Herkese merhabalar, 12. sınıf IT (Bilgi işlem) öğrencisiyim ve öğrendiklerimi pekiştirmek, kendime yeni bir şeyler katmak için evime basit bir sunucu kurmak istiyorum. Evimde kullanabileceğim bir windows server lisansı satın alacağım ve baktığım da farklı farklı lisanslar var. Genel olarak bir işletme de istenen şeyleri kurmak, nasıl işlediğini görmek ve ilerleyen zamanda yedekleme sunucusu olarakta kullanmayı düşünüyorum. Dışarıdan sunucuya erişip bazı şeyleri sunucuya atar ya da sunucudan alırım... Bunlara göre hangisini önerirsiniz? Bir de yönetilebilir switch ve bir router da almayı düşünüyorum. Ağır bir şey yapmayacağım, dediğim gibi öğrenmek için kullanacağım (vlanlara ayırma, port güvenliği, trunk vs.) için uygunlarından bir şeyler önerirseniz sevinirim. Okuyup zaman ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim... |
Windows server, Switch ve Router Onerisi...
-
-
birden fazla vlan açabilmen için en kötü bir firewall'a ihtiyacın var. normal router'larda sadece tek vlan açabilirsin. ayrıca portlara untagged yapabilmek içinde layer 2 switch e ihtiyacın var. oda pahalıya patlar. sana önerim switch tarafını cisco packet tracer ile lab ortamı kurup öğrenebilirsin. sunucu tarafında ister wmware workstation ile istediğin kadar sunucu(dhcp,ad,gp vb) yada bir esxi kurup vcenter üzerinden hepsini tek ekranda da yönetebilirsin sana kalmış. lisans almana gerek yok. fortigate in iso'ları vardı nette onuda workstation üzerine kurup network yönetimi yapabilirsin. tabi bunlar için 32 gb ram öneririm.
-
okulda cisco üzerinden gidiyoruz zaten fakat ben birazda o hissiyatı görmek bildiklerimi pekiştirmek, kablo sök tak yapmak vesaire istiyorum, bu yüzden bir büçte ayırdım. Server tarafını dediğiniz gibi yapmak mantıklı geldi. Router mantığını az çok biliyorum o zaman onu çıkartıp en azından bir switch almak istiyorum bir öneriniz varmıdır başlangıç tarzından? Cevabınız için teşekkür ederim...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dreamuiz -- 15 Ekim 2023; 13:54:0 > -
Çok geçmiş ama maksat ileride iş hayatında bi network mühendisi olarak kullanabileceğin teknolojilerse;
İkinci el bi fortigate E serisi cihaz 50e gibi (daha aşağısını kullanma çünkü OS versiyonlar eski ve yeni cihaza geçtiğinde bilmediğin bir cihazı kullanıyormuş hissi yaratır hafiften)
Güzel bir cisco switch 2960s li bişey olursa kullanımı çok tecrübe katacaktır, çok çok eski modellere yine gitme yine teknolojinin çok uzağında kalmış olursun.
Serverda bişey yok pek misal bi HP DL160 G6-7 veya bi Dell R410 310 vs ufak tefek bi alet yine fiyatı hayli uyguna güzel bi vmware 6.5 kurup üstüne güzel bi tecrübe yaratır.
1 sene geçmiş konuya ama belki başka merak edenler olur :)
-
Windows Server lisansı satın almanıza gerek yok, öğrenci için çok ucuz olsa bile. Windows Server için güncel son iki sürüm atıyorum 6 aylık deneme bedava lisansları var M$ sayfalarında.
https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter
-
Fi tarihine Cisco 1720 modüler router kullanmıştık iş yerinde. O zamandan severim keratayı.
Şimdi ise Cisco sayfalarından hiç bir şey anlamıyorum.
1720'nin günümüz muadli, modüler router nedir? İlla DSL, WAN, fiber WAN portlu olarak mı mevcut artık?
Yani salt L3 router, mümkünse modüler, can çok yakmayan Cisco ne var acaba?
-
Bu şekilde eski routerlar kalmadı artık çünkü switchlere dahil oldu bu L3 sistemler ve ihtiyaç kalktı bunlara yönelik (veri merkezlerinde çok daha büyük olanları tabi var), heralde şuan en başlangıç serisi cisco catalyst 1000 serisidir tabi configure etmesini biraz bilmek gerek, DSL desteği zaten kalmadı artık yeni modellerde bunlar hep fiber destekli.
https://www.cisco.com/c/en/us/products/switches/catalyst-1000-series-switches/index.html
-
Teşekkürler.
Haydi diyelim üni kampüsünde ağları böleceğim, ya da ofis binasında... haydi evde farklı ağlar oluşturmak istiyorum. 1720 -abartıyorum belki ama- biçilmiş kaftan idi bu işler için. Hani, router gibi router. Kaç interface'i var... okaa ağ var direk bağlı etrafında. Yani salt bu mantıkta router yerine L3 manageable switch mi tercih ediliyor artık? Çok ara vermişim yauv bu işlere.
Ek:
Hmm, şöyle şeyler varmış en azından Cisco'da, ne demiş, branch router kategorisi imiş, peki.
https://www.cisco.com/site/us/en/products/networking/sdwan-routers/branch-routers/index.html
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cafyon -- 31 Aralık 2024; 1:52:54 >
-
Bunlar firewall ciscodaki sd-wan urunleri, router yerine firewall altinada port coklama vlanlama vs icinde bir switch eklenebilir (firewallarda vlan yapabiliyor L3 orada olup altta dummy switch tercihide olabilir) opsiyon bol, biraz is bu sistemi kim yonetecek butce ne kadar gibi detaylarda gizli.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X