Şimdi Ara

Yaş 31 Bu saatten sonra programlama öğrenebilir miyim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
5
Favori
12.991
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Değerli arkadaşlar,

    Bir kamu kurumunda elektrik teknikeri olarak çalışmaktayım. Çalışma şartlarım dolayısıyla haftanın 3 yada 4 günü boşum. Bu boşluğu değerlendirmek amacıyla programlama dili öğrenmek istiyorum. Programlama öğrenmedeki amacım kendi işimin yanında ek gelir kazanmak hobi olarak başlasamda asıl maksadım evime katkı sağlamak. Son 3 yıldır android e bir merakım var 2 telefon değiştirdim HTC Sensation ve Samsung Note 2 bunlarla ilgili root yada rom yükleme gibi basit şeyler yaptım, yapıyorum.

    Programlama ile ilgili hiç bilgim yok. Yaptığım araştırmalar sonucunda programramcılar 2 ye ayrılıyor Open Source ve Microsoftcular. Her iki tarafıda eleştiren ve övenler var. Php yi öğrenmenin daha kolay olduğu ve dünyada kullanım oranın daha yüksek olduğu gözüküyor ama aynı zamanda büyük projelere girişeceksen ASP.NET muhakkak gerekiyor.

    Herkes internetten bir şekilde para kazanmaya çalışıyor yok reklam izleyerek, anket doldurarak vs. Bense insan beyninin atıl kaldığında tükeneceğini bildiğimden hem birşeyler öğreneyim hemde ufak ufakta olsa para kazanayım istiyorum. Sonuçta evliyim 1 kızım var gelirime katkı olacağını düşünüyorum. 2 dilden birinde kurs alarak eğitime başlamam gerekiyor.

    Şimdi sizce yaşım artık kemale ermiş mi yoksa bu işlere girsem mi diyorum? Eğer gireceksemde hangi tarafı seçmeliyim?

    Bu işlere girme diyenlerin bana önerecekleri ek iş dalları var mıdır?

    Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatihya -- 22 Şubat 2014; 15:45:08 >







  • Hocam öncelikle belirtmek isterim ki herkes programlama yapabilir. Fakat tecrübe bu meslekte çok ama çok önemlidir. Bugün bir teknoloji seçip dilini öğrenmeye kalksanız sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman olmanız için 6-7 senelik bir tecrübe gerekir. Ama yok ben bir muhasebe programı yazar küçük esnafa satarım diyorsanız 5-6 aylık bir sürecin ardından iyi bir pazarlama tekniğiyle ek gelir kazanmanız mümkün.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi someonewhoaintbelongshere -- 22 Şubat 2014; 15:53:26 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fdumanli

    Hocam öncelikle belirtmek isterim ki herkes programlama yapabilir. Fakat tecrübe bu meslekte çok ama çok önemlidir. Bugün bir teknoloji seçip dilini öğrenmeye kalksanız sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman olmanız için 6-7 senelik bir tecrübe gerekir. Ama yok ben bir muhasebe programı yazar küçük esnafa satarım diyorsanız 5-6 aylık bir sürecin ardından iyi bir pazarlama tekniğiyle ek gelir kazanmanız mümkün.

    Hocam yorumun için çok teşekkür ederim peki ne önerirsin nasıl bir yol izleyeyim?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatihya -- 22 Şubat 2014; 16:45:20 >
  • Aslında bu soruyu ceviz.net gibi bir platformda sorsanız daha sağlıklı cevaplar alabilirsiniz. Bu forumun yazılım bölümü kalite ve seviye olarak düşük. Baştan bunu belirtelim. Yalan yanlış birçok cevap alabilirsiniz.

    Öncelikle, programlama için İngilizce bilmeniz şart. Türkçe kaynaklarla, özellikle PHP gibi çoluk çocuğun bildiğini sandığı bir dilde, eksik veya yanlış bilgi çok fazla. Kesinlikle öğrenci ve amatör yazılımcıların açtığı bloglardan, eğitim videolarından uzak durun. En azından derdinizi anlatacak ve anlayacak kadar İngilizce bilin. Bir sorunuz olduğunda stackoverflow gibi siteleri sıklıkla kullanacaksınız.

    İngilizce bilmiyorsanız programcılıkta zorlanacağınız aşikar, ancak imkansız değil. Sadece edindiğiniz Türkçe kaynakların güncel ve doğru kişiler tarafından yazıldığından emin olun, çünkü programlama dilleri hızla gelişip değişiyor.

    Programcılık ek iş olarak yapılabilir, özellikle web tabanlı uygulamalara talep yoğun. Ancak, bir proje üretecek ve o projeyi birine satabilecek kaliteye getirmek zaman alacaktır.

    Open source ve Microsoftçular sözünüz kısmen doğru. Web alanı için konuşursak, Türkiye'de PHP ve ASP.NET yarışıyor. PHP açık kaynaklı ve popüler olduğu için, ek iş çalışanlara uygun bir dil. Geliştirdiğiniz projeleri codecanyon.com gibi sitelerde satabilirsiniz. ASP.NET ek iş olarak fazla tercih edilmiyor. Microsoft ürünlerini tercih edenler genellikle kurumlar ve şirketler. Siz hobi ve ek gelir amaçlı işler yapacaksanız ASP.NET size uygun bir dil değil. Küçük ASP.NET projelerine talep yok denecek kadar az.

    Evet, PHP öğrenmek kolay, ama öğrendiğini sanmakta kolay. Bu yüzden yukarıda bahsettiğim konuya dikkat edin, öğrendiğini sananların blog ve eğitim setlerinden uzak durun.

    Büyük projeler için ASP.NET muhakkak gerekiyor sözünüze katılmıyorum. ASP.NET ile yapılabilen her proje PHP ilede yapılabilir. Yapılamaz diyen adam ya ASP.NET fanboyudur, ya da programcılık bilgisi 90'larda kalmıştır. PHP ve MySQL kullanarak ayda 50 milyar hit alan siteler var.

    Bu iş sadece PHP ile olmuyor. Frontend için HTML, CSS, Javascript ve backend için PHP ve SQL öğrenmeniz gerekecek. Hobi amaçlı başlayın, ufak projeler geliştirin. Daha sonra freelance işleri yapmaya başlarsınız.

    Mobil uygulamalarda PHP ve ASP.NET kullanılmıyor. Daha çok java ve C gibi diller kullanılıyor. Mobil sektörüde şuan revaçta. Appstoreler için uygulama geliştirebilirsiniz.




  • Öğrenmek için yaşınızın bir önemi yok. Sadece bu işe ne kadar istekli olduğunuz önemli. @Fdumanli'nin dediği gibi bir kalifiye bir eleman olmak için epey bi tecrübe isterler. Özellikle bu yaştan sonra junior developer olarak kimse şirkete alıp hem ona birşeyler katmak hem de onun şirkete birşeyler katmasına olanak verecek bir şirket olmaz bunu genelde bu işi yapan yapmak isteyen gençler için yapıyor firmalar. O yüzden bir şirkette çalışmayı düşünmüyorsanız bu işi freelance olarak yaparakta güzel paralar kazanmanız mümkün ama bunun için yerli piyasadan ziyade yabancı piyasa daha uygun. Bunun içinde öncelikle ingilizce şart. Yurtdışında iş/işçi bulmak için çok sağlam platformlar var. (microlancer.com, freelance.com, careers.stackoverflow.com vb)

    Programlama öğrenmek sadece programlamanın mantığından ibaret. Yani hangi dili öğrendiğinizin gelecek için çok bir önemi yok. Genel olarak programlamayı öğrendikten sonra dil sadece bir araç. Neyi nasıl yapacağınızı bildikten sonra neyle yapacağınız o anki gereksinimlere ve tercihe kalıyor.

    Bu işi freelance olarak yapmayı kafanıza koyar ve aslında ufak görünsede şu anki işinizden bile fazla kazanabilceğiniz (bu işi öğrendiğinizde ve çok zor değil) bir dil var o da PHP. PHP ile web tabanlı uygulamalar geliştirebilirsiniz. PHP deme sebebim şu an web üzerindeki en yaygın kullanılan dil. Bu yüzdende piyasası çok geniş. Ayrıca öğrenmesi ve yerli yabancı kaynağı çok fazla. Yani sizi hiç bir konuda sıkıntıya sokmaz öğrenme aşamasında. İş olanağı oldukça fazla. Yav herkes PHP biliyor gibi bi mantık varsa kafanızda baştan kaybedersiniz. Çünkü iyi bir yazılımcıyı diğerlerinden ayıran en önemli şey kötü yazılımcılardır. Zaten böyle basit bir dil ile "programlama yapmayı" öğrendikten sonra dediğim gibi diğer diller ilede aynı programları yazabilirsiniz. Dil sadece bir araç bunu asla unutmayın. Bu arada tek bir dil hiç bir zaman yetmez. Bir iş aldığınız bu iş genelde yanında database, css, javascript, html gibi dil ve ürünleride bilmenizi gerektirecek. Yani sadece 1 dil size hiç bir zaman yetmeyecek o yüzden bu işte hiç bir zaman tam olarak oldum kavramı olmuyor maalesef. Sürekli yeni teknolojiler yeni şeyler öğrenmek ve uygulamak zorundasınız. Aksi taktirde piyasada tutunmanız pek mümkün olmuyor.

    Benim size tavsiyem mobil uygulamalara yönelmeniz. Gelecek mobilde ve bu alanda dünya çapında yazılımcı sıkıntısı var. Bu alanda iyi işler yapan yazılımcıları büyük firmalar çok iyi şartlarda bünyelerine katıyor.

    IOS için uygulama geliştirmek ilk başta biraz sıkıntı olabilir başta bir mac, bir ios yüklü ürün sahibi olmak lazım (malum uygulamayı şöyle kanlı canlı telefonda tablette denemek lazım :)) ve doların şu an üst seviyede olduğunu düşünürsek bu işe başlamak için biraz masraflı. O yüzden android e yönelip son derece güçlü bir dil olan java ile başlamak en mantıklısı olabilir. Yalnız JAVA sizi ilk başlarda bu işten soğutabilir. (Programalama istekli olan biri için biraz birşeyler ortaya koyabilcek seviyeye geldikten sonra balığa gitmek kadar zevklidir..) O yüzden biraz sabırlı olmanız lazım.

    Ayrıca ingilizce şart gibi birşey. En azından okuduğunuzu anlasanız yeterli (öğrenme aşaması için, freelance network sitelerinde kendi müşterilerinizi bulmak için yazışmanız gerekir bunun içinde çevirmen kullanabilirsiniz nette bu işi yapan çok fazla universite öğrencisi var. Yani herşeyin bir çözümü var.). Soru sorup cevap almanız çoğu zaman gereksiz olacak çünkü muhtemelen soracağınız sorunun cevabı daha önce stackoverflow gibi platformlarda daha önce sorulmuş ve cevapları verilmiş olacaktır.

    Yönelmek istediğiniz alanı ve öğrenmek istediğiniz dile karar verirseniz size öğrenmeye başlayacağınız çok fazla ücretli/ücretsiz kaynaklar sunarak yardımcı olmaya çalışabilirim. Tabi bunlar hep ingilizce kaynaklar.




  • Cobol ile programlama hayatıma 9 yaşındayken başlamıştım, ilk bilişim kitaplarından birisiydi Cobol'u öğrendiğim kitap. Elektronik mühendisliği okuyan kuzenimi izlerdim, bazen assembly, bazen de BASIC yazardı. Onu izleyerek programlama sayesinde bayağı bir yol kat ettim diye bilirim. 12 yaşında kuzenimin bilgisayarı ile Basic yazmaya başladım. Şuan ise Python ve PHP ile uğraşıyorum. Bunu niye anlattın diye sorarsanız; ilk olarak bence bir programlama dili öğrenmelisiniz. Ondan sonra PHP'yi 1 hafta içinde alfabe gibi sökersiniz. Fakat ileri düzey Php konularını bilemeyeceğim.

    Bu arada yukarıdaki arkadaşlar belki yazmıştır bilmiyorum fakat PHP için mutlaka HTML bilmeniz şart. Dünyanın en kolay dillerinden birisidir. Dil bile değil hatta, en geç 5 gün içinde onu da kavrarsınız. Fakat HTML diyorum, HTML5 değil. Python veya C++ ile başlayıp Php'ye geçin bence. CV'nizde başka bir programlama dili ile geçmişiniz olduğunu şirketler görünce inanın ki sizi işe alma ihtimalleri en az %60 artar. C++'ı orta seviyede bilen bir kişi, Php'yi uzman gibi bilir.

    Fakat PHP gibi bir dilde uzman tanımlaması yapılamaz, sonuç itibariyle her gün gelişiyor.




  • Aslında aklıma yatan iki seçenek var. 1- PHP ile Web tabanlı çalışmak 2-JAVA ile Android markete vb. yerlere uygulama yapmak.

    JAVA ile ilgili başkent üniversitesinin okuttuğu bir kitap buldum sıfırdan hiç programlama bilmeyenlere JAVA anlatıyor sizde bir bakar mısınız?
    http://mail.baskent.edu.tr/~tkaracay/etudio/ders/prg/java/java_ndx.html

    PHP ile ilgili bir site buldum türkçe sizce nasıl? Bahsettiğiniz o saçma bloglardan değildir umarım.
    http://www.phpr.org/phpye-basliyoruz/#more-126



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatihya -- 23 Şubat 2014; 9:23:07 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yazilim ogrensen bile is almak is alsan bile tamamlamak tamamlasan bile parani alabilmek bu zamanda oldukca guc.

    Eger bu sekilde is teklifleri geliyor ve ogrenirsen para kazanacagini dusunuyor isen ogrenmekte fayda var. Ama cevrende boyle bir talep yok ise ogrenip ne yapacaksin onu dusunmelisin.

    Ekmek aslanin agzinda ve bu isi profesyonel bicimde yapan okadar cok insan var ki hepsi de senin rakibin. Umarim ustesinden gelebilirsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fatihya F kullanıcısına yanıt
    Hiç programlama bilmeyen biri için java zorken, java ile mobil uygulama geliştirmek için android apilerini kullanmak çok daha zor. Yani mobil uygulama geliştirmek bu işe yeni başlayan biri için cidden çok fazla zaman ve emek demek. Bu çok kısa sürede olabilecek birşey değil. Heleki java gibi dibi bucağı olmayan bir dil ile. Dil güçlü olduğu gibide öğrenmesi zor. Çünkü sadece dili öğrenmek yetmiyor. Programlayacağınız uygulamaya göre kullanacağınız apileri öğrenmekte başlı başına bir olay. İşletim sistemi apileri, web uygulama apileri kadar kolay değil maalesef (bi auth bi json decode etmeye bakmıyor.) O yüzden java ve mobil uygulama alanına yönelmeden önce bunu iyice düşünmelisiniz.

    Programlamada bazı şeyler vardır. Bi proje vardır, bunu zilyon tane programlama dilinden biri yada bir kaçını kullanarak yapabilirsiniz ama önemli olan projeyi en kısa sürede ve isteklerinizi karşılayabilecek en iyi şekilde nasıl yapacağınız olur. Süre = para. Bunu deme sebebim mobil uygulama alanına yönelme amacınız kendi projenizi oluşturup bir uygulama yapıp markette satmak yada ücretsiz dağıtıp reklam geliri elde etmek ise, java ya girmeden yapacağınız uygulama gereksinimlerini karşılıyorsa bazı frameworkler yardımıyla native uygulamalarda geliştirebilirsiniz. (HTML5+Javascript "JAVA değil JAVASCRIPT farklı bir dil)

    Web içinde aynı şey geçerli. Bu gün ruby bilen bir kişi ruby on rails ile phpnin herhangi bir frameworkünü kullanan birinden katbe kat hızlı yazılım geliştirebilir ama ruby ve rails (ruby nin web uygulamaları yapmak için olan frameworkü gem'i) için freelance yada şirket içi iş olanağı PHP kadar fazla değil.

    Sonuç olarak 1 dil ile başlayıp o dili iyice öğrendiğinizde zaten programlamayıda öğrenmiş olcaksınız. Bu da diğer dillere çok basit şekilde adapte olmanızı sağlayacak. Her zaman 1-0 önde başlayacaksınız ki asıl önemli olan bu. Yeni başlayanlarında en büyük sıkıntısı bu. Döngüleri öğrenirler, değişkenleri, kontrolleri öğrenirler ama bunları kullanarak nasıl ortaya bir uygulama çıkaracaklarını öğrenemezler. Bunları kullanarak ortaya uygulama çıkaracak mantığı kurduklarında zaten gerisi çorap söküğü gibi gelir. Çünkü yöntemler değişik olsada işleyiş her dilde aynı oluyor.

    PHP kaynağı olarak verdiğiniz link bahsettiğim konuyu içeriyor. Size dilin döngülerini, değişken tanımlamalarını falan gösteriyor ama bunları öğrenseniz bile ortaya nasıl birşey çıkartacaksınız bunu anlatmıyor. Bu yeni başlayanların en temel sorunu.

    Mümkünse videolu eğitim setlerini araştırın içerisinde örnek uygulama anlatımlarıda olsun. Yani basit bi üye kayıt formu nasıl yapılır, basit bi içerik yönetim sistemi (blog vs.) nasıl yapılır bu gibi uygulamalarda barındırsın.

    http://www.turkekip.com/Urun/Php-ve-Mysql-Gorsel-Video-Egitim-Seti.html

    Bu eğitim seti işinizi görebilir. Dili kötü öğretiyor yani kötü derken html kodlarını echo ile yazdırıyor ekrana falan. Aslında yanlış değil ama "iyi bir yöntem" değil. Bunları zaten dili öğrendikten sonra kendiliğinizden öğreneceksiniz. Kısa süre sonra spagetti kod yazmaktan bıkıp bunlar için arayışa girip template engineler ile yada frameworkler ile tanışacaksınız o yüzden pek dert etmeyin. Genel olarak size dili öğretir. Tabi A-Z hiç bir set öğretmez. Siz kendinizi sürekli dille ilgili blogları, php.net gibi kendine ait siteleri takip ederek geliştirmelisiniz.

    Dipnot:
    Bu eğitim setine eskiden illegal yollarla ulaşabiliyordunuz, sanırım gene vardır bi arayın. Boşa para vermeyin sahibi dini kullanan karaktersizin teki. Zamanında sette dini kullanarak marez kullananlara laf söyleyip, eğitim seti cdsi içerisinde marez cuteftp yi birlikte veriyordu. :))

    Son olarak @Kaygerya nında dediğine tamamen katılarak söylüyorum ki,

    Bu işi freelance yapacaksanız çok sabırlı olmalısınız iş alsanız bile öyle adamlarla çalışmak zorunda kalabiliyorsunuz ki. Kardeş bana facebook yap 100tl diyen insanlar bile geliyor. Yani ülkemizde bu konuda cidden çok fazla bilgisiz insan var ve insanı meslekten soğutuyor. İngilizceniz varmı bilmiyorum ama varsa her zaman 1 öğrenme açısından 1 para kazanma açısından 2-0 öndesiniz.

    93 doğumlu bi tanıdığım var, dile benden çok daha hakim ama kazancı neredeyse yok. Aynı platformlarda aynı insanları tanımamıza rağmen kendini pazarlayamıyor. Bilgisini pazarlamaya kullanamıyor. Ortaya çok iyi ürünler çıkarmasına rağmen hep ne yapsam nasıl para kazansam diye kafayı yiyor. Kendini pazarlayamadığı için onun bunun işini piyasanın %50 %70 altına rakamlara yapıyor. Freelance çalışmak programlama bilmenin yanında kendinide pazarlamaya bakıyor.

    Edit:

    Konuya tekrar bakarken benden 5dk önce mesaj yazılmış görmemiştim.

    @TSF Aristona nın dedikleri kesinlikle doğru. Ayrıca ceviz.net bu işe yıllarını adamış köklü tecrübeli yazılımcıların mekanı. Sorularınıza burada çok daha fazla, çok daha tecrübeli kişilerden yanıtlar alabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi underbase -- 23 Şubat 2014; 10:36:24 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: fatihya

    Değerli arkadaşlar,

    Bir kamu kurumunda elektrik teknikeri olarak çalışmaktayım. Çalışma şartlarım dolayısıyla haftanın 3 yada 4 günü boşum. Bu boşluğu değerlendirmek amacıyla programlama dili öğrenmek istiyorum. Programlama öğrenmedeki amacım kendi işimin yanında ek gelir kazanmak hobi olarak başlasamda asıl maksadım evime katkı sağlamak. Son 3 yıldır android e bir merakım var 2 telefon değiştirdim HTC Sensation ve Samsung Note 2 bunlarla ilgili root yada rom yükleme gibi basit şeyler yaptım, yapıyorum.

    Programlama ile ilgili hiç bilgim yok. Yaptığım araştırmalar sonucunda programramcılar 2 ye ayrılıyor Open Source ve Microsoftcular. Her iki tarafıda eleştiren ve övenler var. Php yi öğrenmenin daha kolay olduğu ve dünyada kullanım oranın daha yüksek olduğu gözüküyor ama aynı zamanda büyük projelere girişeceksen ASP.NET muhakkak gerekiyor.

    Herkes internetten bir şekilde para kazanmaya çalışıyor yok reklam izleyerek, anket doldurarak vs. Bense insan beyninin atıl kaldığında tükeneceğini bildiğimden hem birşeyler öğreneyim hemde ufak ufakta olsa para kazanayım istiyorum. Sonuçta evliyim 1 kızım var gelirime katkı olacağını düşünüyorum. 2 dilden birinde kurs alarak eğitime başlamam gerekiyor.

    Şimdi sizce yaşım artık kemale ermiş mi yoksa bu işlere girsem mi diyorum? Eğer gireceksemde hangi tarafı seçmeliyim?

    Bu işlere girme diyenlerin bana önerecekleri ek iş dalları var mıdır?

    Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    Merhaba öncelikle sizi girişimci ruhunuzdan dolayı tebrik ederim ama yukarıda bahsedilenlerin bir çoğu doğru ve yazılımda bilgiyi kanıtlamak cidden güç çünkü kaynak kodu görmediğiniz zaman çalışan bir web sitesini yapan yazılımcının kalitesini anlamak cidden zor, yani bir yazılımcı dümdüz kod yazsada proje çalışır. bu kodları parçalayıp ayrı ayrı okunaklı bir güzel mimariye göre oluştursada proje çalışır,Bir web projesi milyonlarca hit almadığı sürece projenin kalitesini anlamak cidden zor. Benim size farklı bir tavsiyem olacak Tasarım alanına yönelin çünkü Türkiyede ciddi anlamda kaliteli tasarımcı bulmak zor (tasarım derken photoshoptan bahsetmiyorum).
    Tasarım işi basit gelebilir ama kesinlikle değil çünkü günümüzde teknoloji tamamen kullanıcı tarafına doğru kayıyor ama Türkiyede hala tasarımcılar en iyi ihtimalle projeyi html olarak kodlayıp yazılımcıya veriyor. Ancak yakın gelecekte bence işler şu şekilde ilerleyecek. Yazılımcı gerekli sorguları hazırlayıp ön tarafta gözükecek verileri bir çatı(nesne) altında toplayıp onları jsona çeviririp ön tarafa gönderecek ve tasarımcıda ön tarafta aldığı verileri site açılırken yazdıracak.Bununda bana göre başlıca 2 sebebi var
    1.Zayıf Bağımlılık(Projenin herhangi bir yerinde değişiklik olduğu zaman diğer kısımların etkilenmemesi)
    2.Performans
    Size tavsiyem
    1.)html
    2.) css
    3.) java script (java scriptin Java programlama diliyle hiçbir alakası yoktur)
    4.)java scriptin kütüphanelerini başta jquery öğrenmenizi tavsiye ediyorum.
    Bunun zaten artık tasarım framework ları oluşmaya başladı ki botsrap bunların başında geliyor.
    Ayrıca iyi bir tasararımcının tasarladığı veb sitesinin mobil uygulamasını ayarlamak cidden çok kolay oluyor. Çünkü tek yapmanız gereken bir adet browserı sürükleyip bırakmak ve içine açıldığı zaman websitesinin adresine gitmesini yazmanız gerekiyor.

    Mesela bu siteyi tasarlayan çocuk bu tasarımından 400.000 küsür dolar kazandıMetronic en büyük özelliğide hangi boyutta ekran kullanıyorsan kullan siteye girdiğin zaman site her zaman ekranının boyutunda denemek için tıklayıp tarayıncınızın boyutlarını değiştirmeniz yeterlidir.
    Eğer bu şekilde tasarımlar yapıp bunları cv nize eklerseniz kimse yaşınıza bakmaz ve piyasanın vazgeçilmezi olursunuz.




  • kendi mesleğinize uygun plc programlama öğrenmenizi tavsiye ederim.yine de seçim sizin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • converttoint32 kullanıcısına yanıt
    piyasayı hiç tanımadığınız belli bari milleti yanıltmayın, amaç olarak türkiye şartlarında 200-300 liralık işler yapmayı planlıyorsa arkadaş bilemem yani ama pek sanmıyorum, boşuna yanlış yönlendirmeyin milleti
  • Dracos D kullanıcısına yanıt
    Mesleğiniz nedir piyasa analisti misiniz? Piyasa ihtiyaçları doğrultusunda eleman yetiştiren bir kurumda mı çalışıyorsunuz?
    Boş bilgiye dayalı dogma lafları kullanma cesaretini nereden buluyorsunuz anlamadım çünkü?
    Arada sırada açıp yazılımla ilgili iş ilanlarına bakın bugün jquery bilen yazılımcı arayan firma sayısı ORM bilen yazılımcı arayanlardan çok daha fazla.
    İnsanlar artık Hard Code yazmamak için elinden geleni yapıyor. Türkiye henüz bu akıma tam olarak girmedi.
    8 sene önceye kadar browserında Java Script desteğini kaldırmayı planlayan microsoft bugün kendi ide sinde boş olmayan bir projesi oluşturduğun zaman knocout,jquery,gibi java script kütüphanelerini include halde oluşturuyor.
    Bir bakın bakalım mcsd (Microsoft Certificated Solution Developer) olmak için hangi konulardan sınavlara giriyorsunuz.(Tabi sektörün devinin standartlarını kabul etmeyecekseniz bilemem).
    Sonuçta benim bahsettiğim teknolojileri ve frameworkleri öğrenen birinin yazılım öğrenmesi hiç zor olmaz.

    Onun dışında abimiz ek gelir demiş ek gelir ayda 2.000-3.000 lira olmaz heralde. Ki iyi bir tasarımcı çok daha fazlasını kazanır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: converttoint32

    Mesleğiniz nedir piyasa analisti misiniz? Piyasa ihtiyaçları doğrultusunda eleman yetiştiren bir kurumda mı çalışıyorsunuz?
    Boş bilgiye dayalı dogma lafları kullanma cesaretini nereden buluyorsunuz anlamadım çünkü?
    Arada sırada açıp yazılımla ilgili iş ilanlarına bakın bugün jquery bilen yazılımcı arayan firma sayısı ORM bilen yazılımcı arayanlardan çok daha fazla.
    İnsanlar artık Hard Code yazmamak için elinden geleni yapıyor. Türkiye henüz bu akıma tam olarak girmedi.
    8 sene önceye kadar browserında Java Script desteğini kaldırmayı planlayan microsoft bugün kendi ide sinde boş olmayan bir projesi oluşturduğun zaman knocout,jquery,gibi java script kütüphanelerini include halde oluşturuyor.
    Bir bakın bakalım mcsd (Microsoft Certificated Solution Developer) olmak için hangi konulardan sınavlara giriyorsunuz.(Tabi sektörün devinin standartlarını kabul etmeyecekseniz bilemem).
    Sonuçta benim bahsettiğim teknolojileri ve frameworkleri öğrenen birinin yazılım öğrenmesi hiç zor olmaz.

    Onun dışında abimiz ek gelir demiş ek gelir ayda 2.000-3.000 lira olmaz heralde. Ki iyi bir tasarımcı çok daha fazlasını kazanır.



    boş bilgi, dogma laflar, pardon? bize ünvan olarak bilgisayar y. mühendisi demiş başka boş insanlar, lisans eğitiminin devamını getirince malum ekleniyor oraya bir yüksek ibaresi, boşluktan işte hep naparsın senin kadar dolduramadık, konuşma tarzına bakılırsa bilgeadamdan çıkmasın, çok gördük senin gibileri, piyasayla da daha doğru dürüst tanışmamışsın o da belli, sizin gibi gençleri pistlerde görmek isteriz haliyle uzunca bir süre sırf freelancer olarak çalıştım, yaklaşık 2-2,5 sene boyunca, çok da güzel paralar kazandım, sgk tobb aselsan gibi kurumların projelerinde yüklenicileri üzerinden yer aldım, artık son zamanlarda sırf freelancer olarak çalışmayı bıraktım çünkü piyasa berbat bir hale geldi, opensource kodları çarpıp editleyerek ben yaptım diyen adamlar heryeri kapladığı için artık özellikle web işleriyle olabildiğince uğraşmıyorum ciddi bir proje değilse çünkü sinir bozuyor, iyi para kazanmak için kurumsal şeyleri yapacaksın bilgeadamın soruları falan dağıtarak verdiği mcsd sertifikasıyla değil, haliyle benim gibi olunca da piyasa standartlarının üzerinde bir rakam alıyorsun bu kadar iş yaptığın için, şu an servus ile bir işimiz daha olmak üzere, kendi projeme ciddi sayılabilecek rakamlar yatırmak isteyen bir yatırımcım var vs. vs., ha ayrıca, bilgeadam kendi yetiştirdiği senin gibi laf salatalarını değil hala bizleri arıyor outsource olarak kamu ve özel sektörde çalıştırmak için, biz boş adamız halbuki, salak canım onlar mcsd sertifikamız bile yok ne diye arıyorlarsa işte hiç

    gel gelelim yazdıklarına, niye orm bilen yerine jquery bilen arıyorlar biliyor musun, çünkü hala sektör evrimleşmiş değil, şirketler yeni yeni tfs/svn/git gibi şeyleri kullanmayı öğrendiler, yeni yeni farkettiler ki lan frontend ve backend ayrı kişilerce yapılırsa daha hızlı yürüyormuş, ama hala veritabanını da backend için çalışan adam tasarlar çoğu yerde, bundan birkaç yıl önce direk bilgisayar/yazılım mühendisi arayan şirketler malum bunlar, öğreniyorlar dışarıyı gördükçe işlerin ne yönde daha olumlu gittiğini gördükçe, bunu da öğrenecekler merak etme, ben gelişim olarak 4 ülkeyi temel alırım, amerika israil hollanda ve almanya, bunun haricindeki ülkeleri çok ciddiye almıyorum, türkiyeden para kazandığımız için piyasasına bakıyorum o kadar, sana da tavsiye, böyle boş konuşmaktansa dış piyasayı takip et, ciddi rakamlar hangi işlerde var bak o alanlarda kendini geliştir, çok ekmeğini yersin en fazla 1 sene sonra birileri talep vermeye başlar senin arzın için

    yani jquery, jquery mobile, kendo ui, bootstrap vs. gibi şeyleri keşfedeli 1-1.5 sene olan, nodejs nedir yeni farkeden, angularjs dediğin zaman aval aval suratına baktıkları bir ülkeden bahsediyorsan, haliyle yok ms include ediyormuş default yok bilmem neymiş falan sallamıyorsun, freelance piyasasındaki adam mvc istiyorum diyor, hangi dille php olur mu diyorsun hayır mvc olacak diyor, ortam bu şekilde yani, o yüzden senin gibiler de işte siteyi webview a link olarak gömerek mobil uygulama da yaptıklarını düşünüyorlar, ama ne istediğini bilenler diyor ki bu çok takılıyor, bu şöyle bu böyle, bazıları hatta direk bizim site lan burası diyor, haliyle biz de gerizekalı değiliz ya native yazıyoruz ya da multiplatform olacak diye xamarin phonegap gibi şeyler kullanıyoruz, yapsak ya bir asp php falan web sayfası, çakarız uiwebview dan ooh mis

    8 sene öncesinde js bu kadar güçlü değildi, adobe çok güçlü bir konumdayken apple sağlam bir hamle ile lisans anlaşmalarından yırttı opensource tarafa yöneltti piyasayı, hala mesela rtmp stream problemlidir mobilde o yüzden olabildiğince hls ya da rtsp tarafına kaçarız, tabi biz malız oturup native yazıyoruz sen webview a gömersin sayfayı netten oynatırsın, yani kısacası apple olmasaydı js bu noktada olmazdı, jquery mobile çıkmazdı, bu çok farklı bir konu, ms o dönemde js ve flash yerine silverlight gibi kendi yapılarını yaymayı planladığı için kaldıracaktı, sonra ertelendi vs. yayınlandı baktılar ki kimse sallamadı vazgeçtiler, farklı konuları karıştırmamak gerek, standartları oturmamış bir piyasada güç savaşları yaşanması normaldir, şu an durum öyle değil, olayın sebebi bu

    son olarak, hardcoding denilen şeyin bir nolduğunu öğren önce de sonra tartışalım, dünya kaçıyormuş falan zaten yapıya göre kullanabilirsin ki dünya şu an test metodolojilerini yazarken kullanıyor, sdlc biliyorsan eğer (ki nerden bileceksin), waterfall gibi doğrultusuna koşmak yerine modüler bir yapı oluşturmayı amaçladığında test case yazmak gerekiyor haliyle, önceden belirlediğin değerleri sonuçlarını görmek için hardcoded olarak gömersin test edersin sonuçları, modülün çalışmasını simüle edersin yani

    ayrıca ek gelir tasarımla falan olmaz, dünyanın yöneldiği noktayı okuyamıyorsun bile daha, web işi bitti artık eskisi gibi olmaz tekrar, devir çok farklı bir devir, etrafınıza bakın diyorum sadece




  • Dracos D kullanıcısına yanıt
    Birincisi evet bilgeadamda bir ara eğitim aldım 2.si bilgeadamın outsource iş teklifini red ettim.
    Üçüncüsü sen benim ne demeye çalıştığımı anlayamamışsın ben demek istiyorumki bu piyasada free lance olarak yazılım işine girilmez çünkü piyasa ezberlediği kodlara yorum getiremeyen makale okumak yerine "eğitim videosu" denilen saçma görüntüleri izleyen sözde programcılarla dolu.
    Diyorumki böyle bir piyasada iyi bir tasarım bilgisi kısa zamanda daha iyi kazandırır.

    Mobil kısmına gelince tabikide native yazmak daha static ve sağlıklı olur. Ama benim 15 saniyemi almayan iş yeri geliyor anlaşmaya 10-15 bin $ katıyor.
    Sonuçta hiçbir müşteri (bazı istisnalar hariç) anlaşmaya mobil uygulama native olmalı gibi teknik bir ibare koymaz.
    Bu arada bilgeadamın eğitmenleriyle hiç konuştunmu bilmiyorum ama bir çoğu bilgeadam öğrencisidir. Onların eğitiminin iyi olduğunu söylemiyorum sadece piyasa için yeterli olduğu olduğunu söylüyorum.

    Benim değindiğim nokta şu client tarafında çalışan scriptler çok daha performanslı ve Türkiye daha yeni yeni bunları kullanmaya başlıyor. Sonuçta adı üstünde script.
    Sende denemişsindir C ile JavaScript arasındaki basit bir hesaplama yapsan bile JavaScript'in performansını anlaman için yeterlidir.
    Şu an bir bak bakalım hangi büyük projede veri kaydı sırasında sayfa postback oluyor.
    Piyasa hızlı(Projeyi çabuk bitirebilecek) ve performanlı kod yazabilecek yazılımcılara aç.
    Ama kaç tane yazılımcı Entity Framework 'u kullanabiliryor. Kullananlardan kaç tanesi bir repository yazmış. Kendine microsoft ürünleri yazılım geliştirme uzmanı diyen adamlar Any(),Select(),Include() gibi basit methodları bilmedikleri için projenin ağzına sıçtıklarına şahit oldum.

    Ama bu adamlara sorsan onlarda piyasasın üstünde iş yapıyor sorsan entity framework u bir tool zanneden ado.net çi microsoft uzmanıda çok. Ve normal bir kullanıcının gözünden bu adamların
    yaptığı işlerle senin benim yaptığım işler aynı ben bundan bahsediyorum.Şöyle bir diyalog yaşamadınmı hiç

    A-Ne iş yapıyorsun?

    S-Bilgisayar mühendisiyim?

    A- Benim oğlanda çok anlıyor o işlerden bak geçenlerde bir web sitesi yapmış(wordpress ile yapılan siteyi gösterir).

    Herkesin oğlalın "Bilgisayardan çok iyi anladığı bir dönemdeyiz" kısacası ve 30 küsürlu yaşlardan sonra bu işe giren birininde bunların arasına katılması işten bile değil.

    Ama seninde dediğin gibi piyasa yavaş yavaş uyanıyor açıkçası svn'in ne olduğunu bilen bir yazılımcıyla tanışmak beni sevindirdi.

    Şimdiden söyleyeyim microsoftçu değilim sadece şuan asp.net mvc ile çalıştığım için aklıma microsoft teknolojileri geldi ve onlardan bahsettim.


    Çok merak ettim neymiş dünyanın yöneldiği nokta söyleyebilirmisin?




  • converttoint32 kullanıcısına yanıt
    bunu sana pm olarak atarim, hala turkiyede kimse farkinda degil cunku potansiyelin, ama disarida turk halkinin ev aletleri ureticisi olarak tanidigi bosch ve siemens bile bu cehpede su an :)

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dracos D kullanıcısına yanıt
    Tamam bekliyorum boch ta çalışan bir arkadaşım share point 'e baya bir yatırım olduğunu falan söylemişti ama ondan bahsetmiyorsun sanırım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fatihya

    Değerli arkadaşlar,

    Bir kamu kurumunda elektrik teknikeri olarak çalışmaktayım. Çalışma şartlarım dolayısıyla haftanın 3 yada 4 günü boşum. Bu boşluğu değerlendirmek amacıyla programlama dili öğrenmek istiyorum. Programlama öğrenmedeki amacım kendi işimin yanında ek gelir kazanmak hobi olarak başlasamda asıl maksadım evime katkı sağlamak. Son 3 yıldır android e bir merakım var 2 telefon değiştirdim HTC Sensation ve Samsung Note 2 bunlarla ilgili root yada rom yükleme gibi basit şeyler yaptım, yapıyorum.

    Programlama ile ilgili hiç bilgim yok. Yaptığım araştırmalar sonucunda programramcılar 2 ye ayrılıyor Open Source ve Microsoftcular. Her iki tarafıda eleştiren ve övenler var. Php yi öğrenmenin daha kolay olduğu ve dünyada kullanım oranın daha yüksek olduğu gözüküyor ama aynı zamanda büyük projelere girişeceksen ASP.NET muhakkak gerekiyor.

    Herkes internetten bir şekilde para kazanmaya çalışıyor yok reklam izleyerek, anket doldurarak vs. Bense insan beyninin atıl kaldığında tükeneceğini bildiğimden hem birşeyler öğreneyim hemde ufak ufakta olsa para kazanayım istiyorum. Sonuçta evliyim 1 kızım var gelirime katkı olacağını düşünüyorum. 2 dilden birinde kurs alarak eğitime başlamam gerekiyor.

    Şimdi sizce yaşım artık kemale ermiş mi yoksa bu işlere girsem mi diyorum? Eğer gireceksemde hangi tarafı seçmeliyim?

    Bu işlere girme diyenlerin bana önerecekleri ek iş dalları var mıdır?

    Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1.cisi PHP dünyada kullanım olarak giderek gerilemekte ve ufku pek parlak gözükmüyo.Dünyada kullanım oranı olarak da baya gerilerde,sadece ülkemizde saçma sapan bir talep var o da her zamanki sorunumuz olan değişime,gelişime KAPALI bir toplum olmamızdan kaynaklı.14-15 yaşında yeni yetme çocuklarla ,türk forumlarında da çok rastlarsın, adam göya 10 yıllık php uzmanı ,hiçbir projesinde OOP prensiplerindne yararlanmamış , 30 sene öncesinin mantalitesi ile kod yazan tiplerle dolu.

    Öncelikle Özellikle ABD ve Avrupadaki yazılımcılar tarafından en çok kullanılan dillere burdan bakabilirsin:

    http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/index.html
    http://blog.codeeval.com/codeevalblog/2014#.U0WMVVd7R4I

    Sana tavsiyem yeni başlayan biri olarak ya web yada mobil alanında ilerlemen.Yalnız mobilde ilerlemen için çok sağlam bir motivasyonun ve kesinlikle ingilizce bilmen gerekiyor.

    Web tarafını seçersen de bu saatten sonra PHP'ye zaman harcamanı önermem.Masaüstü programcılık son bir kaç senedir giderek webe doğru kayıyor.Giderek artan internet kullanıcı sayısı ve bandwithlerin genişlemesi ile birlikte web programcılığı çok daha önemli bir yere geliyor.Tabi bununda dezavantajı 1 haftada html,css öğrendiğini sanan heyecanlı gençler ortalığı kaplıyor ve yarım yamalak yaptıkları işlerden(genelde sağdan soldan buldukları yabancı scriptleri-siteleri, ufak türk firmalarına kakalamaları ile sonuçlanıyor) çok cuzi miktarlarda ücret almaları sonucunda ölü bir piyasa oluşuyor.

    Bunlar bir tarafa ilk etapta mutlaka html / css ardından css3 ve temel javascript/jquery öğrenilmeli.Daha sonra html 5 ile birlikte popüler Js frameworkleri(knockout,backbone,KendoUI,emberjs) özellikle AngularJS ile devam edebilirsin.
    Tüm bunlardan önce gelecekte(5-10 sene içerisinde) hangi teknolojilerin/dillerin öne çıkacağını az çok kestirebilmek ve buna göre kendini hazırlamak bence bu sektörde başarılı olabilmenin en önemli etmeni.




  • Arkadaşlar yeni başladım, hobi olarak boş zamanımda codecademy den Python öğrenmeye çalışıyorum da bu dille neler yapılabiliyor basit olarak?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ciclista -- 10 Nisan 2014; 23:58:15 >
  • Ben 33 yaşında öğrenmeye başladım aradan 2 yıl geçti ve hala eksiğim var. Yazılım geliştirmek için öncelikle bir tasarımcı ile anlaşmanız lazım veya hazır tasarımları iyi kötü editleyebilmelisiniz. Yani mutlaka yazılıma başlamadan önce temelde olsa html ve css bilmeniz faydalı olacaktır. Eğer önce yazılıma başlarsanız yazılım çalışırken eş zamanlı olarak html ve css'de öğreneceksiniz. Bu durum bazen sizi sıkıntıya sokar hatta pes etmenize neden olabilir.

    Ben 33 yaşında başladım şu an 35 yaşındayım. 2 yılda sıfırdan html template yapmayı ve buna yazılım kodu giydirmeyi öğrendim. Tabi usta değilim. Ancak freelance olarak admin panelli kurumsal site, haber siteleri, tek ürün satış siteleri, orta seviyede (Kredi kartsız kapıda ödemeli) eticaret siteleri yapıyorum. Para kazanmak için bu kadar yetiyor:) Yazılım dili olarak asp.net kullanıyorum. PHP öğrenmek isterdim freelance olarak belki daha kolay para kazandırır diye düşünüyorum. Asp.net ile yapılan bir projeyi internetten satmak çok zor ancak php scriptler çok rahat satılabiliyor.

    Sen kurumsal bir işte çalışacaksan asp.net öğren yok freelance olarak çalışacaksan php öğren. Sanırım php öğrenmek daha kolay. Üstelik açık kaynak kodlu ve öğrenmek için yeterli kaynak var internette.




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.