Şimdi Ara

Yağmurlar niye damla damla yağar?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
8.194
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • biyolojicimiz ödev verdi ödevin konusuda yağmurlar niye damla damla yağar? her yeri araştırdım ama bulamadım tek çarem sizsiniz dh ahalisi

• "It doesnt rain all the time" - Eric Draven (The Crow)
  • Şöyle biraz bakındım da gerçekten net bilgi yok.. Paso şiir dolu ne biçim işse.. Fakat "Bergeron Süreci" cümlesinden yola çıkabilirsin anca bu kadar.
  • Yağmur, atmosferdeki su buharının çeşitli süreçlerden geçmesiyle oluşan bir olaydır. Bu oluşum üç evreden geçer: Doyma, yoğunlaşma ve boşalma fazları.
    1. Doyma fazı: Nemli havanın, çiğ noktası sıcaklığına kadar soğumasiyle oluşur. Dört doyma sürecinden yalnız yükselme hareketlerinden doğan adiyabatik genleşme olayı, yağmurun oluşumu ile sonuçlanır.
    2. Yoğunlaşma fazı: doymuş hava, içindeki su buharını, çok küçük (1 ilâ 20/ı çapında) su damlacıkları halinde atar. Doyma sonucunda otomatik olarak yoğunlaşma olmaz. Yoğunlaşma için havada yoğunlaşma çekirdekle rinin bulunması gerekir. Yoğunlaşan su, bulutlu havaya yol açar ve su damlaları çok küçük olduğundan havada asılı kalır (koloidal asıltılar).
    3. Boşalma fazı: Bulutun koloidal dengesi bozulur ve bazı damlacıklar, yükselen akımları taşıyamayacağı kadar büyür (0,5'ten 2,5 mm'ye kadar). İşte o zaman yağmur yağar.
    Bulut, sadece bir katalizör rolü oynar. Aşağıda bulunan su buharı yukarı doğru sürüklenip yeni yeni bulutlar oluşturur. Yani yağmur, kendi suyunu temin eder. Fakat boşalmanın en önemli etkeni olan damlaların büyümesi, bulutun içinde meydana gelir. Bu oluşumda üç mekanizma birleşir: a) Bulutun üst kısmında yer alan buz tanecikleri, sıvı suyun buz halinde katılaşmasına ve billurların irileşmesine yol açar. Ağırlaşan bu billurlar düşer ve yere varmadan erir; b) nemçeker çekirdekler de aynı etkiyi yapar (buz billurları taşımayan bulutlardan oluşan ender yağmurlar bü şekilde açıklanır); c) şiddetle yükselen hava akımları (meselâ soğuk cepheler), bulutlardaki damlacıkların birleşmesine yol açar.
    Kaynak: Türk Ansiklopesi

• eğer kütleler halinde yağsaydı kötü şeyler olurdu.Bu mantığı aç.
  • turkcell cepteCevap a sor
  • Valla cevabı her ne kadar bilimselde olsa ilahi bir sonucun ürünü.İnsanların gözünü kırpması veya gözünün çukurda ve kafatasının üstünde olması vs..gibi..Milytar tane insanız şu dünyada gözümüzü kırpmasaydık yada gözümüz kafamızın üstünde olsaydı,veya gözümüz burun gibi içte çukurda değilde tümsekte olsaydı ne olurdu?İnsan eliyle elinize bir kova su verseler ve balkondan aşağı damla damla dök deseler bir sürü malzeme kullanıp anca yaparsınız.

Veya düşünün yağmurlar kovadaki su gibi birden foşşur diye dökülseydi neler olurdu?İnanılmaz felaketler olurdu.Çünkü o yağan yağmur sularının hacmi o kadar büyük ki gölleri,barajları dolduruyor..Her yağmurda bir sürü insan hayatını,evini,arabasını,bahçesini vs..kaybederdi.hiç bir zamanda gelişemezdik.fabrika yapıyorsun patt yağmur yağdı yıkıldı.Öyle bir güce engel olacak yapılar yapmak bile imkansız.düşünsenize açık muslukta tek tek damlayan su taneleri bile çelik lavaboları aşındırıyor.ki burada milyonlarca ton kütlenin birden yeryüzüne düşmesinden bahsediyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi inek_avcısı -- 12 Ekim 2008; 15:21:21 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Yağmur adam
    18 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • İlahi olay bile olsa mantıklı açıklaması var. Öyle diyerek kolaya kaçmak olmaz. Zaten yukarıda açıklanmış mesele.

Gözle görülür örnek için sınıfa çaydanlık veya kettle götür bir tane. Orada suyu kaynat ve buharlaştır. Üzerine de soğuk bir levha (ama yere paralel olsun) koy. Sonra seyreyle gümbürtüyü.

Aynı olayın havada, yani levha gibi tutunacak bir şey olmayan yerde olduğunu düşünün de arkadaşlarına.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mewluth

İlahi olay bile olsa mantıklı açıklaması var. Öyle diyerek kolaya kaçmak olmaz. Zaten yukarıda açıklanmış mesele.

Gözle görülür örnek için sınıfa çaydanlık veya kettle götür bir tane. Orada suyu kaynat ve buharlaştır. Üzerine de soğuk bir levha (ama yere paralel olsun) koy. Sonra seyreyle gümbürtüyü.

Aynı olayın havada, yani levha gibi tutunacak bir şey olmayan yerde olduğunu düşünün de arkadaşlarına.

Ohoo bi sürü iş.. 2.5 litre pet şişeye bas çeşme suyunu giderkende bi yerden "Elek" bul bol deliklisinden zaten gerisi kolay

• Konuyu açan arkadaş yağmur nasıl yağar diye sormamış.Sanırım neden damlalar halinde düştüğünü soruyor..EĞer yüksek bir binada oturuyorsan bir çay bardağı su dök aşağı.(istersen yukarı dök ehehe.)..Göreceksinki su düşüşe geçtiğinde havayla temasının oluşturduğu sürtünmeyle dağımaya ve damlalar oluşturmaya başlıyor..Buda demek oluyorki 'bardaktan boşalırcasına yağıyor' diyen yalan söylemiş....
  • Orta okulda din hocası her bir yağmur damlası için tanrı melekleri görevlendirmiş demişti. Yani her bir yağmur ve kar tanesinin birbirine değmemesi için melekler varmış.
  • Bulut su buharının havadaki halidir. Bulut su buharıdır. Buhar su zerreceklerinden oluşur. Havanın içerdiği buhar oranı ve havanın sıcaklığı, içindeki su zerreciklerinin birleşerek büyümesine yol açar. Belirli bir büyüklüğe ulaşan zerre artık havada asılı kalamaz ve aşağıya doğru düşer düştükçe kendinden küçük yeni oluşmuş diğer zerreler ile birleşerek daha fazla büyür, ancak bu büyüklüğün sınırlarını yağmur damlasının yerden yüksekliği ve ulaşığı hız belirler. Çok yüksekten düşüyor ise ulaştığı hız onu parçalar damla şeklinde değilde uzun bir ip şeklini alır kuyruktan kopmalar başlar. Ancak yere yakın ise ulaşabileceği büyüklük yüzey gerilimi ile orantılıdır. Bir hortum veya fiskiyeden fırlatılan su dağılıp parçalanır. Bir musluktan akıtılan su bir süre uzar sonra parçalanmaya başlar damla damla yere düşer. Bu uzama suyun veya sıvının yoğunluğu ile orantılıdır.
    Yağmur damlaları biri pozitif yüklü diğeri negatif yüklü dür bünlar öyle bir sistemde olusuyor ki biri diğerini cekerken aynı zamanda bir baska tanecik tarafından itilir bu bir simetrik dengede olduğu için hep belirli oranlarda mesafelerde kalırlar bu yüzden birbirini etkilemezler kocaman bir nötr denizi oluşur bu yüzden bir birlerine çarpmazlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erzen -- 14 Ekim 2008; 10:24:15 >

• quote:

Orjinalden alıntı: metinyurdaer

Orta okulda din hocası her bir yağmur damlası için tanrı melekleri görevlendirmiş demişti. Yani her bir yağmur ve kar tanesinin birbirine değmemesi için melekler varmış.

gerçekten mi

• quote:

Orjinalden alıntı: Orochinagi

"It doesnt rain all the time" - Eric Draven (The Crow)

Türkesi

"Yağmurlar her zaman yağmaz."
  • quote:

Orta okulda din hocası her bir yağmur damlası için tanrı melekleri görevlendirmiş demişti. Yani her bir yağmur ve kar tanesinin birbirine değmemesi için melekler varmış.

laftan ibaret bence. kuranda böyle bişey geçiyor mu???
  • Aynı kutuptan çıkmış olan tanelerin birbirini itmesi gibi düşünebilirsiniz.
    Aynı durum kar taneleri için de dolu taneleri için de geçerlidir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mewluth

İlahi olay bile olsa mantıklı açıklaması var. Öyle diyerek kolaya kaçmak olmaz. Zaten yukarıda açıklanmış mesele.

Olay budur , bunu yapabilirsen iş biter zaten

• Yağmur Damlasından Mektup Var

Ben gökyüzünde, bulutlar arasında, ilâhî emri bekleyen bir yağmur damlasıyım.

Denizlerde bir damlaydım bir zamanlar, küçümsediniz beni. “Koca denizde bir damla” dediniz, bir şeyin değerini az göstermek için.

Musluklarda bir damlayken, görmezden geldiniz. “Aman canım, bir damladan ne çıkar” diye söylendiniz.

Bir gün buharlaşıp buraya geldim. Sayısız başka damlalarla beraberim. Her birimiz o ilâhî emri bekliyoruz. “Yağ” emriyle beraber her birimiz birer melek eşliğinde ineceğiz. Evet, bir melek eşlik edecek ki, hiçbir insan bizden zarar görmesin, hiçbir çiçek ezilmesin, hiçbir dal kırılmasın. Usul usul inelim, saçlarınıza, çiçeklere, yapraklara, bir kedinin tüylerine, bir aslanın yelesine, çatlamış toprağa…

Ben nereye düşeceğim kim bilir… Bakmayın “kimbilir” dediğime, aslında yazılı, benim nereye düşeceğim. Milimi milimine belli hem de. Ben bilmiyorum diye, siz bilmiyorsunuz diye, kimse bilmiyor değil.

Belki bir gencin yeni taranmış saç tellerine, belki göğe açılmış bir avuca, belki bulutları izleyen bir göze düşeceğim.

Tek başıma dağılmayacak o saç, tek başına sırılsıklam etmeyeceğim o eli, tek başına suyla doldurmayacağım o gözü. Ama dağıtmış gibi, sırılsıklam etmiş gibi, suyla doldurmuş gibi hissettireceğim.

Belki biraz ürperteceğim, biraz serinleteceğim, biraz şaşırtacağım. Ama her halde sevindireceğim. “Yağmur yağıyor” dedirteceğim. “Yağmur yağıyor” diye tekrarlatacağım. “Çok şükür” diyecek mi, üzerine düştüğüm insan, bilmiyorum. Ama emir bekleyen o damlalardan pek çoğunun bunu duyacağından eminim. İnsanların içini inanmanın güzelliğine dair bir huzurla dolduracağımızdan da eminim. “Bu kadar yağmur yeterli değil” diyen resmî ağızlara aldırmadan sevinileceğinden de eminim.

Yağmur duası ile alay eden, burun kıvıran, aşağılayan insanlara da yağacağız. Onların da yüzünü, gözünü ıslatacağız, elbiselerine bulaşacağız.

İnanan, inanmayan ayırt etmeyeceğiz.

Bütün insanlığın üzerine bir rahmet olarak ineceğiz.

Yağmayacağız, yağdırılacağız.

Ben ve arkadaşlarım, o ilahî emri bekleyen yağmur damlalarıyız.

Yakında inşaallah görüşeceğiz…

• quote:

Orjinalden alıntı: kral_murat

quote:

laftan ibaret bence. kuranda böyle bişey geçiyor mu???

Bilmiyorum ama mantıklı gibi geldi. Çünkü yağmur taneleri havada birbirlerine değmiyorlar. Aynı şekilde kar taneleri. Şayet kar taneleri birbirine değip birleşseydi gökten kartopları yağardı. Melekler varmı yokmu bilmem ama ilahi bir olaya olduğu kesin. Allah böyle istemiş böyle olmuş işte.

• başlıktan anladığım kadarıyla yağmurun nasıl oluştuğu değil sorun. neden damlalar halinde olduğu... buda havanın sürtünme kuvvetiyle alakalı birşey. bulutların yüksekliğinden bir tanker suyu tek hamlede boşaltsan bile o su yavaş yavaş havanın sürtünme etkisile dağılır suda buna uygundur çünkü akışkandır. tüm bu şartlardan dolayı yağmur damla şeklinde yağar
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.