Şimdi Ara

Yavuz vs. Timur

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
152
Cevap
2
Favori
5.342
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tarihte bir çok olay olmuş, bir çok savaş gerçekleşmiş, bir çok asker ölmüştür. Muzafferler karşılaştırılmış, savaşlar birbiriyle mukayese edilmiştir. Her ne kadar ''Böyle şey mi olur'' gibi söylemler olsa da, tarihin ve tarihçiliğin iyi anlaşılması için ara sıra Tarih Felsefesi yapılması taraftarıyım. Ara sıra böyle şeyler yapıp biraz beyin jimnastiği yapılmalı bence.

Mantıklı sebeplerle açıklayın; sizce Yavuz mu Timur mu?

• Valla benim bildiğim kadarıyla, ikisi de ''gaddar'', ikisi de zeki, ikisi de yönetici karizmaya sahip. Aynı zamanda ikisi de yetenekli savaş dehaları.

İkisi arasındaki fark olarak Yavuz için biraz daha ümmetçi, Timur ise biraz daha milliyetçi denilebilir belki.

Ancak ikisi de Türk tarihinde ve Dünya Tarihinde yer etmiş büyük liderlerden.
  • yıldırım da yetenekli bir liderdi.

yıldırım zamanının osmanlı ordusu ile, yavuz'un ordusunun karşılaştırılması da bu konuda faydalı olacaktır.
  • Tarih felsefesini yanlış biliyorsunuz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nürnberger

Tarih felsefesini yanlış biliyorsunuz.

Bazen bazı şeyler üzerine düşünmek de tarih felsefesi içine girer.

Mesela Kürboğa Antakya'ya zamanında yardım götürse ne olurdu?

Çaldıran Savaşı'nı Şah İsmail kazansa neler olurdu?

Vs. Vs. Örnekleri çoğaltılabilir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Timur asker olarak çok daha üstün kesinlikle. Bence Timur hatta bana kalırsa kıyas kabul etmez askeri deha olarak.
    Fakat devlet ve elinde güç bakımından diğer etmenleri koyacaksak o zaman Yavuz ağır basar diyorum özellikle dönemine göre değerlendirirsek. Erhan Afyoncu'nun çok beğendiğim bir lafı var ve tamamen aynı fikirdeyim. Eğer Yavuz, Süleyman kadar kalabilseydi İspanya'dan çıkardı diyor hoca. Ben ekliyorum ve Portekiz'den çıkardı bana kalırsa 8 senede yaptıklarını göze alırsak ki o dönemin süper gücü Osmanlı ile beraber Portekiz idi.
    Zaten hep demişimdir Osmanlı'nın son dönemlerine doğru Abdülhamid dışında gerçekten bir imparator daha olsa veya Fatih-Yavuz ayarında bir adam daha gelmiş olsa şu an durumumuz çok çok farklı olacaktı.

Bu arada @Tarihçi Fatih-Timur, Timur-Cengiz, Atilla-Timur, Atilla-Cengiz karşılaştırmalarını merak ediyorum ben asıl

@hashus1099

Evet Yıldırım da muazzam bir komutandı fakat açık açık söylüyorum ki Yıldırım kaşınmış ve bana kalırsa kendisine yakışmayacak derecede acemice hatalar yapmıştır özellikle savaş zamanı ve meydanını seçmek, orduyu idare etmek konusunda. Timur çok güzel elinde oynatmış Yıldırım'ı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kraven -- 26 Kasım 2013; 20:22:26 >

• Kiyaslanamaz ama Timur cidden mukemmel bir savasci beynine sahip Ankara Savasi'nda filleri kullandigini herkes bilir Yavuz ise 80 yillik isi 8 yila sigdiran mukemmel padisah uzerinden gectigi çölden kac asirdir yagmur yagmazdi o gectiginde yagdi boyle de mubarek bir insan...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kiyaslanamaz ama Timur cidden mukemmel bir savasci beynine sahip Ankara Savasi'nda filleri kullandigini herkes bilir Yavuz ise 80 yillik isi 8 yila sigdiran mukemmel padisah uzerinden gectigi çölden kac asirdir yagmur yagmazdi o gectiginde yagdi boyle de mubarek bir insan...

• quote:

Orijinalden alıntı: Kraven

Timur asker olarak çok daha üstün kesinlikle. Bence Timur hatta bana kalırsa kıyas kabul etmez askeri deha olarak.
    Fakat devlet ve elinde güç bakımından diğer etmenleri koyacaksak o zaman Yavuz ağır basar diyorum özellikle dönemine göre değerlendirirsek. Erhan Afyoncu'nun çok beğendiğim bir lafı var ve tamamen aynı fikirdeyim. Eğer Yavuz, Süleyman kadar kalabilseydi İspanya'dan çıkardı diyor hoca. Ben ekliyorum ve Portekiz'den çıkardı bana kalırsa 8 senede yaptıklarını göze alırsak ki o dönemin süper gücü Osmanlı ile beraber Portekiz idi.
    Zaten hep demişimdir Osmanlı'nın son dönemlerine doğru Abdülhamid dışında gerçekten bir imparator daha olsa veya Fatih-Yavuz ayarında bir adam daha gelmiş olsa şu an durumumuz çok çok farklı olacaktı.

Bu arada @Tarihçi Fatih-Timur, Timur-Cengiz, Atilla-Timur, Atilla-Cengiz karşılaştırmalarını merak ediyorum ben asıl

@hashus1099

Evet Yıldırım da muazzam bir komutandı fakat açık açık söylüyorum ki Yıldırım kaşınmış ve bana kalırsa kendisine yakışmayacak derecede acemice hatalar yapmıştır özellikle savaş zamanı ve meydanını seçmek, orduyu idare etmek konusunda. Timur çok güzel elinde oynatmış Yıldırım'ı.

Cengiz Han her türlü alır

• Yıldırım da gururlu hem mantıklı bi adamdı fakat hataları Timur gibi hiç bir savaşı kaybetmeyen komutanın affedeceği cinsten değildi. Timur töreye bağlı, Yavuz ise Sünniliğe önem veren bir adamdı. Yanlış hatırlamıyorsam Yıldırım da bu yüzden Timur'a 'eşek Türk' demişti. Onun komuta yeteneğini çok takdir ederim fakat Yavuz'un işbitiriciliği de göz ardı edilemez.

• quote:

Orijinalden alıntı: Aesthetics.

Yıldırım da gururlu hem mantıklı bi adamdı fakat hataları Timur gibi hiç bir savaşı kaybetmeyen komutanın affedeceği cinsten değildi. Timur töreye bağlı, Yavuz ise Sünniliğe önem veren bir adamdı. Yanlış hatırlamıyorsam Yıldırım da bu yüzden Timur'a 'eşek Türk' demişti. Onun komuta yeteneğini çok takdir ederim fakat Yavuz'un işbitiriciliği de göz ardı edilemez.

Onu Yavuz Şah İsmail'e diyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

quote:

Yıldırım da gururlu hem mantıklı bi adamdı fakat hataları Timur gibi hiç bir savaşı kaybetmeyen komutanın affedeceği cinsten değildi. Timur töreye bağlı, Yavuz ise Sünniliğe önem veren bir adamdı. Yanlış hatırlamıyorsam Yıldırım da bu yüzden Timur'a 'eşek Türk' demişti. Onun komuta yeteneğini çok takdir ederim fakat Yavuz'un işbitiriciliği de göz ardı edilemez.

Hatırladığım bir mektubunda Timur Yıldırım'a biz sizin soyunuzu da biliriz diye güzelce bir giydiriyor, Yıldırım da alttan almayıp daha beter giydirince savaş kaçınılmaz hale geliyor zaten. O karşılıklı soy sop giydirdikleri mektupların tamamı yayınlanmıştı, bir ara bir tanıdıktan ödünç alıp bakmıştım da bulabilsem kendime alacağım güzelce bir okumak lazım aslında mektupları. Kavgada söylenmez denen lafları söylüyorlar birbirlerine, sonra Timur Anadolu'ya niye geldi...

• quote:

quote:

quote:

Hatırladığım bir mektubunda Timur Yıldırım'a biz sizin soyunuzu da biliriz diye güzelce bir giydiriyor, Yıldırım da alttan almayıp daha beter giydirince savaş kaçınılmaz hale geliyor zaten. O karşılıklı soy sop giydirdikleri mektupların tamamı yayınlanmıştı, bir ara bir tanıdıktan ödünç alıp bakmıştım da bulabilsem kendime alacağım güzelce bir okumak lazım aslında mektupları. Kavgada söylenmez denen lafları söylüyorlar birbirlerine, sonra Timur Anadolu'ya niye geldi...

Bende var onlar. Eve gidince yollarım sana.

• quote:

quote:

Pardon hocam yanlış bilgi vermişim.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Bende var onlar. Eve gidince yollarım sana.

Diğer konuda yazdığım şekilde teşekkürü ben sana ederim o zaman
    Yanlız orjinal falan göndermezsin inşallah değil mi ?

• çok zor soru.zaten karakter ve kişilik olarakta birbirlerine çok benziyorlardı.ama timur yavuzdan daha çok toprak fetetmişti.ve yavuz gibi hanedan mensubu değildi.kendi çabasıyla imparator olmuştu.eğer savaşırlarsa ve timur ordusunda timurun meşhur savaş filleri varsa belki timur kazanabilir.
  • Bana da ulaştırabilir misiniz hocam ?
  • bende alabilirmiyim..

• Timur'un ordusu Yıldırım'dan daha fazla kabiliyete sahipti ve daha güçlüydü.

Ayrıca Yıldırım deyip geçmeyin, biraz patavatsız ve ağzı bozuk bir padişahtı. Defaten mektuplaşmalarda Timur'un karısına varıncaya kadar laf etmiş, Timur2un ordusunu gece saldırıya açık bir şekilde yakalamışken egosuna yenik düşüp meydan savaşına girmiş bir padişahtı Yıldırım...

Buradan Yıldırım salt kötü bir adamdır yorumu çıkartmayın ama bu konuda hayli basiretsiz ve yakışıksız davranmıştır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: X Files

Timur'un ordusu Yıldırım'dan daha fazla kabiliyete sahipti ve daha güçlüydü.

Ayrıca Yıldırım deyip geçmeyin, biraz patavatsız ve ağzı bozuk bir padişahtı. Defaten mektuplaşmalarda Timur'un karısına varıncaya kadar laf etmiş, Timur2un ordusunu gece saldırıya açık bir şekilde yakalamışken egosuna yenik düşüp meydan savaşına girmiş bir padişahtı Yıldırım...

Buradan Yıldırım salt kötü bir adamdır yorumu çıkartmayın ama bu konuda hayli basiretsiz ve yakışıksız davranmıştır.

Yıldırım'ı es geçmek mümkün değil zira son haçlı seferinde haçlıları gerçek anlamda yerle bir edip muazzam bir zafer kazanmıştır fakat birazda onun verdiği böbürlenme ile kendisine hiç olmayacak kadar basiretsiz ve amatörce davranarak aslında gayet kolayca lehine olabilecek bir savaşta tam anlamıyla hezimete uğramıştır Timur'un zekası sayesinde. Yıldırım'ın toprakları olmasına rağmen Timur, Yıldırım'ın koca ordusunu peşine takıp bir o tarafa bir bu tarafa sürüklemiş ve sonunda zeki bir liderin yapması gereken gibi coğrafyayı çok iyi kullanarak Yıldırım'ı perişan etmiştir.
    Sonuç ne olur bilinmesi mümkün değil ama şahsım adına Yavuz'un o hataya düşmeyeceğinden adım gibi eminim ve tekrar ediyorum Yavuz eğer oğlu kadar başta kalabilseydi Portekiz'den çıkardı.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.