Selam Ben de bir süre yazılım piyasasında çalıştım. Önümdeki diğer bölümleri de değerlendiriyorum, Yapay zekayı düşünürken aklımda bazı sorular oluştu. Baştan belirteyim, bunlar tamamen benim görüşlerim. Yani doğru da olabilir yanlış da. Kimseyi yönlendirmiyorum. İlk olarak yapay zeka konusunda maalesef ülke olarak çok iyi olduğumuzu düşünmüyorum. Ayrıca ABD tekelleşmeye başladı bile. Ülkemiz bu konuda girişim yapmak için pek çok bölüm açıyor ancak yapay zeka konusunda daha o kadar ilerlemiş, ciddi ve otorite sahibi akademisyenlerimiz var mı ki? Yani Türkiye'de bilişim bölümlerinde genel olarak hoca sıkıntısı var iken bir de bu kadar ileri bir alanda çok fazla bölüm açmaya çalışmak? İkincisi, madem açıldı bu bölümler, hadi müfredatta kaliteli "ders isimleri" de olsun diyelim (varsayım :D). Akademisyen sıkıntısından ötürü bu dersleri ve müfredatları gerçekten hakkıyla verebilecek kaç tane hocamız var? O kadar açılan bölüme yetecek mi? O da bir soru işareti.. Üçüncüsü, benim piyasada edindiğim tecrübelere dayanarak söylüyorum biz daha doğru düzgün sıfırdan yazılım geliştirmeyi bile başaramayan bir ülkeyiz. Bunu yapabilenler de ya savunma sanayi de ya da çok büyük şirketlerde çalışıyor. Ancak piyasanın genel halinin maalesef iyi olduğunu söyleyemeyeceğim. Daha normal yazılımlar geliştirme konusunda bile yeterince alışık ve deneyimli olmamamıza rağmen, yapay zeka gibi oldukça çetrefilli bir alanda bu kadar çok mezun vermenin anlamı var mı sizce? Ha piyasaya girer bu mezunlar, ancak üretecekleri yapay zeka projelerinin OpenAI kalitesinde olacağını gerçekçi buluyor musunuz siz de? ChatGPT, Gemini vs vs. bile yer yer saçmalıyorken, yukarıda bahsettiğim koşullarda temel eğitimini almış geliştiricilerin yapacakları çalışmalar ne kadar ileri gidebilir? Ve "saçmalayan bir yapay zeka" ne işe yarar? :D Yanlış anlaşılmasın, ben ülkemizin en ileride olmasını canı gönülden istiyorum. Ve elbette bu bölümlerden çıkan arkadaşlarım belki kendilerini gerçekten ispatlayıp çok ilerilere yükselebilirler. Ki öyle de olmasını isterim. Ancak benim kanıma göre mevcut koşullarda bu tarz bölümleri yazmak pek mantıklı değil gibi. Redditte de bu postu açacağım bakalım nasıl yorumlar gelecek :D |
Yapay Zeka bölümleri okumak gerçekten avantajlı mı?
-
-
Top level üniler dışında içi boş bölümler olacaktır taşranın bir tık üstü denebilecek bir yerde ceng okuyorum 2 hoca dışında Python bilen yok çoğu eski kafalı old C, ADA, Delphi, old Java falan biliyorlar Framework kavramı yok hiç.
-
Usta okulun amacı framework öğretmek değil ki zaten, hocaların frameworklerden bihaber olması kötü bir şey ama okulda verilen ceng eğitiminin amacı fundamental'ları anlatmak zaten, fundamentalı bildikten sonra frameworklerle vakit geçirmek kişiye kalıyor zaten
-
Haklısın ama öğrettikleri fundamentaller bile çok eski kalıyor güncel projelere uygulayamayacağın fundamental ne kadar etkilidir ya da bir proje yapıp hocana danışmaya gitsen böyle bomboş bakar yani ekrana, bölüm tercih ederken bir ekosistem de tercih ediliyor o yüzden dikkat edilmeli. Hadi ceng neyse de konumuz yeni açılan yapay zeka, makine öğrenmesi ve veri bilimi bu alanların hepsi düpedüz frameworkle çalışır bunu bilmeyen hocalardan ders almak istemezdim şahsen.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi airplanebender -- 4 Ağustos 2024; 11:28:45 > -
bir kişiyi işten çıkarma diye bir şey olmazsa böyle olur işte. adam onun bunun tanıdığı ile kadroya girer hiçbir şey yapmadan bizim vergilerle 40-50 sene beslenir.
-
Hocam hiç sorma neler neleri var Fatih Altaylı'nın Akademiklink Osman Hocamızla yaptığı videoyu izlemeni tavsiye ederim.
-
gördüm zaten akademiklinki uzun süredir takip ediyorum. adamın videolarından,aşağıdaki yorumlardan neler neler gördüm ne olaylar.kendisi bile 30 kez girmiş mülakata elenmiş torpili olmadığı için en sonunda sınav sistemi gibi bir şey getirmişler bir dönem anca öyle girmiş. belli zaten nasıl durumda olduğu akademinin bunun 30-40 sene sonrası faica olacak slaytçılar-ben kapak atıyım atm memurluğu yapayım onun bunun dayısı-eşi ile gireyim derken. o anda amerikada çatır çatır adamlar bilim üretecek bizim de en kaliteli insanlar oraya gidiyor çatır çatır çünkü torpili yok, dayısı yok. OpenAI takip ediyorsundur belki Chatgpt üreten adamların hepsi akademiden geliyor hepsi alanında tanrı seviyesinde insanlar doktora vs. vs. yapmış. Hiçbir iş yapmadığı halde işten çıkarılmama diye saçmalık nerede var başka dünyanın neresinde ?
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X