Şimdi Ara

Yanlış termal macun sürme yöntemleri ve işlemci zımparalama (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
89
Cevap
11
Favori
36.343
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: VGroove

Çok verimli bir yazı olmuş. Yeni bilgisayar toplayacağım, bunlar aklımda..

Peki size birşey soracağım ;

Bilgisayarı vatan bilgisayardan toplayacağım. Haliyle bilgisayarı oradaki görevliler toplayacaklar. Sizce termal macun işini onlara mı bırakayım, kendim mi süreyim ?

Bence bu şirketten şirkete değil de kişiden kişiye değişir. Yani demek istediğim Vatan'da bilgisayarları toplayan üst düzey bilgi sahibi bir çalışan da olabilir, macunları uygulama yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmayanlar da. Eğer bizzat tanıdığınız bilinçli birisi varsa ona bırakabilirsiniz toplama işini. Aksi taktirde ben olsam şansa bırakmam çünkü çok zor bir iş değil bilgisayar toplamak. Alırım kendim evde toplarım.
  • Teşekkür ederim cevabınız için.

Büyük ihtimalle kendim toplayacağım ya da bilgisayar toplanırken başında duracağım.
  • Güzel bilgiler paylaşmışsınız arkadaşlar. Hepinize teşekkürler...
  • Bu bilgileri verirken yararlandığınız bir kaynak varmı yoksa kendi deneyimlerinizmidir?

Zira soğutucuya termal macunu sürmek daha çabuk katılaşmasına sebep olacaktır, takdir edersinizki soğutucu yüzeyleri bakır vs. olduğundan çalışmıyorken oda sıcaklığında bile soğuktur. İşlemci üzerine sürmek daha etkili sonuçlar almanızı sağlar.

İkinci olarak sürdükten sonra fan yüzeyini sağa sola çevirmek macunun işlemci üzerinden taşmasına sebep olabilir. Socket pinlerine dolabilir veya işlemciyle soketin birbirine yapışmasına sebep olabilir.

Macunun en doğru uygulanış şekli üreticinin verdiği talimatlardır. Genelde bu kriter macunun yoğunluğuna göre değişir. Genelde yoğun macunların içinden kart, eldiven yada işaret parmağına geçirilen condom formunda birşey verilir (tarif edecek başka yöntem bulamadım) ve nasıl dağıtılacağı kitapçıklarında görsel olarak anlatılmıştır.

Boru tipi soğutucularda sadece boruların yüzeye temas ettiğini hiç görmedim. Böyle bir tasarım varsa paylaşmanızı isterim. Genelde piyasada ucuz olarak tabir edilen kit şeklinde olmayan hiçbir bilgilendirme bulunmayan macunlarda yüzeye mercimek tanesi kadar koyup işlemci fanını montajlamak en doğru yöntemdir macun katı ise yaymakta fayda vardır.

Bu konudan forumda bolca mevcut gerekli aramaları yapıp daha doğru daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

not: termal macunlar donma seviyesine kadar akışkandır. termal macun sıcaktan pişerek katılaşır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elfmrt -- 25 Aralık 2010; 3:14:11 >

• güzel bilgiler teşekkür ederim.
    ama benim kafam karıştı şöyleki
    bazı bilgilerde işlemci üzerine kartla sürünüz
    ve tamamen kaplasın ince tabakayla deniyor.
    bazı bilgilerdede nokta sürün deniyor yada
    fana sürün denmekte ama bunun aksini
    savunanda az değil yani ben iyice dağıldım
    bu konuda nokta derken 3 belli bölgeye
    damlatmaktır sanırım doğru anladım?
    tam kesin netice hangisi bunu kimse
    tam olarak anlatmıyor çünkü herkes
    başka birşey tavsiye ediyor bunun
    doğrusu hangisi çözemedim ben
    birde bu macun çıplak parmakla sürsek
    ne olur merak ediyorumyorumlarınızı
    beklerim teşekkürler.

• quote:

Orijinalden alıntı: mito1172

güzel bilgiler teşekkür ederim.
    ama benim kafam karıştı şöyleki
    bazı bilgilerde işlemci üzerine kartla sürünüz
    ve tamamen kaplasın ince tabakayla deniyor.
    bazı bilgilerdede nokta sürün deniyor yada
    fana sürün denmekte ama bunun aksini
    savunanda az değil yani ben iyice dağıldım
    bu konuda nokta derken 3 belli bölgeye
    damlatmaktır sanırım doğru anladım?
    tam kesin netice hangisi bunu kimse
    tam olarak anlatmıyor çünkü herkes
    başka birşey tavsiye ediyor bunun
    doğrusu hangisi çözemedim ben
    birde bu macun çıplak parmakla sürsek
    ne olur merak ediyorumyorumlarınızı
    beklerim teşekkürler.

Size tavsiyem macunun açıklaması varsa harfiyen uygulamanızdır. Zira en iyi sonucu üreten bilir. Nokta derken işlemcinin tam ortasına mercimek kadar sürmeniz gerekmektedir akışkan bir macunsa soğutucuyu üzerine takıp kilitlediğinizde macun basınçtan yayılacaktır. Akışkan değilse yaymanız gerekmektedir. Yayma işleminden kasıt sıvamak değildir zar gibi sürmeniz gerekir. Çıplak parmakla sürmek kimseyi öldürmez (: bazı macunlarda gümüş, porsolen tozları vs. bulunur yüksek miktarda kimyasal içeren birşeyi hiçbir üretici çıplak elle kullanın demez azda olsa riskli bir işlem. Ayrıca macun elden kolay çıkmıyor kimiside çok pis kokuyor (: bazıları çok yapışkan bir kıvamda olduğu için işlemci yüzeyinde değil parmağanızda kalıyor olduğu gibi.

Daha absürt seviyelerde düşünmek isterseniz bakır en kolay korozyona uğrayan metaldir. Elinizdeki nem, baktariler bakır yüzeyin bozulmasına sebep olabilir. Tamamı olasılık tabi. Termal macunun amacı iki yüzey arasındaki mikron büyüklüğündeki boşlukları doldurup ısıyı en iyi şekilde iletmektir. Umarım yardımcı olabilmişimdir

• teşekkür ederim güzel bilgileriniz için
    yani akışkan olması şartıyla mercimek
    kadarda olsa yeterli demek bu anladım
    değilsede yaymak gerek buda suluboya
    fırçasıylada olur kanımca
    ele zararı olabilir dediniz yok yahu
    ben takmam öyle şeyleri oluryorsa
    sürerdim ama dediğiniz gibi
    işlemciden çok elde kalıyorsa olmaz
    haklısınız yani kısaca bi şekilde
    sürülmesi gerekli bir madde bu
    çok teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 25 Aralık 2010; 8:35:36 >

• Ben yukarıda deneyimlerimden aktardığım şekilde yazmıştım ancak benim yazdığım LGA775 platformda ayna tabanlı soğutucularda uyguladığım işlemlerden aldığım sonuçlar neticesinde yazıldı. Direk boru temaslı soğutucu kullanmadım o tarz bir soğutucu üzerinde deneyimi olan bir arkadaşımızda nasıl bir uygulamanın daha iyi bir sonuç verdiğini umarım buraya yazar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: setek01

Ben yukarıda deneyimlerimden aktardığım şekilde yazmıştım ancak benim yazdığım LGA775 platformda ayna tabanlı soğutucularda uyguladığım işlemlerden aldığım sonuçlar neticesinde yazıldı. Direk boru temaslı soğutucu kullanmadım o tarz bir soğutucu üzerinde deneyimi olan bir arkadaşımızda nasıl bir uygulamanın daha iyi bir sonuç verdiğini umarım buraya yazar.

ben konuyu açan arkadaşımızı kast ettim zaten
  • quote:

Orijinalden alıntı: elfmrt

Bu bilgileri verirken yararlandığınız bir kaynak varmı yoksa kendi deneyimlerinizmidir?

En baştaki bilgileri Benhcmark Reviews'in Thermal Paste Application incelemesinden alarak yazdım. İnternetteki en faydalı termal macun uygulama incelemesi olarak bilinir. Daha ayrıntılı, derinlemesine ve çeşitli bir kaynak görmedim.

quote:

Zira soğutucuya termal macunu sürmek daha çabuk katılaşmasına sebep olacaktır, takdir edersinizki soğutucu yüzeyleri bakır vs. olduğundan çalışmıyorken oda sıcaklığında bile soğuktur. İşlemci üzerine sürmek daha etkili sonuçlar almanızı sağlar.

Bende işlemci üstüne uyguluyorum ama alışkanlıktan. Hem dediğiniz doğru değil. Hiçbir farkı yok ister işlemci üzerine uygulanmış olsun ister soğutucu üstüne. Zaten termal macun bilgisayar kapalı olduğu zaman soğukta bekliyor ne demek istediniz katılaşmakla? 404 Uhu değilki bu kırtasiyeden aldığımız? Hem ne farkediyor sonuçta işlemci ile soğutucu arasındaki yüzeyde kalmayacak mı ister işlemciye uygulayın ister soğutucuya. Basınç halleder herşeyi.

quote:

İkinci olarak sürdükten sonra fan yüzeyini sağa sola çevirmek macunun işlemci üzerinden taşmasına sebep olabilir. Socket pinlerine dolabilir veya işlemciyle soketin birbirine yapışmasına sebep olabilir.

Diş fırçasına macun sürer gibi aşırı uygulanmadığı sürece soğutucuyu çevirmek macunun yanlardan taşmasına sebep olmaz ki taşsa bile bugün piyasadaki macunların %90'ı iletken yapıda değildir ve korozyona sebep olmaz, dolayısıyla taşsa dahi sorun yaratmaz. Taşıp soketin içine dolması için herhalde 5 gramlık kutuyu komple boşaltmış falan olmanız gerekir :D Ben uyguladıktan sonra soğutucuyu hep çeviririm ve soketin içine taşma gözlemlemedim.

quote:

Macunun en doğru uygulanış şekli üreticinin verdiği talimatlardır. Genelde bu kriter macunun yoğunluğuna göre değişir. Genelde yoğun macunların içinden kart, eldiven yada işaret parmağına geçirilen condom formunda birşey verilir (tarif edecek başka yöntem bulamadım) ve nasıl dağıtılacağı kitapçıklarında görsel olarak anlatılmıştır.

İster daha katı kıvamda olsun ister daha sıvı, soğutucunun uygulayacağı basınç mikro boşlukları doldurmaya fazlasıyla yetecektir. Burada 60-70LBS'lik bir basınçtan bahsediyoruz. Katı olan macun da taş olacak değil herhalde, o basınç altında bahsettiğiniz küçük yoğunluk/kıvam farklılıkları hiç farketmez.

Bazı termal macun kutusundan uygulama talimatı çıkmıyor. OCZ Freeze, Thermalright Chillfactor, II, III, Gelid GC Extreme... 5x5cm plastik ambalajda satılıyorlar zaten. Bazılarında olabilir ama.

quote:

Boru tipi soğutucularda sadece boruların yüzeye temas ettiğini hiç görmedim. Böyle bir tasarım varsa paylaşmanızı isterim. Genelde piyasada ucuz olarak tabir edilen kit şeklinde olmayan hiçbir bilgilendirme bulunmayan macunlarda yüzeye mercimek tanesi kadar koyup işlemci fanını montajlamak en doğru yöntemdir macun katı ise yaymakta fayda vardır.

OCZ Gladiator MAXX?
     Yanlış termal macun sürme yöntemleri ve işlemci zımparalama

Şimdi görmüş oldun :)

Çoğu soğutucuda boruların arasındaki boşluklar minimize edilmiştir, dolayısıyla boruların tutulu olduğu metal yüzey işlemci tabanına değmez ancak boruların arası açık bırakılan cinsten soğutular da yok değil. Örnek:

Yanlış termal macun sürme yöntemleri ve işlemci zımparalama

Her ne şekilde olursa olsun genel konsensus bakır boru tabanlı soğutucuların asıl macun uygulamasına geçilmeden önce boruların arasındaki milimetrik boşlukların termal macun ile kapatılmasıdır. Nasıl işlediğini anlatmak istemiyorum şimdi HDT (Heat Pipe direct Touch) cinsi soğutucuların. Üstte verdiğim linkten öğrenebilirsiniz ve asıl uygulama geçilmeden önce boruların arasındaki boşlukların doldurulduğunu görebilirsiniz.

Ayrıca bileşiği farklı bir yapı içermediği sürece özel bir uygulama yöntemine gerek yok. (Mesela AS5'te özel uygulama gerekir. Liquid Metal tipi macunlar da aynı şekilde özel uygulama gerektirir ama bunlar bir elin sayısını geçmez ve uygulaması zor olduğu için tercih edilmiyorlar artık.) Genellikle termal Macun uygulama yöntemleri evrenseldir. Uygulamayı değiştiren soğutucunun taban yapısıdır macunun kendi değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cagancelik -- 26 Aralık 2010; 2:28:58 >

• mesajım bulunsun
  • Macunu iyi sürün kesinlikle. Çünkü aşırı etkili. Daha bugün başıma gelen birşeyi anlatayım:

Q6600 işlemciyi ilk taktığımda artic cooling mx2 sürdüm ama biraz az oldu. İşlemcinin üzerine bakıldığında hafiften metal yüzey görülebiliyordu büyük bir kısmında. Dedim sorun olmaz heralde. Kullandım öyle ama işlemci aşırı ısınıyordu. Heralde normaldir falan diyordum ama yine rahat duramadım söktüm işlemciyi temizledim macunu daha fazla macun sürdüm ve hiç bi noktanın açık kalmamasına özen gösterdim. Ayrıca parmağımla sürdüm macunu. Biraz kalın oldu ama olsun o kadar. Soğutucuyu direk monteleyip test başladım. Birde ne göreyim. Önceden boşta en az 37-38 derece olan işlemci şimdi 24 derece ile açıldı. Hiç bir işlem yapmayıp bekledim 3-4 dakika halen 24 derecede idi. Biraz yük bindirip uğraştıktan sonra boşta sabit 29 derece falan oluyor. Tabi bu kasa içinde havanın ısınması ile de alakalı. Full yükte ise eskiden 72-73 idi şimdi 44-45 . Ne diyim , dikkat etmek lazım. Ayrıca tavsiyem biraz paraya kıyıp iyi bir macun alın. Metal,gümüş katkılı macun tavsiye etmem. Soğutucu da iz bırakıyor , ve tam performans için uzun süre kullanmak gerekiyor. Şuan yeni bir ürün çıkmadıysa en iyisi Artic Cooling MX2 .

• Yararlı bilgiler gerçekten. Teşekkür ederim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: SeRo-34

Macunu iyi sürün kesinlikle. Çünkü aşırı etkili. Daha bugün başıma gelen birşeyi anlatayım:

Q6600 işlemciyi ilk taktığımda artic cooling mx2 sürdüm ama biraz az oldu. İşlemcinin üzerine bakıldığında hafiften metal yüzey görülebiliyordu büyük bir kısmında. Dedim sorun olmaz heralde. Kullandım öyle ama işlemci aşırı ısınıyordu. Heralde normaldir falan diyordum ama yine rahat duramadım söktüm işlemciyi temizledim macunu daha fazla macun sürdüm ve hiç bi noktanın açık kalmamasına özen gösterdim. Ayrıca parmağımla sürdüm macunu. Biraz kalın oldu ama olsun o kadar. Soğutucuyu direk monteleyip test başladım. Birde ne göreyim. Önceden boşta en az 37-38 derece olan işlemci şimdi 24 derece ile açıldı. Hiç bir işlem yapmayıp bekledim 3-4 dakika halen 24 derecede idi. Biraz yük bindirip uğraştıktan sonra boşta sabit 29 derece falan oluyor. Tabi bu kasa içinde havanın ısınması ile de alakalı. Full yükte ise eskiden 72-73 idi şimdi 44-45 . Ne diyim , dikkat etmek lazım. Ayrıca tavsiyem biraz paraya kıyıp iyi bir macun alın. Metal,gümüş katkılı macun tavsiye etmem. Soğutucu da iz bırakıyor , ve tam performans için uzun süre kullanmak gerekiyor. Şuan yeni bir ürün çıkmadıysa en iyisi Artic Cooling MX2 .

bu deneyim paylaşımı iyi oldu bende parmaklada sürülebiliri
    düşünüp acaba diyordum hepteşekkürler

• quote:

Orijinalden alıntı: SeRo-34

Macunu iyi sürün kesinlikle. Çünkü aşırı etkili. Daha bugün başıma gelen birşeyi anlatayım:

teşekkür ederim önemli bilgiler

• ister el ile olsun yada kartla ister nokta halinde olsun miktarı dengeli bi şekilde ve fazla sürmeden uygulanmalı ve işlemci üzerine değil soğutucu üzerine uygulanması daha etkili ve kullanışlı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vicentees -- 4 Mayıs 2011; 0:18:03 >
  • bu bilgide güzeldi teşekkürler vicentees
  • Mesajım bulunsun çok faydalı bilgiler var Teşekkürler...
  • quote:

Orijinalden alıntı: righteous
    Mesajım bulunsun çok faydalı bilgiler var Teşekkürler...

BİŞİ değil
  • quote:

Orijinalden alıntı: mito1172

quote:

Orijinalden alıntı: righteous
    Mesajım bulunsun çok faydalı bilgiler var Teşekkürler...

BİŞİ değil

Peşimi bırak alla alla bak seni babama derim döfer seni
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.