Şimdi Ara

Yatay Geçiş

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
16.704
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Puanların bu kadar düşeceğini tahmin etmediğim için ilk tercihime başka bir bölüm yazdım ve ilk tercihim geldi. Fakat puanlar çok düştü ve bu da moralimi bozdu. Keşke, "gelmez" dediğim yerleri ilk sıralarda tercih etseydim, dedim. Aklıma "yatay geçiş" geldi. Son umudum bu. Bu konu hakkında bilgi sahibi olanlar lütfen yardım etsinler.

Mustafa Kemal Üniversitesi'nde Kamu Yönetimi bölümünü kazandım.

1- Başka bir bölüme yatay geçiş yapabilir miyim (Örneğin: Uluslararası İlişkiler, İktisat, Ekonometri vs.)? Yapabilirsem başka bir bölüme geçiş ne ile sınırlandırılır?

2- Yatay geçişte ÖSS puanı etkili mi? Bir bölümün taban puanının benim puanımdan yüksek olmasının herhangi bir etkisi var mı?

3- Üniversiteyi bu sene kazandım. Yatay geçiş başvuruları ne zaman yapılacak ve yatay geçiş hakkı kazanırsam ne zaman diğer üniversitede okumaya başlarım?

Öncelikle bu sorularımın cevapları lazım. Başka sorum varsa sorarım tekrar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fiend -- 13 Ağustos 2009; 22:58:23 >

• yatay geçiş için önce 1. sınıfı okuman gerekiyor. not ortalamanın iyi olması gerekiyor. ondan sonra istediğin yere başvuruyorsun. kabul edilirsen 2. sınıftan itibaren yeni okulunda okuyorsun. başvuru koşulları için istediğin okulun internet sitesinden bakabilirsin.
  • Başvurduğum yerin ÖSS taban puanlarının herhangi bir etkisi var mı yoksa tek önemli olan not ortalaması mı?
    Biraz komik olacak ama Kamu Yönetimi kazanıp da Hukuk'a başvuru yapılabileceğini sanmıyorum. Yapılsa da kesinlikle gelmez.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fiend

Puanların bu kadar düşeceğini tahmin etmediğim için ilk tercihime başka bir bölüm yazdım ve ilk tercihim geldi. Fakat puanlar çok düştü ve bu da moralimi bozdu. Keşke, "gelmez" dediğim yerleri ilk sıralarda tercih etseydim, dedim. Aklıma "yatay geçiş" geldi. Son umudum bu. Bu konu hakkında bilgi sahibi olanlar lütfen yardım etsinler.

Mustafa Kemal Üniversitesi'nde Kamu Yönetimi bölümünü kazandım.

1- Başka bir bölüme yatay geçiş yapabilir miyim (Örneğin: Uluslararası İlişkiler, İktisat, Ekonometri vs.)? Yapabilirsem başka bir bölüme geçiş ne ile sınırlandırılır?

2- Yatay geçişte ÖSS puanı etkili mi? Bir bölümün taban puanının benim puanımdan yüksek olmasının herhangi bir etkisi var mı?

3- Üniversiteyi bu sene kazandım. Yatay geçiş başvuruları ne zaman yapılacak ve yatay geçiş hakkı kazanırsam ne zaman diğer üniversitede okumaya başlarım?

Öncelikle bu sorularımın cevapları lazım. Başka sorum varsa sorarım tekrar.

1)Üniversiteden üniversiteye değişiyor.Bilgi almak için üniversitenizin öğrenci işlerine danışmalısınız.
    2)Hayır,değil.Önemli olan ders ortalamaları.Ayrıca bazı durumlarda "ayarlama" yapmak da gerekiyor.
    3)Bu dönemi kazandığınız okulda okumak zorundasınız.Yatay geçiş başvurunuzu sömestr tatilinde yaparsınız.Fakat burada kesinlik yok.İstediğiniz üniversite kontenjan açmayabilir.Ya da açar;ama sıra size gelmez.Sıra olayı da şöyle oluyor,başvuru yapanlar ders notlarına göre sıralanıyor.Ayrıca hiçbir dersten kalmamış olmanız gerekiyor.Eğer geçiş yapmak istediğiniz üniversite sizi kabul ederse,kabul tarihinden sonraki ilk dönem okulunuz değişir.Yani sömestr tatilinde geçiş yaparsanız bahar yarıyılında okul değişir.

• ya ben de bsy sormak istiyorum
    sımdı ben deu ıng ıktısat kazandım ve bu benım 3.tercihimdi ama ben 4.tercihimi isitıodum 4.tercihim de ege ıng olmayan ıktısattı sımdı ben deu da ılksene zaten ıng hazılrık gorcem o bı seneyı okuduktan sonra yatay gecıs yapabılırmyıım egeye. zaten egede tekrar ıng hazılık okumama gerek kalamz heralde. deuda 1 sene ıng ogrenıp egenın muafıyet sınavını gecerım
  • Tecrübe kokan bilgilerin için teşekkürler...

Peki Kamu Yönetimi'nden başka bir bölüme başvuru yapabilir miyim ve yapsam gelme olasılığı ne kadardır? Başka bir bölüme başvuru yapma sınırı nedir (Yani Kamu Yönetimi'nden hangi mesleklere giriş yapılabilir?)? Yoksa başvuru yaptığım yerin mutlaka Kamu Yönetimi bölümü olması mı gerekiyor?

(Her üniversiteye göre değişir demiştin. Fakat tecrübeli biri olarak geçmişe bakarak bunun cevabını verebileceğini sanıyorum (başka bir bölüme geçiş).)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fiend -- 13 Ağustos 2009; 23:15:34 >
  • arkadaşım şimdi şunu söyliyim.Bölümlerarası geçiş için okulun yönetmeliğine ve yatay geçiş koşullarına bakmalısın.Mesela bizim okul(esogü) tahminimce Türkiyedeki okullar arasında , en basit bölümlerarsı geçiş ve çift anadal imkanını sunan okul.Elini sallasan ya yatay geçiş yapmış yada çift ve anadal yapan adama çarparsın.Bu durumda sizin okulun geçişler konusundaki tutumu çok önemli.Bölümlerarası geçiş var mı sen bunu bir öğren.Bunun içinde alttan dersin olmayacak ve başvuranlar arasında en iyi olacaksın.Başka okula geçmek istersen ancak kamu yönetiminde geçersin oda yine alttan ders olmayacak ve başvuranlar içinde en iyi olacan
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    tıp yatay geçiş
    3 yıl önce açıldı
    Tıp Yatay Geçiş
    3 yıl önce açıldı
    YATAY GEÇİŞ
    geçen ay açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ders saydırma hk. bilgisi olan var mı?
  • Yani kaldık Kamu Yönetimi bölümünde.
    İstediğim bölüm Ekonometri'ydi. Gelmez düşüncesiyle tercih yapmadım, ama bu sene taban puanı 10 puan düşmüş.
    MKÜ'de bölümler arası geçiş yaparım da MKÜ'de Ekonometri yok ki.
    Ekonometri'ye geçiş yapıp Uludağ ya da Marmara Üniversitesi'ne yatay geçiş başvurusu yapardım. İlle de Eskişehir'e gitmek istiyordum, ama Eskişehir'deki üniversitelerde de Kamu Yönetimi bölümü yok ki yatay geçiş yapabileyim.

Tercihlerden önce karşıma bir dahi çıksaydı da mantıklı tercihler yapabilseydim. Tercih yaptığım bölümün en yüksek puanını ben oluşturuyorum. Bu da aptallığımı gösteriyor. Benden üst sıralardaki (2008 verilerine göre) yerleri tercih etmememin sebebi "puanlar bu sene yükselecek" düşüncesiydi. Tam tersi oldu, şok bir düşüş var puanlarda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fiend -- 13 Ağustos 2009; 23:38:06 >

• Başka bir bölüme geçemezsin. Not ortalamanın çok iyi olması lazım, ayrıca ÖSS puanın da etkili.

Bu yıl yatay geçiş yönetmeliğindeki madde değişti, ÖSS puanı da etkili hale geldi. Kontenjanları iyi takip etmen gerekiyor, istediğin üniversite önümüzdeki sene temmuz ayında yatay geçiş kontenjanını açıklayıp başvuru alacak. Sen de dilekçe yazıp not ortalamanı ve ÖSS puanını üniversite senatosuna sunacaksın ve onlar da bir değerlendirme yapacaklar. ÖSS puanın istediğin üniversitenin taban puanından iyiyse veya iyi olmasa bile yakınsa, not ortalaman da iyiyse yatay geçişe hak kazanabilirsin.

Derslere çok sıkı çalış, 1 yıl zorla kendini, sonraki seneler rahat edersin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hercule Poirot

Ders saydırma hk. bilgisi olan var mı?

Var.

Ders saydırma şu demek.Diyelim ki 2 sene bir bölümde okudunuz.Ardından yatay geçiş yaptınız.Eski üniversitede verdiğiniz dersleri bir daha almıyorsunuz.Fakat üniversiteler arası programlar farklı olduğundan geçmiş yıldaki bir dersi almak zorundasınız.

Yani sizin eski okulunuzda 2.sınıf sonuna kadar görmediğiniz bir dersi,onlar 2.sınıfta görüyor diyelim,sadece o dersi vereceksiniz.

Bir de şöyle bir durum var tabi,diyelim ki sizin 2.sınıf sonuna kadar gördüğünüz bir dersi,adamlar 3.sınıfta görüyor.3.sınıfta o dersten muaf olursunuz.

Ayrıca ders saydırma şu anlama da gelebilir.

Diyelim ki 2.senenin sonuna kadar bir bölümde okuduktan sonra karar değiştirip ÖSS'ye girdiniz.Mesela makine mühendisliğinden inşaat mühendisliğine geçmiş olun.İlk 2 senede ortak dersler çok olduğundan eski okulunuzda gördüğünüz dersleri yeni okulunuzda görmezsiniz.

Fakat şu önemli noktayı atlamamak gerekir.Diyelim ki X dersini siz önceden almışsınız,bunu yeni üniversitenizde saydırmak istiyorsunuz.Onların kabul etmeme hakları var.Adam der ki,iki ders kodu uymuyor,tekrar alacaksınız.

Anlatabilmişimdir umarım.

• quote:

Orijinalden alıntı: lukpiyes

ya ben de bsy sormak istiyorum
    sımdı ben deu ıng ıktısat kazandım ve bu benım 3.tercihimdi ama ben 4.tercihimi isitıodum 4.tercihim de ege ıng olmayan ıktısattı sımdı ben deu da ılksene zaten ıng hazılrık gorcem o bı seneyı okuduktan sonra yatay gecıs yapabılırmyıım egeye. zaten egede tekrar ıng hazılık okumama gerek kalamz heralde. deuda 1 sene ıng ogrenıp egenın muafıyet sınavını gecerım

ya lutfen bırı yardım edebılirmi? forumda gozumu dort actım ıkı yerden cvp beklıorum nolur cvp????
  • Arkadaş madem Ege İktisat istiyordun, niye onu daha yukarı yazmadın?

Ege'de hazırlık yok zaten, tamamen Türkçe, İngilizce değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: eGowiCh

Arkadaş madem Ege İktisat istiyordun, niye onu daha yukarı yazmadın?

hyr ege de hazırlık olması lazım yani öle biliyorum ben zaten deu tutmaz dıe dusunuodum ege cıkar dıodum hep yazma nedeıme gelınce orası bıraz uzun hıkaye :D zaten iş işten gectı sımdıcozum arıyorumolmassa deu ya gıderım artık hayırlısı napalımbelkı alısırım oraya da ayrılmak ıstemme bellı olmaz :)
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: eGowiCh
    Arkadaş madem Ege İktisat istiyordun, niye onu daha yukarı yazmadın?

hyr ege de hazırlık olması lazım yani öle biliyorum ben zaten deu tutmaz dıe dusunuodum ege cıkar dıodum hep yazma nedeıme gelınce orası bıraz uzun hıkaye :D zaten iş işten gectı sımdıcozum arıyorumolmassa deu ya gıderım artık hayırlısı napalımbelkı alısırım oraya da ayrılmak ıstemme bellı olmaz :)

deu yu niçin beğenmiyorsun bilmiyorum ama 5 sene boyunca ingilizce eğitim görmek büyük avantaj bence.Artık bu saaten sonra türkçe bölüme geçmek yerine 5 sene sonunda güzel ingilizce konuşabilmeyi ve iyi bir iktisatcı olabilmeyi dile

• Mesela KTÜ'den YTÜ veya İTÜ'ye geçmek istiyorum.İkisine birden baş vurabilirim?
  • quote:

Orijinalden alıntı: deserthawk

quote:

Var.

Ders saydırma şu demek.Diyelim ki 2 sene bir bölümde okudunuz.Ardından yatay geçiş yaptınız.Eski üniversitede verdiğiniz dersleri bir daha almıyorsunuz.Fakat üniversiteler arası programlar farklı olduğundan geçmiş yıldaki bir dersi almak zorundasınız.

Yani sizin eski okulunuzda 2.sınıf sonuna kadar görmediğiniz bir dersi,onlar 2.sınıfta görüyor diyelim,sadece o dersi vereceksiniz.

Bir de şöyle bir durum var tabi,diyelim ki sizin 2.sınıf sonuna kadar gördüğünüz bir dersi,adamlar 3.sınıfta görüyor.3.sınıfta o dersten muaf olursunuz.

Diyelim ki 2.senenin sonuna kadar bir bölümde okuduktan sonra karar değiştirip ÖSS'ye girdiniz.Mesela makine mühendisliğinden inşaat mühendisliğine geçmiş olun.İlk 2 senede ortak dersler çok olduğundan eski okulunuzda gördüğünüz dersleri yeni okulunuzda görmezsiniz.

Fakat şu önemli noktayı atlamamak gerekir.Diyelim ki X dersini siz önceden almışsınız,bunu yeni üniversitenizde saydırmak istiyorsunuz.Onların kabul etmeme hakları var.Adam der ki,iki ders kodu uymuyor,tekrar alacaksınız.

Ben İstanbul Üni. Bilgisayar Tekno. ve Prog. bitirdim.Bu sene ÖSS ile Mersin Üni. Bilgisayar Öğrt.(i.ö) kazandım.Ders saydırmak için şimdi ne yapmam gerekir.İstanbul Üniden her hangi ders listsini almam gerekir mi ?

• quote:

quote:

ya ben de bsy sormak istiyorum

ya lutfen bırı yardım edebılirmi? forumda gozumu dort actım ıkı yerden cvp beklıorum nolur cvp????

yatay geçiş için hazırlık hariç okuduğun bölümün 1 tam yılını ders bırakamadan geçmen gerekir. hazırlıktan sonra yatay geçiş yapamazsın. hangi üniversitenin internet sitesine girersen gir, yatay geçiş koşullarında öyle yazar, hazırlık hariç 1 sene okuman lazım.

• DEÜ İktisat İngilizce gayet iyi bir bölüm, Ege'den misli misli iyidir. Bence yatay geçiş şartlarını arayacağına sevinsen daha iyi, çünkü daha iyi bir bölümü kazanmışsın. Ege İktisat'ın puanı da epey düşüktür DEÜ'ye göre.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: deserthawk

quote:

Var.

Ben İstanbul Üni. Bilgisayar Tekno. ve Prog. bitirdim.Bu sene ÖSS ile Mersin Üni. Bilgisayar Öğrt.(i.ö) kazandım.Ders saydırmak için şimdi ne yapmam gerekir.İstanbul Üniden her hangi ders listsini almam gerekir mi ?

umarım bilgi alırsın. ben de edirne'de bilg. programlama okudum, şimdi gazi işletme öğretmenliği kazandım. ben de bilgisayar derslerinden muaf olabileceğimi öğrendim, nasıl yaparım bilmiyorum.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.