< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
|

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
|
XNU - Vikipedi "x is not Unix" Tekrar wiki'de GNU aratabilirsin."GNU's Not Unix" Andorid/iOS açık kaynak kodlu çekirdek üzerine inşa edilmiş olabilir mi? Akıllı telefonlarda son kullanıcı için bunlardan başka alternatif var mı? Bu arada XNU açık kaynak kodlu ve onun üzerine inşa edilmiş dedim, iOS kernel açık kaynak demedim, açık kaynak üzerine inşa edilmiş. Anlayamayacak çok olur. Sanırım akıllı telefon kullanıcı sayısı ile PC kullanıcı sayısını karşılaştırmak saçma olur. Yine açık kaynak konusunda büyük firmalar lisans ücreti ödememek için AV1 kodek kullanmaya geçiyorlar, hatta AV2 geliştiriliyor. En çok izlenme süresi olan platform YT'dir herhalde ve VP9 kodek "VP9, Google tarafından geliştirilen açık biçim ve telifsiz bir video kodlama biçimidir." "Windowsta bug çıkınca sahibi var güncelleme yayınlıyor." Win'de çalışan geliştirici sayısı belli ve bu asla açık kaynak projelerle ilgili geliştirici sayısı kadar fazla olamaz. Zaten Win11 sorunlarını herkes biliyor o yüzden ekleme yapmıyorum "çemkircek muhatap" açık kaynak tarafında "bilen" kodu inceliyor, yapabiliyorsa düzeltip yollayarak geliştiriyor. Burada "çemkirme" olayı yok. "25 yıl önce öyle yaptım." Şuan 2000'de değiliz, 2025 yılındayız. 25 yıl öncesinin tuşlu telefonundan mail yazmaya çalışmıyorsundur değil mi? Sunucu işletim sistemi kullanım oranı ve web sitesi işletim sistemi kullanım oranı. Tabii eksikleri yok mu? Elbette var ama hazır bir kitle var ki ücretli platforma bayılıyor. Gönüllüler/şirketlerin destekleklemesi ise gelişen platform var işte orada. Gönlünden koptuğu kadar bağış/bahiş atıyorsun. Yıllık bu kadar hesap kitlerim sana demiyor, al kullan imkanın varsa kendi durumuna göre destekleyebilirsin diyor. Yine zorlama yok. Hadi durum tam tersi olsa yani ücretli platformun yaygınlaşması artsa ve şikayetler artsa mantıklı olur. Ücretsiz olan tarafa destekler artıyor? Neyse, herkese iyi forumlar. |
|
Linux için gönülden gelişmesini isterim lakin hakikatlere bakıyoruz : Sürücü edsteği ya yok ya da sorunlu veya kısıtlı ! Firmalar zaten resmi olarak desteklemiyor. OEM üreticileri keza aynı ... Tek tük markanın modelleri var o kadar ... İlla o marka model cihaz almak bile çözmüyor çünkü yine de tam randımanlı sürücüler yine Windows 11 de ... Aktif kullanım çok olması da pratikte bir anlamı yoktur. Çünkü dediğim gibi herhangi bir bileşene ait sürücüler birebir Linux dağıtımlıları da yoktur. Hatta Linux bile kendi içinde fragmantasyonlu yani farklı temellerde bir sürü Linux dağıtımlıları var . Bu da bir bela ... Ne demek istediğimi en güzeli bireyler kendileri deneyerek yaşayarak görsün. Umursamadan ortalama bir beklentisi de varsa masaüstü genel geçer hatta eski donanımlı ise belki ideal olabilir. Linux sorunlarına rağmen arayüzü atik ama Windows 11 gibi de bolca bloatware yüklü uygulamalarla da geliyor . Bunu da kimse bahsetmiyor! Bir marifette değil ... Windows kullananlar nedense bu kısmı es geçiyorlar. Sistemlerinde yüklü gelen uygulamaları hiç irdelemezler de :) ... |
| _____________________________ |
|
sonun'a kadar windows 10 kullanırım 1 yıllık üçretsiz güncelleme hakkı verdiler. |
|
Microsoft'un hatası, yıllardır Linuxta olan komutla yazılım kurmayı windows'a eklememesi. Windows 11 ile winget geldi. Bazı açılardan Linux daha iyi ama yazılım kısmında windows daha çok destek görüyor < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Teşekkürler bilgilendirme için Windowsta sıkıntı yok da arada takılmalar yapıyor Zaten Yeni PC aldım Eski PC yedekte duruyor. sanaldan değil direk kuracam Çoklu sekmelerde falan 3 - 5 sn kitleniyor anlamsız şekilde. Bir de linüx ne duruma gelmiş denemek istiyorum |
|
Bahsettiğin iyileştirmeler vb hafifletmeler hepsi var Yedek PC old için linüx tekrar denemek istiyorum internette çoklu sekmelerde arada 3 - 5 sn kitleniyor bazen de çöküyor |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sirchade -- 28 Kasım 2025; 08:51:49 > |
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
|
|
bende denemek için indirdim, ilk linux deneyimim. Ancak ekran kartı driveri felan yüklemem gerekiyor mu ? Veya steamdan cs2 indirip oynayabilyior muyum? |
|