Şimdi Ara

Yapay zeka çağında 'unutulma hakkı'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
181
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yapay zeka çağında 'unutulma hakkı'
    Avrupa’nın Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) kapsamında bulunan ve Silme Hakkı olarak da bilinen Unutulma Hakkı (RTBF), bireylere teknoloji şirketlerinden kişisel verilerini kalıcı olarak silmelerini isteme yetkisi veriyor. Ancak söz konusu büyük dil modelleri ve yapay zekalı sohbet robotları olduğunda unutulmak pek de mümkün gibi görünmüyor.



    Avustralya Ulusal Bilim Ajansı'nın yapay zeka, robotik ve siber güvenlik konularında uzmanlaşmış olan Data61 İş Birimi'nden araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir çalışma, büyük dil modellerinin (LLM'ler) ve sohbet robotu tabanlı hizmetlerin artan popülaritesinin unutulma hakkı (RTBF) üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçladı. Çalışma, teknolojinin mevcut yasal çerçeve tarafından belirlenen sınırları aştığı sonucuna vardı.



    Yapay zeka çağında unutulmak mümkün olmayabilir



    Benzer yasalar Türkiye, Kanada, Japonya ve diğer ülkelerdeki vatandaşlar tarafından da kullanılabildiğinden, unutulma hakkı sadece Avrupa ile sınırlı değil. Hem Türkiye’deki hem de dünya genelindeki unutulma hakkı prosedürleri öncelikle arama motorları düşünülerek tasarlanmış olup Google, Microsoft ve diğer teknoloji firmaları gibi şirketlerin kendi özel web dizinlerinden belirli verileri tespit edip silmelerini hedefliyordu.



    Yapay zeka çağında 'unutulma hakkı'
    Söz konusu büyük dil modelleri olduğunda işler çok daha karmaşık bir hal alıyor. Avustralyalı araştırmacılara göre, makine öğrenimi tabanlı algoritmalar arama motorları kadar basit değil. Ayrıca, yapay zeka modellerini eğitmek için hangi kişisel verilerin kullanıldığını belirlemek ve bu verilerin belirli bireylerle ilişkilendirilmesini sağlamak da son derece zor.



    Ayrıca Bkz.Ürpertici reklam: Ebeveynler, çocuklarınızın fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmayın!



    Araştırmacılara göre, kullanıcılar bu LLM modellerinde yer alan kişisel verilerini ancak "ya orijinal eğitim veri setini inceleyerek ya da belki de modeli yönlendirerek" öğrenebiliyorlar. Bu iki seçenek de pratikte değerlendirilmesi pek mümkün olan seçenekler değil. Ayrıca, sohbet robotları "halüsinasyon" olarak adlandırılan kurgusal yanıtlar üretme yeteneğine sahip olduğundan, komut tabanlı etkileşimler sohbet robotu içindeki temel verilere erişmek için güvenilir olmayan bir yol haline geliyor.



    Arama motorlarından farklılar



    Araştırmacılar, LLM'lerin arama motorları tarafından kullanılan indeksleme yaklaşımına kıyasla bilgiyi "tamamen farklı bir şekilde" depoladığını ve işlediğini vurguluyor. Ortaya çıkan ve giderek daha popüler hale gelen bu yapay zeka hizmetleri, unutulma hakkı için en basit ifadeyle yeni zorluklar ortaya çıkarıyor diyebiliriz. Bu arada yapay zeka sektöründe faaliyet gösteren büyük şirketler de unutulma hakkının uyum sorununu ele almaya çalışıyor. Modern üretken yapay zeka hizmetlerinde muhtemelen en önde gelen oyuncu olan OpenAI, kullanıcıların kişisel verilerinin ChatGPT çıktılarından kaldırılmasını talep etmeleri için bir form sunuyor. Ancak, bu taleplerin nasıl ele alınacağı veya alındığı belirsizliğini koruyor.




    Kaynak:https://www.techspot.com/news/99402-navigating-complexity-right-forgotten-era-large-language-models.html







  • Tek çözüm kullanmamaktan geçiyor.

  • Karmaşıksa karmaşık. Nasıl eğitiyorsan öyle de eğitirsin sadece huyundan gitmek lazım belki de. Yani yapay zeka biraz daha gelişirse karşımıza alıp mevzuyu konuşabiliriz gibi geliyor bana yoksa şüphen mi var:

    - Bak hocam tüm samimiyetimle söylüyorum o verileri unut, inan hiç bi işine yaramaz. Hem sonra halüsinasyon görüyor diyolar arkandan.

    - Haklısın hocam. (... verileri unutur)

  • Valla ben kıyafet yok eden yapay zekaya dahi fotoğraflarımı yükledim kurtuluşum yok büyük ihtimal :d

  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    tabii ki yapay zekaya hocam diye hitap edecektin...

  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt
    Sen ne yaptın geliştirdin mi üslubunu? Buradaki editörlere utanmaz diyerek kendinden geçmeyi azalttın mı?

  • O zaman tek çözüm yanlış yalan veri paylaşmamız gerekiyor, önemli olmayan yerlerde.

  • Bu çözüm değil

  • ahah engellemiş kaçmış

  • FAcebookta hesabınızı silseniz bile facebook verilerinizi silmiyor bilginiz olsun.


    10 yıl önce hesabımı tamamen silmiştim , aynı telefon numarasıyla 10 yıl sonra tekrar sıfırdan hesap açtım. Eski lise arkadaşlarım arkadaş önerisi diye sunulmaya başladı.

  • aliveli90 kullanıcısına yanıt

    ö özellikle alakalı facebookta verileri yedekle dediyseniz silinmez

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.