Şimdi Ara

Yakıt Tüketimini Nasıl Ölçüyorsunuz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
167
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • hep kullandığım yöntem yakıtı bitir belli miktar yakıt al onu da bitir hesapla.
    çoğu kişiden duyduğum diğer yöntem ise, depoyu fulle belli km yap tekrar fulle tekrar aynı km git tekrar fulle aldığın miktardan hesapla

2.yöntemin birinciden ne farkı var,ikisi de aynı şeyi ölçmüyor mu?

• Sıvı yakıtlarda (benzin mozat) ölçülecekse mutlaka aynı pompadan alınması gerekir çünkü bazı pompaların ucu uzun olurken bazıları kısa oluyor. Pompanın ucuna yakıt değdiği anda atıyor.

Ben lpg aracımda hemen evimin dibindeki aynı pompadan alıyorum sürekli. Fullüyorum öyle ölçüyorum.
  • Yakıt sarfiyatı ölçmek için en doğru ve etkili yöntem ikinci yöntemdir. Fakat sizin dediğiniz gibi değil, tekrar tekrar fullemeye gerek yok.

Depo fullenir, kilometre sıfırlanır. Yola çıkılır. Atıyorum 100 km yol gittiniz. Depo tekrar fullenir. Aracın kaç litre yakıt aldığına bakılır. Yine atıyorum 8 litre yakıt aldı.

İşte siz o 100 kilometre yolu 8 litre yakıt ile katettiniz demektir. Aracınız 100 kilometrede 8 litre yakıt harcadı.

Paraya vurmak içinde benzin 5,25 TL/Litre * 8 Litre = 42,00 TL lik yakıt alındı ve bu para ile 100 km yol gidildi.

42 TL / 100 km = 0,42 TL/km. Yani aracınız kilometrede 42 kuruş benzin harcıyor gibi bir sonuca varılır..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pelstina -- 2 Mayıs 2017; 11:31:37 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: pelstina

Yakıt sarfiyatı ölçmek için en doğru ve etkili yöntem ikinci yöntemdir. Fakat sizin dediğiniz gibi değil, tekrar tekrar fullemeye gerek yok.

Depo fullenir, kilometre sıfırlanır. Yola çıkılır. Atıyorum 100 km yol gittiniz. Depo tekrar fullenir. Aracın kaç litre yakıt aldığına bakılır. Yine atıyorum 8 litre yakıt aldı.

İşte siz o 100 kilometre yolu 8 litre yakıt ile katettiniz demektir. Aracınız 100 kilometrede 8 litre yakıt harcadı.

Paraya vurmak içinde benzin 5,25 TL/Litre * 8 Litre = 42,00 TL lik yakıt alındı ve bu para ile 100 km yol gidildi.

42 TL / 100 km = 0,42 TL/km. Yani aracınız kilometrede 42 kuruş benzin harcıyor gibi bir sonuca varılır..

peki ilk yöntem ile ikinci yöntem arasında ne kadar fark olabilir
    atıyorum ilk yöntemde 50krş ölçülse ikinci yöntemle arasında 2 kat fark olabilir mi yoksa ufak farklar mı olur?

• zeus_1907 kullanıcısına yanıt
    Yakıtı bitirip yakıt aldığınıza göre LPG yi kastediyorsunuz sanırım. LPG tankındaki şamandıranın arıza yapmaması ve depodaki yakıt miktarını doğru gösterebilmesi için sık sık LPG yi bitirmek çok iyi değil diye biliyorum. Fakat ölçüm olarak elbetteki iki katı fark olmaz. Örnek olarak LPG yi tamamen bitirdiniz ve 30 liralık LPG aldınız, kilometreyi de sıfırladınız ve yola çıktınız. Bu yakıt zaten normal şartlarda 100 km den biraz fazla bir yol katettir ve biter. Atıyorum 120 km götürdü ve bitti. 30TL / 120km = 0,25 TL/km. Aracınız kilometrede 25 kuruş LPG harcadı. LPG için ölçüm bu şekilde yapılabilir ve doğru bir ölçüm olur. Fakat benzinli ve dizel araçlarda yakıtı bitirme şansı olmadığından ölçüm fulleyerek yapılır..
  • LPG için:
    Tankı bitir sonra istasyondan lpg al ama 20-30 değil en az 50tl olsun.Kaç litre yakıt aldığını not et.Yol bilgisayarında hem ortalama yakıtı hem de tripi sıfırla.Lpg bitene kadar bin.LPG bittiğinde tripe bak.Kaç günde bittiyse yakıt ve o günlerde aracı kaç kere soğuk motor ile marş yaptıysan çarpı 1km yap çıkan sayıyı tripten çıkar ve son değeri not al.Not ettiğin lpg litresini not aldığın son değer ile oranla.100 kmde kaç litre lpg yaktığını bulduktan sonra yol bilgisayarındaki yakıt ortalaması ile lpg ortalamanı oranla.Bu işlemi 3 kez tekrar et ve 3ünün ortalamasını al bir daha yakıt ölçmekle uğraşma.Yol bilgisayarı ortalaman ne gösteriyor onun orantısıyla lpg tüketimini ölç.Eğer ben bu yazıdan hiç birşey anlamadım diyorsan örnek ile açıklayayım.
    Örnek:
    1-Yol bilgisayarını sıfırladın
    2-Boş lpg tankına 25 litre lpg aldın
    3-lpg bitene kadar bindin
    4-lpg bittiğinde günlük km sayacın 300km gösteriyor
    5-lpgyi 10 günde bitirdin ve günde 2 kere soğuk motora marş yaptın
    6-Günde 2 soğuk motor marşı 10 günde 20 marş yapar.çarpı 1km dersek 10 günde ortalama 20 km benzinde gidildi denir.
    7- 300-20=280 km yi lpgde gidildi.Bu km 25 litre lpg ile yapıldı.
    8- 280 kmde 25 lt lpg yaktı ise 100 km kaç yaktı hesaplanır.
    9-100 kmde 8.92 lt lpg tükettiği bulunur.
    10-yol bilgisayarında gösterilen ortalama yakıta bakıldı ve 8.5 lt görüldü.
    11- reel lpg tüketimi olan 8.92/8,5=1,05 oran çıktı.
    12-Bu işlemler 3 kez tekrarlanır ve son oranlar toplanıp 3e böl.
    13-Son 3e bölünme işleminden sonra çıkan oran 1.06 çıktı farz edersek artık depodan yakıt ölçmeye gerek yok.
    Yol bilgisayarı ortalamasını 1,06 ile çarptığında reel lpg tüketimini verecektir.

Matematiği sevmiyorsanız bu ölçüm şekli size hitap etmeyecektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ototube -- 2 Mayıs 2017; 13:12:25 >

• quote:

Orijinalden alıntı: pelstina

Yakıt sarfiyatı ölçmek için en doğru ve etkili yöntem ikinci yöntemdir. Fakat sizin dediğiniz gibi değil, tekrar tekrar fullemeye gerek yok.

bende aynen bu yöntemi uyguluyorum arkadaş güzel açıklamış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lion_koc -- 2 Mayıs 2017; 13:11:42 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Benim yöntemim de; ışık yanınca sıfırlamak, ilk fırsatta belli bir miktar yakıt almak.
    Aldığımız yakıtla tekrar ışık yanana kadar yaptığımız km'den yakıt sarfiyatını ölçmek.

Sonuçta araç her zaman aynı miktar benzin kaldığında ışık yakar.
  • İlk yöntemde yakıtı bitir, al, tekrar bitir demişsiniz de...Yakıtın iki seferde de aynı oranda bittiğini ölçmeniz çok zor ve hata payı depo fulleyerek ölçmeye göre daha fazladır.

Bahsettiğiniz bitik depoya göre ölçüm lpg için ise hata oranı fullemeye göre tahminen yüzde 5-10 anca olur...Öyle 2 kata falan olmaz...
  • böyle.

Yakıt Tüketimini Nasıl Ölçüyorsunuz?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.