aklıma çok geldi aslında çünkü radyatör daha çabuk ve daha düşük derecelerde soğur... ayrıca fan kullanmanada gerek kalmaz daha sessiz ortam sağlarsın su soğutma sisteminde
    yalnız radyatörünü dolabın içinde barındırırken yani soğuturken kesinlikle + 3 derecenin altına inme radyatörün donar ve su dolaşım sistemin durur pompayada zarar verirsin... ama daha soğuk olsun diyorsan radyatöre antifiriz eklersen donmaz... ...
    yalnız bu seferde terleme riski oluşur bu sakat !!!
    en güvenlisi dediğim gibi radyatörünü +3 derece de tut

• quote:

quote:

bir de şu sorunlar var,

tamam soğutamam... peki + 18 derece aşağısında çalışan klimalar bulunduğu ortamdaki server sistemlerini nasıl buz gibi soğutuyor ?

işte bende dolabın içinde oluşan soğuk havayı belli bir dereceye ayarlayarak kullanacağım.. klima tarzı...
    ve terleme oluşmasını engellemek içinde soğuk hava değerlerini donma derecesinin üstünde +3 tutacağım.. ayrıca bakınız balkon testim .... 1 saat boyunca +3 derece gibi o soğuk ortamda çalıştırdım test ettim ve o an kasa bileşenleride normalde sıcakdıda yani terleme problemide olmadı....
    soğuk çok soğuk olursa terleme kesin olur bunda katılıyom sana
    ama ben hava derece değerlerii +3 de iyi sabitlicem için bu sorun çıkartmaz diye düşünüyorum
    burdaki maksatım kasamıızın içini oldukca soğuk tutmak + kasa içindeki bileşenlerinde bundan yararlanmasını sağlamak....

Alıntıları Göster
    hocam ben şimdiden söyleyeyim de..

oda içi yazın 25-30 derece arası olsun..

sen kasanın içine 3 derece hava verdiğinde neler olabileceğini bir düşün bakalım, bu bir...

ikincisi, klimaların da soğutabilme kapasiteleri vardır.. yani büyük bir ortamı soğutmak için yetersiz bir klima koyarsan o da bozulur..

ben sana diyorum ki, o mini dolaplar birkaç şişe bira yada kolayı soğutmak için tasarlanmış dolaplar.. tam detaylarını bilen arkadaşlar açıklama yaparsa benden daha yararlı olurlar, basitçe şöyle söyleyeyim ki , sürekli ısınan parçaları o dolapta soğutmaya kalkarsan dolabı bozarsın.. o dolap belli aralıklarda iç sıcaklığını sabit tutma esasıyla çalışır..

• quote:

hocam ben şimdiden söyleyeyim de..

oda içi yazın 25-30 derece arası olsun..

sen kasanın içine 3 derece hava verdiğinde neler olabileceğini bir düşün bakalım, bu bir...

ikincisi, klimaların da soğutabilme kapasiteleri vardır.. yani büyük bir ortamı soğutmak için yetersiz bir klima koyarsan o da bozulur..

ben sana diyorum ki, o mini dolaplar birkaç şişe bira yada kolayı soğutmak için tasarlanmış dolaplar.. tam detaylarını bilen arkadaşlar açıklama yaparsa benden daha yararlı olurlar, basitçe şöyle söyleyeyim ki , sürekli ısınan parçaları o dolapta soğutmaya kalkarsan dolabı bozarsın.. o dolap belli aralıklarda iç sıcaklığını sabit tutma esasıyla çalışır..

Alıntıları Göster
    ne demek isteğinizi anlıyorum.. ama birazda kafamı karıştırdın şimdi hmmmm bunu tekrar araştıracağım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SkYNeT-06 -- 4 Mart 2007; 1:00:32 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.