Şimdi Ara

Yapay zeka, Türkiye’deki depremde arama kurtarma faaliyetlerinde kullanıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
304
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yapay zeka, Türkiye’deki depremde arama kurtarma faaliyetlerinde kullanıldı
    Yapay zekanın dünyadaki sorunları çözme potansiyeli hakkında sık sık büyük vaatler duyuyoruz. Bunların çoğu gerçekçi olmasa da derin öğrenme ile geliştirilen yapay zeka sistemi xView2, Türkiye’deki deprem felaketi gibi doğal afetlerde hayatları kurtarabilir.



    Pentagon'un Savunma İnovasyon Birimi ve Carnegie Mellon Üniversitesi'nin Yazılım Mühendisliği Enstitüsü tarafından 2019'da geliştirilen açık kaynaklı bir proje olan xView2, Türkiye’deki deprem sonrasında yer ekipleri tarafından arama kurtarma faaliyetlerinde ve hasar tespitinde kullanıldı. Bu arada xView2’nin geliştirilmesinde Microsoft, California Üniversitesi ve Berkeley dahil olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun desteği de bulunuyor. xView2, afet bölgesindeki bina ve altyapı hasarını belirlemek, hasarın ciddiyetini hızlı bir şekilde tespit etmek için uydu görüntülerini makine öğrenimi ile birleştiriyor.



    Yapay zeka, Türkiye’deki depremde arama kurtarma faaliyetlerinde kullanıldı
    Son beş yılda xView2, orman yangınlarında ve Nepal'deki sel sonrası kurtarma çalışamaları sırasında kullanıldı. Savunma İnovasyon Birimi'ndeki baş yapay zeka bilimcisi Ritwik Gupta, yaptığı açıklamada xView2’nin deprem sonrasın harap olan Adıyaman'da en az iki farklı yer ekibi tarafından kullanıldığını açıkladı. Deprem bölgesinde farkın olunmayan ancak hasar görmüş alanların tespitinde de aracın kullanıldığının altı çiziliyor. Gupta, “Eğer bir hayat bile kurtarabilirsek, bu teknolojiyi iyi bir şekilde kullanmış oluruz.” ifadelerini kullanıyor.



    xView2 nasıl yardımcı oluyor?



    Yapay zeka, Türkiye’deki depremde arama kurtarma faaliyetlerinde kullanıldı
    xView2’de yer alan algoritmalar bölgenin uydu görüntüleri üzerinde piksel bazlı bir nesne tanımlama tekniği kullanıyor. Görsellerden de göreceğiniz üzere, binaları ifade eden kırmızı renk ne kadar koyuysa enkazın durumu da o kadar kötü oluyor. Dünya Bankası'nda bir afet risk yönetimi uzmanı olan Atishay Abbhi, normalde bu hasar tespitinin günler, haftalar hatta bazen aylar sürebileceğini ancak yapay zeka sayesinde ölçeğe göre birkaç saatte saatte veya dakikada işlemin tamamlandığını belirtiyor.



    Ayrıca Bkz.NASA’nın teknolojisi, deprem enkazı altında sıkışıp kalan kalp atışlarını tespit etti



    xView2 gibi yapay zeka sistemleri sayesinde görgü tanığı raporlarına ve ihbarlara daha az ihtiyaç duyulabilir. Öte yandan bu yapay zeka sistemi her ne kadar ciddi bir zaman tasarrufu sağlıyor olsa da net uydu görüntülerine ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla kapalı havalarda sistemin kullanımı önünde engeller bulunuyor. İkinci olarak, xView2 modeli, hasar ve önem derecesine ilişkin hassas değerlendirmesinde %85 veya %90'a varan oranda doğru olsa da, uydu görüntüleri havadan bir perspektife sahip olduğundan, binaların kenarlarındaki hasarın tespitinde görüş bildiremez.




    Kaynak:https://www.technologyreview.com/2023/02/20/1068824/ai-actually-helpful-disaster-response-turkey-syria-earthquake/







  • 👏👏👏👏👏 dahada gelistirilmesi elzem bu tarz çalışmaların👍

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Büyük depremlerin periyodu 500 yılmış. Bence bu önümüzdeki 400 yıl boyunca afet sonrasına yatırım yapılabilir. Fakat hayat bir kumar.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bizimkiler 3 gün sonra çıkar zaten biz kullanıyoruz der :) "12 adet uçak İHA, droneler ve Göktürk uydusuyla hasar tespiti yapıyoruz" haberini yapmış 9 şubatta çevre şehircilik.. Madem bunlarla yapılabiliyordu neden tmmob dronu olan haritacıları göreve davet etti.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi major24 -- 22 Şubat 2023; 08:39:55 >
  • Daha da gelişsin siyasette kullanılsın, seçimlerden önce olsunki kola kutusuna oy vermek zorunda kalmayalım

  • hopeyoung H kullanıcısına yanıt
    Büyük depremlerin periyodu 500 yıl değil,maraş depremine sebep olan fayda periyot 500 yıl civarı. O da illa 500 yılda bir deprem olacak diye kesin bir şey yok. Misal İstanbulda her 200-250 yılda bir büyük deprem oluyor. Yine de bu periyotlar hariç deprem olmaz diye bir şey yok. Sadece olasıklıklardan bahsediyoruz...

  • ne yapayzekası afad bile gidemedi zamanında.

  • teoride işe yarayabilir bir sistem olabilir ama pratikte ne başarı sağlar Türkiye şartlarında bilemiyorum. Ayrıca genel deprem bölgesinde maalesef 1 değil 3 büyük deprem olması ve durumun vahametini büyüttü deprem uzmanlarının böyle bir şeyi tahmin etmesi bile çok zordu açıkçası o yüzden olası İstanbul depreminde şöyle olacak böyle olacak demek çok zor çünkü ihtimal dışı bir çok hadise meydana gelebiliyor. O yüzden depremler insan öldürmez insan, insan öldürür bir bunu bir kez daha görmüş olduk üzülerek söylüyorum.

    Kötü Siyasetçiler + Kötü Yerel Yönetimler + Kötü Müteahhitler bunlar ülkemizde olduğu sürece bizler daha çok can kaybederiz bugün eşimizin dostumuzun başına gelen yarında bize gelecektir. Allah herkesin yardımcısı olsun işimiz çok zor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Berringer -- 22 Şubat 2023; 13:29:24 >
  • imar kanunu adam gibi güncellenmeli !
    net kullanımı 100 metrekare arsaya sadece bir kat şartı getir bakalım.
    işte o zaman bir kişinin burnu bile kanamaz !

  • Birde işi otomasyona dökersek kurtarma ekiplerinde de can kaybı olmaz , daha çok geliştirmek lazım.

  • major24 M kullanıcısına yanıt
    hocam akepe yılda 10k çadır bir o kadar lavabo konteynır yapıp kenara atsaydı görüntüleme de eksik kalsın derdir. bunu dahi yapmamışlar sorsan ist e hazırlık var.

  • Böyle ilerlemeler insana umut veriyor umarım kullanmaya gerek kalmaz

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.